Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaki program do katalogowania zbiorow CD/DVD?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maciej

Maciej
  • 696 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 lutego 2006 - 10:35

Witam! Mam problem ze znalezieniem darmowego programu do prostego tworzenia bazy danych zbiorow plyt audio i DVD. Mam spora kolekcje i na PC zrobilem sobie spis w excelu, wiec najlepiej jakby bylo mozna zaimportowac plik .xls albo jakikolwiek otrzymany z eksportu z excela. Oczywiscie program powinien sortowac zbior wedlug roznych kryteriow (artysta/tytul plyty/rok wydania itp.).

#2 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 21 lutego 2006 - 10:59

Właśnie wczoraj kładąc się spać myślałem o podobnym pytaniu :) Tylko mi zależy na dołączeniu słów kluczy poszczególnych zdjęć tak żeby wyszukiwarka znalazła np temat zgranych na DvD zdjęć :( kiedyś taki katalog można było zrobić za pomocą programu o nazwie portfolio- niebył darmowy ale był bardzo przyzwoity :?

#3 hwojtek

hwojtek
  • 1 273 postów
  • SkądGrzebienisko - Warszawa - cała Europa

Napisano 21 lutego 2006 - 11:28

Delicious Library. Meganiesamowita. Jeden z najlepszych kawałków softu jaki w ogóle widziałem.

Nie wspominając o tym, że jak pokazuje się kolegom blacharzom wprowadzanie do biblioteczki nowych płyt czy książek za pomocą skanowania kodu kreskowego kamerką, to mdleją z zazdrości...

#4 krismiszcz

krismiszcz
  • 2 414 postów
  • SkądLUBLIN

Napisano 21 lutego 2006 - 11:28

ja mam taki sam problem z filmami :( Trzeba wertować tuby żeby odnaleźdz płytke :?

#5 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 21 lutego 2006 - 11:32

Delicious Library. Meganiesamowita. [...] płyt czy książek za pomocą skanowania kodu kreskowego kamerką, to mdleją z zazdrości...

Ale 40$ :( troche bolesne :evil:

#6 Maciej

Maciej
  • 696 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 lutego 2006 - 11:56

Delicious Library nie jest darmowe:(
Znalazlem jakis czas temu cos takiego:
http://versiontracke...fo/macosx/19115

Ma calkiem niezle mozliwosci ale cos mi tam nie pasuje;) Poza tym nie ma mozliwosci
zaimportowania kolekcji z excela:(

#7 hwojtek

hwojtek
  • 1 273 postów

Napisano 21 lutego 2006 - 12:06

Delicious Library. Meganiesamowita. [...] płyt czy książek za pomocą skanowania kodu kreskowego kamerką, to mdleją z zazdrości...

Ale 40$ :( troche bolesne :evil:

Warto każdego centa. Za darmo jest bardzo mało dobrego softu. $39 za MissingSynca też mnie bolało.

#8 Jeremy

Jeremy
  • 378 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 lutego 2006 - 12:13

Ja używam DVDManager - prosty, lekki, darmowy.

#9 hwojtek

hwojtek
  • 1 273 postów

Napisano 21 lutego 2006 - 12:16

http://dvdmanager.free.fr/

#10 magmac

magmac

• 1 170 postów
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Napisano 21 lutego 2006 - 12:29

A cos takiego co by skanowalo plyty / pliki i umieszczalo informacje o tych plytach / plikach w bazie ? Na PC jest extrememoviemanager - niezastapiony dla mnie, na maca nie moge znalesc nic o podobnej funkcjonalnosci ;(

#11 Maciej

Maciej
  • 696 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 lutego 2006 - 12:34

DVD Manager jest swietny! Dzieki za link. Tylko teraz potrzeba mi cos takiego tylko dla audio CD (najlepiej z dostepem np. do CDDB.com)...

#12 elio

elio
  • 1 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 21 lutego 2006 - 13:18

Ja z powodzeniem używam : DiskCatalogMaker

#13 hwojtek

hwojtek
  • 1 273 postów

Napisano 21 lutego 2006 - 13:44

http://hp.vector.co....skcatalogmaker/

Proszę, podawajcie od razu linki jak reklamujecie jakiś soft...

#14 rafal_k

rafal_k
  • 227 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 lutego 2006 - 20:55

Delicious Library.
Nie wspominając o tym, że jak pokazuje się kolegom blacharzom wprowadzanie do biblioteczki nowych płyt czy książek za pomocą skanowania kodu kreskowego kamerką, to mdleją z zazdrości...

A on prócz tego, że skanuje numer to znajduje książki i płyty wydane w Polsce? Bo kiedy ostatni raz ten program ogladałem, to znakomicie wyszukiwał płyty, pod warunkiem że są w sprzedaży w Amazonie i książki, pod warunkiem, że są w Library of Congress ;)

A poważnie - opisy katalogowe i okładki polskich książek na podstawie zeskanowanego numeru ISBN sciąga Booxter . Zbiera dane z Biblioteki Narodowej i strony inBook.pl

Natomiast płyty dvd bardzo ładnie kataloguje Dvdpedia. Tylko, że, zamiast próbować wczytać kod paskowy z okładki płyty lepiej podać tytuł.

Płyty cd -Cdpedia

pozdrawiam
Rafał

#15 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 21 lutego 2006 - 21:03

Ja z powodzeniem używam : DiskCatalogMaker

Idealnie!

Właśnie czegoś takiego szukałem, zaglądam na forum, a tu... :mrgreen:

Od dziś już nie muszę grzebać po dyskach.

#16 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 21 lutego 2006 - 21:31

Dzięki za Delicious Library, choć 40$ piechotą nie chodzi... OT: Heh, kolejny powód aby kupić iSighta :mrgreen:

#17 hwojtek

hwojtek
  • 1 273 postów

Napisano 21 lutego 2006 - 21:56

A on prócz tego, że skanuje numer to znajduje książki i płyty wydane w Polsce? Bo kiedy ostatni raz ten program ogladałem, to znakomicie wyszukiwał płyty, pod warunkiem że są w sprzedaży w Amazonie i książki, pod warunkiem, że są w Library of Congress ;)

To się zgadza (niestety). Dla mnie to akurat rybka, bo płyt kupionych w PL mam może ze 30 a takich, które są w Amazonie, z 10 razy więcej... Ale faktycznie, jest to ograniczenie.
W sumie możnaby zaproponować producentowi DL, żeby włączył podane przez Ciebie linki do programu... Co za promocja!

#18 lijo

lijo
  • 163 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 lipca 2006 - 03:17

to ja jeszcze zapytam o program do katalogowania ebooków, może też jakiś skromny, free?

#19 s@ntee

s@ntee
  • 596 postów
  • SkądBanbury, UK

Napisano 19 lipca 2006 - 20:44

Ja do katalogowania wszystkiego co mam na plytkach uzywam darmowego Media Indexer. Wkladasz plytke, montujesz obraz, podlaczasz zewnetrzy dysk czy iPoda indeksuje co na nim siedzi a potem jak trzeba cos znalezc - korzystasz z wbudowanej wyszukiwarki. Male, proste. skuteczne.

http://www.santee.pl...ecommended.html

#20 eyedropper

eyedropper
  • 940 postów
  • SkądŁódź

Napisano 19 lipca 2006 - 20:51

http://www.canto.com/

a cumulus pies ? ;)

ale media indexer rzeczywiście powinien wystarczyć poza tym jest free :)

#21 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 23 lipca 2006 - 00:22

Tylko mi zależy na dołączeniu słów kluczy poszczególnych zdjęć tak żeby wyszukiwarka znalazła np temat zgranych na DvD zdjęć :( kiedyś taki katalog można było zrobić za pomocą programu o nazwie portfolio- niebył darmowy ale był bardzo przyzwoity :?

Ja do tego celu uzywam iView, wlasnie ze wzgledu na rewelacyjna mozliwosc uzywania slow kluczowych przypisanych do poszczegolnych zdjec (mozesz przypisac ich dowolna ilosc do poszczegolnej fotki, np CIOCIA IMIENINY TORT itd itd.. :) ) Programik jest multiplatform, czyli tez dziala na Windzie.
Wada-nie jest free :(

http://www.iview-multimedia.com/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych