Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Rysowanie się ekranu w iPhone 7

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 erjot

erjot
  • 31 postów

Napisano 10 grudnia 2016 - 15:07

Hej,

szukałem podobnego tematu, ale nie znalazłem, więc założyłem nowy.

Mam nowego iPhone 7 i już po tygodniu mam dwie rysy na ekranie - telefon nie spadł mi, nie leżał na ekranie ani razu i bardzo na niego uważam.

Ktoś rownież spotkał się z tym? Myślałem, że te ekrany są mocne chociażby na tyle by nie rysować się w miękkiej kieszeni kurtki...

Pytanie - czy można jakoś walczyć z mikrorysami i czy jakoś je usunąć? Trochę bolą takie ryski po tygodniu na nowym telefonie.. :(

#2 landr

landr
  • 1 396 postów

Napisano 10 grudnia 2016 - 15:24

Walczyć można...założyć folie lub szkło na ekran....widocznie w miękkiej kieszeni są elementy, nie widoczne twarde i one rysują...ostatnio razysowałem swojego iphona w miękkiej kieszeni....na szczęście miałem folie...

#3 erjot

erjot
  • 31 postów

Napisano 10 grudnia 2016 - 15:32

Bardziej pytam czy da się taką mikrorysę usunąć w jakikolwiek sposób bez uszkodzenia ekranu. To nic głębokiego i widać ją tylko jak ekran jest ciemny i pod odpowiednim kątem - wygląda jakby na ekranie leżał włos ok. 5cm  :(

#4 landr

landr
  • 1 396 postów

Napisano 10 grudnia 2016 - 16:30

Skoro to już Ci się zdarzyło, to nie kombinuj, bo możesz pogorszyć sytuacje(polerowanie itp)...uważaj na przyszłość i zabezpiecz ekran...

#5 mikoko

mikoko
  • 496 postów

Napisano 10 grudnia 2016 - 18:45

Bardziej pytam czy da się taką mikrorysę usunąć w jakikolwiek sposób bez uszkodzenia ekranu. To nic głębokiego i widać ją tylko jak ekran jest ciemny i pod odpowiednim kątem - wygląda jakby na ekranie leżał włos ok. 5cm   :(

5 cm ???? czy 5 mm ? W centymetrach rysa to bardzo dużo

#6 North

North
  • 1 336 postów

Napisano 10 grudnia 2016 - 20:38

Bardziej pytam czy da się taką mikrorysę usunąć w jakikolwiek sposób bez uszkodzenia ekranu. To nic głębokiego i widać ją tylko jak ekran jest ciemny i pod odpowiednim kątem - wygląda jakby na ekranie leżał włos ok. 5cm   :(

Takimi rysami to bym się nie przejmował, nie mają żadnego znaczenia oprócz aspektu psychicznego. Problemem są dopiero rysy na tyle głębokie, że powodują załamywanie się na nich światła wyświetlacza i efekt tęczy.

#7 erjot

erjot
  • 31 postów

Napisano 10 grudnia 2016 - 20:42

niestety 4-5 cm łuk i na dodatek niewiadomo skąd się wzięła.. jest bardzo cienka - jak włosek i widoczna tylko jak odpowiednio ustawi się tel pod światło.. 

jestem strasznym pedantem i bardzo łagodnie obchodzę się z tel. to naprawdę niefajne, że takie rysy powstają praktycznie z niczego tak szybko w telefonie, który jednak powinien za takie pieniądze coś wytrzymywać :( o reklamacji mogę zapewne zapomnieć.

#8 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 10 grudnia 2016 - 20:45

Oczywiscie.
Pewnie wszechobecne ziarno piasku w kieszeni.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#9 erjot

erjot
  • 31 postów

Napisano 10 grudnia 2016 - 20:48

Jest sens wymiany szybki w takim wypadku? Cenowo to pewnie jakiś dramat przy 7.., ale pomijając to - czy telefon, w którym ktoś będzie grzebał przy tym elemencie nadal będzie tak samo sprawny jak nówka?

Użytkownik erjot edytował ten post 10 grudnia 2016 - 20:50

#10 Gość_Łukasz Taruć_*

Gość_Łukasz Taruć_*

Napisano 10 grudnia 2016 - 20:52

Miałeś dwa wyjścia. Albo po zakupie szyba na ekran lub folia albo godzisz się na rysy.
Sam miałem naukę akurat na Lumii, gdzie nie założyłem szyby i pech chciał ze zrobiła mi się rysa na ekranie i później miałem problem ze sprzedażą bo ludzie już woleli kupić bez rys.
P.s. Próbowałem usuwać pasta polerska i od razu odradzam. Ani pasta polerska ani pasta do zębów już nie pomogą.

#11 erjot

erjot
  • 31 postów

Napisano 10 grudnia 2016 - 20:54

Sęk w tym, że wybrałem opcję bez folii, bo używałem podobnie poprzedniego 5s i przez dwa i pół roku nie wydarzyła mi się ani jedna ryska jak tu po 7 dniach.. albo miałem wyjątkowego pecha albo nowe ekrany są po prostu mniej trwałe.

#12 Gość_Łukasz Taruć_*

Gość_Łukasz Taruć_*

Napisano 10 grudnia 2016 - 21:01

Moja żona swoją lumie (niższy model) nosiła przez dwa lata w torebce z kluczami i nie miała żadnej ryski. Ja na mojej nosiłem w kieszeni i zrobiła mi się rysa.
Obecnie żona na iPhonie ma szklo z Apple i nosi w torebce i na tym szkle niby takim super zrobiła jej się ogromną rysa na szerokość telefonu

#13 erjot

erjot
  • 31 postów

Napisano 10 grudnia 2016 - 21:08

Jak widać nie ma reguły i trzeba mieć trochę szczęścia.

Ma ktoś jakieś doświadczenia z wymianą szybek?

#14 Kuba2000

Kuba2000
  • 2 043 postów
  • SkądKielce/Wrocław

Napisano 10 grudnia 2016 - 22:18

Narzekacie, co do noszenia, kupuje się tel za grubą kasę, to oczywiste że trzeba zadbać o wszystkie aspekty aby był w stanie idealnym. Ja zawsze byłem zwolennikiem zabezpieczeń, ponieważ telefony nie mają ze mną łatwo. Natomiast moja mama nigdy nic nie chciała, zaczeło się od etui wsuwanego do 4s-a, 5s-a też w nim nosiła, a raczej się starała, bo bywało tak że telefon pare dni nawet nie był w etui, efekt? Obydwa wymienione mają obicia i obtarcia, rysy na ekranie, przy zakupie 6S-a kupiła etui które jest bardzo dopasowane, sam byłem zdziwiony że nic nie wchodzi oraz szkło hartowane, telefon w stanie idealnym po kilku miesiącach. 

iPhone 15 Pro Max 512GB

#15 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 10 grudnia 2016 - 23:10

...
Obecnie żona na iPhonie ma szklo z Apple...

tzn. z AOS ?

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#16 North

North
  • 1 336 postów

Napisano 11 grudnia 2016 - 00:33

Serio rozmowa toczy się o jednej rysie widocznej pod światło i to pod odpowiednim kątem? I przez tą rysę chcesz cały ekran wymienić za 600zł? Takie rysy zupełnie nie wpływają na gwarancję. Wystarczy jedna drobinka piasku o odpowiedniej twardości i jest już taka rysa. Istotne, żeby nie tworzyły się rysy widoczne cały czas albo tworzące efekt tęczy.

#17 dtm.marcin

dtm.marcin
  • 267 postów
  • Skąd,PL

Napisano 11 grudnia 2016 - 01:12

Nie jeden już przez taka rysę się wieszał. To ogromny problem dla użytkowników obciąża psychicznie

#18 assaabloy

assaabloy
  • 128 postów

Napisano 11 grudnia 2016 - 09:56

jestem strasznym pedantem

dobrze ze niektorzy ludzie z tą chorobą psychiczną są jej swiadomi 

niema nic gorszego w psychopatii , jak nieswiadomosc czynu 

Użytkownik assaabloy edytował ten post 11 grudnia 2016 - 09:57

#19 erjot

erjot
  • 31 postów

Napisano 11 grudnia 2016 - 15:19

Proszę nie skupiajmy się na moim zdrowiu psychicznym ;) będę wdzięczny. To czy chce wydać 600zł na wymianę szybki to moja sprawa.

Zrobię to raczej za pół roku powiedzmy jeśli pojawi się ich ewentualnei więcej, bo chyba mimo wszystko bardziej wolę narażać się na rysy niż tracić feeling takiego fajnego ekranu przez naklejanie czegoś na niego, nie mówiąc o estetycznej stronie takich "naklejek". I tu ponawiam pytanie, czy może ktoś wie czy "jakość" telefonu spada po takiej wymianie czy jest to nieodczuwalne, że ktoś przy tym grzebał?

#20 North

North
  • 1 336 postów

Napisano 11 grudnia 2016 - 18:16

Jeżeli oddasz do autoryzowanego serwisu typu Cortland, iMad, jakość telefonu nie spada, bo montują oryginalny nowy wyświetlacz. Jeżeli już się zdecydujesz na to, to tylko autoryzowane serwisy - inaczej oprócz różnej jakości wyświetlaczy tracisz też gwarancję.

#21 erjot

erjot
  • 31 postów

Napisano 12 grudnia 2016 - 17:31

Serwis iDream zaproponował mi polerowanie ekranu. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

1. czy to bezpieczne?

2. czy komukolwiek udało się płytką rysę usunąć czy to ściema?

3. czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym serwisem?

#22 Giallorosso

Giallorosso
  • 848 postów
  • SkądKatowice

Napisano 12 grudnia 2016 - 18:36

Serwis iDream zaproponował mi polerowanie ekranu. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

1. czy to bezpieczne?

2. czy komukolwiek udało się płytką rysę usunąć czy to ściema?

3. czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym serwisem?

Po polerowaniu ekranu ściera się podobno warstwa zapobiegająca m.in. palcowaniu się ekranu i wygląda to później słabo. Mówisz, że masz rysę po tygodniu, równie dobrze kolejne mogą pojawić się jutro lub za kilka tygodni i co? znowu będziesz polerował ekran? Jeśli przeszkadzają Ci rysy, kup PORZĄDNE szkło z ramką - praktycznie niewidoczne czy etui lub pogódź się z możliwymi rysami.

<p>•Telefon• iPhone 3G• htc Touch HD•htc HD2•htc Desire HD•htc Sensation•htc One X•Samsung Galaxy Note 2•iPhone 4•iPhone 5•iPhone 5s•htc One m8•iPhone5s•iPhone 6•iPhone 5s•iPhone 6s•iPhone SE•iPhone 7•iPhone 8•iPhone XS Max•Tablet•Samsung Galaxy Tab 2 10.1•iPad 3•iPad mini 2 Retina• iPad Air 2

#23 Gość_Łukasz Taruć_*

Gość_Łukasz Taruć_*

Napisano 12 grudnia 2016 - 20:39

Napisałem Ci już, że polerowalem i nic to nie dało. Możesz spróbować. Nie usunie zbyt mocno tej warstwy od palcowania. Jeśli Ci te ryski irytują. Zapoleruj delikatnie w miejscu rysy a później kup porządna szybę w AOS. Jednak nie sądzę żeby polerowanie pomogło

Użytkownik Łukasz Taruć edytował ten post 12 grudnia 2016 - 20:41

#24 ycbo

ycbo
  • 97 postów
  • SkądWstyd się przyznać

Napisano 13 grudnia 2016 - 15:22

Ja bym wymienił ekran lub cały iPhone a potem znowu do tej samej kieszeni i codzienny protokół na forum czy są nowe rysy a jeżeli tak to ile mają długości.

#25 leyt

leyt
  • 71 postów

Napisano 13 grudnia 2016 - 16:52

@Łukasz Taruć miej listość wstydu oszczędź! Jeśli polerowałeś pastą polerska to pewnie nic nie dało, polerujesz materiałem twardszym niż polerowany przedmiot i tak, szkła wszelakie poleruje się tlenkiem cedru.

@erjot zrobisz co chcesz, ja kupiłbym dobre szkło, nałożył i nie przejmowałbym się nowymi ryskami. Moim zdaniem, klej na wewnętrznej stronie szybki zamaskuje Twoja rysę i nic nie powinno być widać.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych