Powiedzcie mi czy to jest normalne iż po podłączeniu laptopa przez thunderbolt do monitora apple, wiatraki komputera zaczynają strasznie głośno chodzić. Czy zewnętrzny monitor jest jakimś duzym obciązeniem dla komputera czy jak? Przy otwartej klapie macbooka wiatraki chodza cicho.

MacBook Pro 13`late 2012 z monitor thunderbolt 27' - komputer przegrzewa się
Napisano 18 grudnia 2016 - 01:21
Napisano 18 grudnia 2016 - 01:35
Przy otwartej klapie macbooka wiatraki chodza cicho.
To ją otwórz i zostaw otwartą.
Jak pomogłem, kliknij w Lubię to!
Napisano 18 grudnia 2016 - 12:45
Powiedzcie mi czy to jest normalne iż po podłączeniu laptopa przez thunderbolt do monitora apple, wiatraki komputera zaczynają strasznie głośno chodzić. Czy zewnętrzny monitor jest jakimś duzym obciązeniem dla komputera czy jak?
Przy otwartej klapie macbooka wiatraki chodza cicho.
Maki oddychają przez klawiaturę. Zamykając klapę, ograniczasz dostęp powietrza.
- MC_ lubi to
Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl
Napisano 18 grudnia 2016 - 22:50
To ją otwórz i zostaw otwartą.
Maki oddychają przez klawiaturę. Zamykając klapę, ograniczasz dostęp powietrza.
W takim razie dlaczego tak bardzo popularne są stojaki do macbooków które oferują trzymanie go zamkniętego w pozycji pionowej?
Napisano 19 grudnia 2016 - 19:22
W takim razie dlaczego tak bardzo popularne są stojaki do macbooków które oferują trzymanie go zamkniętego w pozycji pionowej?
Są nabywcy, to się sprzedają. Tu działa prawo popytu.
Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl
Napisano 20 grudnia 2016 - 09:59
W tym MacBooku chłodzenie odbywa się tylko przez tylne otwory wentylacyjne. Klawiatura jest przecież szczelnie zaklejona przez jej podświetlenie, więc nie ma znaczenia dla chłodzenia czy klapa jest otwarta czy zamknięta.
Rozdzielczość monitora jest nieporównywalnie większa niż ekranu tego Macbooka, więc przy cięższych pracach może się grzać, tym bardziej, że on nie ma dodatkowego układu graficznego tylko ten zintegrowany w procesorze.
Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl
ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków
kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91
Napisano 20 grudnia 2016 - 18:02
W tym MacBooku chłodzenie odbywa się tylko przez tylne otwory wentylacyjne. Klawiatura jest przecież szczelnie zaklejona przez jej podświetlenie, więc nie ma znaczenia dla chłodzenia czy klapa jest otwarta czy zamknięta.
Rozdzielczość monitora jest nieporównywalnie większa niż ekranu tego Macbooka, więc przy cięższych pracach może się grzać, tym bardziej, że on nie ma dodatkowego układu graficznego tylko ten zintegrowany w procesorze.
Dzieki za odpowiedź. Czy nie powinienem się specjalnei przejnowac tym że mac lubi sie grzać przy podlączonym monitorze? Jedynei co mnei nieco martwi to fakt że wentylatory pracują głośno nawet przy oglądaniu filmu na yt.
Napisano 20 grudnia 2016 - 18:54
Warto rozkręcić komputer i sprawdzić w jakim stanie jest wentylator i radiator. Jeśli nigdy nie był czyszczony to możliwe, że radiator jest szczelnie zatkany kurzem. Ja korzystam z tego samego MacBooka i nie przypominam sobie aby kiedykolwiek było słychać wentylator, zawsze chodzi na minimalnych obrotach. Czasem podłączam go do telewizora przez HDMI i oglądam filmy w HD, grzeje się ale nie hałasuje.
EDIT: Pomyliłem modele - ja mam Mid 2012 czyli bez retiny, starszy, grubszy z napędem DVD, a Ty masz Late 2012 czyli Retinę ale to generalnie to samo, ten sam procesor i ta sama grafika. W tym Twoim chłodzenie odbywa się przez otwory z tyłu pod ekranem i boczne otwory pod obudową. Przez klawiaturę powietrze nie przepływa, więc zamknięta klapa nie ma żadnego wpływu na chłodzenie. Tak czy inaczej warto go rozkręcić o zobaczyć w jakim stanie są wentylatory i radiator.
Użytkownik macsupport edytował ten post 20 grudnia 2016 - 19:00
Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl
ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków
kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych