Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mail - nie można zweryfikować tożsamości serwera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 donvito

donvito
  • 2 postów

Napisano 07 listopada 2016 - 10:35

Witam forumowiczów

Problem dotyczy IP5 ale pewnie inni też mają podobny problem.

Aktualnie posiadam ios 11.01.00 podczas pobierania poczty wyskakuje mi komunikat:

nie można zweryfikować tożsamości serwera

kiedyś nie było problemu i wystarczyło kliknąć zaufaj, niestety na dzień dzisiejszy nie mam takiej możliwości, albo gdzieś przeniesiono tą opcję.

Załączone pliki

#2 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 07 listopada 2016 - 11:39

Może to nie rozwiązanie problemu, ale może czas zmienić dostawcę, którego stać na zaufany certyfikat... bo jeżeli tak podchodzą do certyfikatów, to bałbym się u nich trzymać jakiekolwiek dane... ale to taka dygresja OT.

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#3 donvito

donvito
  • 2 postów

Napisano 07 listopada 2016 - 14:18

To poczta na własnej domenie, i dodatkowa opłata za certyfikat nie jest mi potrzebna. Złota tam nie trzymam ;)

#4 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 07 listopada 2016 - 15:06

W letscrypt dają za free, bez przesady. Załaduj aktualny cert i już.

pozakadrem.pl

mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire

#5 Murgal

Murgal
  • 911 postów

Napisano 07 listopada 2016 - 15:17

W letscrypt dają za free, bez przesady. Załaduj aktualny cert i już.

Cert jest aktualny ale widocznie niezaufany, pewnie nie pokrywa się certyfikat z nazwą domeny. 

Macbook Pro 15" 2018 i7 2.6/560X/32GB/512GB | iPhone 11 Pro MAX | AW V 44mm | iPad Pro 12.9 WiFi+Cell 3gen | HomePod | AirPods 

#6 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 07 listopada 2016 - 15:58

To poczta na własnej domenie, i dodatkowa opłata za certyfikat nie jest mi potrzebna. Złota tam nie trzymam ;)

Ale on się pluje o certyfikat dla Twojego dostawcy, chyba, że jesteś właścicielem providera vipower... mail.vipower.pl to raczej nie Twój serwer, tylko domena i sprzęt Twojego dostawcy hostingu.

#7 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 08 listopada 2016 - 19:25

To że poczta na własnej domenie nie ma znaczenia. Cert masz mieć na to z czym się łączysz, a nie do domeny emaila. Czyli na serwer imap i smtp musisz mieć aktualny cert.

Dostawca ma cert z letscrypt, one są na 3 miesiące, 4 luty czyli że 4 listopada wystawiony, pewnie coś skaszanili przy upgrade certa.

Użytkownik elita edytował ten post 08 listopada 2016 - 19:26

pozakadrem.pl

mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire

#8 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 08 listopada 2016 - 20:41

Swoją drogą śmieszne jak komercyjny hosting  korzysta z darmowych certyfikatów jeszcze je źle implementując.

#9 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 09 listopada 2016 - 10:34

Swoją drogą śmieszne jak komercyjny hosting  korzysta z darmowych certyfikatów jeszcze je źle implementując.

A czym się różni płatny cert od darmowego z DV? Po co przepłacać. Ja rozumiem że w przypadku www EV lepiej wygląda, dla banku, operatora poufnych danych itd. Ale dla poczty DV styknie.

Co do implementacji - no cóż błąd, awaria itd zdarza się najlepszym.

pozakadrem.pl

#10 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 09 listopada 2016 - 16:09

A czym się różni płatny cert od darmowego z DV? Po co przepłacać. Ja rozumiem że w przypadku www EV lepiej wygląda, dla banku, operatora poufnych danych itd. Ale dla poczty DV styknie.

Co do implementacji - no cóż błąd, awaria itd zdarza się najlepszym.

Czym się różni a no na płatnym masz chociażby ubezpieczenie... A czym jeszcze, mniej więcej tym samym jak firma w kontaktach z klientami korzysta z poczty firma@wp czy inny onet zamiast ze swojej domeny. Wizerunek się liczy a dbałość o takie rzeczy przekłąda się o dbałość chociażby w stosunku do klienta. Oczywiście są wyjątki, ale generalnie zasada się potwierdza.

A co do błędu, autor pisał, że na wcześniejszych iOS mógł potwierdzać... świadczy to o tym, że taka amatorka istnieje dłuższy już czas. Błąd błędem, ale jak jest nie naprawiony a co 3 miesiące muszą zmieniać cert to znaczy, że amatorszczyzna.

Dobra, bo robimy OT. :)

#11 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 09 listopada 2016 - 23:08

Czym się różni a no na płatnym masz chociażby ubezpieczenie... A czym jeszcze, mniej więcej tym samym jak firma w kontaktach z klientami korzysta z poczty firma@wp czy inny onet zamiast ze swojej domeny.

Serio? Jak ktoś napisze do Ciebie email to sprawdzasz czy jego połączenie na submission szło płatnym czy darmowym certyfikatem? Tak na serio to nawet nie masz przecież dostępu do takiej informacji pod jaką domeną wisi jego port 465 czy 587 :) - może być w nagłówkach, ale to niekoniecznie musi być hostname MTA.
Ja rozumiem - poczta w swojej domenie, ale cert na submission?

pozakadrem.pl

#12 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 10 listopada 2016 - 09:49

Nie o to mi chodziło. Chodziło mi o to, że jeżeli mój czy któregoś z moich klientów dostawca miaby taki problem, to natychmiast robiłbym przeprowadzkę klienta do innego dostawcy. Jeżeli dostawca nie dba o taki szczegóły... a jak się pojawi podmieniony lewy certyfikat i co? ludzie będa go akceptować bo wcześniej musieli na prawdziwym to robić...

Wielkie wlamania zaczynają się przeważnie od maciupkich luk czy niedpoatrzeń.

#13 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 14 listopada 2016 - 13:57

Widać że apple po prostu poprawiło błąd - nie dając możliwości akceptacji braku czy uszkodzonego certyfikatu. To chyba najlepsze posunięcie. Albo coś działa tak jak powinno, albo nie można zaakceptować bubla u dostawcy. Tą drogą również 'alarm' od użytkowników spowoduje szybsze naprawienie awarii certyfikatu ;)

pozakadrem.pl

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych