Hej, ciągnę na tym routerze UPC od 1,5 roku, doszedł teraz kolejny odbiornik sygnału wi-fi w domu i mam dość. Otóż jest straszny problem ze współdzieleniem sygnału. Wystarczy że wejdzie do domu ktoś z telefonem, który automatycznie łączy się z siecią - mój laptop (MacBook Pro 15 mid 2009, ElCapitan 10.11.6) jakby traci dostęp do sygnału: orientuję się, że nie mam dostępu do sieci, chociaż Airport wskazuje na połączenie i pełną moc sygnału. Podobnie się dzieje, ilekroć dziewczyna uruchomi swojego laptopa (HP, model nieistotny). Problem rozwiązuje jako tako jedynie wyłączenie i ponowne włączenie karty airporta w lapku, a i tak logowanie do sieci trwa bardzo długo, a potem musi minąć kolejne naście sekund, zanim strony zaczną się ładować w ludzkim tempie. Nie jestem asem z połączeń sieciowych, ale na chłopski rozum to wygląda tak, jakby na przykład inne urządzenia odbierały MacBookowi adres. W momencie, w którym jednocześnie chodzi Mac Pro i Macbook też jest koszmar, sieć zachowuje się jak w zamierzchłych latach 90-tych, ślimaczy się wszystko okrutnie. Czy ktoś z Was ma podobne doświadczenia z tym modelem routera? Czy to kwestia niewydolności fizycznej sprzętu, czy zwyczajnie jest coś nie tak z konfiguracją? Help

Router Thomson TWG870 nie lubi się z Apple?
Posted 19 December 2016 - 21:56
Posted 20 December 2016 - 09:33
wygląda to na jakiś problem z DHCP
Spróbuj na stałe powiązać adresy MAC poszczególnych urządzeń z konkretnymi adresami w podsieci (mają postać 192.168.0.XX)
Wszystko znajdziesz w ustawieniach routera. Jeżeli polegniesz - wyłacz w cholerę w nim radio, kup normalny, porządny router (np. Asus AC68 albo jeżeli chcesz zaoszczędzić - jakiegoś niedrogiego TP-Link'a) podłącz po LAN do Thomsona jako urządzenie klienckie i z niego udostępniaj net
Edited by michobo, 20 December 2016 - 09:36.
Posted 20 December 2016 - 09:54
Ok, dzięki serdeczne, po południu spróbuję. Mam gdzieś w pudle Airport Express, tę kostkę z wyjściem USB i minijack, czy jeżeli jego bym użył jako ekstender sieci, czy jak to się tam nazywa, to jest szansa na poprawę?
Posted 22 December 2016 - 00:10
Mam z nim dokładnie ten sam problem (mbp 2011).
Nawet zmiana karty wifi / Bluetooth w MBP na nowszy model nie pomogła.
Co ciekawe z iphone nie ma problemu - tylko Mac.
Również proponuje stałe adresy Mac, lub zmianę / podpięcie innego routera.
Od siebie polecam 3com (hpe)
Edited by burczybass, 22 December 2016 - 00:16.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users