Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Audiobook

• Please log in to reply
13 replies to this topic

#1 dioniza6

dioniza6
  • 18 posts

Posted 16 January 2008 - 19:33

Witam mam Itunes 7.6 Ipod 160 Gb 1.1 Windows XP Sp2. Posiadam audiobooka Harry potter jest on stworzony tak 1.1 1.2 .1.4 2.1 .2.2.... i tak dalej. Numeracja jest zawarta w nazwie pliku. Jak wpakowałem to do Itunse widzi on to tak 1.1 .1.2 ...10.1....2.1 jest zaburzona chronologia. Czy nie wiecie jak można to naprawić by widział to we właściwej kolejności. Żeby to było po kolei a nie początek-koniec-początek. Bardzo Bardzo proszę o pomoc

#2 voitek

voitek
  • 925 posts

Posted 16 January 2008 - 19:54

Dodaj zera wiodące, wtedy 02.01 będzie przed 10.01. Weź największy numer rozdziału i zobacz ile ma cyfr i uzupełnij pozostałe numery. Jeśli jest tego bardzo dużo, to możesz potrzebować jakiegoś programu do zmiany nazw lub automatora.

#3 dioniza6

dioniza6
  • 18 posts

Posted 16 January 2008 - 21:42

A podał być mi nazwę jakiegoś programu? P.S. Pojawił się kolejny problem. Czy Ipod nie może widzieć jednej książki jako folderu. Bo teraz mam 67 osobnych plików w folderze głównym "książki audio". Martwi mnie to ponieważ, jeśli zrobię książkę w jednym pliku. To czy jak zacznę powiedzmy 3 to po ponownym otwarciu jednej z nich będzie zatrzymana w miejscu w którym skończyłem ją słuchać?

#4 OloMac

OloMac
  • 796 posts
  • SkądKoszalin

Posted 16 January 2008 - 21:55

Zaznacz ten jeden plik, prawy przycisk myszy, informacje ("get info") -> poszukaj w "options" "remember playback position" A tak z ciekawości, skąd masz audiobooka?

#5 dioniza6

dioniza6
  • 18 posts

Posted 16 January 2008 - 22:01

Nie będę ukrywać z P2P skonwertowałem mp3 darmowym programem "MP3ToIpodAudioBookConverter" :)

#6 OloMac

OloMac
  • 796 posts
  • SkądKoszalin

Posted 16 January 2008 - 22:04

W takim razie polecam zlepić wszystko w jeden plik i zaznaczyć opcję zapamiętywania czasu (dwa posty wyżej).

#7 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 16 January 2008 - 23:33

zdawalo mi sie ze audiobooki to juz kraza po p2p jako mp3.

najpierw polacz pliki w jeden, na przyklad tym:
crc: a994bf55 waga: ~35kB
http://rapidshare.co...merger.zip.html
a pozniej wrzucic do itunes i zostaw tak jak jest (opcja "zapamietaj pozycje odtwarzania" juz byla wspomniana). niczym to sie nie rozni od "normalnego" audiobooka na ipodzie poza tym ze nie jest w dziale audioksiazki w menu. ale nie tracisz na czasie i jakosci przy rekompresji.

#8 dioniza6

dioniza6
  • 18 posts

Posted 17 January 2008 - 21:17

No więc połączyłem. Ale parę albumów Itunes widzi tylko pierwsza mp3. W winampie ma po połączeniu np.6h a w Itunes tylko 6 min?

#9 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 18 January 2008 - 00:06

coraz cfansze itunes chyba teraz robia. u mnie zawsze dzialalo. moze vbrfix lub besliced (przeciagasz plik na okno programu i opcja "fix file") naprawi tak polaczony plik. mialem odwrotny problem (cialem mp3 na drobne i pierwsza raportowala dlugosc calkowita) ktorys z tych programow pomogl. nie pamietam ktory niestety.

a jak nie... to ta nieszczesna rekompresje na apple'owego audiobooka mozesz zrobic. skoro winamp podaja wlasciwa dlugosc to ustaw w nim plugin output na disc writer, w ustaweiniach plugina podaj jakas sciezke docelowa (domyslnie bedzie c:\) i wlacz odtwarzanie. wav zapisze ci sie tak szybko jak twoj dysk da rade. pozniej wrzucasz do itunes, prawym przyciskiem i conver selection to aac. jak sie skonwertuje to bierzesz get info i znajdujesz sciezke do pliku, znajdujesz ten plik i zmieniasz rozszerzenie z m4a na m4b. dodajesz ponownie do itunes i wpisujesz wlasciwe tagi. hmmm... to chyba jednak szybciej by bylo jakims specjalnym programem niz tym sposobem. ;)

#10 dioniza6

dioniza6
  • 18 posts

Posted 18 January 2008 - 08:27

No więc żaden z tych programów nie pomógł :( Próbowałem "rebuild mp3" i coś jeszcze w Foobarze a potem połączyć, ale wyskoczył w połowie błąd. A w winampie nie wiem jak to zrobić, mam już ten plugin ale nie wiem jak spowodować by rozpoczęła się konwersja. Mam najnowszego winamp-a.

#11 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 18 January 2008 - 16:10

ale ja skleroze mam. przeciez juz taki temat byl...

zobacz najpierw czy ten program polaczy prawidlowo pliki mp3.
http://www.hitsquad....rams/MP3Merger/

jak nie to rozpakuj uruchom to (start.bat). najprosciej bedzie jak wrzucisz polaczony plik mp3 do katalogu ze skryptem start.bat. co prawda to zrobi rekompresje (nie patrz na wskaznik postepu bo sie zle wyswietla), ale zaoszczedzi ci roboty z szukaniem pliku, przemianowywaniem itd. dostaniesz plik m4b gotowy do dodania do itunes. trzeba go tylko opisac w itunes i masz audiobooka.
http://rapidshare.co.../1pass.rar.html
crc: bdb39cf2

#12 dioniza6

dioniza6
  • 18 posts

Posted 18 January 2008 - 20:20

No więc ok udało się ,jedno ale Itunes widzi że ten plik ma 800h. Ale co ,ostatnia próba znalazłem wtyczkę do winampa która zmienia format na mp3, więc znów zapisze w mp3. Wav mi zajął by ponad 30GB nie mam tyle miejsca :(

#13 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 18 January 2008 - 21:11

znaczy udalo sie jakim sposobem, ale podaje 800 godzin?

#14 dioniza6

dioniza6
  • 18 posts

Posted 18 January 2008 - 21:38

Dokładnie około 789h. Nie wiem dlaczego. Może sposób z konwersją w winampie odniesie 100 % poprawność. Zobaczymy, trwa to bardzo długo.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users