Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro A1278 - uszkodzona klawiatura

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 ProStypkek21

ProStypkek21
  • 36 posts

Posted 15 November 2016 - 23:13

Witam. Postaram się jak najkrócej. Jak w temacie Mac 13" Intel i5, 4GB Ram, początek 2011. Wczoraj zaczęła świrować klawiatura. Niektóre przyciski raz działały, raz nie. Czasami przejmowały funkcje z innych przycisków. Pierwsza myśł - załapał jakiś błąd więc ponowne uruchomienie i niby przez chwile dobrze ale po czasie znowu zaczyna świrować. Chcę zrobić mu format i będzie to mój pierwszy raz. Problem jednak jest taki  że zaraz po wciśnięciu Power i jakichkolwiek kombinacji np. Command+R czy też alt nie dzieje się nic tzn Mac zaczyna się normalnie uruchamiać. Dodam, że klawiatura wtedy nie jest podświetlona. Podświetla się dopiero przy możliwości wpisania hasła więc czy przy uruchamianiu systemu wgl nie jest załączona? W takim razie jak wcisnąć jakąkolwiek kombinacje? Jest ktoś w stanie mi powiedzieć jak jest z tą aktywnością klawiatury? Ewentualnie jak sobie z tym formatem poradzić w inny sposób? Zgranie instalki na pendrive też pewnie nic nie da bo na klawisz C przy starcie też nie reaguje. Jeśli klawiatura jest padnięta to czy jestem w stanie zrobić to przez przewodową klawiaturę od PC? Pozdrawiam 

PS!!! Po podpięciu klawiatury ze zwykłego PC też na żadne skróty nie reaguje ale zauważyłem, że ona dostaje zasilanie dopiero po wyświetleniu jabłka czyli po ok. 8 sek. po wciśnięciu Powera. Zatem choćby nie wiem co to nie przyjmie żadnej kombinacji wtedy kiedy trzeba bo klawiatura jest wtedy jeszcze tak jakby nie aktywna/odłączona.

Edited by ProStypkek21, 16 November 2016 - 00:30.

#2 Damien Karras

Damien Karras
  • 284 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 November 2016 - 01:14

Zazwyczaj, jeżeli naciśnięcie jednego klawisza skutkuje np. reakcją na ekranie tak jakby kilku innych naraz może być objawem jakiegoś przepięcia które najczęściej spowodowane jest kontaktem z cieczą... czyli najprawdopodobniej coś się wylało :) Ale żeby to potwierdzić to myślę, że powinieneś odwiedzić serwis i zrobić chociażby ekspertyzę.

Jak pomogłem, kliknij w Lubię to! ;)

#3 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 16 November 2016 - 09:13

Masz uszkodzoną klawiaturę i dlatego komputer tak się zachowuje. Nie instaluj systemu, bo szkoda czasu na to. 

A CMD+R nie działa bo jak klawiatura jest uszkodzona to "wciśnięte" są też inne klawisze i komputer nie wchodzi do recovery.

Klawiatura na USB również do tego nie zadziała, bo dopóki podpięta jest wewnętrzna to z niej musisz korzystać.

Podsumowując należy sprawdzić komputer w serwisie i prawdopodobnie wymienić klawiaturę na sprawną.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#4 ProStypkek21

ProStypkek21
  • 36 posts

Posted 16 November 2016 - 12:37

Odpięcie klawiatury nie będzie dla mnie problemem ale na tej samej taśmie jest też przycisk POWER. Zatem jeśli ją odepnę to jest jakiś inny sposób na wymuszenie uruchomienia?

#5 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 16 November 2016 - 12:57

Tak, są piny na płycie głównej do uruchomienia komputera. Pytanie co Ty chcesz zrobić? Klawiaturę musisz wymienić na sprawną, a nie kombinować.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#6 ProStypkek21

ProStypkek21
  • 36 posts

Posted 18 November 2016 - 20:42

Problem rozwiązany. Wymiana klawiatury pomogła a stara faktycznie wyglądała jak po zalaniu, zatem sprzedawca lekko mnie oszukał. Jedynie zaszokowała mnie ilość śrubek przy jej wymianie ale zawsze to jakaś lekcja i zapoznanie się z własnym sprzętem :) 

• Damien Karras likes this

#7 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 20 November 2016 - 01:10

... stara faktycznie wyglądała jak po zalaniu, zatem sprzedawca lekko mnie oszukał. ...

Przy zakładaniu tematu zabrakło informacji, że kupiłeś używanego z drugiej (a może z trzeciej) ręki.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users