Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Earpods - podróbki w renomowanym markecie?

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 Jacoos

Jacoos
  • 10 posts

Posted 17 November 2016 - 20:36

Witam Szanownych Forumowiczów,

problem prozaiczny: padły mi słuchawki, które dostałem z moim iphonem 6S. Postanowiłem kupić nowe. Przeczytałem kilkadziesiąt postów/poradników jak odróżnić oryginały od podróbek więc Allegro odpuściłem z powodów oczywistych. Znalazłem natomiast słuchawki w całkiem przyzwoitej cenie 99 zł (przesyłka gratis) na stronie jednego z renomowanych, ogólnopolskich marketów z elektroniką. Po rozpakowaniu słuchawek mam jednak podejrzenie, że ów renomowany market sprzedał mi podróbki! Za tym, że wciśnięto mi towar nieoryginalny przemawiają moim zdaniem następujące fakty:

1) Spasowanie obudowy słuchawek - wyraźnie gorsze niż w przypadku oryginałów. Na łączeniu połówek obudowy słuchawki wyraźnie da się wyczuć nierówność.Attached File  IMG_9846.JPG   70.96KB   1 downloads

2) Umiejscowienie membran w słuchawce (za siatką) - w egzemplarzu, który otrzymałem wraz z telefonem są one scentrowane (słuchawka lewa, na zdjęciu na dole), zaś w kupionych przesunięte do jednej krawędzi (słuchawka prawa, na zdjęciu na górze). Attached File  IMG_9847.JPG   111.71KB   1 downloads

3) Pilot/mikrofon - na kupionych słuchawkach nadruk jest nieco jaśniejszy (na zdjęciu po lewej). Poza tym koło symbolu mikrofonu znajduje się niewielka kropka, której brak na oryginalnych słuchawkach (po prawej stronie).Attached File  IMG_9854.JPG   121.18KB   0 downloads

4) Wnętrze pudełka - widoczne ślady po kleju, jeden z rogów instrukcji był wręcz sklejony z pudełkiem i musiałem go odrywać.Attached File  IMG_9857.JPG   87.45KB   1 downloads

Załączam też zdjęcie metryczki pudełka. Attached File  IMG_9856.JPG   69.63KB   1 downloads

Słuchawki grają inaczej niż te, które były dołączone do iphonów. Bas jest bardziej płaski, dynamika też jakby mniejsza. To co od razu rzuca się w oczy to także znacznie sztywniejszy i jakby nieco cieńszy kabel.

Niestety, nie miałem w rękach oryginalnych Earpodsów kupionych osobno, dysponuję jedynie dwoma egzemparzami dołączonymi do iphone 6S. Czy różnią się one w istotnym stopniu? Ponieważ przez najbliższe kilkanaście dni nie będę miał możliwości wybrania się do ispotu i porównania zakupionych słuchawek z pewniakami sprzedawanymi w pudełkach będę wdzięczny za pomoc w tym temacie.

#2 Jacoos

Jacoos
  • 10 posts

Posted 18 December 2016 - 09:46

Aktualizacja ku przestrodze: sprzedawca uznał reklamację, zwrócił pieniądze i z tego co widzę wycofał słuchawki z oferty. Ja dalej się zastanawiam jak to możliwe, że w ogólnopolskim markecie reklamującym się w telewizji można kupić podrabiany produkt. Wygląda na to, że można ufać tylko ispotom i wysyłkowemu Apple.

• Giallorosso likes this

#3 Giallorosso

Giallorosso
  • 848 posts
  • SkądKatowice

Posted 18 December 2016 - 12:52

Jaki to sklep?
<p>•Telefon• iPhone 3G• htc Touch HD•htc HD2•htc Desire HD•htc Sensation•htc One X•Samsung Galaxy Note 2•iPhone 4•iPhone 5•iPhone 5s•htc One m8•iPhone5s•iPhone 6•iPhone 5s•iPhone 6s•iPhone SE•iPhone 7•iPhone 8•iPhone XS Max•Tablet•Samsung Galaxy Tab 2 10.1•iPad 3•iPad mini 2 Retina• iPad Air 2

#4 Kuba2000

Kuba2000
  • 2043 posts
  • SkądKielce/Wrocław

Posted 18 December 2016 - 13:13

Właśnie, jeśli nie chcesz robić problemów to napisz pw. Przymierzam się do zakupu Mba i nie chciałbym dostać ponownie pakowanego albo coś w tym stylu.

iPhone 15 Pro Max 512GB

#5 Jacoos

Jacoos
  • 10 posts

Posted 20 December 2016 - 12:13

Słuchawki, które kupiłem były dostępne pod tym linkiem: http://www.neo24.pl/?p=apple_earpods_z_mikrofonem_md827zm_b

Ja zapłaciłem za nie 99 zł, kilka dni później ich cena została obniżona do 79 zł. Gdy sprawdzałem następnym razem  - już po złożeniu przeze mnie reklamacji - na stronie widniała adnotacja "Produkt niedostępny".

Moje wątpliwości co do oryginalności produktu (opisywane w pierwszym poście tego wątku) zostały potwierdzone przez sprzedawcę i serwisana w salonie iSpot, którzy stwierdzili, że słuchawki te nie spełniają standardów jakości firmy Apple.

#6 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 24 December 2016 - 00:16

Na stronie Apple: 149zł., u autoryzowanych resellerów: 149zł.
Liczyłeś, że za 2/3 ceny dostaniesz to samo (a salony autoryzowane mają minimum 50%=50zł. narzutu ?)

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#7 Jacoos

Jacoos
  • 10 posts

Posted 25 December 2016 - 09:23

Przede wszystkim liczyłem na to, że w takim sklepie słuchawki opisane jako oryginalne będą oryginalne. Cena w tym przypadku nie ma nic do rzeczy. Są różne promocje, deale z dystrybutorami, wyprzedaże, czyszczenia magazynów, itp. więc teoretycznie cena może być znacznie niższa od tych ispotowych 149 zł.

#8 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 28 December 2016 - 21:21

Przede wszystkim liczyłem na to, że w takim sklepie słuchawki opisane jako oryginalne będą oryginalne. Cena w tym przypadku nie ma nic do rzeczy. Są różne promocje, deale z dystrybutorami, wyprzedaże, czyszczenia magazynów, itp. więc teoretycznie cena może być znacznie niższa od tych ispotowych 149 zł.

No tak. Teoretycznie - tak.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users