Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Instalacja aplikacji na JetDrive lub pamięci USB

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 raiden25

raiden25
  • 32 postów

Napisano 29 listopada 2016 - 11:38

Pytanie czy jest opcja instalacji programów/gier na pamięciach zewnętrznym na Macu oraz/lub ewentualnie na pamięci JetDrive? Mam taką pamięć ale nie widzę opcji wyboru miejsca instalacji, chyba że są na to sposoby jakieś aby zmienić docelowy katalog instalacji softu?

Brakuje mi miejsca na cokolwiek i szukam alternatyw zanim wymienię dysk na większy z 128 na 256GB SSD co już trochę kosztuje...

#2 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 29 listopada 2016 - 14:57

Ale co tu „instalować”? Przenieś tam pakiet *.app i już. :)

• Delano90 lubi to

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#3 pedros

pedros
  • 1 392 postów
  • SkądWAW, PL

Napisano 29 listopada 2016 - 17:13

są też programy instalowane z .pkg... w takim przypadku polecenie "man ln" sie może przydać... ;)

Użytkownik pedros edytował ten post 29 listopada 2016 - 17:16

#4 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 29 listopada 2016 - 17:31

Oczywiście, że może. Tylko, póki co, nie wiemy, o jaki soft chodzi ;)

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.

#5 raiden25

raiden25
  • 32 postów

Napisano 30 listopada 2016 - 09:50

Ale co tu „instalować”? Przenieś tam pakiet *.app i już. :)

Ok, widzę żę da się to zrobić, tzn skopiować plik np. na pamięć zewnętrzną i odpalić a tą starą usunąć. Jednak wiążę się to nadal z zainstalowaniem gry/aplikacji na zwykłym dysku najpierw co w moim przypadku posiadania od 3 do 10gb czasem jest niemożliwe na coś większego.

są też programy instalowane z .pkg... w takim przypadku polecenie "man ln" sie może przydać... ;)

Jesteś w stanie rozwinąć to? Nie jestem tak biegły w MAC-ach...

Oczywiście, że może. Tylko, póki co, nie wiemy, o jaki soft chodzi ;)

Gry, aplikacje, jedne darmowe inne nie. Chciałem zainstalować np. grę do której pobieramy plik instalacyjny powiedzmy 3Mb, a on sam już nam ściąga pliki i instaluje aplikacje. Tutaj chyba nie da się chyba nie da zmienić lokalizacji/ chyba żę po ściągnięciu. Aż sprawdzę o ile zmieści się to na dysku.

#6 raiden25

raiden25
  • 32 postów

Napisano 30 listopada 2016 - 13:02

Ok Sprawdziłem. Gdy odpalam plik DMG mogę wybrać (przeciągnąć) gre tylko do folderu "Aplikacje". Wybieram ten folder zatem plik sie rozpakowuje (czy jak to tam sie nazywa w macOS :). Po skopiowaniu pliku instalacyjnego z folderu Aplikacje na np. JetDrive nie mogę uruchomić aplikacji (jest komunikat o uszkodzonym pliku). Gdy odpalam ją z poziomu Aplikacji wszystko działa i gra się ściąga i instaluje - oczywiście w standardowym folderze.

Użytkownik cronopioverde edytował ten post 01 grudnia 2016 - 02:07

#7 raiden25

raiden25
  • 32 postów

Napisano 30 listopada 2016 - 21:03

Czyli pytanie czy da się zmienić/dodać inny folder instalacji aplikacji?

Dostałeś już odpowiedź. Da się. Tylko nie podałeś precyzyjnych danych, jaka to aplikacja, jakie ma rozszerzenie ten „plik instalacyjny”. Rozumiem, że tajemnica, ok, szanuję to. Ale podbijanie w niczym tu nie pomaga. //cronopioverde

#8 raiden25

raiden25
  • 32 postów

Napisano 04 grudnia 2016 - 20:33

Czyli pytanie czy da się zmienić/dodać inny folder instalacji aplikacji?

Dostałeś już odpowiedź. Da się. Tylko nie podałeś precyzyjnych danych, jaka to aplikacja, jakie ma rozszerzenie ten „plik instalacyjny”. Rozumiem, że tajemnica, ok, szanuję to. Ale podbijanie w niczym tu nie pomaga. //cronopioverde

Co to za różnica?! Pytam ogólnie na przyszłość i nie znam rozszerzeń tych plików. Mam np. gry na Steamie, mam gry w plikach PKG i nie wiem jakie jeszcze mogą być. Nie chce przenosić ich po instalacji tylko zainstalować na dysku zewnętrznym.

#9 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 04 grudnia 2016 - 21:14

No, właśnie różnica pomiędzy *.app a *.pkg jest znaczna, dlatego właśnie pytałem. Jeżeli jej nie dostrzegasz, przyjrzyj się, proszę, uważniej. A odpowiedzi na obydwie opcje są w postach #2 i#3.

#10 raiden25

raiden25
  • 32 postów

Napisano 04 grudnia 2016 - 21:26

No, właśnie różnica pomiędzy *.app a *.pkg jest znaczna, dlatego właśnie pytałem. Jeżeli jej nie dostrzegasz, przyjrzyj się, proszę, uważniej. A odpowiedzi na obydwie opcje są w postach #2 i#3.

Dlatego też zapytałem o to co znaczy komenda "man ln" gdyż nigdy o tym nie słyszałem i nie wiem o co chodzi.

#11 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 04 grudnia 2016 - 21:35

Man to skrót od manual. A te czytać polecam każdemu i sam to czynię; do każdego produktu, bo to zawsze działa na korzyść użytkownika. Wpisz do terminala (albo w google'a w sumie też) – dostaniesz wyjaśnienia.

#12 raiden25

raiden25
  • 32 postów

Napisano 05 grudnia 2016 - 09:05

Man to skrót od manual. A te czytać polecam każdemu i sam to czynię; do każdego produktu, bo to zawsze działa na korzyść użytkownika. Wpisz do terminala (albo w google'a w sumie też) – dostaniesz wyjaśnienia.

Napisane jest "polecenie Man ln", więc dalej nie rozumiem jeśli miał to by być manual bo co on ma z poleceniem wspólnego?

Ogólnie przykład, jest aplikacja z rozszerzeniem *.dmg, gdy klikam na nią wyskakuje okno w którym mogę ikonę tej gry przenieść do folderu Aplikacje i tam samym zacząć proces wypakowywania/instalacji/pobierania produktu. Gra jest darmowa. Rzecz jasna że jak przeniosę do katalogu Aplikacje to zaczyna mi ściągać ok 7Gb na podstawowy dysk w Macu, a ja bym chciał zmienić ten katalog główny aby od razu było to pobierane na JetDrive - może teraz to jakoś jaśniej wytłumaczyłem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych