Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zamykanie aplikacji - pytanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Macmatt

Macmatt
  • 8 postów

Napisano 04 listopada 2016 - 15:40

Powoli coraz lepiej poznaje mojego IP6S i IOS i mam pytanie związane z zamykaniem aplikacji.

Aby zamknąć appkę klikam dwukrotnie home button wybieram aplikację do wyłączenia i przesuwam ją palcem do góry ekranu. Zauważyłem że potem gdy znowu uruchamiam wcześniej wyłączoną appkę to uruchamia się ona dokładnie tak jak była wyłączona. Przykładowo jeśli jestem w ustawienia>ogólne i wcisnę przycisk home i potem wyłączę ustawienia tak jak opisałem powyżej to po ponownym uruchomieniu ustawień od razu pojawia się strona ustawienia>ogólne a nie po prostu ustawienia. Podobnie jest np. w appce zegar, safari i innych... Takie działanie jest normalne? Appka wyłącza się ale jednak jakoś jej stan jest zapamiętany?

#2 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 04 listopada 2016 - 15:59

Tak, normalne. Swoją drogą wyłączanie nie ma najmniejszego sensu. To nie Android.

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#3 roth

roth
  • 109 postów

Napisano 04 listopada 2016 - 16:46

Sens jest jeśli np używam yanosika zminimalizowanego- po co ma mi gadać w tle o radarze czy ciągnąć gps

#4 Macmatt

Macmatt
  • 8 postów

Napisano 04 listopada 2016 - 16:59

Tak, normalne. Swoją drogą wyłączanie nie ma najmniejszego sensu. To nie Android.

Dzięki za szybą odpowiedź. Codziennie uczę się czegoś nowego w IOS... być może będę musiał nieco zmienić przyzwyczajenia związane z zamykaniem appek:D

Sens jest jeśli np używam yanosika zminimalizowanego- po co ma mi gadać w tle o radarze czy ciągnąć gps

Podobnie mam z radiem internetowym. Wychodzę z założenia że wszystko trzeba robić rozsądnie. Nie ma co popadać w skrajności... nie trzeba wyłączać wszystkich appek ani nie trzeba wszystkich zostawiać w tle zwłaszcza jeśli przeszkadzają :) Do każdej appki trzeba podejść indywidualnie ale w moim przypadku jeszcze sporo czasu upłynie zanim poznam działanie w tle potrzebnych mi appek i ogólne działanie IOS :D

#5 Papiton

Papiton
  • 22 postów

Napisano 05 listopada 2016 - 17:27

Co z tego ze iPhone bedzie działał przez chwile szybciej, skoro musi zużyć więcej pamięci na otworzenie aplikacji gdy je wszystkie zamkniemy. Gdy nie wyłączamy działania w tle, iPhone ma juz je załadowane i tym samym zużywa mniej pamięci operacyjnej. To tylko krótkotrwały zabieg "odmulenia" telefonu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych