Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Znikający dźwięk w całym systemie.

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 ipozaup

ipozaup
  • 39 posts

Posted 19 December 2016 - 06:48

Witam wszystkich. 

Powoli zaczynam się zastanawiać, czy trafiłem na jakiś pechowy egzemplarz czy programiści Apple nawalają przy kolejnych odsłonach swoich systeów.

Otóż, czasem bez konkretnej przyczyny na iMac 27 late 2015 z Sierrą wywala się dźwięk... Dosłosnie - totalna cisza - aplikacji, dźwięków systemowych, spotify, nawet zmiana głośności sygnailozwana "dźwiękiem" podczas zmiany nie działa. Sprawdziłem wszystkie możliwości, poza które nie wykraczają poza normalnego użytownika w ustawieniach systemowych - czy nie zmieniło się urządzenie wyjściowe, czy coś się tam nie "wyciszyło" - i nie. Czy istnieje jakaś komenda, którą można wklepać do terminala i uzyskac miarodają odpowiedź co się z owym dźwiękiem stało? Czy wywaliła go jakaś aplikacja? 

Rzecz jasna po restarcie kompa wszystko wraca do normy, na jakiś czas - czasem 1 dzień, czasem kilka. 

#2 DiMoonn

DiMoonn
  • 259 posts
  • SkądMariew, PL

Posted 19 December 2016 - 21:01

Wprowadź ikonkę dźwięku na górny pasek – tam wszystko widać. U mnie była podobna sytuacja, na iMac mid 2011. Parametry wyjścia z automatu były inne, najwyższe dostępne w tym menu. Więc co kilka– kilkanaście minut wyjście przestawiało się na DisplayPort. Ustawiłem tak jak na zrzucie. I jest OK, nic się nie przestawia i dźwięk jest ciągle dostępny.

Attached Files

#3 ipozaup

ipozaup
  • 39 posts

Posted 22 December 2016 - 15:28

Dziękuję za info! Niezwłocznie sprawdzę tą opcję :) PS> okno, które załączyłeś jako obrazek - jak się do niego dostać? To jakaś zewnętrzna apka?

#4 tomekkos

tomekkos
  • 817 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 December 2016 - 15:56

Applications->Utilities->Audio Midi Setup

Komputer:  Mac Studio M2 Max, 64GB, 1TB, OWC Express 4M2 8 TB, 2x4 TB External SSD, 8 TB LaCie Thunderbolt 2 RAID 0

Telefon:  iPhone SE 32 GB, iOS 13, odtwarzacz: Fiio X5 III + Sennheiser HD 598

#5 ipozaup

ipozaup
  • 39 posts

Posted 01 February 2017 - 14:25

Witam,

dzis rano spotkał mnie dziwny przypadek braku dźwięku. W moim przypadku aplet MIDI wygląda tak jak na załączonej miniaturce. Niby wszystko ok, nic nie jest wyciszone - a dźwięku nie ma. Chyba, że czegoś tu nie rozumiem i jest faktycznie "nie tak"? Ewentualnie zmienię na 2 kanałowy 48 kHz i zobaczę. Btww. ostatnio nie chciał się dźwięk wywalić, stąd lagi w odpowiedzi :) Dziękuję z góry!

Attached Files

#6 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 14 February 2017 - 16:12

reset pram / smc proponuję.

Czy instalowałeś jakieś dodatkow oprogramowanie do dźwięku? Na przykład audiohijack celem nagrywania rozmów skype czy coś podobnego?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users