Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

sprawdzenie iPhone refurbished (odnawiany) po IMEI

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
44 odpowiedzi w tym temacie

#1 ezop12

ezop12
  • 42 post贸w

Napisano 28 listopada 2016 - 20:44

Witam,

znalaz艂em stron臋 https://imei24.com/pl/ na kt贸rej mo偶na sprawdzi膰 czy telefon jest refurbished.

Postanowi艂em sprawdzi膰 moje telefony i okazuje si臋 偶e 5s mojej c贸rki jest refurbished, 

Wierzyc tej stronie ? co o tym s膮dzicie, sprzedawca zapewnia艂 mnie 偶e telefon jest nowy.

Dodam 偶e reszta informacji podanych przez t膮 stron臋 zgadza si臋.

Pozdrawiam

#2 MasterM

MasterM
  • 1聽658 post贸w

Napisano 28 listopada 2016 - 20:51

Ale odnowiony przez Pana Henia spod tr贸jki czy przez Apple, odebrany z autoryzowanego serwisu?

#3 ezop12

ezop12
  • 42 post贸w

Napisano 29 listopada 2016 - 11:30

Ale odnowiony przez Pana Henia spod tr贸jki czy przez Apple, odebrany z autoryzowanego serwisu?

przez appla ale jednak odnawiany, telefon mial byc nowy nie uzywany, 

nie wiem tylko czy strona faktycznie podaje prawdziwe info

#4 036f6c57bf

036f6c57bf
  • 1聽336 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 29 listopada 2016 - 21:23

M贸j 5s jest wymieniany na gwarancji i na tej stronie jest refurbished jak nic ;)

#5 MasterM

MasterM
  • 1聽658 post贸w

Napisano 29 listopada 2016 - 21:46

przez appla ale jednak odnawiany, telefon mial byc nowy nie uzywany, 

nie wiem tylko czy strona faktycznie podaje prawdziwe info

Jak przez Apple, to nie masz si臋 czym martwi膰.

#6 mikoko

mikoko
  • 496 post贸w

Napisano 29 listopada 2016 - 23:15

Witam,

znalaz艂em stron臋 https://imei24.com/pl/ na kt贸rej mo偶na sprawdzi膰 czy telefon jest refurbished.

Postanowi艂em sprawdzi膰 moje telefony i okazuje si臋 偶e 5s mojej c贸rki jest refurbished, 

Wierzyc tej stronie ? co o tym s膮dzicie, sprzedawca zapewnia艂 mnie 偶e telefon jest nowy.

Dodam 偶e reszta informacji podanych przez t膮 stron臋 zgadza si臋.

Pozdrawiam

T臋 stron臋 to sobie w buty mo偶na wsadzi膰. wg niej m贸j miesi臋czny ip 7 jest nieaktywowany :) 

#7 ezop12

ezop12
  • 42 post贸w

Napisano 30 listopada 2016 - 10:08

T臋 stron臋 to sobie w buty mo偶na wsadzi膰. wg niej m贸j miesi臋czny ip 7 jest nieaktywowany :)

odczyta艂o Ci wszystkie dane ? za pierwszym razem mia艂em b艂膮d

mi te偶 raz poda艂o 藕le a nast臋pnie odczyta艂o w艂膮czenie z numerem seryjnym 

M贸j 5s jest wymieniany na gwarancji i na tej stronie jest refurbished jak nic ;)

czyli m贸j tez b臋dzie odnawiany :( a mia艂 by膰 nowy nie u偶ywany 

do tej pory dzia艂a ok, chyba nie ma co si臋 ba膰 

#8 macsupport

macsupport

• 8聽620 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 30 listopada 2016 - 10:12

No i jest nowy nieu偶ywany. Jaka to dla Ciebie r贸偶nica poza wpisem na tej stronce?

Jedyny serwis sprz臋tu Apple w Ma艂opolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Krak贸w

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#9 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2聽947 post贸w

Napisano 30 listopada 2016 - 11:06

Ale czy ta strona jest oficjalnym 藕r贸d艂em Apple?

#10 ezop12

ezop12
  • 42 post贸w

Napisano 30 listopada 2016 - 11:13

No i jest nowy nieu偶ywany. Jaka to dla Ciebie r贸偶nica poza wpisem na tej stronce?

urz膮dzenie nowe wychodzi z fabryki, nie by艂o u偶ywane

urz膮dzenie odnawiane to wymieniona obudowa, bateria ale p艂yta g艂贸wna by艂a ju偶 u偶ywana.

Czy to nie mo偶e mie膰 wp艂ywu na funkcjonowanie telefonu ?

kupuj膮c nowy samoch贸d nie chcia艂bym dosta膰 samochodu kt贸ry ju偶 kto艣 u偶ywa艂 ale autoryzowany serwis go odnowi艂

#11 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2聽064 post贸w
  • Sk膮dRzym

Napisano 30 listopada 2016 - 11:28

To go sprzedaj i kup ze sklepu. 

#12 macsupport

macsupport

• 8聽620 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 30 listopada 2016 - 11:33

kupuj膮c nowy samoch贸d nie chcia艂bym dosta膰 samochodu kt贸ry ju偶 kto艣 u偶ywa艂 ale autoryzowany serwis go odnowi艂

Nowy samoch贸d kupuje si臋 w salonie producenta, a nie szuka oszcz臋dno艣ci kupuj膮c z innego 藕r贸d艂a. Z iPhonem mo偶na zrobi膰 tak samo, mo偶na kupi膰 nowego od autoryzowanego sprzedawcy i wtedy jest pewno艣膰, 偶e telefon b臋dzie zupe艂nie nowy, a nie kombinowany.

Ja bym poleca艂 nie przejmowa膰 si臋 tylko u偶ywa膰.

#13 ezop12

ezop12
  • 42 post贸w

Napisano 30 listopada 2016 - 15:27

Nowy samoch贸d kupuje si臋 w salonie producenta, a nie szuka oszcz臋dno艣ci kupuj膮c z innego 藕r贸d艂a. Z iPhonem mo偶na zrobi膰 tak samo, mo偶na kupi膰 nowego od autoryzowanego sprzedawcy i wtedy jest pewno艣膰, 偶e telefon b臋dzie zupe艂nie nowy, a nie kombinowany.

Ja bym poleca艂 nie przejmowa膰 si臋 tylko u偶ywa膰.

telefon mia艂 by膰 nowy, nie u偶ywany, 

nie ma to ju偶 znaczenia w tej chwili, potrzebowa艂em aby kto艣 m贸g艂 zweryfikowa膰 czy ta strona podaje w艂a艣ciwe dane

dzieki ASOT za info

#14 bee3

bee3
  • 3聽841 post贸w

Napisano 30 listopada 2016 - 19:51

urz膮dzenie nowe wychodzi z fabryki, nie by艂o u偶ywane

urz膮dzenie odnawiane to wymieniona obudowa, bateria ale p艂yta g艂贸wna by艂a ju偶 u偶ywana.

Czy to nie mo偶e mie膰 wp艂ywu na funkcjonowanie telefonu ?

Przede wszystkim telefon odnawiany przez Apple jest telefonem odnawianym przez Apple, a nie przez autoryzowany serwis.
"Odnowienie" nast臋puje wi臋c w warunkach fabrycznych, a nie serwisowych i nie polega na klepaniu zderzak贸w i szpachlowaniu b艂otnik贸w.

• wopo lubi to

Pomog艂em ?   -  Lubi臋 to 

#15 North

North
  • 1聽336 post贸w

Napisano 30 listopada 2016 - 21:02

Jestem ciekaw, sk膮d si臋 wzi臋艂a ta moda na narzakanie i roztrz膮sanie czy telefon wymieniony przez Apple jest nowy czy nowy 'refurbished'. Nie s艂ysza艂em, 偶eby kto艣 do tej pory odr贸偶ni艂 od siebie te dwa telefony w jakikolwiek spos贸b.

• wopo lubi to

#16 bee3

bee3
  • 3聽841 post贸w

Napisano 30 listopada 2016 - 21:46

Prawdopodobnie z tego, 偶e opr贸cz "uczciwych" fabrycznie odnowionych orygina艂贸w pod ka偶dym wzgl臋dem r贸wnowa偶nych (nawet wg Apple) produktom wyj臋tym z kolorowego pude艂ka, 

na rynku funkcjonuj膮 jeszcze np.: podr贸bki i sk艂adaki (tzw. frankensteiny), nazywane (co jest sporym nadu偶yciem) jako r贸wnie偶 "odnowione" (refurbished).

• ezop12 lubi to

Pomog艂em ?   -  Lubi臋 to 

#17 Lestek

Lestek
  • 880 post贸w

Napisano 01 grudnia 2016 - 13:56

Aby szybko sprawdzi膰 czy telefon jest tzw refubem wystarczy wyj膮膰 ramk臋 na SIM. Na refubach nie ma IMEI.

#18 macsupport

macsupport

• 8聽620 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 01 grudnia 2016 - 13:58

Aby szybko sprawdzi膰 czy telefon jest tzw refubem wystarczy wyj膮膰 ramk臋 na SIM. Na refubach nie ma IMEI.

Co Ty bredzisz? Gdzie nie ma IMEI, na szufladce? A nowy iPhone 5S czy 6 ma IMEI na szufladce?

#19 Lestek

Lestek
  • 880 post贸w

Napisano 01 grudnia 2016 - 14:00

Co Ty bredzisz? Gdzie nie ma IMEI, na szufladce? A nowy iPhone 5S czy 6 ma IMEI na szufladce?

M贸j poprzedni 6 mia艂. 6S te偶 ma.

#20 Duke123

Duke123
  • 491 post贸w

Napisano 01 grudnia 2016 - 14:07

M贸j poprzedni 6 mia艂.

To mo偶e chi艅ska podr贸ba by艂a ;-)

Bo Apple twierdzi 偶e nie powinien mie膰: https://support.appl...HT204073#iPhone

#21 Lestek

Lestek
  • 880 post贸w

Napisano 01 grudnia 2016 - 14:15

To mo偶e chi艅ska podr贸ba by艂a ;-)

Bo Apple twierdzi 偶e nie powinien mie膰: https://support.appl...HT204073#iPhone

W takim razie pomyli艂em si臋 co do 6-tki. Refub nie mia艂, na obudowie nie sprawdza艂em bo od razu oddawa艂em go ponownie do reklamacji... W ka偶dym razie wcze艣niej gdy wymieniano mi telefony, to nie mia艂y IMEI, by艂em przekonany 偶e nadal tak jest.

#22 macsupport

macsupport

• 8聽620 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 01 grudnia 2016 - 14:22

Pomyli艂o Ci si臋. 呕aden iPhone 6 nie ma numeru IMEI na szufladce, pomyli艂o Ci si臋. Numer seryjny jest na obudowie z ty艂u.

Dopiero w iPhone 6s jest numer IMEI na szufladce, bo nie ma numer贸w na obudowie.

#23 tomasov

tomasov
  • 581 post贸w
  • Sk膮dPolska

Napisano 06 grudnia 2016 - 18:07

Ja dzisiaj otrzyma艂em iP 5S i oczywi艣cie te偶 chc臋 go sprawdzi膰!Sprzedawca zarzeka si臋, 偶e kupi艂 telefon bezpo艣rednio w sklepie Apple.Z w/w strony wynika, 偶e rzeczywi艣cie jest od Apple ale :

Refurbished by Apple YES

Czy mo偶liwe, 偶e kupi艂 w salonie odnowiony telefon jako nowy? Poszed艂em tropem dalej i jestem w trakcje sprawdzania tego egzemplarza ( odp艂atnie ) na stronie IMEI.info kt贸r膮 nasze forum poleca. Czy je艣li rzeczywi艣cie sprzedawca m贸wi prawd臋 to jaki komunikat powinien pojawi膰 mi si臋 na tej stronie podczas sprawdzania pochodzenia telefonu ( sieci ) ? From Apple lub unknown? Co mnie jeszcze dziwi.Wed艂ug innych stron telefon ma ju偶 ponad 900 dni a bateria trzyma jak nowa o czym sprzedaj膮cy wspomnia艂 nawet w aukcji.Nic nie wspomina艂,偶e bateria by艂a wymieniana tylko 偶e kondycja jej jest w doskona艂ym stanie.Na telefon kt贸ry ma ponad niby 900 dni?Czy to nie dziwne? S艂uchawki s膮 nowe, nieu偶ywane podobnie jak kabel kt贸ry por贸wna艂em z tym na stronie apple i wydaje si臋 by膰 oryginalny bior膮c pod uwag臋 szczeg贸艂y na kt贸re apple sugeruje zwr贸ci膰 uwag臋.W sumie sprzedawca m贸g艂 mie膰 wcze艣niej innego iPhona i u偶ywa膰 starego kabla podobnie jak i s艂uchawki i to by艂oby logiczne, ale najbardziej zaniepokoi艂 mnie fakt, 偶e numer IMEI jest inny na pude艂ku a inny w urz膮dzeniu.Pude艂ko zast臋pcze z innego egzemplarza? Czy istnieje jaki艣 spos贸b,aplikacja kt贸ra sprawdzi czy np.aparat w owym urz膮dzeniu jest oryginalny a czy retina to rzeczywi艣cie retina? B臋d臋 wdzi臋czny za pomoc.Pozdrawiam

U偶ytkownik tomasov edytowa艂 ten post 06 grudnia 2016 - 18:10

#24 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2聽947 post贸w

Napisano 06 grudnia 2016 - 18:26

Kupi艂e艣 u偶ywany czy nowy sprz臋t ? 

Je艣li telefon ma status refurbished by Apple to znaczy 偶e pierwotny model zosta艂 wymieniony w ramach gwarancji na nowy - wcale nie oznacza to 偶e telefon jest refurbished - mo偶e by膰 nowy mo偶e by膰 odnowiony - nigdzie nie ma oficjalnej informacji kiedy w ramach gwarancji jest wydawany nowy a kiedy odnowiony telefon. 

Nie wiem wg. jakich stron telefon ma 900dni - najprawdopodobniej jest to wiek pierwotnie zakupionego egzemplarza kt贸ry zosta艂 p贸藕niej wymieniony. Data produkcji(nie data aktywacji) jest zakodowana w Serial Number - wiek sprz臋tu mo偶esz sprawdzi膰 tu:

http://www.chipmunk....pplemodel.html/

Odno艣nie baterii to sprawd藕 programem ibackup bot ilo艣膰 cykli 艂adowania i b臋dzie wszyskto jasne jaki jest stan baterii. 

Akcesoria mog膮 by膰 nieu偶ywane przecie偶 przez tyle lat od premiery iP5 ka偶dy ma po kilka 艂adowarek i kabli pewnie w domu. Co do s艂uchawek to nie ka偶dy s艂ucha muzyki na telefonie. 

Pue艂ko ma inny imei bo telefon pewnie by艂 wymieniony w serwisie. 

Jak chcesz mie膰 pewno艣膰 to wykup raport replacemnt info check i b臋dziesz mia艂 info jaki imei telefon mia艂 pierwotnie - pewnie b臋dzie si臋 zgadza艂 wtedy z tym z pude艂ka. 

Na koniec jeszcze dodam 偶e wynik odno艣nie tego statusu refurbished by apple to mo偶na wsadzi膰 .... . 

Sprawdzi艂em telefon kupiony jako refurbished by Apple pre owned z adnotacj膮 na pude艂ku 偶e telefon jest odnowiony i pokazuje:

Refurbished by Apple

NO

tak wi臋c je艣li jest YES to oznacza 偶e nie jest to pierwotnie sprzedany model a wymieniony na gwarancji przez Apple - to czy jest nowy czy odnowiony to ju偶 pozostaje tajemnic膮 Apple wi臋c nie panikowa膰. 

• wopo lubi to

#25 assaabloy

assaabloy
  • 128 post贸w

Napisano 07 grudnia 2016 - 08:45

Ja dosta艂em refurbished z wymiany gwarancyjnej tel wyglada jak nowy przyszed艂 w foliach z ciekawo艣ci pod lup膮 ogl膮da艂em 艣rubki 艣ladu zdartej farby niema

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych