Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Iphone 7 - połączenia bluetooth i LTE

• Please log in to reply
33 replies to this topic

#1 Bajerniak

Bajerniak
  • 39 posts

Posted 21 December 2016 - 18:24

Hej, zakupiłem nowego iPhone 7 i mam kilka pytań do użytkowników systemu iOS.

Do tej pory byłem użytkownikiem Androida i przyznam że ciężko mi się przestawić do iOS

W związku z tym mam kilka pytań i mam nadzieję że pomożecie mi trochę...

Chodzi o połączenie mojego iPhone z głośnikiem JBL Charge 2+.

Niestety nie wykrywa mi tego urządzenia poprzez Bluetootha, ale gdzieś wyczytałem że urządzenia Apple łączą się z JBL-em, czy to prawda i na jakiej zasadzie?

Druga sprawa to wysyłanie mms. Czy muszę mieć zawsze włączone dane komórkowe żeby wysłać mmsa?

Trzecia sprawa to ustawienia WIFI, jak zrobić żeby z paska od dołu działało WIFI bo niestety nie działa, muszę wchodzić w ustawienia i potwierdzać non stop sugestie zabezpieczeń co jest irytujące.

Kolejna sprawa to czy można ustawić jak w Androidzie z pasku dostępu szybkie włączanie LTE? bo wchodzenie w opcje ustawienia/sieć komórkowa/dane sieci komórkowe jest irytujące.

To narazie tyle, za wszelkie pomocne informacje gorąco dziękuję.

#2 MarcinJS

MarcinJS
  • 520 posts

Posted 21 December 2016 - 19:07

Po co chcesz "szybko włączać LTE"? Nie lepiej zostawić włączone na stałe? Albo zmienić taryfę na taka w której nie będzie 100kB internetu/miesiąc?

#3 Giallorosso

Giallorosso
  • 848 posts
  • SkądKatowice

Posted 21 December 2016 - 19:19

Hej, zakupiłem nowego iPhone 7 i mam kilka pytań do użytkowników systemu iOS.

Do tej pory byłem użytkownikiem Androida i przyznam że ciężko mi się przestawić do iOS

W związku z tym mam kilka pytań i mam nadzieję że pomożecie mi trochę...

Chodzi o połączenie mojego iPhone z głośnikiem JBL Charge 2+.

Niestety nie wykrywa mi tego urządzenia poprzez Bluetootha, ale gdzieś wyczytałem że urządzenia Apple łączą się z JBL-em, czy to prawda i na jakiej zasadzie?

Druga sprawa to wysyłanie mms. Czy muszę mieć zawsze włączone dane komórkowe żeby wysłać mmsa?

Trzecia sprawa to ustawienia WIFI, jak zrobić żeby z paska od dołu działało WIFI bo niestety nie działa, muszę wchodzić w ustawienia i potwierdzać non stop sugestie zabezpieczeń co jest irytujące.

Kolejna sprawa to czy można ustawić jak w Androidzie z pasku dostępu szybkie włączanie LTE? bo wchodzenie w opcje ustawienia/sieć komórkowa/dane sieci komórkowe jest irytujące.

To narazie tyle, za wszelkie pomocne informacje gorąco dziękuję.

Jeśli chodzi o mms-a musisz mieć włączone dane sieci komórkowej, wifi możesz tylko włączyć lub wyłączyć "z paska od dołu" kolejna rzecz- szybkie włączenie lte- Nie da się.

Po co chcesz "szybko włączać LTE"? Nie lepiej zostawić włączone na stałe? Albo zmienić taryfę na taka w której nie będzie 100kB internetu/miesiąc?

BO ON TAK CHCE, po co durny tekst o zmianie tary?!

<p>•Telefon• iPhone 3G• htc Touch HD•htc HD2•htc Desire HD•htc Sensation•htc One X•Samsung Galaxy Note 2•iPhone 4•iPhone 5•iPhone 5s•htc One m8•iPhone5s•iPhone 6•iPhone 5s•iPhone 6s•iPhone SE•iPhone 7•iPhone 8•iPhone XS Max•Tablet•Samsung Galaxy Tab 2 10.1•iPad 3•iPad mini 2 Retina• iPad Air 2

#4 Bajerniak

Bajerniak
  • 39 posts

Posted 21 December 2016 - 19:34

No dzięki Panowie, problem w tym że te włączanie na stałe LTE nie jest mi potrzebne, nie korzystam non stop ze smartfona więc sobie wyłączam i oszczędzam baterię.

Czy możecie mi pomóc w kwestii głośnika JBL ?

Czy warto aktualizować iOS do wersji 10.2  z 10.1.1 ?

#5 Gori77

Gori77
  • 37 posts

Posted 21 December 2016 - 21:03

Ja mam głośnik JBL Flip 3 i nie mam żadnych problemów z parowaniem z iPhonem (mam 6s i 5, wcześniej 6 plus też bez problemu). Masz głośnik w trybie parowania ? (Po włączeniu naciskasz przycisk "Bluetooth" na głośniku, przycisk zasilania mruga na niebiesko).
Co do iOS-a używam 10.2 i wydaje mi się ze warto (na 10.1.1 Bluetooth włączał się ze 20 sekund teraz może 2).

#6 DanielF

DanielF
  • 5764 posts
  • SkądSiedlce

Posted 21 December 2016 - 21:55

Zgodnie z informacjami w nowej aktualizacji iOS poprawili współpracę z innymi urządzeniami bluetooth.

Fallout ...war, war never changes...

#7 Bajerniak

Bajerniak
  • 39 posts

Posted 21 December 2016 - 22:26

Ja mam głośnik JBL Flip 3 i nie mam żadnych problemów z parowaniem z iPhonem (mam 6s i 5, wcześniej 6 plus też bez problemu). Masz głośnik w trybie parowania ? (Po włączeniu naciskasz przycisk "Bluetooth" na głośniku, przycisk zasilania mruga na niebiesko).
Co do iOS-a używam 10.2 i wydaje mi się ze warto (na 10.1.1 Bluetooth włączał się ze 20 sekund teraz może 2).

Ok, już problem z parowaniem głośnika JBL został rozwiązany, dzięki za podpowiedź.

Edited by Bajerniak, 21 December 2016 - 22:30.

#8 MarcinJS

MarcinJS
  • 520 posts

Posted 22 December 2016 - 06:34

Jeśli chodzi o mms-a musisz mieć włączone dane sieci komórkowej, wifi możesz tylko włączyć lub wyłączyć "z paska od dołu" kolejna rzecz- szybkie włączenie lte- Nie da się.
BO ON TAK CHCE, po co durny tekst o zmianie tary?!

PO CO SMARTFON z zablokowanym internetem? Samochód tez na cegłach bez kół trzymasz?

#9 kubalon1

kubalon1
  • 641 posts

Posted 22 December 2016 - 06:44

Czy wszyscy muszą mieć lewą rękę z prawej strony, nie, jak napisano "BO ON TAK CHCE "
Ja teź nie mam cały czas włączonych danych i auto nie na cegłach :-))
  • Giallorosso likes this

#10 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 22 December 2016 - 12:34

No dzięki Panowie, problem w tym że te włączanie na stałe LTE nie jest mi potrzebne, nie korzystam non stop ze smartfona więc sobie wyłączam i oszczędzam baterię.
Czy możecie mi pomóc w kwestii głośnika JBL ?
Czy warto aktualizować iOS do wersji 10.2  z 10.1.1 ?

Paradoksalnie nie oszczędzasz nic a masz większe zużycie. LTE jest mniej prądożerne niż 3G...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#11 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 22 December 2016 - 12:42

A jak wygląda sytuacja jeśli mamy słaby zasięg LTE a dobry 3G?

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#12 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 22 December 2016 - 12:48

Wszystko zależy zapewne od jakości tego sygnału, jeżeli nie ma skakania między nadajnikami to wielkiej różnicy nie powinno być poza wolniejszym transferem na słabszym sygnale. Problematyczne są granice zasięgu, kiedy skasze między 3G/LTE albo między nadajnikami, wtedy bateria znika w oczach.
  • iSEe likes this

#13 Geble

Geble

• 1183 posts

Posted 22 December 2016 - 12:51

Na moim przykładzie, czyli 5 kropek 3G, a 2-3 LTE. Żadnego skakania między nadajnikami. Sztywne 3 kropki LTE, niekiedy spadek do dwóch. 3G cały czas 5 kropek, niezależnie czy w domu, czy w pracy. Praca centrum Katowice, dom Mysłowice.

Oszczędność baterii stosunkowo duża moim zdaniem. Potrafiłem wydłużyć czas pracy o około 1h w użyciu używając jedynie 3G.

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#14 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 22 December 2016 - 12:59

No właśnie i u mnie są takie wyniki.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#15 lelekCk

lelekCk
  • 240 posts
  • Skądz południa

Posted 22 December 2016 - 13:12

Paradoksalnie nie oszczędzasz nic a masz większe zużycie. LTE jest mniej prądożerne niż 3G...

Skąd takie info? Można gdzieś o tym poczytać z wiarygodnego źródła?

Pytam dlatego że w telefonie widnieje informacja że korzystanie z szybszych sieci transmisji danych skraca czas pracy baterii.

iPhone 3GS

#16 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 22 December 2016 - 14:43

Wszystko zależy od okoliczności. Z założenia LTE powinno brać mniej, w najgorszym wypadku tyle samo co 3G. Jeżeli mało się używa internetu, to faktycznie lepsze będzie jdnak 3G, przy dużym wykorzystaniu transmisji, mniej zeżre LTE. Trochę się rozpędziłem, bo odpowiedź nie jest jednoznaczna.

#17 Geble

Geble

• 1183 posts

Posted 22 December 2016 - 16:19

Tyle, że ja używam stosunkowo dużo internetu, przynajmniej tak mi się wydaje. Zużycie z ostatnich 3 miesięcy (wg ustawień w telefonie) to 27,2 GB. Safari ~13GB, Spotify ~5GB, AppStore ~2,9 GB - TOP 3. 

Wi-Fi nie używam praktycznie wcale.

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#18 Giallorosso

Giallorosso
  • 848 posts
  • SkądKatowice

Posted 22 December 2016 - 20:31

PO CO SMARTFON z zablokowanym internetem? Samochód tez na cegłach bez kół trzymasz?

no tak, bez lte smartfon jest bezużyteczny...
<p>•Telefon• iPhone 3G• htc Touch HD•htc HD2•htc Desire HD•htc Sensation•htc One X•Samsung Galaxy Note 2•iPhone 4•iPhone 5•iPhone 5s•htc One m8•iPhone5s•iPhone 6•iPhone 5s•iPhone 6s•iPhone SE•iPhone 7•iPhone 8•iPhone XS Max•Tablet•Samsung Galaxy Tab 2 10.1•iPad 3•iPad mini 2 Retina• iPad Air 2

#19 Bajerniak

Bajerniak
  • 39 posts

Posted 22 December 2016 - 21:24

a dlaczego jesteś taki nieprzyjemny?

Tak, jeśli mieszkacie w dużych aglomeracjach miejskich i wszędzie jest LTE to ja się zgodzę, jednak ja mieszkam w małej pipidówie i zasięg skacze raz 3G a kilka metrów dalej LTE.

Kiedy telefon leży bezużyteczny w kieszeni czy na półce itd to po co LTE?

#20 koliberek1

koliberek1
  • 1091 posts
  • SkądRadom, Poland

Posted 22 December 2016 - 22:20

Niektórym nie dogodzisz, według nich trzeba używać telefonu tylko tak jak oni chcą. Standard na forum. Olej takich trolli i nie odpowiadaj najlepiej na takie zaczepki.
Iphone 7 Black | Apple Watch Space Grey | Macbook Air 13 | iPad Air

#21 Bajerniak

Bajerniak
  • 39 posts

Posted 23 December 2016 - 10:40

Zgadza się, spoko olewam takich gości, muszę sprawdzić i porównać czas pracy na baterii z włączonym LTE i wyłączonym. Jeśli będzie niewielka różnica to pozostanę przy włączonym, a swoją drogą szkoda że apple nie wprowadzi udogodnienia jak w androidzie że przy wysyłaniu mms nie trzeba mieć włączonej opcji danych komórkowych.

#22 iSEe

iSEe
  • 249 posts
Posted 23 December 2016 - 13:21

W każdym urządzeniu wysyłając obraz jako załącznik w sms musisz mieć włączone dane komórkowe. Sieć komórkowa tego wymaga. Nie dotyczy oczywiście komunikatorów którymi przesyłamy zdjęcia czy wiadomości.

iPhone SE (2016) + iPad Air M1 + Watch SE

#23 Bajerniak

Bajerniak
  • 39 posts

Posted 23 December 2016 - 21:37

W każdym urządzeniu wysyłając obraz jako załącznik w sms musisz mieć włączone dane komórkowe. Sieć komórkowa tego wymaga. Nie dotyczy oczywiście komunikatorów którymi przesyłamy zdjęcia czy wiadomości.

Jesteś w błędzie, miałem kilka telefonów na androidzie i nie musiałem mieć włączonej opcji danych komórkowych aby wysłać lub odebrać mms. Co więcej niektóre urządzenia np telefony chińskie takie jak Huawei lub Xiaomi miały oddzielną opcję do wyboru czy odbierać wysyłać wiadomość multimedialną bez włączania danych komórkowych.

Słuchajcie czy wy też tak macie na 10.1.1 że od jakiegoś czasu nie mogę wysłać smsa i muszę próbować kilka razy jeszcze raz dopiero zaskoczy...i klikam spróbuj ponownie -nic, jeszcze raz i nic dopiero za którymś razem.

Co jest przyczyną? miał ktoś z was taki problem?

#24 trial.biker

trial.biker
  • 78 posts
  • SkądRzeszów

Posted 23 December 2016 - 23:03

http://myapple.pl/fo...mi-sms-orange/

tu masz wątek

• Giallorosso likes this

#25 Bajerniak

Bajerniak
  • 39 posts

Posted 24 December 2016 - 15:56

ale to jest wątek o orange i jest problem z odbieraniem sms a ja mam T-mobile i mam problem z wysyłaniem sms.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users