Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Brak pełnej rozdzielczości na drugim zewnętrznym monitorze (rMBP 13" Late 2013)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 RadnoK

RadnoK
  • 10 postów
  • SkądŁódź

Napisano 30 listopada 2016 - 23:57

Zakupiłem niedawno dwa monitory Dell U2415. Posiadają one rozdzielczość 1920x1200, a w zestawie kable mini-DisplayPort <-> DisplayPort. Zgodnie ze specyfikacją Apple, mój Macbook Pro Retina 13" Late 2013 (i5 2.4GHz) powinien spokojnie uciągnąć dwa monitory o nawet wyższej rozdzielczości, jednak ma on z tym pewne problemy. Podłączając pierwszy monitor, podpinam go do Macbooka dostarczonym kablem końcówką mDP (do portu Thunderbolt bliżej złącza Magsafe - za moment wyjaśnię czemu o tym wspominam), a do monitora końcówką DP. Wszystko ładnie sobie działa, rozdzielczość i ekran są piękne.

Schody zaczynają się przy drugim monitorze. Po podłączeniu go w podobny sposób, czyli mDP do drugiego portu Thunderbolt a DP do monitora, Macbook nie może wyświetlić na nim obrazu w całości. W ustawieniach mówi, że oba monitory wyświetlają w rozdzielczości 1920x1200, ale drugi monitor ma wokoło czarne pasy zmniejszające (skalujące) wyświetlany obraz. Próbowałem też podłączyć ten drugi monitor kablem HDMI<->HDMI, ale powoduje to podobny problem. Z mojej obserwacji wynika, że drugi port Thunderbolt jest "słabszy". Zamieniając podłączenie monitorów w Macbooku "czarna ramka" przechodzi na ekran podpięty pod Thunderbolt bliżej portu USB-A. Czy ktoś się orientuje co może być przyczyną tego dziwnego zachowania?

Po poszukiwaniach w Google:

- Reset pamięci NVRAM nic nie dał.

W załączniku przesyłam małe porównanie wyświetlanych obrazów. 

Pozdrawiam.

#2 Damien Karras

Damien Karras
  • 284 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 grudnia 2016 - 00:00

A jak odepniesz ten monitor nazwijmy go sprawny to ten nazwijmy go niesprawny zaczyna działać?

Jak pomogłem, kliknij w Lubię to! ;)

#3 RadnoK

RadnoK
  • 10 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 grudnia 2016 - 00:06

@Damien Karras - Hm, w sumie nie sprawdziłem jeszcze jednej rzeczy. Podpiąłem ten "sprawy" do portu "niesprawnego" (czyli tego bliższego USB) i nawet mimo podłączonego jednego monitora, skalowanie obrazu nadal występuje. Jedyny poprawny obraz uzyskuję po podłączeniu do pierwszego Thunderbolta.

#4 Damien Karras

Damien Karras
  • 284 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 grudnia 2016 - 00:08

A jak podłączysz do sprawnego Thunderbolt a drugi do HDMI?

#5 RadnoK

RadnoK
  • 10 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 grudnia 2016 - 00:15

A jak podłączysz do sprawnego Thunderbolt a drugi do HDMI?

Tak już próbowałem i niestety i efekt był bez zmian (w pierwszym poście o tym wspomniałem). Podsumowując to lekko: Mogę mieć tylko jeden dobrze wyświetlający się monitor podpięty pod pierwszy Thunderbolt lub podpięty pod HDMI. Drugi monitor, obojętnie w który port będzie wpięty, wyświetla niepoprawnie obraz. Próbowałem jeszcze to obejść podpinając ten drugi monitor poprzez Thunderbolt<->DVI (przejściówka)<->DVI<->HDMI (kabel), ale to również nie rozwiązało problemu. 

#6 Damien Karras

Damien Karras
  • 284 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 grudnia 2016 - 00:17

MacTracker rzecze:

External Resolution Up to 3840 by 2160 pixels at 30Hz or 4096 by 2160 pixels at 24Hz (HDMI) Up to 3840 by 2160 pixels at 30Hz (Thunderbolt)

Możesz ręcznie ustawić odświeżanie na monitorach?

Użytkownik Damien Karras edytował ten post 01 grudnia 2016 - 00:18

#7 RadnoK

RadnoK
  • 10 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 grudnia 2016 - 00:24

Załączony plik  Zrzut ekranu 2016-12-01 o 00.21.25.png   73,84 KB   0 Ilość pobrań

Na obu jest to wyłączona opcja. W ustawieniach monitora również nie widzę takiej opcji. Czasami jeden wskakuje z 59,88 na 60, ale to chyba zależy od tego czy drugi jest podłączony na HDMI czy DP.

#8 Damien Karras

Damien Karras
  • 284 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 grudnia 2016 - 00:35

Zmień na obu na rozdzielczość skalowana i sprawdź różne konfiguracje. Ponadto - jaki system?

#9 RadnoK

RadnoK
  • 10 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 grudnia 2016 - 09:17

Tego również już próbowałem. Gdy wybrałem na obu podłączonych zewnętrznych monitorach mniejsze rozdzielczości (nawet drastycznie mniejsze) to na tym "drugim" problem nadal występował. Sprawdziłem również ukryte rozdzielczości skalowane (option+wybranie opcji skalowania w ustawieniach) - przy wybraniu 1080i czarne ramki były nieco mniejsze (ale obraz mocno skakał).

System: macOS 10.12.1.

#10 Damien Karras

Damien Karras
  • 284 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 grudnia 2016 - 11:54

Masz inny monitor, żeby podpiąć pod ten drugi port? Inny niż ten Dell?

#11 RadnoK

RadnoK
  • 10 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 grudnia 2016 - 12:17

Tak, mam jeszcze kilka monitorów w zapasie, z tym że nie mają one portów HDMI/DisplayPort ani jakiejś szalenie dużej rozdzielczości. Jedynym sposobem by podpiąć te monitory do Macbooka jest użycie przejściówki Thunderbolt<->DVI/VGA. Cała sprawa wygląda trochę jakby Macbook nie radził sobie w dwoma monitorami na portach cyfrowych. Nadmienię jeszcze, że przed zakupem dwóch nowych monitorów, mój setup składał się z Dell U2412M (1920x1200, 60Hz) oraz Samsunga (jakiś budżetowy model, 1920x1080). Przy takim układzie wszystko działało poprawnie.

#12 RadnoK

RadnoK
  • 10 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 grudnia 2016 - 19:36

Zadzwoniłem do supportu Apple gdzie po 20 minutach zostałem skierowany do najbliższego autoryzowanego serwisu. Powiedziano mi tam, że to uszkodzenie płyty głównej i wymiana będzie wynosić 2500 zł co zupełnie mi się nie opłaca. Skończy się pewnie na nowym Macbooku. Ach, kochane Apple. Sprawa jest więc rozwiązana, a @Damien Karras bardzo dziękuję za pomoc.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych