Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Formatowanie dysku, ktory typ wybrac?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 20 stycznia 2008 - 21:11

Witam, niedawno kupilem dysk zewnetrzny i chcialem go sformatowac po Maka, ale jak sie za to zabralem pojaiwja sie rozne typy formatowania i nie wiem, który wybrac.

nie wiem czy wybrac mac OS X Journaled czy nie, o co to wogole jest ;P

Dziękuję za pomoc ;];)

Dołączona grafika

(Chodzi mi ot to co wybrac z menu rozwijalnego.)

#2 Ksiry

Ksiry
  • 177 postów

Napisano 20 stycznia 2008 - 21:40

Jeśli będziesz go używał tylko z makiem to chyba najlepiej wybrać Mac OS Extended (Journaled) (domyślny dla Mac os). Pod windowsem będzie problem (ale są jakieś programy podobno).

#3 sd99

sd99
  • 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 stycznia 2008 - 21:40

Jeżeli dysk ma pracować tylko pod OS X to wybierz ten z ptaszkiem.

#4 Ranahon

Ranahon
  • 17 postów

Napisano 20 stycznia 2008 - 21:49

Jeśli dysk będzie używana też pod Linuxem albo Windowsem to sformatuj na MS-DOS (FAT). Jeśli tylko pod OSXem to potwierdzam, najlepiej Mac OS Extended (Journaled).

#5 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 20 stycznia 2008 - 21:59

dzieki dzieki, a da sie tak zrobic, zeby jedna partycja byla ten Mac OS X journaled a druga ntfs?

#6 InSiDe

InSiDe
  • 115 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 stycznia 2008 - 22:00

Tak w ramach dopełnienia powyższych wypowiedzi. Mac OS Extended to domyślny system plików dla systemu OS. Może on rozróżniać wielkość liter (jak w systemach unixopodobnych, gdzie "Plik" i "plik" to dwa różne ciągi znaków) bądź nie (jak w windowsie). Może też indeksować zawartość dysków (Journaled) by wyszukiwanie było niemal natychmiastowe. Jak koledzy napisali, FAT to system windowsowy tak więc będzie on widoczny przez Widnowsa.

#7 Ksiry

Ksiry
  • 177 postów

Napisano 20 stycznia 2008 - 22:16

Fat ma jedną wielką wadę! Zapomnij o nagraniu na niego dużego pliku - ma ograniczenie zdaje się (?) do 4GB (film dvd to co najmniej 4.6). Możesz zrobić na przykład 2 partycje. Jedną Mac OS Extended (journaled) i zostawić kawałek dysku z fatem tak na wszelki wypadek. Na windowsie będziesz widział tylko DOSową partycję, a na Maku obie.

#8 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 21 stycznia 2008 - 05:48

nie 4 GB ale około 6. Obraz DVD można wrzucić DVD DL już nie.

#9 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 stycznia 2008 - 06:29

tak pewnie zrobie, mala partycja Fat i reszta pod Maka, a czy to lepiej zeby rozroznial wielkosc liter czy nie? i Co robi Journaled? Poprawia predkosc wyszkiwania?

#10 Ksiry

Ksiry
  • 177 postów

Napisano 21 stycznia 2008 - 10:44

Chyba jednak 4GB, ale nie będę się upierał..
http://pl.wikipedia.org/wiki/FAT32

#11 do.ki

do.ki
  • 40 postów
  • SkądFlandria

Napisano 21 stycznia 2008 - 11:28

tak pewnie zrobie, mala partycja Fat i reszta pod Maka, a czy to lepiej zeby rozroznial wielkosc liter czy nie? i Co robi Journaled? Poprawia predkosc wyszkiwania?

O ile pamietam, to journalling nie ma wplywu na predkosc wyszukiwania, tylko na bezpieczenstwo danych. Gdy dysk jest "journaled", to kazda operacja zapisu na dysk jest tez zapisywana w rejestrze zmian zawartosci dysku (journal), dzieki temu jesli operacja sie nie powiedzie (bo np wylacza prad podczas zapisywania na dysk), system bedzie mogl przywrocic stan sprzed operacji, zmniejszajac niebezpieczenstwo utraty danych. Jesli jest mozliwosc journalingu, to nalezy z niej skorzystac.

Zeby nie byc goloslownym:

http://docs.info.app...l?artnum=107249

#12 john.doe

john.doe
  • 100 postów

Napisano 21 stycznia 2008 - 18:49

na 100% max dla FAT32 to 4 GB

#13 ilgatonegro

ilgatonegro
  • 23 postów
  • Skądgliwice\wawa

Napisano 20 sierpnia 2010 - 13:45

to ja sie podepnę do tematu z krótkim pytaniem. Wiem, że użytkownik Windows'a nie widzi dysku zew. sformatowanego pod osx jurnaled, ale moje pytanie czy windows jako system mieć do niego dostęp? Pytam gdyż zawsze jak przechodziłem na bootcampa i miałem podłączony dysk zew. (fat32) to windows wrzucał swoje śmieci które później musiałem usuwać za pomocą terminala. Formatując dysk zew. na osx jurnaled mam nadzieje, że nie będzie miał dostępu i moja wizyta na windzie będzie dla dysku niezauważalna. z góry dzieki za odpowiedź. pozdrawiam

#14 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 343 postów

Napisano 20 sierpnia 2010 - 13:47

Windows nie pisze na HFS+ bez dodatkowego softu. Jeśli go nie zainstalujesz, nic Ci nie będzie pisał.

#15 ilgatonegro

ilgatonegro
  • 23 postów
  • Skądgliwice\wawa

Napisano 20 sierpnia 2010 - 13:48

ok. dziekuje pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych