Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Wektorowa] [Inkscape] Nie działa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 piotr falba

piotr falba
  • 866 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 kwietnia 2005 - 20:20

witam, ściągnąłem sobie już skompilowanego inkscape'a... jednak po uruchomieniu go włacza się x11 i niby inkscape, ale nie uruchamia się źadne okno, na pasku jest tylko menu z tytułem inkscape... może ktoś wie dlaczego tak się dzieje... a może trzeba mieć zainstalowane gtk? pozdro.

#2 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 postów

Napisano 07 sierpnia 2005 - 12:35

Re: [Inkscape] Nie działa A ja mam problem innego typu. Mianowicie po zapisaniu do formatu .eps, plik nie chce się otworzyć. Tak się składa że mam parę piktogramów w formacie .jpg, a potrzebuję je wyciąć na ploterze. Jedyne formaty jakie przyjmuje program do wycinania, to podobno .cdr i .eps. Corela nie chce mi sę specjalnie kombinować na ten jeden raz, tak więc zabrałem się za Inkscape, ale pojawił się problem z zapisem do .eps . Prawdopodobnie albo coś źle robię, albo mam coś źle ustawione. Mógłby mi ktoś napisać jak zamienić bitmape na wektory, bo ja robię to tak: wczytuję xxxx.jpg, następnie wybieram narzędzie "DrawBezier....." i zaznaczam punkty. Na sam koniec zapisuje do .eps i klapa. Coś mi się wydaje że chyba to nie wszystko bo byłoby to zbyt piękne, aby paroma kliknięciami mieć wektorki. Proszę o pomoc.

#3 Nassssy

Nassssy
  • 8 postów

Napisano 25 czerwca 2015 - 12:35

Podłączam się do pytania Piotra z 2005 roku. Mam ten sam problem w 2015.:)

#4 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 25 czerwca 2015 - 19:09

Podłączam się do pytania Piotra z 2005 roku. Mam ten sam problem w 2015. :)

Musisz mieć zainstalowany XQuartz. Po instalacji trzeba się przelogować lub zrestartować komputer. Następnie trzeba skopiować na dysk i uruchomić Inscape. Prawdopodobnie zapyta się o miejsce zainstalowania ZQuartz - trzeba mu wskazać Programy/Narzędzia/XQuartz. Pierwsze uruchomienie Inscape trwa bardzo, bardzo długo im więcej fontów w systemie tym dłużej (i nic się nie dzieje wtedy).

Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 25 czerwca 2015 - 19:09

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych