Witam Szanownych Forumowiczów,
problem prozaiczny: padły mi słuchawki, które dostałem z moim iphonem 6S. Postanowiłem kupić nowe. Przeczytałem kilkadziesiąt postów/poradników jak odróżnić oryginały od podróbek więc Allegro odpuściłem z powodów oczywistych. Znalazłem natomiast słuchawki w całkiem przyzwoitej cenie 99 zł (przesyłka gratis) na stronie jednego z renomowanych, ogólnopolskich marketów z elektroniką. Po rozpakowaniu słuchawek mam jednak podejrzenie, że ów renomowany market sprzedał mi podróbki! Za tym, że wciśnięto mi towar nieoryginalny przemawiają moim zdaniem następujące fakty:
1) Spasowanie obudowy słuchawek - wyraźnie gorsze niż w przypadku oryginałów. Na łączeniu połówek obudowy słuchawki wyraźnie da się wyczuć nierówność.
IMG_9846.JPG 70.96KB
1 downloads
2) Umiejscowienie membran w słuchawce (za siatką) - w egzemplarzu, który otrzymałem wraz z telefonem są one scentrowane (słuchawka lewa, na zdjęciu na dole), zaś w kupionych przesunięte do jednej krawędzi (słuchawka prawa, na zdjęciu na górze).
IMG_9847.JPG 111.71KB
1 downloads
3) Pilot/mikrofon - na kupionych słuchawkach nadruk jest nieco jaśniejszy (na zdjęciu po lewej). Poza tym koło symbolu mikrofonu znajduje się niewielka kropka, której brak na oryginalnych słuchawkach (po prawej stronie).
IMG_9854.JPG 121.18KB
0 downloads
4) Wnętrze pudełka - widoczne ślady po kleju, jeden z rogów instrukcji był wręcz sklejony z pudełkiem i musiałem go odrywać.
IMG_9857.JPG 87.45KB
1 downloads
Załączam też zdjęcie metryczki pudełka.
IMG_9856.JPG 69.63KB
1 downloads
Słuchawki grają inaczej niż te, które były dołączone do iphonów. Bas jest bardziej płaski, dynamika też jakby mniejsza. To co od razu rzuca się w oczy to także znacznie sztywniejszy i jakby nieco cieńszy kabel.
Niestety, nie miałem w rękach oryginalnych Earpodsów kupionych osobno, dysponuję jedynie dwoma egzemparzami dołączonymi do iphone 6S. Czy różnią się one w istotnym stopniu? Ponieważ przez najbliższe kilkanaście dni nie będę miał możliwości wybrania się do ispotu i porównania zakupionych słuchawek z pewniakami sprzedawanymi w pudełkach będę wdzięczny za pomoc w tym temacie.