Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Cykle ładowania baterii

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 marcyshan

marcyshan
  • 31 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 stycznia 2008 - 20:10

Witam,
jak naliczają się cykle ładowania baterii? Zainstalowałam sobie program do obliczania tego, ale nie wiem jak generalnie to działa... jak właczyłam go wczoraj to były 4 cykle ładowania, a dziś jest 7... Pracuje ciągle na kablu, MacBook ma 3 miesiące. Czy ktoś mógłby na chłopski rozum powiedzieć jak to się nalicza? ;)

Pozdrawiam

---- Dodano 18-01-2008 o godzinie 22:21 ----
Hm... to dziwne, teraz jest 5... nie wiem czy mam przewidzenia czy o co chodzi? Używam coconutBattery 3

#2 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 stycznia 2008 - 02:18

sprawdź sobie w system Apple -> Abot This Mac -> More Info i tam w dziale battery będzie ile masz cykli. Takie programy jak cocount lubią kłamać. A i taka rada nie pracuj cały czas na kablu.

#3 anx239

anx239
  • 679 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 stycznia 2008 - 11:16

Cykl ładowania nalicza +1 wtedy gdy bateria rozładuje się do około 40% pojemności.

#4 marcyshan

marcyshan
  • 31 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 stycznia 2008 - 14:00

dziekuje! o to mi chodziło

#5 kofler

kofler
  • 7 postów

Napisano 15 marca 2009 - 09:34

sprawdź sobie w system Apple -> Abot This Mac -> More Info i tam w dziale battery będzie ile masz cykli. Takie programy jak cocount lubią kłamać. A i taka rada nie pracuj cały czas na kablu.

a dlaczego nie caly czas na kablu? cos wtedy sie dzieje?

#6 wasil16

wasil16
  • 541 postów
  • SkądMielno

Napisano 15 marca 2009 - 10:59

Bateria traci wtedy swoją żywotność. Raz na jakiś czas powinieneś odłączyć Macbooka od prądu i popracować na samej baterii,dzięki temu bateria będzie pracowała i dłużej utrzyma swoją wartość!

#7 kofler

kofler
  • 7 postów

Napisano 15 marca 2009 - 12:28

i pracowac do jakiego poziomu zurzycia? zeby ile procent bateri bylo? w ogole mam tez pytanie bo kupilem macbooka z drugiej reki i w informacji o systemie mam 183 cykle a komputer ma podobno 3 miesiace. jest to mozliwe? wydaje mi sie duza ta liczba

#8 wasil16

wasil16
  • 541 postów
  • SkądMielno

Napisano 15 marca 2009 - 13:44

Jeśli w systemie masz taką liczbę,to tak jest w rzeczywistości, można więc powiedzieć,że Twój Macbook przez pierwsze 3 miesiące był naprawdę często używany na baterii. Baterie w Macbookach wytrzymują podobno do około 300 cykli ładowania,więc jeszcze troszkę Ci zostało ;-) koszt nowej baterii to jakieś 300zł na alledrogo ;-) Jeśli chodzi o rozładowywanie baterii,to popracuj na niej do 10-20% jej pojemności i podłącz do prądu w celu naładowania. Rób tak przynajmniej raz w tygodniu,to zapewni baterii odpowiednią żywotność!

#9 kofler

kofler
  • 7 postów

Napisano 15 marca 2009 - 13:51

dziekuje za odpowiedz :) coz tak to jest jak sie kupuje od kogos kogo sie nie zna :/ chociaz sa plusy tego bo za swojego maca dalem 2250 a to chyba dobra cena. minusem jest to ze nie mam plyty z systemem :/ i szukam kogos kto by mi pomogl...

#10 wasil16

wasil16
  • 541 postów
  • SkądMielno

Napisano 15 marca 2009 - 22:12

W czym potrzebujesz pomocy? Do czego potrzebny Ci system? Generalnie to powinieneś się zaopatrzyć w Oryginalnego Leoparda,bo Tigera już teraz raczej nie dostaniesz... Ale z drugiej strony,coś mówią,że na wakacje ma wyjść Snow Leopard więc nie wiem czy jest sens kupować teraz Leoparda...

#11 kofler

kofler
  • 7 postów

Napisano 15 marca 2009 - 22:42

system potrzebny mi jest do usuniecia konta poprzedniego uzytkownika nie mam dostepu do wielu miejsc oznaczonych klódką. pozatym zeby zainstalowac xp musze miec plyte zeby odpalic system... potrzebuje xp do nauki bo chyba jeszcze nie ma visualstudio na osx ;) chcialbym oryginalnego leoparda ale chwilowo nie mam na to funduszy. na macu mam system os x 10.5.2 (9C2028) mam tez pytanie czy przy instalacji systemu instaltor sie pyta o jakis kod?

#12 wasil16

wasil16
  • 541 postów
  • SkądMielno

Napisano 15 marca 2009 - 23:26

Faktycznie visualstudio na Maca nie ma.Leopard w trakcie instalacji nie prosi o żaden kod ani nic z tych rzeczy.Znajdź kogoś z Twojego miasta,kto użyczy Ci na 2 godzinki płytkę z Leopardem. Wcześniej zgraj tylko najważniejsze dane z dysku,bądź w pełni przygotowany,a cała instalacja to 2 godzinki max i po sprawie.

#13 sorn

sorn
  • 8 postów

Napisano 16 marca 2009 - 07:36

Jeśli w systemie masz taką liczbę,to tak jest w rzeczywistości, można więc powiedzieć,że Twój Macbook przez pierwsze 3 miesiące był naprawdę często używany na baterii. Baterie w Macbookach wytrzymują podobno do około 300 cykli ładowania,więc jeszcze troszkę Ci zostało ;-) koszt nowej baterii to jakieś 300zł na alledrogo ;-)

Jeśli chodzi o rozładowywanie baterii,to popracuj na niej do 10-20% jej pojemności i podłącz do prądu w celu naładowania. Rób tak przynajmniej raz w tygodniu,to zapewni baterii odpowiednią żywotność!

hmm nie zgodze sie co do ilosci cykli ktore bateria wytrzyma.

Informacje o naładowaniu:
Pozostałe naładowanie (mAh): 3005
Pojemność baterii: Nie
Ładowanie: Nie
Pełna pojemność nominalna (mAh): 5064
Informacje o stanie:
Liczba cykli: 218
Warunek: dobre

wychodzi cos ponad 90/95% jeszcze zywotnosci baterii.
wiadomo wartosc nominalna zmienia sie i czasem wskakuje nawet na 5120.
tak czy siak bateria trzyma tak jak trzymala na poczatku...
macbook ma 13 miesiecy

#14 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 16 marca 2009 - 08:59

Czyli jak to jest do końca z tymi bateriami? Po nałądowaniu Mak odcina od nich zasilanie cy przeładowuje? Odpinać zasilanie w MB po naładoaniu czy może sobe na nim chodzić, robiąc raz w tyg rozładowanie do 10%?

#15 wasil16

wasil16
  • 541 postów
  • SkądMielno

Napisano 16 marca 2009 - 09:10

Nie opowiadaj głupot

hmm nie zgodze sie co do ilosci cykli ktore bateria wytrzyma.

wychodzi cos ponad 90/95% jeszcze zywotnosci baterii.
wiadomo wartosc nominalna zmienia sie i czasem wskakuje nawet na 5120.
tak czy siak bateria trzyma tak jak trzymala na poczatku...
macbook ma 13 miesiecy

Jedno zdanie napisałeś bez wyjaśnienia i na tym się Twój temat zakończył? Dziwne... może w takim razie wyjaśnie to dogłębiej,abyś po raz kolejny innych osób nie wprowadził w błąd. Bateria do 300 cykli ładowania powinna mieć 80% swojej oryginalnej pojemności i na to Apple daje gwarancję. Po 300 cyklach (może wcześniej,może później) również może dobrze trzymać,albo nagle stracić swoje właściwości...to przecież tylko bateria i nigdy nie wiadomo jak będzie się zachowywała w przyszłości.To,że u Ciebie jest jeszcze 90-95% baterii nie oznacza,że tak będzie u wszystkich!!!Mój Macbook Pro ma niecały rok, 168 cykli ładowania baterii i pojemność na poziomie 83-84% :???:
Więc nie wprowadzaj ludzi w błąd skoro nie masz pojęcia o czym piszemy- chyba chcesz sobie za wszelką cenę nabić posty.

Jeśli chodzi o ładowania i rozładowywanie baterii. Po prostu z nich korzystajcie nie pracujcie ciągle na kablu. Wystarczy jedno rozładowanie w tygodniu,może być nawet do poziomu 30%. Pamiętajcie,że to laptop,a bateria jest jego częścią ;)

#16 goodall

goodall
  • 369 postów

Napisano 16 marca 2009 - 09:46

Świat OwocĂłw: Jak dbać o baterie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych