Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Hub USB

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 20 stycznia 2008 - 04:12

Mam małe pytanie: w monitorze który kupiłem (21" Gateway) mam wbudowany czteroportowy hub usb. Gdy kabelek od monitora do komputera jest odłączony, komórka i ipod podpięte do monitora nie ładują się. Gdy podepnę kabelek do kompa - komórka i ipod zostają odkryte w systemie, jednocześnie zaczynają się ładować. Czy to oznacza że ten hub w monitorze nie podaje zasilania, lecz całe zasilanie ciągnięte jest z portu w MacBooku? I jeszcze jedno - mam podpięty przez hub właśnie zewnętrzny dysk. Zastanawiam się czy to wpłynie na prędkości transferu?

#2 jakubat

jakubat
  • 200 postów

Napisano 20 stycznia 2008 - 08:07

To hub działa tak, że jedną "linię" USB dzieli np na 4, czyli gdybyś podłączył 4 pendrive i kopiował coś na nie to miał byś ok 1/4 transferu na każdym. Natomiast co do ładowania to chodzi o natężenie prądu. Jeśli nie masz podłączonego zasilacza do huba to standardowe parametry USB(5V i 0,5A z tego co pamiętam) są dzielone na urządzenia podpięte. Jest to za mało do ładowania urządzeń. Miałem podobną sytuację z zewnętrznym dyskiem twardym. Na jednym kablu działał a na drugim potrzebował dodatkowego zasilania -> myślę, że to zależało od oporu przewodnika w kablu.

#3 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 20 stycznia 2008 - 08:55

To, że transfer (dokładnie 90% z 480 mbit) i natężenie jest dzielone to wiem. Zstanawia mnie tylko, czy jest jakiś sposób na sprawdzenie ( może z doświadczenia, moze w specyfikacji) czy hub w monitorze (Gateway FPD 2185W) jest aktywny (zasilany dodatkowo), czy pasywny (czerpie prąd tylko z komputera). Mój zewn. dysk to 3,5" Barracuda z własnym zasilaniem, więc zawsze działa - podpięty bezpośrednio czy też przez tego hub'a. Za to np. telefon czy ipod podpięte do huba się nie ładują, chyba, że monitor z hubem podłączę do komputera.

#4 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 20 stycznia 2008 - 11:00

To, że transfer (dokładnie 90% z 480 mbit) i natężenie jest dzielone to wiem.

Zstanawia mnie tylko, czy jest jakiś sposób na sprawdzenie ( może z doświadczenia, moze w specyfikacji) czy hub w monitorze (Gateway FPD 2185W) jest aktywny (zasilany dodatkowo), czy pasywny (czerpie prąd tylko z komputera).

Mój zewn. dysk to 3,5" Barracuda z własnym zasilaniem, więc zawsze działa - podpięty bezpośrednio czy też przez tego hub'a.

Za to np. telefon czy ipod podpięte do huba się nie ładują, chyba, że monitor z hubem podłączę do komputera.

nie 90%, a 2/3 z 480Mbit, na jedno urządzenie. Poza tym urządznie usb mogą działać w trybach 1.5Mbit, 12 Mbit i full, stąd jeżeli masz np. myszkę, dysk i kamerę , to dysk i tak dostanie 320Mbit (czyli 2/3), a reszta zostanie podzielona. Krótko, jeżeli masz dysk i kilka wolnych urządzeń to nie zauważysz spadku transferu z dysku. Hub w monitorze jest prawie na pewno zasilany z monitora. Najłatwiej to sprawdzić podłączając urzadzenie ciągnące prawie 500mA (dysk 2.5") i kilka innych: jak działają to już wiesz. Natomiast niektóre huby jeżeli nie są podłączone do komputera to się usypiają (bo hub to nie jest tylko rozdzilacz i trochę elektoniki ma). Ja mam np. huba, który bez komputera nie ładuje ipoda, mimo że ma wielki zasilacz :-)

#5 skibas

skibas
  • 147 postów
  • SkądKedzierzyn-Kozle, Poland

Napisano 20 stycznia 2008 - 11:46

a ja mam problem z klawiaturą:/ kupiłem tą cienką klawiaturę bo gość powiedział w sklepie, że ona to ma dwa porty USB 2.0, no to wpinam ją do mini, i mam do niej podpiętą myszkę. Ale jak już chcę włożyć do niej pendrive'a to wyskakuje komunikat, że urządzenie nie może funkcjonować gdyż potrzebuje więcej mocy niż jest dostępne...więc coś tu jest nie tak, ale co? pozdrawiam

#6 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 20 stycznia 2008 - 12:46

nie 90%, a 2/3 z 480Mbit, na jedno urządzenie.

Jesteś pewny? Ja wyczytałem, że w sumie 90% pasma jest dzielone pomiędzy urządzenia, a zawsze minimum 10% musi zostać na komunikaty sterujące itp.

#7 skibas

skibas
  • 147 postów

Napisano 20 stycznia 2008 - 13:42

wie ktoś co może być z tą klawiaturą? pozdrawiam

#8 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 20 stycznia 2008 - 16:07

wie ktoś co może być z tą klawiaturą?
pozdrawiam

klawiatura daje 250mA na oba porty (bo sama zużywa 250 z 500mA dostępnych). Jak podłączysz mysz (125 mA) to zotaje 125 mA, co jest za małym natężeniem dla współczesnych pendrive'ów

---- Dodano 20-01-2008 o godzinie 16:08 ----

Jesteś pewny? Ja wyczytałem, że w sumie 90% pasma jest dzielone pomiędzy urządzenia, a zawsze minimum 10% musi zostać na komunikaty sterujące itp.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Usb

#9 skibas

skibas
  • 147 postów

Napisano 20 stycznia 2008 - 16:18

no to kicha bo właśnie o pena mi chodziło:/

#10 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 20 stycznia 2008 - 16:46

możesz spróbować z innym pendrivem - zależy od pojemności i producenta. Mi np. działa bez problemu

#11 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 21 stycznia 2008 - 00:21

http://pl.wikipedia.org/wiki/Usb

Czyli jak zawze, to kwestia tego komu bardziej wierzyć: http://computer.hows...ks.com/usb3.htm

#12 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 21 stycznia 2008 - 01:11

jeśli musi być podłaczone usb, zeby cokolwiek sie ładowało to znaczy, ze czerpie z usb komputera i jest hubem pasywnym. ojciec w pracy ma jakiegoś monitorka z USB 1A i można ładować bez podłączania usb do komputera. ale wiesz, co producent to inne rozwiązania :) podłacz 2 dyski naraz lub dużo urządzeń i zobacz czy bedą chodzić :) odpowiedz na pytanie pasywny/aktywny jest oczywisty :)

#13 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 21 stycznia 2008 - 01:25

Podłączyłem zewn, dysk 3,5 z własnym zasilaniem, myszkę, ipoda i ładowanie komórki - wszystko śmigało. No i teraz nie wiem co o tym myśleć :-) A powiedzcie mi, czy te 500mA jest na 2 porty usb w MacBooku, czy na 1 liczone? I jeszcze jedno: takie 2 porty w MacBooku są na 1 magistrali? Tzn czy jest różnica w prędkości jeśli podepnę 2 dyski zewn. przez huba pod 1 usb w komputerze, czy lepiej podpiąć każdy dysk pod oddzielne USB, bezpośrednio w Maczku ?

#14 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 21 stycznia 2008 - 02:09

Podłączyłem zewn, dysk 3,5 z własnym zasilaniem, myszkę, ipoda i ładowanie komórki - wszystko śmigało. No i teraz nie wiem co o tym myśleć :-)

A powiedzcie mi, czy te 500mA jest na 2 porty usb w MacBooku, czy na 1 liczone?

I jeszcze jedno: takie 2 porty w MacBooku są na 1 magistrali? Tzn czy jest różnica w prędkości jeśli podepnę 2 dyski zewn. przez huba pod 1 usb w komputerze, czy lepiej podpiąć każdy dysk pod oddzielne USB, bezpośrednio w Maczku ?

dysk na 3.5" sie nie liczy :) on ma własne zasilanie :)

#15 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 21 stycznia 2008 - 09:15

porty są osobne. Każdy po 500mA, każdy z maksymalną przepustowością.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych