Cześć! Jestem posiadaczem MPA od tygodnia. Przesiadłem się z W7 na 23" monitorze fhd. Dokładnie przed zakupem sprawdzałem w sklepie przez dłuższy czas czy nie będzie to bolesna przesiadka. Przy sklepowym świetle nie widziałem niczego złego. Zakupiłem. Jestem developerem dlatego spędzam przed monitorem ok 8-10h dziennie przy wpisywaniu kodu. Po tych kilku dniach zauważyłem bardzo wkurzającą rzecz, mianowicie dookoła czcionek są pojedyncze pixele w nieco jaśniejszym kolorze niż kolor teksu, co na dłuższą metę wzbudza efekt rozmazanego ekranu, a to z kolei prowadzi prawie, że do bólu głowy i oczu. Zasięgnąłem wiedzy z tego jak i zagranicznych for, zmieniłem czcionkę na Lucida Grande, wyłączyłem komendą: "defaults -currentHost write -globalDomain AppleFontSmoothing -int 1" wygładzanie czcionek lecz nadal zostały te irytujące pixele wokół liter. Czy jest jakaś metoda by się tego pozbyć czy trzeba nauczyć się z tym żyć? Czy może jedynym sensownym rozwiązaniem jest kupno retiny... Powiedzcie jakie macie ustawienia, które pozwalają na komfortową pracę? Reszta laptopa jest dla mnie doskonała.

MacBook Air 13" Early 2015 Problem z niewyraźną czcionką
Posted 12 November 2016 - 20:16
Posted 12 November 2016 - 22:01
Cześć! Jestem posiadaczem MPA od tygodnia. Przesiadłem się z W7 na 23" monitorze fhd. Dokładnie przed zakupem sprawdzałem w sklepie przez dłuższy czas czy nie będzie to bolesna przesiadka. Przy sklepowym świetle nie widziałem niczego złego. Zakupiłem. Jestem developerem dlatego spędzam przed monitorem ok 8-10h dziennie przy wpisywaniu kodu. Po tych kilku dniach zauważyłem bardzo wkurzającą rzecz, mianowicie dookoła czcionek są pojedyncze pixele w nieco jaśniejszym kolorze niż kolor teksu, co na dłuższą metę wzbudza efekt rozmazanego ekranu, a to z kolei prowadzi prawie, że do bólu głowy i oczu. Zasięgnąłem wiedzy z tego jak i zagranicznych for, zmieniłem czcionkę na Lucida Grande, wyłączyłem komendą: "defaults -currentHost write -globalDomain AppleFontSmoothing -int 1" wygładzanie czcionek lecz nadal zostały te irytujące pixele wokół liter. Czy jest jakaś metoda by się tego pozbyć czy trzeba nauczyć się z tym żyć? Czy może jedynym sensownym rozwiązaniem jest kupno retiny... Powiedzcie jakie macie ustawienia, które pozwalają na komfortową pracę? Reszta laptopa jest dla mnie doskonała.
Od Yosemite systemy Apple są optymalizowane wyłącznie pod retiny. Jak go (10.10) pierwszy raz zobaczyłem na moim maluszku, byłem wkurzony tymi kulfonami. Dlatego dalej siedzę na Mavericks i chyba tak pozostanie.
Chciałem zmienić sobie na nowszego i nawet go kupiłem, ale jak się dowiedziałem, że nic poniżej Yosemite na nie zainstaluję, to go nawet nie rozpakowałem.
Edited by Iro, 12 November 2016 - 22:07.
Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl
Posted 12 November 2016 - 22:31
Do siedzenia 8-10h przy komputerze dokupiłbym dobry monitor.
Pomogłem ? - Lubię to
Posted 12 November 2016 - 23:09
Posted 13 November 2016 - 01:01
Jutro (a właściwie dziś wstawie jakieś sensowne zdjęcie). Chodzi o piksele, które rzekomo mają poprawić wygląd czcionek, są nieco jaśniejsze aniżeli reszta napisu, powodują rozmycie, które ma w teorii wygładzić czcionki a w praktyce niestety jest jak jest. Mam monitor, aczkolwiek często potrzebuję zabrać komputer ze sobą stąd pomysł na mobilny sprzęt.
Od Yosemite systemy Apple są optymalizowane wyłącznie pod retiny. Jak go (10.10) pierwszy raz zobaczyłem na moim maluszku, byłem wkurzony tymi kulfonami. Dlatego dalej siedzę na Mavericks i chyba tak pozostanie.
Chciałem zmienić sobie na nowszego i nawet go kupiłem, ale jak się dowiedziałem, że nic poniżej Yosemite na nie zainstaluję, to go nawet nie rozpakowałem.
Jeśli nic sensownego z tym nie zdziałam to niestety zwrócę go z powrotem do sklepu, gdyż nie widzę lepszej opcji. Szkoda, że odwróciło się Apple od właściwie swojego asa - najbardziej przystępny cenowo macbook, który generuję ogromny dochód zostaje z lekka upośledzony.
Posted 13 November 2016 - 10:06
Posted 13 November 2016 - 10:33
Posted 13 November 2016 - 14:30
Było i autor wpisu dodał w pierwszym poście informację o użyciu tego polecenia.
Posted 14 November 2016 - 09:21
Te czcionki masz takie w całym systemie czy w jakiejś konkretnej aplikacji?
Posted 14 November 2016 - 12:41
IMG_20161113_112519.jpg 114.84KB
3 downloads
Tutaj zdjęcie z Atoma, w którym sporo czasu przebywam. Najlepiej widać na literach "e", oraz pod każdą z nich. Chodzi mi dokładnie o pixele, jaśniejsze, które tworzą efekt rozmazania. Ustawiłem przez terminal wygładzanie na wartość '2', zmieniłem czcionkę na Lucida Grande i jest nieco lepiej aczkolwiek nadal występują w/w artefakty. Gość z pomocy Apple nie miał pojęcia o takich komendach nawet więc nie widziałem sensu prowadzenia dalszej rozmowy. Taki efekt występuję w każdym miejscu w systemie jak i w przeglądarce. Być może jest to kwestia przyzwyczajenia aczkolwiek mocno daje w kość przy dłuższych posiedzeniach.
Jest sens kupowania tanich adapterów z allegro, czy lepiej kupić lepszą (jaką?) przejściówkę na hdmi/dvi? Jest jakakolwiek różnica między obrazem przesyłanym przez hdmi a dvi? Czy istnieje również fizyczna możliwość obsługi monitora 120hz przez MBA 13"?
Posted 14 November 2016 - 14:37
Nigdy nie widziałem takich rozmazanych fontów. Ja mam problem z fontami w aplikacjach korzystających z JDK 1.8 (np. nowe AndroidStudio), ale jeżeli piszesz że tak jest w całym systemie to jest to dziwne. Ciemne fonty na jasnym tle też tak wyglądają? Bo z tego zdjęcia widzę że im jaśniejsza czcionka tym większa poświata. Może masz ekran ustawiony zbyt jasno?
Posted 14 November 2016 - 15:58
Od Yosemite coś zmienili z jasnością. U mnie nawet na wartości jasności 1 nie da się na to patrzeć. Jaskrawość kolorów aż kłuje w oczy. Wczoraj porównywałem dwa AIRy obok siebie i na 10.9 jest są "spokojne" kolory. Jasność nie bije tak w oczy.
Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl
Posted 14 November 2016 - 21:14
Nigdy nie widziałem takich rozmazanych fontów. Ja mam problem z fontami w aplikacjach korzystających z JDK 1.8 (np. nowe AndroidStudio), ale jeżeli piszesz że tak jest w całym systemie to jest to dziwne. Ciemne fonty na jasnym tle też tak wyglądają? Bo z tego zdjęcia widzę że im jaśniejsza czcionka tym większa poświata. Może masz ekran ustawiony zbyt jasno?
Podczas robienia zdjęcia ekran ustawiony był na dwie kreski przed maxem ale siedziałem w bardzo jasnym pokoju z dwoma oknami i górnym światłem. Szczerze to im ciemniej tym gorzej to wygląda więc myślę, że jasność ekranu tutaj nie jest aż takim problemem. Ciemne czcionki na jasnym mają tą samą zależność. Nie wiem czy to wada egzemplarza, nie chce mi się specjalnie w to wierzyć ale jest to wysoce problematyczne. Czy ktoś mógłby porównać u siebie na Air z macOS czy czcionki zachowują się w podobny sposób?
Posted 15 November 2016 - 10:35
Ja sprawdzałem na Air 11 więc inny ekran ale czcionki są bardzo wyraźne. Teraz patrzę na Pro 2011 i też nie ma takiego problemu. Idź do sklepu ze swoim komputerem i porównaj z innym.
Posted 15 November 2016 - 14:31
Tak zrobię, myślę że to jedyne sensowne wyjście. Dam znać co i jak, w najgorszym wypadku mam jeszcze tydzień na oddanie go bez podania przyczyny w sklepie, w którym kupiłem.
Posted 16 November 2016 - 00:00
Byłem dziś w sklepie, sprawdziłem 3 macbooki - Air 11", Air 13" i Pro 13" 2015 rok wszystkie. I raczej problem jest ze mną. Air-y były postawione na OS Yosemite, czcionki były tylko odrobine wyraźniejsze aniżeli na moim OS Sierra. 11" tragedia, ledwo co widać, 13" to samo co u mnie (dodatkowe pixele na krawędziach liter). Jedynie Pro z retiną reprezentował poziom i widać, że faktycznie na tym ekranie można dłużej popracować. Ostre, czytelne czcionki. Patrzyłem za jakąś alternatywą na windowsie ale nic specjalnego nie znalazłem. Trzeba się przespać z tematem ale rozważam już opcję oddania tego Aira i kupno Pro 13".
Posted 16 November 2016 - 09:47
Może tobie po prostu się nie podoba ten ekran, widziałeś retinę i na zwykły patrzeć nie możesz. Air 11 ma mały ekran ale ostrość fontów jest bardzo dobra, oczywiście jak na ekran z taką rozdzielczością.
Posted 16 November 2016 - 13:09
Niekoniecznie się nie podoba. Miałem to samo po przejściu w Air na Yosemite.
Na szczęście mojej zonie za bardzo to nie przeszkadza a ja kupiłem Pro Retinę. Możliwe, że jest to związane z jakąś nadwrażliwością wzroku, ale od chwili aktualizacji miałem bardzo duży problem z ostrością czcionek.
Posted 16 November 2016 - 13:32
W Yosemite zmienił się font systemowy więc może on inaczej wyglądać.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users