Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pierwszy Mac – laptop z oferty 2016 do Photoshopa, Lightrooma, Premiere – pomoc w wyborze

• Zamknięty Temat jest zamknięty
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Antek Antoni

Antek Antoni
  • 3 postów
  • SkądGdansk

Napisano 09 listopada 2016 - 22:38

Cześć :)

Na początku chciałbym się ze wszystkimi przywitać, gdyż to mój pierwszy post na forum :) I kieruję je do Was z pytaniem o wybór sprzętu. Do rzeczy.

Do niedawna byłem posiadaczem fajnego Asusa o dobrych parametrach, niestety miał on bliskie spotkanie z wodą i kwota naprawy jest po prostu nieopłacalna. Dlatego też myślę, że jest to dobry moment na zmianę sprzętu od Apple gdyż nosiłem się z tym już od pewnego czasu. Moje wymagania są następujące: pracuję jako fotograf okolicznościowy, głównie w programach Photoszop i Lightroom, rzadziej też w Premiere czy Sony Vegas. Najważniejsze dla mnie jest możliwość pracy na wielu plikach RAW jednocześnie, tzn. jednoczesne nałożenie filtrów, ich eksport itp. Pliki są spore, same RAWy miewają po 30 i więcej MB. Musi być to oczywiście laptop (często się przemieszczam) a do pracy stacjonarnej podpinam graficzny monitor Della. Jaki więc komputer polecicie z własnego doświadczenia? Obstawiam bardziej za 13" niż 15 ale jest to kwestia mniej istotna, ważniejsa jest poprostu wydajność. Dodatkowo też chcualbym dokupić ubezpieczenie, w sklepie w którym kupowałem śp. Asusa proponowano mi takie rozwiązanie ale mądry polak po szkodzie. Gdzie więc też będzie najlepiej zakupić komputer, aby dokupić ubezpieczenie? Czy może lepiej ubezpieczenie dokupić osobno?

Pozdrawiam i dzięki z gory za odpowiedzi!

#2 Marek Andrzej.Ewski

Marek Andrzej.Ewski
  • 12 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 listopada 2016 - 02:26

Na Twoim miejscu celowałbym w MacBooka Pro 15" z 2015 roku. Ja mam ten model http://www.cortland.pl/apple-macbook-pro-15-retina-2.2ghz-16gb-256gb-ssd-intel-iris-pro.html i chociaż uwielbiałem swojego poprzedniego PC to odkąd pracuję pod Maciem to uważam, że jest to najlepszy sprzęt z jakim miałem do czynienia. Też jestem fotografem a w dodaktu też zajmuję się montażem wideo i często pracuję w Photoshopie a w tle np. renderuję film. Nigdy mi się nie zwiesił i chociaż lubi się nagrzać to przy takiej pracy się temu nie dziwię, ale odpowiednia podkladka chłodząca może dużo zdziałać.

#3 Damien Karras

Damien Karras
  • 284 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 listopada 2016 - 02:53

SonyVegas nie masz pod macOS, lepiej zastąpić je FinalCutem X, komputer jaki kupiłbym na Twoim miejscu to z pewnością Pro, wszystko zależy jaki masz budżet - kup najdroższy Pro na jaki Cię stać. Chyba praktycznie każdy salon Apple oferuje ubezpieczenie i rozszerzenie gwarancji (ubezpiecza ubezpieczyciel, gwarancję rozszerza Apple). W iSpotach są PZU chyba, w Cortland też są ale nie pamiętam kto jest ubezpieczycielem, nie wiem co jest w iDream.

Jak pomogłem, kliknij w Lubię to! ;)

#4 jaco88

jaco88
  • 781 postów

Napisano 11 listopada 2016 - 16:36

bierz tak jak radzi przedmówca MBP 15, trzynastki nie ma sensu bo i tak do takich zastosowań wypadało by rozbudować ram do 16GB i SSD do 256GB i wychodzi cena 15" a w 15" masz dodatkowo mocniejsze GPU i czterordzeniowy procesor

nie wiem skąd jesteś ale jak okolice Wawy to w MM w Markach jutro będzie MBP 13" za 7999 :) 

#5 Piotr X

Piotr X
  • 123 postów
  • SkądGdynia

Napisano 12 listopada 2016 - 01:06

nie wiem skąd jesteś ale jak okolice Wawy to w MM w Markach jutro będzie MBP 13" za 7999 :)

Kolega ma napisane "Gdańsk" więc wnioskuję, że właśnie jest z Gdańska ;) Który dokładnie model jest za tę kwotę? W Cortland jest za 7750 wersja z 16GB RAM i 256SSD ale z 2015 roku.

#6 Antek Antoni

Antek Antoni
  • 3 postów
  • SkądGdansk

Napisano 12 listopada 2016 - 03:31

Dziękuję za odpowiedzi. Tez skłaniam się w kierunku 15" macbooka, chociaż zastanawiam się czy nie będzie po prostu za duzy ze wzgędu na przemieszczanie się... waham się pomiędzy dwoma modelami

http://www.cortland.pl/apple-macbook-pro-15-retina-2.2ghz-16gb-256gb-ssd-intel-iris-pro.html
http://www.cortland.pl/apple-macbook-pro-13.3-retina-2.9ghz-8gb-512gb-ssd-iris-6100-nowy-model.html
Jak wg Was ma się wiecej ramu ale słabszy procesor w pierwszym a mocniejszy procesor ale z mniejszym ramem? Dodatkowo w 13" jest większa przestrzeń dyskowa co mnie znacznie kusi.

Czy ktos ma jakieś doświadczenia z gwarancjami? Apple daje tylko rok więc chcialbym przedłużyć - gdzie najlepiej? MediaMarkt? Cortland? Do konca listopada muszę podjąć decyzję :)

Wybaczcie za brak linkow ale nie wiem jak je tutaj wkleić tak, zeby dzialaly :)

Dopytam jeszcze bo nie bardzo rozumiem - jaka jest roznica miedzy AppleCare a ubezpieczeniem? Bylem ostatnio w salonie Apple ale zupełnie nie pamiętam roznicy.

#7 DanielF

DanielF
  • 5 778 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 12 listopada 2016 - 07:53

Ubezpieczenie  - niby od przypadkowego uszkodzenia, w rzeczywistości odwołają się do rażącego zaniedbania lub innego punktu napisanego maczkiem, AppleCare to gwarancja na 3 lata

Fallout ...war, war never changes...

#8 North

North
  • 1 337 postów

Napisano 12 listopada 2016 - 12:42

Bierz AppleCare, żadne ubezpieczenia wciskane przez sprzedawców. Poza tym przy porównywaniu procesorów MBP15 i 13 pamiętaj, że w 15 jest czterordzeniowy i7, a w 13 dwurdzeniowy i5.

#9 Damien Karras

Damien Karras
  • 284 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 listopada 2016 - 14:25

Ja skłaniałbym się do 15" właśnei przez procesor. Jak masz takie wahania to może idź do salonu i pogadaj, tam są zawsze spece i powiedzą dokładnie co będzie najlepsze dla Ciebie jak im powiesz, do czego komputer, jaki budżet itp. W Gdańsku masz np. Cortland w Matarni.

Jak pomogłem, kliknij w Lubię to! ;)

#10 Antek Antoni

Antek Antoni
  • 3 postów
  • SkądGdansk

Napisano 12 listopada 2016 - 20:18

Cześć wszystkim

wybrałem się dzisiaj do sklepow zeby zrobić rekonesnans i chyba faktycznie zostanę przy wersji 15" ze wzgledu na procesor. Co do ubezpieczenia ciekawie wygląda to własnie w Cortland jest to na czym najbardziej mi zależało czyli uszk mechaniczne. Natomiast pytanie mam jeszcze inne - orientujecie sie jak jest z licencja Adobe na Mac, jezeli do tej pory uzywalem PC? Mam wejse CS6, chcialbym uniknac subskrypcji bo mi sie zwyczajnie nie oplaca.

#11 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 12 listopada 2016 - 21:19

Informacje dot. przenoszenia licencji Adobe z Win na OS X są od dawna na forum i nie mają nic wspólnego z kwestią wyboru sprzętu.

Skoro wybór dokonany to temat zamykam.

Poza tym, wątek zatytułowany "pierwszy Mac pomoc w wyborze" pojawia się co 2 dni. Jeśli ma w przyszłości pomóc innym użytkownikom w decyzji, należy go zatytułować zgodnie z treścią, czyli np: laptop czy stacjonarka,  do czego ma służyć itp itd. Poprawiam dla potomności.

Forum to treść – im bardziej czytelna tym więcej korzyści przynosi użytkownikom. Tworzymy ją wspólnie, nie tylo dla siebie ale też dla innych.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych