Otwieranie obrazu dysku zawisa na weryfikacji.
Napisano 07 grudnia 2016 - 20:37
jakiś czas temu na wcześniejszej wersji os stworzyłem obraz dysku, .dmg, teraz na OS Sierra nie mogę go otworzyć.
Pojawia się pasek stanu i komunikat weryfikuje.. i bez przerwy.
Plik nie jest uszkodzony bo mam jego kopie zapasową na przenośnym i też nie mogę otworzyć.
Na innych OS nie jestem stanie sprawdzić bo wszędzie już mam Sierre
Jakaś podpowiedz?
EDIT: Poprawiam tytuł, bo ten „problem”, zaczyna być jakiś symptomatyczny. / cronopioverde
Napisano 07 grudnia 2016 - 22:44
wyłącz sprawdzanie (weryfikację) dysków typu .dmg
w Terminalu:
defaults write com.apple.frameworks.diskimages skip-verify true
może pomoże..
Żeby włączyć ponownie wystarczy zamienić true na false
Nie czytam prywatnych wiadomości.
Napisano 08 grudnia 2016 - 08:44
niestety nie pomogło
Napisano 08 grudnia 2016 - 09:51
Na wstępie uprzedzę, że jeśli włączone jest hasło sprzętowe, musisz je znać w celu wykonania poniższego. Odłącz też na czas trwania testu wszystkie urządzenia peryferyjne, które nie będą do niego konieczne (dyski zewnętrzne, monitory, karty pamięci, napędy etc.). Uruchom komputer ponownie w Safe Mode – w momencie gongu startowego wciskając Shift i trzymając go aż do pojawienia się okna logowania. Zaloguj się na konto użytkownika, na którym doświadczasz tej nieprawidłowości. Nie przejmuj się mniej wydajną grafiką itd., tak ma być. Sprawdź, czy zjawisko powtarza. Po sprawdzeniu zrestartuj normalnie i znowu sprawdź. Podziel się wnioskami.
Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.
Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…
Napisano 09 grudnia 2016 - 01:23
Niestety też nie pomogło, cały czas zatrzymuję się w połowie paska stanu "weryfikuje"
Napisano 09 grudnia 2016 - 12:45
Niestety też nie pomogło, cały czas zatrzymuję się w połowie paska stanu "weryfikuje"
Jeśli dalej chce ci weryfikować dysk, to znaczy, że chyba żle wprowadziłeś komendę, którą ci podałem. U mnie ona całkowicie wyłącza weryfikacje dysków. Mam wyłączoną SIP (ochrona integralności systemu) - może to ma znaczenie.
Weryfikację dysków można też wyłączyć Onyxem
Nie czytam prywatnych wiadomości.
Napisano 09 grudnia 2016 - 21:51
Dziękuję bardzo za podpowiedzi, udało mi się obejść w inny sposób napiszcie proszę czy bezpieczny
w Gateekeeper włączyłem opcję - Dopuszczaj programy pobrane z dowolnego źródła - w taki sposób,
w terminalu: sudo spctl --master-disable
w Ochrona i prywatność - ogólne - Dopuszczaj programy pobrane z dowolnego źródła
- Queen lubi to
Napisano 09 grudnia 2016 - 21:56
Przecież to dwie różne rzeczy. Wydaje mi się, że pomieszałeś w swym opisie weryfikację disk image i gatekeeperowską weryfikację bundle’a *.app na zamontowanym obrazie.
Tu już chyba nie ma nic do dodania.
Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.
Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych