Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wyciszenie telefonu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 juliakorno

juliakorno
  • 37 postów

Napisano 21 listopada 2016 - 07:57

Witam

To mój pierwszy post o moim pierwszym iPhonie, więc proszę o wyrozumiałość.

Dotychczas miałam Samsungi, ostatnio Galaxy S7 Edge, teraz dostałam od firmy iPhona 7 Plus. Powoli rozpoznaję ten sprzęt, bo jest duża różnica w porównaniu do Samsunga.

Aktualnie mam jedno pytanie dotyczące wyciszania dźwięku. Z lewej strony obudowy jest przycisk Dzwonek/Cisza, więc sprawa wydaje się prosta. Ale u mnie naciskanie tego przycisku chyba nic nie zmienia. Na Samsungu miałam ikonkę na pasku statusu z przekreślonym lub wyszarzałym dzwonkiem - na iPhonie nie mam widzę żadnej ikonki informującej o wyciszeniu.

W opisie iPhona, w miejscu opisu ikonek statusu też nie widzę informacji o wyciszeniu telefonu.

Czy to jest normalne? A może mam uszkodzony przycisk Dzwonek/Cisza?

Pozdrawiam.

Julia

#2 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 21 listopada 2016 - 08:00

Po co ikonka skoro widac po przycisku?

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#3 juliakorno

juliakorno
  • 37 postów

Napisano 21 listopada 2016 - 08:04

Nie rozumiem - co widać? Jak poznać że przycisk został naciśnięty? Nie myślę tu o weryfikacji dźwiękowej, bo jak jestem za spotkaniu, to raczej nie mam możliwości próbować czy telefon daje dźwięk czy nie.

#4 Kuba2000

Kuba2000
  • 2 043 postów
  • SkądKielce/Wrocław

Napisano 21 listopada 2016 - 08:04

Pojawia się przy przesunięciu przycisku pózniej już nie.

iPhone 15 Pro Max 512GB

#5 juliakorno

juliakorno
  • 37 postów

Napisano 21 listopada 2016 - 08:07

Zaraz - to przycisk ten należy przesunąć a nie nacisnąć?

#6 aieq

aieq
  • 75 postów
  • Skąd3-miasto

Napisano 21 listopada 2016 - 08:10

Nie rozumiem - co widać? Jak poznać że przycisk został naciśnięty?

Jak spojrzysz na przycisk wyciszania, gdy jest wyciszony widać czerwony kolor :blink: Poza tym popatrz na to z drugiej strony, nie musisz wybudzać ekranu by sprawdzić czy telefon jest wyciszony.

Zaraz - to przycisk ten należy przesunąć a nie nacisnąć?

Tak. :wacko:

 MacBook Air 2020 | M1 | 8GB | 256GB,  iPhone 11 Pro Max | 64GB,  Apple Watch 6 | 44mm | Space Gray, 

#7 juliakorno

juliakorno
  • 37 postów

Napisano 21 listopada 2016 - 08:14

Jak spojrzysz na przycisk wyciszania, gdy jest wyciszony widać czerwony kolor :blink: Poza tym popatrz na to z drugiej strony, nie musisz wybudzać ekranu by sprawdzić czy telefon jest wyciszony.

Tak. :wacko:

Dzięki. Jak wypróbuję, to powiem. Ale uważam że ikonka jest lepszym rozwiązaniem - jedno spojrzenie na ekran i wszystko wiadomo.

#8 lelekCk

lelekCk
  • 240 postów
  • Skądz południa

Napisano 21 listopada 2016 - 08:26

Dzięki. Jak wypróbuję, to powiem. Ale uważam że ikonka jest lepszym rozwiązaniem - jedno spojrzenie na ekran i wszystko wiadomo.

Wystarczy jedno spojrzenie na bok telefonu i też wszystko wiadomo. Nawet nie trzeba podświetlać ekranu.

iPhone 3GS

#9 juliakorno

juliakorno
  • 37 postów

Napisano 21 listopada 2016 - 08:44

Faktycznie tak jest. I ten czerwony znaczek. To nie jest wcale złe. Kurde, ale mi pomogliście, wielkie dzięki.

Badam sprawy dalej. W chwili obecnej jeszcze nie wiem jak przenosić pliki z laptopa na telefon. W Samsungu mogłam to zrobić w eksploratorze plików. Jak się dowiedziałam, na iPhona mogę przenieść (przez iTune) tylko pliki mediów - obrazy, wideo, muzyka. Na Samsungu miałam szereg plików w Wordzie, Excelu i jedną prezentację w Powerpoincie. Powiedziano mi, że tego nie przeniosę i nie uruchomię na iPhonie. Jeden znajomy powiedział, że zainstalował sobie Worda, ale działał tak kiepsko, że odinstalował. Mam nadzieję, że na iPhonie można wyświetlać pliki PDF, więc w razie czego przekonwertuję pliki Worda na PDF  i takie przeniosę na iPhona (o ile wykombinuję jak to zrobić).

Jeszcze raz dzięki. Kochani jesteście :) 

Julia

#10 aieq

aieq
  • 75 postów
  • Skąd3-miasto

Napisano 21 listopada 2016 - 09:03

Pliki word, exel, pdf, powerpoint są normalnie odczytywane na iPhone. A co do przenoszenia plików z komputera na telefon, najprostszym sposobem jest chyba chmura, niestety musisz mieć bieżący dostęp do internetu.

 MacBook Air 2020 | M1 | 8GB | 256GB,  iPhone 11 Pro Max | 64GB,  Apple Watch 6 | 44mm | Space Gray, 

#11 Delano90

Delano90
  • 434 postów
  • SkądW-wa

Napisano 21 listopada 2016 - 09:16

ale wszystkie te pliki są możliwe do otwarcia na iPhonie, tylko że ten nie ma odblokowanej możliwości przeglądania plików bezpośrednio na urządzeniu, a jedynie działających w ramach danej aplikacji. Najmniejszy problem masz wtedy gdy pliki przechowujesz na iCloudzie lub Google Drive i wtedy przeglądasz je z poziomu tych aplikacji lub za pomocą aplikacji, które uruchomią się po tapnięciu w ikonę pliku.

Nie ma tak jak w samsungu przeglądarki plików, nie da się przerzucić na iPhone plików sposobem drag and drop jak to miało mi miejsce w androidzie. Jedynym sposobem by iPhone widział i mógł korzystać z plików jest iTunes lub właśnie chmury wszelkiej maści.

MBA 13" 2015 8/128GB -/- iPhone 6S 16GB -/- iPod Nano 3rd Gen -/- Moto360 1st gen & Xiaomi Mi Band 2

#12 juliakorno

juliakorno
  • 37 postów

Napisano 21 listopada 2016 - 10:29

Mam bieżący dostęp do Internetu więc wypróbuję. Dzięki.

Poprzenosiłam sobie różne pliki na iCloud Drive i mogę je oglądać z tego poziomu.

Chciałabym jednak przenieść niektóre pliki bezpośrednio na telefon. Np mam swój specyficzny dźwięk dzwonka i sygnał SMS i chciałabym zachować je na iPhonie. Można to zrobić?

#13 aieq

aieq
  • 75 postów
  • Skąd3-miasto

Napisano 21 listopada 2016 - 10:35

Z wgrywaniem dzwonków na iPhone jest o wiele trudniej niż w androidzie ponieważ trzeba wgrywać je przez iTunes. Poszukaj poradników na youtube dot. wgrywania dzwonków tym sposobem.

Do przerabiania dzwonków z plików mp3 do formatu obsługiwanego przez iPhone polecam stronę http://mp3cut.net/pl/

#14 Delano90

Delano90
  • 434 postów
  • SkądW-wa

Napisano 21 listopada 2016 - 10:36

Poprzenosiłam sobie różne pliki na iCloud Drive i mogę je oglądać z tego poziomu.

Chciałabym jednak przenieść niektóre pliki bezpośrednio na telefon. Np mam swój specyficzny dźwięk dzwonka i sygnał SMS i chciałabym zachować je na iPhonie. Można to zrobić?

Na iPhonie jako takim nie da się wprost przechowywać plików. Są do tego aplikacje typu File Manager, ale wszystkie pliki musisz wtedy z chmury zapisywać do tej aplikacji, bo inaczej nie masz możliwości przechowywać plików.

Co do dźwięków dzwonka i sygnałów SMS problem jest jeszcze większy bo do tego wymagany jest iTunes i chyba pliki muszą być jakoś podpisane jako zakupione (choć w sumie nie mam pewności) jest dużo poradników w necie jak to zrobić.

MBA 13" 2015 8/128GB -/- iPhone 6S 16GB -/- iPod Nano 3rd Gen -/- Moto360 1st gen & Xiaomi Mi Band 2

#15 juliakorno

juliakorno
  • 37 postów

Napisano 21 listopada 2016 - 10:43

Na iPhonie jako takim nie da się wprost przechowywać plików. Są do tego aplikacje typu File Manager, ale wszystkie pliki musisz wtedy z chmury zapisywać do tej aplikacji, bo inaczej nie masz możliwości przechowywać plików.

Co do dźwięków dzwonka i sygnałów SMS problem jest jeszcze większy bo do tego wymagany jest iTunes i chyba pliki muszą być jakoś podpisane jako zakupione (choć w sumie nie mam pewności) jest dużo poradników w necie jak to zrobić.

Dzięki. Pewnie zrezygnuję ze swoich dzwonków. Trochę to dziwne - taka podstawowa rzecz w konfiguracji i dostosowywania telefonu do swoich potrzeb. To można było w  prosty sposób zmieniać w starych, zwykłych telefonach, a w najnowszym prestiżowym telefonie są takie trudności. Ech ...

#16 Delano90

Delano90
  • 434 postów
  • SkądW-wa

Napisano 21 listopada 2016 - 10:51

Wiesz, tu chodzi o kasę jak zwykle. Kup se Pan dzwoneczek ze sklepu Apple i będziesz Pan zadowolony - tak rzecze Apple. 

Ale możliwe, że wystarczy przygotować dzwonek do odpowiedniego formatu jak pisał kolega przede mną.

#17 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 21 listopada 2016 - 10:55

Piszesz, żeby pisać? Można bez problemu dzwonek przygotować samemu, można za darmo pobrać dzwonki z wielu stron www i potem zsynchronizować przez iT.

Taki sposób jest wyłącznie pochodną polityki synchronizacji zawartości telefonu przez iT, nic więcej.

#18 juliakorno

juliakorno
  • 37 postów

Napisano 21 listopada 2016 - 11:16

Piszesz, żeby pisać? Można bez problemu dzwonek przygotować samemu, można za darmo pobrać dzwonki z wielu stron www i potem zsynchronizować przez iT.

Taki sposób jest wyłącznie pochodną polityki synchronizacji zawartości telefonu przez iT, nic więcej.

Mam dzwonek przekonwertowany do formatu .m4r, zsynchronizowałam przez iTune i widzę go w bibliotece na telefonie jako "Ostatnio dodane". Teraz pozostaje uczynić z niego dzwonek telefonu. Pewnie jest jakaś procedura, bo na liście dostępnych dzwonków nie widzę go.

#19 Delano90

Delano90
  • 434 postów
  • SkądW-wa

Napisano 21 listopada 2016 - 11:20

Zostanę przy swojej opinii, że i tak wiele osób nie będzie chciało się w to bawić i po prostu zakupi potrzebny utwór w iTunes Store, zamiast bawić się w kombinowanie z wersjami plików, a następnie i tak okaże się, że dzwonka nie widać na liście, a widzę, że kolega wyżej też już ma podobny problem.

Takie zachowanie Apple to ukłon w stronę artystów, którzy jednak przez to, że komuś się nie będzie chciało bawić, zarobią na muzyce, którą stworzyli, a Ci co chcą kombinować to i tak wykombinują.

#20 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 21 listopada 2016 - 11:25

Mam ok. 15 dzwonków pobranych z zedge i nigdy nie miałem problemów z synchronizacją. Za żaden dzwonek nigdy nie płaciłem.

#21 Delano90

Delano90
  • 434 postów
  • SkądW-wa

Napisano 21 listopada 2016 - 11:32

Mam ok. 15 dzwonków pobranych z zedge i nigdy nie miałem problemów z synchronizacją. Za żaden dzwonek nigdy nie płaciłem.

O, to jest dobre pytanie. Z zedge na iPhonie nie korzystałem, wcześniej na androidzie owszem. 

Powiedz czy te dzwonki z Zedge na iOS są już odpowiednio sformatowane? Może to jest dobra opcja dla kolegi co tu szuka rozwiązania i odnalezienia swoich ulubionych dzwonków.

Z dopasowaniem dzwonków do formatu, który iPhone wciągnie jest większy problem bo dużo jest syfiastych programików, które piszą, że dopasują, a jedyne co dopasowują to wirusy do komputera :(.

#22 aieq

aieq
  • 75 postów
  • Skąd3-miasto

Napisano 21 listopada 2016 - 11:34

Z dopasowaniem dzwonków do formatu, który iPhone wciągnie jest większy problem bo dużo jest syfiastych programików, które piszą, że dopasują, a jedyne co dopasowują to wirusy do komputera :(.

Podsyłam jeszcze raz link do bezproblemowego przycinania i przerabiania plików.

http://mp3cut.net/pl/

Wszystko online.

#23 juliakorno

juliakorno
  • 37 postów

Napisano 21 listopada 2016 - 11:36

O, to jest dobre pytanie. Z zedge na iPhonie nie korzystałem, wcześniej na androidzie owszem. 

Powiedz czy te dzwonki z Zedge na iOS są już odpowiednio sformatowane? Może to jest dobra opcja dla kolegi co tu szuka rozwiązania i odnalezienia swoich ulubionych dzwonków.

Upieram się przy swoim :D 

Mam przekonwertowane, zsynchronizowane i widzę w bibliotece na telefonie. Co zrobić abym mogła wybrać ten dzwonek jako swój?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych