Hej, nadaje się taki sprzęcik do czegoś?
Ile taki sprzęcik jest wart?
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 08 stycznia 2017 - 22:55
Napisano 08 stycznia 2017 - 23:00
Moja babcia używa takiego - do internetu, skype jest OK, sporadycznie siostra grywa na nim w simsy i również działają OK. Po doposażeniu do 8gb ramu i SSD to dobry sprzęt na kolejne 10 lat, minusem jest brak wsparcia ze strony Apple, ale od czego jest linux? Z tysiaka dostaniesz jak w dobrym stanie.
No i 2.4GHz to jedna z mocniejszych wersji - a może nawet to ta najmocniejsza.
Użytkownik tka11 edytował ten post 08 stycznia 2017 - 23:02
Napisano 08 stycznia 2017 - 23:08
Moja babcia używa takiego - do internetu, skype jest OK, sporadycznie siostra grywa na nim w simsy i również działają OK. Po doposażeniu do 8gb ramu i SSD to dobry sprzęt na kolejne 10 lat, minusem jest brak wsparcia ze strony Apple, ale od czego jest linux?
Z tysiaka dostaniesz jak w dobrym stanie.
No i 2.4GHz to jedna z mocniejszych wersji - a może nawet to ta najmocniejsza.
Ooo, nie no linux mnie nie interesuje na takim sprzęcie. A jak to jest z podświetlaniem klawiatury, bo ja ogólnie mam okazję taki sprzęcik kupić i sprzedawca powiedział, że jest dodane tak jak w wersji pro - czyli sam ktoś grzebał? A za ile go doposaże?
Napisano 09 stycznia 2017 - 00:33
Ooo, nie no linux mnie nie interesuje na takim sprzęcie.
A jak to jest z podświetlaniem klawiatury, bo ja ogólnie mam okazję taki sprzęcik kupić i sprzedawca powiedział, że jest dodane tak jak w wersji pro - czyli sam ktoś grzebał? A za ile go doposaże?
Ten co ja mam to ma podświetlaną klawiaturę, doposażysz za około 500-600 złotych, powiedzmy SSD crucial MX200 250GB - dobry dysk na kościach MLC i do tego 8gb ramu, może nawet 400zł...
Napisano 09 stycznia 2017 - 06:33
Ten co ja mam to ma podświetlaną klawiaturę, doposażysz za około 500-600 złotych, powiedzmy SSD crucial MX200 250GB - dobry dysk na kościach MLC i do tego 8gb ramu, może nawet 400zł...
Napisano 09 stycznia 2017 - 09:40
A za ile?
Ja takiego używam na co dzień i nie narzekam.
Napisano 09 stycznia 2017 - 11:01
SSD już posiada, czyli żal nie brać?
Napisano 09 stycznia 2017 - 11:16
Zależy do czego potrzebujesz ten komputer.... Przed kupnem sprawdź dokładnie stan bo już to, że ma podświetlaną klawiaturę może wskazywać, że to składak.
A nie lepiej sprawdzic w necie jakie byly wersje tego komputera przed napisaniem takich bzdur?
Wersja 2.4GHz posiada podswietlana klawiature, wersja 2Ghz takowej nie miala, ale gniazdo na plycie bywalo - wystarczylo dokupic klawiature z podswietleniem i podlaczyc do gniazda na plycie.
Napisano 09 stycznia 2017 - 13:10
Ja bym dokupił ram i SSD i działał na nim dalej
Napisano 09 stycznia 2017 - 16:23
A za ile?
Ja takiego używam na co dzień i nie narzekam.
A jeszcze nie doszło do negocjacji. O, to super.
A nie lepiej sprawdzic w necie jakie byly wersje tego komputera przed napisaniem takich bzdur?
Wersja 2.4GHz posiada podswietlana klawiature, wersja 2Ghz takowej nie miala, ale gniazdo na plycie bywalo - wystarczylo dokupic klawiature z podswietleniem i podlaczyc do gniazda na plycie.
Oki, dzięki za rozwianie wątpliwości dot. klawiatury.
Ja bym dokupił ram i SSD i działał na nim dalej
SSD ma, wspomniałem wyżej.
Coś powinienem wiedzieć przy oglądaniu? Na co zwrócić uwagę?
Napisano 09 stycznia 2017 - 16:30
- Stan baterii (w koncu to juz technologiczny dziadek) + czy dolna pokrywa nie jest wybulona przez baterie
- Ogolny stan komputera
- Czy naped dziala (nie zdziw sie jak nie bedzie dzialal - to raczej czeste)
- Uklad klawiatury - jezeli jest skandynawski to lepiej sprawdz komputer pod wzgledem zalania
- Czy ladowarka dziala i czy komputer sie laduje
Napisano 09 stycznia 2017 - 17:34
To skandynawski na to wychodzi?
Dlaczego tu nie można edytować postów?
Historia macbooka:
Kilka lat temu kupiłem go na Allegro ze zbita matryca dokupiłem matryce i wymieniłem dodałem jeszcze podświetlanie klawiatury z macbooka pro a w zeszłym roku dodałem dysk SSD.
Napisano 09 stycznia 2017 - 17:39
Ja bym odpuścił.
Klawiatura niemiecka - Y i Z zamienione miejscami.
Brak ikonek podświetlenia matrycy na f5 i f6 - czyli klawiatura od wersji bez podświetlenia,
a samo podświetlenie dołożone, choć ten model w standardzie posiadał podświetlenie klawiszy.
Coś tu śmierdzi.
Użytkownik cesiu111 edytował ten post 09 stycznia 2017 - 17:39
Napisano 09 stycznia 2017 - 18:21
Ja bym odpuścił.
Klawiatura niemiecka - Y i Z zamienione miejscami.
Brak ikonek podświetlenia matrycy na f5 i f6 - czyli klawiatura od wersji bez podświetlenia,
a samo podświetlenie dołożone, choć ten model w standardzie posiadał podświetlenie klawiszy.
Coś tu śmierdzi.
gościu mówi, że wersja PRO miała podświetlanie.
Teraz to ja nie rozumiem już co to za model i czy to wersja PRO.
Napisano 09 stycznia 2017 - 18:34
Na zdjęciu MacBook5,1, czyli 13-inch, Alu, Late-2008. Nie Pro, zwykły. Jak napisał cesiu111, tylko wersja 2,4 GHz tego modelu miała standardowo podświetlaną klawiaturę, czyli póki co wszystko pasuje. MacBook Pro 13" pojawił się dopiero w połowie 2009 (MacBookPro5,5) i miał podświetlaną klawiaturę we wszystkich konfiguracjach.
W podanym egzemplarzu ewidentnie klawiaturę wymieniono na zwykłą, bo jakoś słabo ten 'backlight" widać... Pytanie, czemu?
Użytkownik pedros edytował ten post 09 stycznia 2017 - 18:38
Napisano 09 stycznia 2017 - 18:44
Na zdjęciu MacBook5,1, czyli 13-inch, Alu, Late-2008. Nie Pro, zwykły. Jak napisał cesiu111, tylko wersja 2,4 GHz tego modelu miała standardowo podświetlaną klawiaturę, czyli póki co wszystko pasuje. MacBook Pro 13" pojawił się dopiero w połowie 2009 (MacBookPro5,5) i miał podświetlaną klawiaturę we wszystkich konfiguracjach.
W podanym egzemplarzu ewidentnie klawiaturę wymieniono na zwykłą, bo jakoś słabo ten 'backlight" widać... Pytanie, czemu?
Hmmm, rozumiem - strach brać teraz czy jak? Cena 900 zł.
Napisano 09 stycznia 2017 - 18:45
Ja odradzam wszelkie skandynawskie wersje. Po pierwsze układ jest inny i łatwo się pomylić. Spolszczać nie za bardzo jest jak bo naklejki powodują, że "tracimy podświetlenie" a sprzęty są często po leasingu albo jeszcze gorszych historiach typu wymienione już wcześniej zalanie.
iMac 21,5 Mid 2014 (1,4GHz,8GB,500GB) + 128GB SSD USB | MacBook Air 11 Early 2014 (1,4Ghz,4GB,256GB)
Samsung Galaxy S8 Arctic Silver / iPhone 7 Matte Black 32GB
Napisano 09 stycznia 2017 - 18:53
Osobiście bym sobie darował. Duża szansa na reanimowanego "zalańca", tym co akurat udało się na rynku wtórnym znaleźć. Ale to tylko sugestia.
Napisano 09 stycznia 2017 - 19:08
Dzięki za pomoc.
Tak jak pisalemwczesniej 2,4 miał na płycie podświetlanie z czego skorzystałem ale fabrycznie ten macbook nie był montowany z podświetleniem
Napisano 09 stycznia 2017 - 22:50
Za everymac.com:
This model also has a backlit keyboard, whereas the lower-end configuration does not.
http://www.everymac....body-specs.html
Koleś coś kręci. Odpuść.
Napisano 09 stycznia 2017 - 22:57
Za everymac.com:
http://www.everymac.com/systems/apple/macbook/specs/macbook-core-2-duo-2.4-aluminum-13-late-2008-unibody-specs.html
Koleś coś kręci. Odpuść.
Właśnie to czytałem, posypałby Ci lajkami (i innym też), ale nadal mam dzienny limit wbity (?). Dzięki wielkie!
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych