Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 7 Nie wykrywa karty SIM

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Remson94

Remson94
  • 3 postów

Napisano 03 grudnia 2016 - 18:50

Witam wszystkich forumowiczów,jestem nowy i nie wiem nawet czy dobry dział wybrałem więc jeśli tak proszę od razu o przeniesienie.
Parę dni temu zostałem posiadaczem iPhone'a 7 kupionego na allegro. Telefon ponoć nie ma sim locka i innych blokad.Aczkolwiek po umieszczeniu karty sim wyświetla mi komunikat nie wykryto karty sim. Telefon był używany przez kilka dni przez pierwszego właściciela. Telefon kupiony okazyjnie ze względu na to iż sprzedawca informował mnie że 'czasami' telefon nie czyta karty sim. Mimo to zaryzykowałem i kupiłem go ponieważ i tak czy tak mam słabość do firmy Apple,a na nowy ze sklepu nie było mnie stać.Teraz nie wiem czego jest wina.Czuje się oszukany ponieważ ze sprzedawcą nie mogę się już skontaktować.
Teraz pada pytanie,czy telefon ma sim locka czy jest coś nie tak z czytnikiem kart sim?
Myślę że ta druga rzecz odpada ponieważ skoro nawet po wsunięciu samej 'szufladki' wyskakuje komunikat że danej karty sim nie ma więc jest z nim chyba raczej w porządku. Nie mam pojęcia co może być nie tak,próbowałem różnych sposobów i opadają mi ręce.Proszę o pomoc jeżeli mieliście podobne przypadki,pozdrawiam.

#2 assaabloy

assaabloy
  • 128 postów

Napisano 03 grudnia 2016 - 18:57

Telefon kupiony okazyjnie ze względu na to iż sprzedawca informował mnie że 'czasami' telefon nie czyta karty sim

to kto Cie oszukał ? sprzedawca cie poinformował , to do kogo pretensje ?

• Giallorosso lubi to

#3 Giallorosso

Giallorosso
  • 848 postów
  • SkądKatowice

Napisano 03 grudnia 2016 - 18:59

Skoro poprzedni właściciel informował cię, że sprzedaje telefon bo czasem nie czyta karty sim, to dlaczego mówisz, że czujesz się oszukany? Przecież powiedział ci, że telefon jest uszkodzony. Rusz głową! Jeśli byłaby to wada możliwa do naprawy w ramach gwarancji, poprzedni właściciel wymieniłby telefon w ramach gwarancji. Rzuciłeś się na "OKAZJE" a one nie istnieją.

<p>•Telefon• iPhone 3G• htc Touch HD•htc HD2•htc Desire HD•htc Sensation•htc One X•Samsung Galaxy Note 2•iPhone 4•iPhone 5•iPhone 5s•htc One m8•iPhone5s•iPhone 6•iPhone 5s•iPhone 6s•iPhone SE•iPhone 7•iPhone 8•iPhone XS Max•Tablet•Samsung Galaxy Tab 2 10.1•iPad 3•iPad mini 2 Retina• iPad Air 2

#4 Remson94

Remson94
  • 3 postów

Napisano 03 grudnia 2016 - 19:10

Owszem zgodzę się,aczkolwiek ubiegałem tutaj po prostu o pomoc,nie o dyskusję na temat sprzedającego.Nie będę sugerował się słowem od sprzedawcy 'czasem czyta czasem nie' bo równie dobrze mógł tak po prostu napisać a telefon nie czytał jej od samego początku.Kupiłem zaryzykowałem jest to moja wina skoro byłem świadomy kupując 'uszkodzony' telefon.Chodzi mi teraz o wasze sugestie,co jest lub być może w nim jest zepsute co powoduje dany problem.A co do kwestii oszustwa stwierdziłem tak że od tamtej pory kiedy sprzedawca został poinformowany o tym iż telefon dotarł już do mnie po prostu ma wyłączony telefon czy zmienił numer.

Chodzi mi aktualnie o sam fakt.Jeżeli sprzedawca wiedział co dokładnie jest w nim zepsute mógł chociaż dokładnie powiedzieć,to że kartę sim raz czyta raz nie to nie jest uzasadniająca odpowiedź apropo wad telefonu

#5 Giallorosso

Giallorosso
  • 848 postów
  • SkądKatowice

Napisano 03 grudnia 2016 - 19:13

Owszem zgodzę się,aczkolwiek ubiegałem tutaj po prostu o pomoc,nie o dyskusję na temat sprzedającego.Nie będę sugerował się słowem od sprzedawcy 'czasem czyta czasem nie' bo równie dobrze mógł tak po prostu napisać a telefon nie czytał jej od samego początku.Kupiłem zaryzykowałem jest to moja wina skoro byłem świadomy kupując 'uszkodzony' telefon.Chodzi mi teraz o wasze sugestie,co jest lub być może w nim jest zepsute co powoduje dany problem.A co do kwestii oszustwa stwierdziłem tak że od tamtej pory kiedy sprzedawca został poinformowany o tym iż telefon dotarł już do mnie po prostu ma wyłączony telefon czy zmienił numer.

Chodzi mi aktualnie o sam fakt.Jeżeli sprzedawca wiedział co dokładnie jest w nim zepsute mógł chociaż dokładnie powiedzieć,to że kartę sim raz czyta raz nie to nie jest uzasadniająca odpowiedź apropo wad telefonu

Szukałeś okazji, a teraz szukasz wróżki? Oddaj telefon do serwisu, ale nie do pana Janusza, lecz porządnego.

<p>•Telefon• iPhone 3G• htc Touch HD•htc HD2•htc Desire HD•htc Sensation•htc One X•Samsung Galaxy Note 2•iPhone 4•iPhone 5•iPhone 5s•htc One m8•iPhone5s•iPhone 6•iPhone 5s•iPhone 6s•iPhone SE•iPhone 7•iPhone 8•iPhone XS Max•Tablet•Samsung Galaxy Tab 2 10.1•iPad 3•iPad mini 2 Retina• iPad Air 2

#6 Remson94

Remson94
  • 3 postów

Napisano 03 grudnia 2016 - 19:18

Mieszkam w nie dużym mieście.Odwiedziłem co poniektóre serwisy i nikt za ten telefon nie chce się zabrać,nikt w moim mieście się go nie tyka.Czyżby zbyt duże wyzwanie? Dlatego ostatecznością było napisanie wątku tutaj.Komentarze typu szukania okazji i inne proszę sobie darować.Przyszedłem tutaj o pomoc nie o darowiznę ze strony aroganckich użytkowników pozdrawiam

Widzę że pomocy tutaj nie znajdę.Proszę o zamkniecie tematu

#7 Giallorosso

Giallorosso
  • 848 postów
  • SkądKatowice

Napisano 03 grudnia 2016 - 19:23

Chyba logiczne, żeby wiedzieć co powoduje usterkę i jaki będzie koszt jej usunięcia, należy oddać telefon do serwisu, najlepiej renomowanego. Poprzedni właściciel zapewne nie miał, bądź stracił gwarancję producenta i bankowo próbował naprawić telefon, co pewnie było niezbyt opłacalne i postanowił "okazyjnie" sprzedać telefon. Jak widać tego też nie ogarnąłeś.

#8 CzoCzo

CzoCzo
  • 99 postów
  • SkądSosnowiec, Poland, Poland

Napisano 03 grudnia 2016 - 19:37

A co z gwarancją ??

#9 Giallorosso

Giallorosso
  • 848 postów
  • SkądKatowice

Napisano 03 grudnia 2016 - 19:42

A co z gwarancją ??

Pewnie nie ma. Po co ktoś sprzedawałby po "okazyjnej" cenie?

#10 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 03 grudnia 2016 - 19:42

Myślisz ze 1 właściciel byłby tak głupi, aby nie wysyłać telefonu na gwarancje? Może robił zdjęcia podwodne a gwarancja nie obejmuje zalania (mimo ze spełnia normę). Jeśli nie ma już gwarancji a nie był grzebany przez januszy to zostaje tylko płatna wymiana na nowy ile? Zapytaj autoryzowane serwisy ale poniżej 1400 bym nie liczył. Ewentualnie naprawa w autoryzowanym serwisie - nie chodź po jakiś grzebaczach bo szkoda czasu i pieniędzy, myślisz że maja dostęp do oryginalnych części i schematów płyty głównej?

Użytkownik DanielF edytował ten post 03 grudnia 2016 - 19:45

• Giallorosso lubi to
Fallout ...war, war never changes...

#11 North

North
  • 1 336 postów

Napisano 04 grudnia 2016 - 11:40

Oddaj do serwisu autoryzowanego typu Cortland czy iMad. Niech zrobią diagnostykę. Do Cortland chyba możesz wysłać normalnie na gwarancję, najwyżej w czasie diagnostyki gwarancja zostanie odrzucona, ale napiszę czemu. Wtedy będzie wiedział, co jest nie tak, i możesz dalej działać.

#12 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 grudnia 2016 - 11:44

No to może ja pomogę - Jeśli telefon ma simlocka to normalnie wykrywa kartę SIM i wyświetla komunikat, że karta pochodzi od nieobsługiwanego operatora. Tak mniej więcej brzmi komunikat. Jeśli natomiast ciągle wyświetla na górnej belce Brak SIM to znaczy, że nie widzi karty SIM, prawdopodobnie uszkodzony jest czytnik karty SIM.

Ja natomiast zastanawiałbym się czy to na pewno iPhone, bo skoro kupiony okazyjnie to pewnie nie za trzy albo dwa tysiące tylko jeszcze mniej, a jeśli ma miejsce taka sytuacja:

Aczkolwiek po umieszczeniu karty sim wyświetla mi komunikat nie wykryto karty sim. 

... to tym bardziej zastanawiające, bo w iPhonie nie ma komunikatu o treści "nie wykryto karty sim"

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#13 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 04 grudnia 2016 - 19:27

...
Parę dni temu zostałem posiadaczem iPhone'a 7 kupionego na allegro. ...Aczkolwiek po umieszczeniu karty sim wyświetla mi komunikat nie wykryto karty sim. ... Telefon kupiony okazyjnie ... Mimo to zaryzykowałem i kupiłem go ponieważ i tak czy tak mam słabość do firmy Apple,a na nowy ze sklepu nie było mnie stać. ... .Czuje się oszukany ponieważ ze sprzedawcą nie mogę się już skontaktować.

Niech Twój przypadek, będzie kolejną przestrogą dla innych, czytających ten wątek: Nie mam pieniędzy na najdroższy model - to nie kupuję (ewentualnie nie mogąc walczyć ze swoimi słabościami - kupuję tańszy model np. iP SE na który mnie stać). 

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#14 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 04 grudnia 2016 - 19:48

Wrzuć tu zdjęcia tego telefonu. Jeśli wyświetla komunikat nie wykryto karty sim oraz dodatkowo ikonkę 4G obok tego komunikatu to masz klona. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych