Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Prośba o doradzenie czy warto kupić MacBook Pro Retina 15" 2013

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 pl-samurai

pl-samurai
  • 10 postów

Napisano 20 listopada 2016 - 21:08

estem uzytkownikiem Windows'a oraz Linuksa. Nigdy nie posiadalem sprzetu komputerowego od Appla.
Powoli przymierzam sie do zakupu. Nowe modele sa dla mnie za drogie dlatego pomyslalem o zakkupie czegos uzywanego ale zalezy mi aby byl bardzo zadbany.
Znalazlem taki model: 

Apple MacBook Pro A1398
Procesor Intel® Core™ i7 (4x2,3 GHz)
Szybki dysk twardy SSD o pojemności 240GB
16GB pamięci  DDR3L SDRAM
Karta graficzna GeForce GT 650M 1GB
Ekran Full HD 15,4'' 2880 x 1800 px, HDMI
System Mac OS X 10.9, 2x Thunderbolt, 2x USB 3.0

Czy możecie mi coś więcej powiedzieć na temat tego sprzętu? Czy warto w to wchodzić? Może jest coś na co powinienem zwrócić uwagę przy zakupie? Mam informację iż jest to model z 2013 roku. Z góry bardzo dziękuję.

Dodam od siebie ze moge ten sprzet kupic za 5900.

Przepraszam za powielenie tematu. Watek w  Komputery Apple - Rozmowy ogólne   - mozna usunac.

#2 North

North
  • 1 336 postów

Napisano 21 listopada 2016 - 08:54

Apple nie produkowało Macbooków z takim dyskiem, co wskazuje, że z komouterem było coś kombinowane (może być np. reanimowany po zalaniu). Model 2013 może mieć także trochę zajechaną baterię (warto o nią dopytać). Przy kupnie używanego Maca najlepiej od osób prywatnych, które są pierwszym właścicielem, nie od komisów itp.

#3 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 21 listopada 2016 - 09:41

zobacz jaka była oryginalna konfiguracja -tak jak kolega wyżej sugerował może to być złom poleasingowy z podmienionym dyskiem SSD od OWC, które do żywotnych i szybkich nie należą.Upewnij się, że jest normalny układ klawaitury - w tej cenie to bym szukał od 1 właściciela i unikał komisów, firm Krzak itd.

Fallout ...war, war never changes...

#4 wopa12

wopa12
  • 52 postów

Napisano 21 listopada 2016 - 11:37

Cena znacznie za wysoka. W tej lub niewiele wyższej lepiej szukać modelu LATE 2013 (lub MID 2014) nie EARLY 2013, który ma nowszy procesor, mocniejszą kartę 750M, dysk 512, znacznie dłużej trzyma na baterii.

#5 pl-samurai

pl-samurai
  • 10 postów

Napisano 21 listopada 2016 - 11:43

Bardzo wam dziekuje za doradzenie. A co sadzicie o kupnie calkiem nowego np. w Cortlandzie? Roznica jest kilku tysiecy. Zastanawiam sie tylko - bo tam jest karta graficzna Intel IRIS Pro.

Co do sprzetu - ja tez musze miec wystawiona fakture VAT wiec nie jest prosto znalezc sprzet uzywany z faktura.

#6 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 25 listopada 2016 - 00:07

Bardzo wam dziekuje za doradzenie. A co sadzicie o kupnie calkiem nowego np. w Cortlandzie? Roznica jest kilku tysiecy. Zastanawiam sie tylko - bo tam jest karta graficzna Intel IRIS Pro.

Co do sprzetu - ja tez musze miec wystawiona fakture VAT wiec nie jest prosto znalezc sprzet uzywany z faktura.

Jak masz środki na nówkę to rozważ przynajmniej modele 2015 (znacznie staniały w sklepach po premierze modeli 2016).

Pomogłem ?   -  Lubię to 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych