Po paru miesiącach testów i treningów z Endomondo oraz Trening (org) program Apple Watch zauważyłem taki problem:
Apple watch zawsze korzysta z GPsa iPhona gdy jest połączony w parę, a tak jest prawie zawsze gdy mamy przy sobie telefon. Włączam trening na zegarku, oraz endomondo, 2 apki włączone pracuje tylko gps telefonu. Po treningach przeciętnie 20 km, trening na zegarku pokazuje zaniżona ilość km.Endomondo poprawnie. Natomiast gdy rozłączę zegarek z iPhone-m i na zegarku włączam trening (gps pracuje w zegarku), a na iphonie endomondo (gps iphona), ilość km jest zbliżona. Wniosek jest taki że gps iPhona + trening apple watch źle pracuje, endomondo z kolei porwanie, Boje się zresetować ustawienia bo wtedy stracę całą historie treningów i aktywności . Ciekawe czy ktoś spotkał się z podobnym problemem
Ja do treningów używam zegarka Garmina, ale ponieważ istota działania GPS sie nie zmienia, wydaje mi się, że mogę Ci to trochę rozjaśnić.
GPS, jak nazwa wskazuje jest systemem określania POZYCJI. Nie PRĘDKOŚCI ani DYSTANSU. To ważne. Prędkość i dystans są obliczane na podstawie kolejnych pomiarów pozycji. Ponieważ pomiar pozycji obarczony jest pewnym błędem (kilka metrów), to wszystkie pochodne obliczenia są również niedokładne. Niedokładność jest tym większa, im mniejsza prędkość, z którą się poruszasz. Po prostu dlatego, że jeśli miedzy kolejnymi pomiarami pozycji przemieściłeś się o niewielką odległość, to procentowy wpływ błędu pomiaru jest większy. I niestety to nie do końca działa w ten sposób, że te błędy się statystycznie znoszą.
Dlatego dystans i prędkość samochodu są pokazywane dość dokładnie, natomiast podczas biegu różnice mogą być istotne. Producenci aplikacji zdają sobie z tego sprawę i wprowadzają różne algorytmy mające te problemy zminimalizować. Ale to już się odbywa na poziomie aplikacji, i dlatego mogą one pokazywać różne wartości, nawet jeśli korzystają z tych samych danych źródłowych.
Wielu biegaczy oczekuje od urządzeń GPS bardzo dużej dokładności. Szczególnie zależy im na wskazaniach prędkości chwilowej, które są obarczone najwiekszym błędem metody i nie da się temu zaradzić. Po prostu projektanci GPS nie myśleli o biegaczach i system nie był projektowany z myślą o takim zastosowaniu.
Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 03 marca 2017 - 12:28