Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy warto? iPhone 5 16GB

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Olek Barczyk

Olek Barczyk
  • 1 postów

Napisano 17 listopada 2016 - 22:46

Witam wszystkich!

Wujek zaproponował mi iPhone 5 białego 16 GB jest rok 2016, listopad czy opłaca się jeszcze wziąsc ten telefon? Całkiem za darmo według mnie się opłaca za HTC Desire 620 chciałbym aby dobrze działał internet, snapchat, instagram, facebook i inne media społecznosciowe oraz mniej wymagające gry, czy sprosta moim wymaganiom?

#2 maciek5s

maciek5s
  • 1 108 postów
Napisano 17 listopada 2016 - 23:02

Wziąć bez ś, zawsze się opłaca, jeśli za darmo. Jaki system zainstalowany na nim? Najlepiej weź, a następnie przedaj razem z HTC, a za to kup 5s lub SE.

iPhone 5s Mac mini  Watch Series 1

#3 ZielakDG

ZielakDG
  • 118 postów
  • SkądZagłębie Dąbrowskie

Napisano 18 listopada 2016 - 11:34

Powiem tak, jeżeli za darmo lub za 620 nawet chwili bym się nie zastanawiał. Jeżeli miałbym kupić ponownie ten model, kupiłbym nokie 3310  :blink:

Iphone 5 dla mnie to najgorszy model jaki kiedykolwiek powstał  :lol:

Iphone Xs 64 Gb , Iphone 11 64 GB, MacBook air 13', MacBook PRO 13"   :D 

#4 Deny1999

Deny1999
  • 5 postów

Napisano 07 grudnia 2016 - 20:16

Moim zdaniem możesz się zamienić i go sprzedać a wtedy dołożyć kilka stówek i kupić używanego SE

#5 assaabloy

assaabloy
  • 128 postów

Napisano 07 grudnia 2016 - 20:44

Powiem tak, jeżeli za darmo lub za 620 nawet chwili bym się nie zastanawiał. Jeżeli miałbym kupić ponownie ten model, kupiłbym nokie 3310  :blink:

Iphone 5 dla mnie to najgorszy model jaki kiedykolwiek powstał  :lol:

czemu tak sądzisz ? bo farba z niego schodziła ? a niby czym wiecej ten tel sie roznil od reszty ?  mialem piątke i był to według mnie rewelacyjny telefon , do dzisiaj w rodzinie lata na oryginalnej baterii plus soft 10 i zero zacinek szybkosc porownywalna z i6

rozbierałeś kiedyś ten telefon ? ogladałeś w nim podzespoly ? bo ja miałem okazje kilka razy ryć w piątce i nie wiem co miales na mysli mówiąc najgorszy , po drugie jest taka sprawa jeszcze ze w apple liczy sie system i to on jest stawiany za wzór a sam telefon to tylko skutek uboczny 

Użytkownik assaabloy edytował ten post 07 grudnia 2016 - 20:45

#6 tweetykrk

tweetykrk
  • 168 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 grudnia 2016 - 21:47

Według mnie teraz takie minimum to 5s :) jednak spora różnica względem 5

Iphone 12 pro 256 Grafit, był X 256, Mackbook pro 2012 

#7 assaabloy

assaabloy
  • 128 postów

Napisano 07 grudnia 2016 - 22:34

niby w czym ? chyba w pykaniu w gry to moze tak , szybkosc samego systemu , praktycznie niezauwazalna , touch id jedynie na plus ale wolny jak cholera ten z pierwszej generacji ip5s , tak sie sklada ze mialem wszystkie iphony jakie powstaly w historii marki i nie lubie jak ktos bredzi :-)  No procz siodemki ale puki co mnie nie stac wywalac 4 tys na telefon ! wole MAca za te siano 

Użytkownik assaabloy edytował ten post 07 grudnia 2016 - 22:35

#8 tweetykrk

tweetykrk
  • 168 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 grudnia 2016 - 22:57

Tak się składa ze miałem porównanie mojego 5s i 5 kolegi. I choćby w ramie jest spora różnica. Czy touchid czy aparacie wiec nie bredź :) roznica w cenie to jakieś 200zl

Iphone 12 pro 256 Grafit, był X 256, Mackbook pro 2012 

#9 assaabloy

assaabloy
  • 128 postów

Napisano 08 grudnia 2016 - 05:24

A ja nie miałem porównania ja je miałem osobiście , łącznie z se i tylko se jest wart
Swojej ceny , między 5 a 5s niema żadnej użytkowej różnicy

#10 van1ty

van1ty
  • 170 postów

Napisano 08 grudnia 2016 - 11:15

Tak się składa ze miałem porównanie mojego 5s i 5 kolegi. I choćby w ramie jest spora różnica. Czy touchid czy aparacie wiec nie bredź :) roznica w cenie to jakieś 200zl

Tutaj tu akurat poleciałeś troche.. ramu oba mają tyle samo, w aparacie też jest mała różnica. Główną różnicą jest touch id i przede wszystkim procesor. A odpowiadając na pytanie - kup 5S, 5tka jest w ostatnim okresie swojego życia już.

#11 Krzynuś

Krzynuś
  • 61 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 08 grudnia 2016 - 14:06

I przesiąść się z 5 cali na 4, to dla mnie by było wyczynem :D

#12 cesiu111

cesiu111
  • 742 postów
  • SkądRz

Napisano 08 grudnia 2016 - 14:32

Ja sie przesiadłem z 5,2" na 4". Dla ciebie to wyczyn, dla mnie wygoda.

#13 assaabloy

assaabloy
  • 128 postów

Napisano 08 grudnia 2016 - 14:58

Ja sie przesiadłem z 5,2" na 4". Dla ciebie to wyczyn, dla mnie wygoda.

Trzeba przyznać racje , na codzień używam iPhone 6 4,7 , ale jak chwycę swojego
SE do łapy to mam odrazu banana na twarzy , obsługa tego telefonu to komfort i jeszcze raz komfort

#14 cesiu111

cesiu111
  • 742 postów
  • SkądRz

Napisano 08 grudnia 2016 - 15:15

W firmie mamy do testow aplikacji piatke na iOS 10. Dziala to bardzo sprawnie.

Nie widze specjalnie roznicy w porownaniu do mojego 5s z iOS 10 ani 5 z iOS 8 mojej mamy.

ale...

Gdybym mial kupowac teraz piatke, to wolalbym dolozyc pare zlotych i miec nowsza konstrukcje z 64bitami i touch ID.

SE to bardzo fajny telefon, ale dla mnie odpada ze wzgledu na stary TID. Predkosci w 5s mi nie brakuje, takze ani uklad z 6s, ani 2GB RAMu nie przekonaja mnie do wydania duzo wiekszych pieniedzy w porownaniu do 5s. Gdyby poza ukladem i pamiecia operacyjna z 6s mial jeszcze nowy czytnik, juz bym go pewnie mial.

#15 Giallorosso

Giallorosso
  • 848 postów
  • SkądKatowice

Napisano 08 grudnia 2016 - 15:31

W firmie mamy do testow aplikacji piatke na iOS 10. Dziala to bardzo sprawnie.

Nie widze specjalnie roznicy w porownaniu do mojego 5s z iOS 10 ani 5 z iOS 8 mojej mamy.

ale...

Gdybym mial kupowac teraz piatke, to wolalbym dolozyc pare zlotych i miec nowsza konstrukcje z 64bitami i touch ID.

SE to bardzo fajny telefon, ale dla mnie odpada ze wzgledu na stary TID. Predkosci w 5s mi nie brakuje, takze ani uklad z 6s, ani 2GB RAMu nie przekonaja mnie do wydania duzo wiekszych pieniedzy w porownaniu do 5s. Gdyby poza ukladem i pamiecia operacyjna z 6s mial jeszcze nowy czytnik, juz bym go pewnie mial.

TID w porównaniu nawet z siódemką moim zdaniem wypada na korzyść... SE. Rzeczywiście TID starego typu reaguje wolniej, ale wystarczy mieć nieco wilgotny palec, a siódemka już nie reaguje, podczas gdy w SE, nie ma problemu. Siostra, również to zauważyła (7). Podobnie sprawa ma się z 6s jak i... 5s.

Użytkownik Giallorosso edytował ten post 08 grudnia 2016 - 15:33

<p>•Telefon• iPhone 3G• htc Touch HD•htc HD2•htc Desire HD•htc Sensation•htc One X•Samsung Galaxy Note 2•iPhone 4•iPhone 5•iPhone 5s•htc One m8•iPhone5s•iPhone 6•iPhone 5s•iPhone 6s•iPhone SE•iPhone 7•iPhone 8•iPhone XS Max•Tablet•Samsung Galaxy Tab 2 10.1•iPad 3•iPad mini 2 Retina• iPad Air 2

#16 cesiu111

cesiu111
  • 742 postów
  • SkądRz

Napisano 08 grudnia 2016 - 15:37

TID w porównaniu nawet z siódemką moim zdaniem wypada na korzyść... SE. Rzeczywiście TID starego typu reaguje wolniej, ale wystarczy mieć nieco wilgotny palec, a siódemka już nie reaguje, podczas gdy w SE, nie ma problemu. Siostra, również to zauważyła. Podobnie sprawa ma się z 6s jak i... 5s.

Kupilem jakis czas temu 6s 128GB. Mialem go sobie zostawic, ale jednak bardziej mi odpowiada 4", wiec go sprzedalem.

Do rzeczy: Przyjechal kumpel i mowi: "chodz sprawdzimy ktory TID jest szybszy, bo ponoc w 6s jest on duzo lepszy".

No to sprawdzilismy i troche sie zdziwilem, ze to czytnik SE byl w wiekszosci przypadkow szybszy.

Jednak jak palec byl troszke bardziej wilgotny, czytnik SE odpadal, a ten z 6s ciagle odblokowywal telefon blyskawicznie.

Użytkownik cesiu111 edytował ten post 08 grudnia 2016 - 15:38

#17 _PiTi_

_PiTi_
  • 12 postów

Napisano 08 grudnia 2016 - 20:19

Co do iP5 to mimo że da się go swobodnie używać na ios 10 to jednak zwolnił na najnowszej wersji systemu. Wcześniej nie było różnicy miedzy 5C a 5S teraz już jest. Niemniej jednak wszystko jest kwestią ceny. Jeżeli jest atrakcyjna to można go wciąż rozważyć - najlepiej dla niego byłoby gdyby już nie był aktualizowany. Co do 5s to czytając forum zauważam jakiś kult tego urządzenia i nieco zabawne wpisy o braku różnicy w stosunku do następców. Sam miałem 2 egzemplarze i rzeczywiście to był mocarny sprzęt w czasach jego świetności (choć nie miał startu do iP5 z ios 6 biorąc pod uwagę szybkość działania samego systemu). Ale w obecnej chwili nie oszukujmy się - to również starawy telefon i jeżeli ktoś szuka telefonu na dłuższy czas to nie ma sensu kupować żadnej piątki (5, 5C, 5S).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych