Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Instalacja programów oraz biurko na drugim dysku

• Zamknięty Temat jest zamknięty
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 pedzell

pedzell
  • 11 postów

Napisano 02 grudnia 2016 - 13:41

Witam

Stałem się posiadaczem iMaca z 2 dyskami , jeden SSD 40GB i drugi 320 GB ( kosztem DVD oczywiście ).

Wszystko fajnie , ale 40GB to zdecydowanie za mało nawet na kilka wiekszych programów . Standardowo nie da się zainstalować programów na drugim dysku , czytałem na forum rozmowę na podobny temat ale trochę tamta rozmowa zboczyła na inne problemy i jasnej odpowiedzi nie było.

Można jakoś "zamontować drugi dysk w miejsce Application " - nie mam pojecia jak to zrobić

Czytałem coś że można też Biurko/Pulpit używać z lokalizacją na drugim dysku ? 

#2 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 02 grudnia 2016 - 14:30

Przenieś obraz (czy co tam Masz do montowania)  na ten drugi dysk i .... zamontuj .  :)

#3 pedzell

pedzell
  • 11 postów

Napisano 02 grudnia 2016 - 15:31

Jakbym chciał mieć cały system na dysku SATA to bym na nim zainstalował system , przecież szybciej działa na SSD .

Chciałbym instalować tylko dodatkowe programy na SATA i trzymać tam pliki , a na SSD system i 1 -2 rzeczy przy których zależy mi na wydajności .

Odpowiedź nie na temat.

#4 tomekkos

tomekkos
  • 817 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 grudnia 2016 - 15:55

Jakbym chciał mieć cały system na dysku SATA to bym na nim zainstalował system , przecież szybciej działa na SSD .

Chciałbym instalować tylko dodatkowe programy na SATA i trzymać tam pliki , a na SSD system i 1 -2 rzeczy przy których zależy mi na wydajności .

Odpowiedź nie na temat.

Z tego co wiem to aplikacje możesz instalować gdzie tylko chcesz-po prostu je przenieś na drugi dysk i tyle- nie wiem czy o to Ci dokładnie chodzi bo jak przenieść katalog Applications nie wiem

Użytkownik cronopioverde edytował ten post 02 grudnia 2016 - 21:39

Komputer:  Mac Studio M2 Max, 64GB, 1TB, OWC Express 4M2 8 TB, 2x4 TB External SSD, 8 TB LaCie Thunderbolt 2 RAID 0

Telefon:  iPhone SE 32 GB, iOS 13, odtwarzacz: Fiio X5 III + Sennheiser HD 598

#5 pedzell

pedzell
  • 11 postów

Napisano 02 grudnia 2016 - 16:33

Z tego co wiem to aplikacje możesz instalować gdzie tylko chcesz-po prostu je przenieś na drugi dysk i tyle- nie wiem czy o to Ci dokładnie chodzi bo jak przenieść katalog Applications nie wiem

Instalując np. Office , podczas instalacji nie daje mi nawet wyboru dysku , tak samo było z kilkoma innymi większymi aplikacjami , nie instalują się raczej do 1 katalogu czy pliku żeby je tak przenieść ręcznie . Ale może część się da.

No , nic. Liczę że pojawi się tu ktoś kto wie jak to zrobić .

#6 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 02 grudnia 2016 - 17:42

@up

Z pytania wynika jedynie że masz problem z instalowaniem programów na drugim dysku i nic więcej. Więc:

przeciągnij na żądany dysk instalator Office'a i dopiero z niego zainstaluj pakiet. Podobnie z każdym innym softem. Utwórz folder o "wielemówiącejnazwie" i potem wskaż go jako miejsce instalacji. To wszystko.

Użytkownik cronopioverde edytował ten post 02 grudnia 2016 - 21:50

#7 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 02 grudnia 2016 - 19:48

Proszę dyskutować o zagadnieniu – o którym zresztą jest sporo wiadomości w sieci, łącznie z łopatologicznymi instrukcjami, jak samemu zrobić sobie jeden wolumin logiczny itp. itd. – nie zaś o kompetencjach współforumowiczów lub ich braku. Jak założyciel tematu się zechce nimi podeprzeć, to sobie „lajki” w profilach popodgląda ;) . Następne takie posty zostaną usunięte i wynagrodzone. Dziękuję uprzejmie za wzajemną uprzejmość.

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#8 Tojot

Tojot
  • 1 187 postów

Napisano 02 grudnia 2016 - 21:02

Office to taki upośledzony pakiet który ma "instalator" służący do śmiecenia plikami po całym systemie (na wzór windowsa). Normalne aplikacje na macOSa przychodzą jako application bundle które wygląda jak pojedynczy plik. Je da się trzymać gdzie się chce, chociaż trzymanie w /Applikacjach ma swoje zalety. Ja jak widzę program z instalatorem to zazwyczaj sobie go odpuszczam i wybieram inny który został napisany zgodnie z zasadami sztuki :).

Ja bym się zainteresował połączeniem obydwu dysków w jeden logiczny fusion drive i pozwolił zarządzać systemowi co gdzie trzymać. Tu są dwa poradniki który na pierwszy rzut oka wydają się sensowne:

http://blog.macsales...C=XLR8YourMac09

https://www.lifewire...ive-mac-2260165

To wymaga reinstalacji, ale robi się tylko raz. Teoretycznie powinno się dać bez, ale to może wymagać czarnej magii więc polecam prostszą metodę.

Drugie rozwiązanie to linki symboliczne. Dowolny plik albo katalog można przekierować gdzie indziej używając linków symbolicznych. Ja używam tego rozwiązania żeby wszystkie wbudowane katalogi z danymi tak naprawdę trzymać wewnątrz Google Drive. Tak, dałoby się tą metodą przenieść całe Applications.

Użytkownik Tojot edytował ten post 02 grudnia 2016 - 21:03

Autokorekta iPhona zmienia "zrobiłam" na "zrobiłem", za to "zepsułam" zostawia w spokoju.

#9 pedros

pedros
  • 1 392 postów
  • SkądWAW, PL

Napisano 02 grudnia 2016 - 21:13

Dowolny plik albo katalog można przekierować gdzie indziej używając linków symbolicznych.

A tak zapytam czysto teoretycznie. Jak na takie rozwiązanie zapatruje się wprowadzony od El Cap SIP? Bo domyślne programy OS X z /Applications są nim zdaje się chronione. Nie trzeba go będzie przed przeniesieniem tego katalogu i podlinkowaniem wyłączyć? I co powie po ponownym włączeniu? Nie miałem póki co czasu, ani potrzeby przetestować takiego rozwiązania na żywo... W teorii powinno się udać, a w praktyce?

#10 pedzell

pedzell
  • 11 postów

Napisano 03 grudnia 2016 - 00:09

Cytatowy miszmasz, nie wiadomo w nim, kto co napisał.

Proszę się powstrzymać od cytowania w taki sposób i sprawdzić przed wysłaniem posta, w jakiej on jest postaci, bo się wkłada wypowiedzi „w usta” osób, od których one nie pochodzą. A skoro rozwiązanie podane, to zamykam, zanim się z tych nieporozumień burdel nie do opanowania zrobi.

Użytkownik cronopioverde edytował ten post 03 grudnia 2016 - 01:23
Niepoprawne użycie cytatów.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych