Cześć forumowa brać.
Od kilku dni jestem użytkownikiem iPhone 7 Plis, po kilkunastu latach używania chciałem spróbować czegoś nowego.
Mam niestety problem z konfiguracją poczty gmail, wyczytałem aby działały powiadomienia z poczty musimy skonfigurować pocztę za pośrednictwem Exchange, dodałem konto jako serwer ustawiłem m.google.com i przy próbie pobierania poczty mam komunikat "Problem z połączeniem serwerem"
Gdzie może tkwić problem? Wyłączyłem dwuetapowe uwierzytelniane i gdzie jeszcze może tkwić problem? Pomysły?

Konfiguracja poczty Gmail - iPhone 7
Posted 19 December 2016 - 11:41
Posted 19 December 2016 - 11:55
Cześć forumowa brać.
Od kilku dni jestem użytkownikiem iPhone 7 Plis, po kilkunastu latach używania chciałem spróbować czegoś nowego.
Mam niestety problem z konfiguracją poczty gmail, wyczytałem aby działały powiadomienia z poczty musimy skonfigurować pocztę za pośrednictwem Exchange, dodałem konto jako serwer ustawiłem m.google.com i przy próbie pobierania poczty mam komunikat "Problem z połączeniem serwerem"
Gdzie może tkwić problem? Wyłączyłem dwuetapowe uwierzytelniane i gdzie jeszcze może tkwić problem? Pomysły?
A nie lepiej po prostu pobrać aplikację gmail i podłączyć tam konto? Nie ma żadnych problemów. Na aplikacji Mail u mnie nawet 5 kont pocztowych gmail działało odpowiednio z powiadomieniami bez żadnego dodatkowego exchange.
Chyba niepotrzebnie utrudniłeś sobie zadanie.
MBA 13" 2015 8/128GB -/- iPhone 6S 16GB -/- iPod Nano 3rd Gen -/- Moto360 1st gen & Xiaomi Mi Band 2
Posted 19 December 2016 - 11:55
Próbowałeś natywnej aplikacji Gmail?
Posted 19 December 2016 - 13:42
Przecież już Gmail nie działa na iphone jako exchange kilka lat. Zainstaluj natywna aplikacje albo aplikacje outlooka .
Posted 19 December 2016 - 13:49
Serio myślisz że nikt o to wcześniej nie pytał??
Na iOS-owe aplikacji Mial powiadomienia z Gmaila nie działają.
Obsługa Exchange w darmowych kontach Gmaila nie jest dostępna.
Rozwiązaniem jest korzystanie z aplikacji Gmail.
Posted 19 December 2016 - 13:52
Serio myślisz że nikt o to wcześniej nie pytał??
Na iOS-owe aplikacji Mial powiadomienia z Gmaila nie działają.
Obsługa Exchange w darmowych kontach Gmaila nie jest dostępna.
Rozwiązaniem jest korzystanie z aplikacji Gmail.
o których powiadomieniach piszecie? Wydaje mi się, że jak miałem podłączone konta z gmaila do Maila to dostawałem normalnie powiadomienia o mailach, czy jednak mi się wydawało?
MBA 13" 2015 8/128GB -/- iPhone 6S 16GB -/- iPod Nano 3rd Gen -/- Moto360 1st gen & Xiaomi Mi Band 2
Posted 19 December 2016 - 13:57
- Delano90 and iSEe like this
Posted 19 December 2016 - 15:10
Pewnie dostawałeś, ale powiadomieni te są obsługiwanę drogą Fetch (czyli jakby telefon sam loguje się na serwery mailowe Google, a nie, że powiadomieni są "wpychane" na telefon). Ja mam tak ustawione i działa to okej, ale jest większe zużycie baterii i powiadomienia są z opóźnieniem, czasami trzeba ręcznie odświeżać.
Racja, pewnie tak było bo pamiętam Fetch w ustawieniach, ale nie zastanawiałem się co to znaczy .
Aktualnie i tak nie korzystam z maila bo mnie do szału doprowadzał swoją ułomnością (zresztą podobnie na MBA go nie używam)
Posted 21 December 2016 - 02:25
@Duke123
Przed napisaniem posta zapytałem wujka google, znalazłem właśnie rozwiązanie za czasów iPhone 5S, że trzeba skorzystać z funkcji Exchange aby zadziałała poczta z domeny gmail na iOS.
Powiem tak, szczerze miałem ustawiony Fetch i co 15 min sprawdzanie poczty ale niestety nie działało to z domeną gmail, wysłałem kilka testowych @ ale nawet po 1h nie dostawałem powiadomień o przyjściu nowego @, irytujące to było. Dopiero jak ręcznie odświeżałem to działało.
Powiem tak, widzę, że systemowa aplikacja Mail działa tak, że nie wyświetla się powiadomienie na pasku tylko jest sygnalizacja dźwiękiem.
Problem rozwiązałem dzięki Wam, zainstalowałem aplikację Gmail, myślałem, że uda się uniknąć 2 aplikacji do obsługi @
Posted 21 December 2016 - 09:26
@Duke123
Przed napisaniem posta zapytałem wujka google, znalazłem właśnie rozwiązanie za czasów iPhone 5S, że trzeba skorzystać z funkcji Exchange aby zadziałała poczta z domeny gmail na iOS.
Powiem tak, szczerze miałem ustawiony Fetch i co 15 min sprawdzanie poczty ale niestety nie działało to z domeną gmail, wysłałem kilka testowych @ ale nawet po 1h nie dostawałem powiadomień o przyjściu nowego @, irytujące to było. Dopiero jak ręcznie odświeżałem to działało.
Powiem tak, widzę, że systemowa aplikacja Mail działa tak, że nie wyświetla się powiadomienie na pasku tylko jest sygnalizacja dźwiękiem.
Problem rozwiązałem dzięki Wam, zainstalowałem aplikację Gmail, myślałem, że uda się uniknąć 2 aplikacji do obsługi @
Oczywiście, że da się uniknąć dwóch aplikacji. Musisz tylko zainstalować sobie klienta poczty, który obsługuje wielu różnych dostawców.
W tej chwili testuję klienta Spark i na razie sprawuje się bardzo dobrze, a mam do niego podpięte:
4x gmail
2x poczta po imap
1x icloud (ale nie działa jeśli masz włączone dwustopniowe uwierzytelnianie)
Wszystko działa jak należy.
Posted 21 December 2016 - 10:11
@Duke123
Dziwne, ja mam tak skonfigurowany Gmail na systemowym Mail i powiadomienia dostaję. Tak samo dwa pozostałe konta czyli iCloud i konto firmowe. Masz włączoną opcję Push?
iPhone SE (2016) + iPad Air M1 + Watch SE
Posted 21 December 2016 - 10:14
Przecież systemowa aplikacja Mail nie obsługuje Push dla kont Gmail.
BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ || ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare || ELECTROLUX ESF74661RX || Rubin 714p || Paseratti 1.9 TDI
Posted 21 December 2016 - 10:30
Nie wiem czy obsługuję ale powiadomienia dostaję. Ustawienia / Poczta, kontakty, inne / Pobierz nowe dane - tam jest opcja Push, którą można włączyć lub wyłaczyć. Jest tam też Info o Fetch: "Ta metoda będzie używana gdy opcja Push jest wyłaczona a także w programach nieobsługujących Push".
Posted 21 December 2016 - 10:53
Nie wiem czy obsługuję ale powiadomienia dostaję. Ustawienia / Poczta, kontakty, inne / Pobierz nowe dane - tam jest opcja Push, którą można włączyć lub wyłaczyć.
To jest ustawienie globalne dla wszystkich skrzynek. Poniżej opcji masz dopisek "Nowe dane będą wypychane z serwera do iPhona, gdy będzie to możliwe".
Jeżeli wejdziesz w ustawienia konta Gmail masz do wyboru tylko: Fetch, Ręcznie. Push nie jest dostępny.
Pewnie masz zaznaczony Fetch, dlatego powiadomienia dostajesz. Ale nie w czasie rzeczywistym i zapewne z negatywnym wpływem na czas pracy baterii.
Posted 21 December 2016 - 11:02
Zgadza się. Nie w czasie rzeczywistym ale na tym mi nie zależy.
Posted 21 December 2016 - 18:34
propo jaka jest najlepsza apka na iOS odnośnie poczty? Na androidzie super była Bluemail, niestety u mnie w iphone 7 wyskakuje jakiś error...
Posted 22 December 2016 - 10:18
propo jaka jest najlepsza apka na iOS odnośnie poczty? Na androidzie super była Bluemail, niestety u mnie w iphone 7 wyskakuje jakiś error...
Myślę, że mogę cokolwiek na ten temat powiedzieć, przetestowałem trzech klientów: Outlook, Boxer (w tej chwili VMWare Boxer) i aktualnie używam klienta Spark.
Oczywiście wcześniej korzystałem z natywnego klienta jakim jest Mail, ale w przypadku iPhone'a z 16GB pamięci to nie jest dobry pomysł, bo aplikacja nie ma możliwości pobierania samych nagłówków, co w moim przypadku spowodowało, że Mail pożerał mi nawet do 2GB pamięci.
Outlook jest całkiem znośny, ale głównie z powodu braku chęci wspierania MS i tworzenia jakichś kont dodatkowych olałem temat na dłuższą metę, ale aplikacja ma wszystko czego możesz oczekiwać od klienta poczty. Jedyne z czym miałem problem to niektóre konta IMAPowe odświeżały się bardzo nieregularnie i czasami działało to jak fetch, co nie jest dla mnie dobrym rozwiązaniem.
Boxer - sama aplikacja przejrzysta i responsywna, bardzo wygodna na codzień o ile nie chcesz skopiować czyjegoś maila, bo jest to niemożliwe. Po prostu nie da się skopiować ani jednego adresu e-mail.
Na razie najlepszą aplikacją jest dla mnie ten Spark, choć jego Smart Inbox jest czasami denerwujący, ale można go wyłączyć i mieć klasyczny podgląd skrzynki. Działa kopiowanie i wklejanie różnych elementów. Aplikacja naprawdę dobrze działa.
Na tą chwilę tyle przetestowałem, ale jak będę testował coś nowego to dam znać.
Posted 22 December 2016 - 22:07
Posted 23 December 2016 - 10:41
Tak mam już zainstalowaną aplikację Spark, jest świetna ale przydałby się PL język.
Posted 23 December 2016 - 13:03
Tak mam już zainstalowaną aplikację Spark, jest świetna ale przydałby się PL język.
Mi brak języka polskiego nie przeszkadza, bo wszystkie aplikacje w pracy i tak mam po angielsku . Uważam, że Spark jest świetny!
Posted 30 December 2016 - 09:37
Może i świetny ale nie wiem jak ustawić w opcjach aby pojawiały mi się wszystkie maile np z dzisiejszego dnia...pokazuje się tylko mail który teraz przyjdzie jeśli włączę w danej chwili LTE a te co przyszły np godzinę temu kiedy nie miałem włączonej opcji LTE nie widać...
Posted 03 January 2017 - 22:48
Czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć jak ustawić w programie Spark aby mieć listę wszystkich nieprzeczytanych maili ?
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users