Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Pages - Problem z przenoszeniem wyrazów

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 cube83

cube83
  • 8 posts
  • SkądKatowice, PL

Posted 10 December 2016 - 22:10

Witam wszystkich,

czy może mi ktoś podpowiedzieć jak w Pages przy wyjustowanym tekście można przenosić wyrazy na końcu wiersza do nowego akapitu? W MS Word używamy do tego Shift + Enter, a Pages nie mam pojęcia i nigdzie nie znalazłem rozwiązania - ponoć Alt + Spacja ma działać ale nie działa, dzieje się coś takiego:

dd3534a51b8fb.png

Jest to dość uciążliwe - nie mogę poprawnie napisać umów :)

Pozdrawiam,

Dariusz

#2 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1052 posts

Posted 11 December 2016 - 04:01

Wstaw: Option (Alt) + Spacja

Czyli wstaw "twardą spację" ale nie tak jak zwykle w MS Word (Shift+Enter) tylko przed tym (wyrazem) którego nie chciałbyś dzielić. Przyzwyczaisz się...

Nie czytam prywatnych wiadomości.

#3 cube83

cube83
  • 8 posts
  • SkądKatowice, PL

Posted 11 December 2016 - 09:39

Wstaw: Option (Alt) + Spacja

Czyli wstaw "twardą spację" ale nie tak jak zwykle w MS Word (Shift+Enter) tylko przed tym (wyrazem) którego nie chciałbyś dzielić. Przyzwyczaisz się...

Dzięki za odpowiedź ale to nie działa :) albo ja jeszcze jako początkujący coś knocę :)

Do MacBooka ma podpiętą zewnętrzną klawiaturę (tą Applowską na USB z klawiszami numerycznymi), może klawisz Option trzeba jakoś aktywować? Domyślnie jak klikam Option + Spacja to wstawia mi tylko spację :) Gdziekolwiek bym tego nie zrobił.

#4 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1052 posts

Posted 11 December 2016 - 13:43

Może źle wytłumaczyłem. Kiepski jestem w tym, przyznaję :)

GCOwffK.jpg

a tu po wstawieniu twardej spacji:

8GopWbV.jpg

popróbuj, działa.

Aaa, no i zawsze możesz użyć tego przy dłuższych tekstach:

http://pym.uce.pl/do...ieszacz-znakow/

#5 cube83

cube83
  • 8 posts
  • SkądKatowice, PL

Posted 11 December 2016 - 14:09

Może źle wytłumaczyłem. Kiepski jestem w tym, przyznaję :)

GCOwffK.jpg

a tu po wstawieniu twardej spacji:

8GopWbV.jpg

popróbuj, działa.

Aaa, no i zawsze możesz użyć tego przy dłuższych tekstach:

http://pym.uce.pl/downloads/odwieszacz-znakow/

Dokładnie tak to robię, u mnie efekt jest taki:

5938ee8c53a1d.png

Nie wiem o co chodzi. Wersja Pages 6.0.5 (4052).

#6 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1052 posts

Posted 11 December 2016 - 14:34

To nie wiem. Standardowa odpowiedź "U mnie działa" pewnie nie pomoże. Może autor odwieszacza bedzie bardziej pomocny. Zagląda tutaj, więc poczekaj. Na pewno odpowie.

#7 cube83

cube83
  • 8 posts
  • SkądKatowice, PL

Posted 11 December 2016 - 15:34

To nie wiem. Standardowa odpowiedź "U mnie działa" pewnie nie pomoże. Może autor odwieszacza bedzie bardziej pomocny. Zagląda tutaj, więc poczekaj. Na pewno odpowie.

Więc tak (nie daje mi to spokoju) jeżeli dodam Option + Spacja na końcu, to mam efekt taki jak wysłałem powyżej, czyli spację w kolejnym wierszu. Zauważyłem, że jak ustawie się kursorem na początku tego wiersza (przed tą pustą spacją) i dam Backspace to ostatnia litera leci poprawnie do wiersza i wygląda to ok. Można przenosić całe wyrazy. Ale to jest (jakby to delikatnie określić) chore :)

Jeszcze efekt końcowy:

ca5e473ae034c.png

Dodam, że nie do końca zadawalający ;) ale działający.

#8 Gregory

Gregory

• 2734 posts
  • Skądᴧ̊

Posted 11 December 2016 - 17:54

Polecam włączyć wyświetlanie w Pages znaków niewidocznych (w tym właśnie twardych spacji) – czyli wybierz polecenie menu Widok > Pokaż niewidoczne. Wtedy będzie widać wszystkie znaki formatowania, w tym twarde spacje. Dzięki temu upewnisz się, że są one w odpowiednich miejscach. Dodatkowo możesz zajrzeć do okna Odwieszacza znaków (otwierane jest w tle pod oknem Pages), on też wyświetla znaki niewidoczne, choć używa do tego innych symboli, niż Pages.

Twarda spacja nie jest traktowana przez Pages (i praktycznie wszystkie inne edytory) jako odstęp, więc oba oddzielone nią wyrazy powinny być zawsze przenoszone razem do następnego wiersza.

PYM Player 8.2.1 — działa od Cataliny po Sonomę

Klawiatura PYM też jest fajna – ma przecinek na klawiaturze numerycznej, twardy łącznik, jabłko  i symbol bitcoina ₿

VR, AR, XR – wszystko, co potrzebujecie wiedzieć, i czego nie potrzebujecie też.

> [ pym.uce.pl ]

#9 Śfierzyk

Śfierzyk
  • 360 posts

Posted 11 December 2016 - 18:00

Po pierwsze użyj http://pym.uce.pl/no...eszacza-znakow/

Po drugie Shift+Enter to wymuszone przełamanie bloku tekstowego.

Po trzecie w menu widok włącz wyświetlanie kodów niewidocznych. To Ci zobrazuje co w tekście naprawdę siedzi.

Po czwarte justowanie to wyrównanie bloku tekstu do stałej szerokości łamu.

Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users