Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Po wybudzeniu wymagane hasło do pęku kluczy iCloud

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 pretorians

pretorians
  • 235 postów

Napisano 03 stycznia 2017 - 20:14

Witam serdecznie,

mam denerwujący problem. Po ostatniej aktualizacji macOS Sierry zaczęły się dziać dziwne rzeczy na moim MacBooku Air.

W momencie, gdy nie zamykam np. strony Safari i usypiam komputer, po obudzeniu wymaga ode mnie hasła do iCloud z pęku kluczy. Gdy natomiast pozamykam wszystkie okna przed uśpieniem, nie mam absolutnie żadnych problemów tego typu.

Dodam jeszcze, że posiadam iMaca na tym samym systemie i tam nie występują takie problemu.

Czy możecie mi powiedzieć co sprawia występowanie tego błędu?

Dzięki :)

#2 ogień

ogień
  • 23 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 stycznia 2017 - 19:32

Witam

Też tak jak Kolega podepnę się do tematu, problem występuje też na systemie maverick, może się mylę, ale chyba chodzi tu o dwupoziomowy system zabezpieczeń.

Robię wszystko wg instrukcji, czyli kod z telefonu wpisuję i puki póki nie wyłączę maca jest ok.

Z góry dzięki za info :)

Użytkownik cronopioverde edytował ten post 04 stycznia 2017 - 19:36

#3 pretorians

pretorians
  • 235 postów

Napisano 09 stycznia 2017 - 20:59

Witam

Też tak jak Kolega podepnę się do tematu, problem występuje też na systemie maverick, może się mylę, ale chyba chodzi tu o dwupoziomowy system zabezpieczeń.

Robię wszystko wg instrukcji, czyli kod z telefonu wpisuję i puki póki nie wyłączę maca jest ok.

Z góry dzięki za info :)

Niestety nie chodzi o dwupoziomowy system zabezpieczeń. Spróbowałem usunąć i nic nie dało. 

Bardzo proszę innych o pomoc w tym temacie, ponieważ jest to bardzo bardzo denerwujące!!!

#4 Delano90

Delano90
  • 434 postów
  • SkądW-wa

Napisano 10 stycznia 2017 - 13:14

Tu nie chodzi o dwupoziomowy system zabezpeczeń.

macOS Sierra rozłączył logowanie do systemu hasłem z konta iCloud, teraz hasła są od siebie odseparowane, jeśli po aktualizacji systemu zmieniliście hasło do systemu to hasło do pęku kluczy pozostało poprzednie, dlatego teraz za każdym razem musicie się do niego logować. U mnie problem rozwiązałem po prostu ustawiając jako hasło do pęku kluczy i logowania do systemu inne hasło niż hasło do konta iCloud i działa to tak, że po zalogowaniu się do systemu tym innym nowym hasłem system automatycznie sprawdza czy hasło pęku kluczy jest takie samo i jeśli tak jest to pęk kluczy jest odblokowywany, jeśli nie, no to prosi o dodatkowe logowanie.

Mam włączony 2FA, ale sprawdzałem i przy wyłączonym i włączonym i nie ma to żadnego wpływu na działanie logowania do pęku kluczy.

MBA 13" 2015 8/128GB -/- iPhone 6S 16GB -/- iPod Nano 3rd Gen -/- Moto360 1st gen & Xiaomi Mi Band 2

#5 pretorians

pretorians
  • 235 postów

Napisano 10 stycznia 2017 - 21:07

Tu nie chodzi o dwupoziomowy system zabezpeczeń.

macOS Sierra rozłączył logowanie do systemu hasłem z konta iCloud, teraz hasła są od siebie odseparowane, jeśli po aktualizacji systemu zmieniliście hasło do systemu to hasło do pęku kluczy pozostało poprzednie, dlatego teraz za każdym razem musicie się do niego logować. U mnie problem rozwiązałem po prostu ustawiając jako hasło do pęku kluczy i logowania do systemu inne hasło niż hasło do konta iCloud i działa to tak, że po zalogowaniu się do systemu tym innym nowym hasłem system automatycznie sprawdza czy hasło pęku kluczy jest takie samo i jeśli tak jest to pęk kluczy jest odblokowywany, jeśli nie, no to prosi o dodatkowe logowanie.

Mam włączony 2FA, ale sprawdzałem i przy wyłączonym i włączonym i nie ma to żadnego wpływu na działanie logowania do pęku kluczy.

Ja od zawsze miałem inne hasło do systemu i inne hasło do iCloud. Więc pewnie nie to jest problemem u nas....czy może się mylę?

#6 Zetor

Zetor
  • 624 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 10 stycznia 2017 - 21:35

A zobacz w preferencjach systemowych w iCloud czy masz zaznaczony pęk kluczy, jeżeli tak to spróbuj go odznaczyć.

MacBook Pro 13 2017, iPhone 7

#7 pretorians

pretorians
  • 235 postów

Napisano 11 stycznia 2017 - 08:21

A zobacz w preferencjach systemowych w iCloud czy masz zaznaczony pęk kluczy, jeżeli tak to spróbuj go odznaczyć.

Próbowałem i tak i tak, bez znaczenia dla problemu. 

#8 Delano90

Delano90
  • 434 postów
  • SkądW-wa

Napisano 11 stycznia 2017 - 09:46

No dobra, a może się coś zwyczajnie zbugowało. Spróbuj ustanowić nowe hasło do systemu i w związku z tym zmienić też hasło do pęku kluczy. Przyznam szczerze, że ostatnio takie coś wyskoczyło mojej narzeczonej na jej koncie na moim MBA, ponieważ zapomniała hasła, a ja jej ustanowiłem nowe, ale potem waliło tym pękiem kluczy przy każdym otwarciu komputera, a czasami wywalało się jeszcze w czasie pracy.

Spróbowałbym też mimo wszystko zmienić hasło do iCloud. Nie wiem czemu akurat tego wymaga od Ciebie hasła, zamiast hasła do pęku kluczy, ale może nie może zapamiętać jakie masz hasło.

hmm.... tak myślę głębiej na ten temat... a pęk kluczy pyta Cię o hasło iCloud czasami dlatego, że kiedyś hasłem do Twojego pęku kluczy było hasło do iCloud? Kurcze nie wiem co to może być. Apple pisze tylko coś takiego na ten temat: https://support.appl.../en-vn/HT201609

Użytkownik Delano90 edytował ten post 11 stycznia 2017 - 09:50

MBA 13" 2015 8/128GB -/- iPhone 6S 16GB -/- iPod Nano 3rd Gen -/- Moto360 1st gen & Xiaomi Mi Band 2

#9 pretorians

pretorians
  • 235 postów

Napisano 13 stycznia 2017 - 22:47

No dobra, a może się coś zwyczajnie zbugowało. Spróbuj ustanowić nowe hasło do systemu i w związku z tym zmienić też hasło do pęku kluczy. Przyznam szczerze, że ostatnio takie coś wyskoczyło mojej narzeczonej na jej koncie na moim MBA, ponieważ zapomniała hasła, a ja jej ustanowiłem nowe, ale potem waliło tym pękiem kluczy przy każdym otwarciu komputera, a czasami wywalało się jeszcze w czasie pracy.

Spróbowałbym też mimo wszystko zmienić hasło do iCloud. Nie wiem czemu akurat tego wymaga od Ciebie hasła, zamiast hasła do pęku kluczy, ale może nie może zapamiętać jakie masz hasło.

hmm.... tak myślę głębiej na ten temat... a pęk kluczy pyta Cię o hasło iCloud czasami dlatego, że kiedyś hasłem do Twojego pęku kluczy było hasło do iCloud? Kurcze nie wiem co to może być. Apple pisze tylko coś takiego na ten temat: https://support.appl.../en-vn/HT201609

Ustawiłem nowe hasło do systemu. Zobaczymy  jak będzie. Hasło do iCloud od roku jest takie samo i nigdy nie miałem z nim problemów.

Czy to bezpośrednich, czy pośrednich. Zobaczymy jak w najbliższych dniach będzie się zachowywał system po zmianie hasła z dzisiaj.

Dam znać i dziękuję za podpowiedzi.

#10 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 08 lutego 2017 - 15:26

1) Uruchamiamy programn dostęp do pęku kluczy

2) zaznaczamy problematyczny pęk kluczy w liście po lewej stronie okna

3) Edycja -> zmień ustawienia pęku kluczy XXXX

4) odznaczamy opcje "blokuj po xx minut" oraz "blokuj podczas snu"

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych