Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook Air 13 mid-2012 - czy (jeszcze) warto?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 wert23

wert23
  • 18 postów

Napisano 03 listopada 2016 - 20:42

Po udanych kilku latach z iphonem przyszedł czas na pierwszego maca. Na początku nie chciałbym wydawać zawrotnych kwot i kupić raczej sprzęt używany, na którym poznam system, nauczę się na nim pracować i pewnie za 1-2 lata przesiądę się na coś nowego i zdecydowanie mocniejszego. I tu pojawia się pytanie, czy na takim starszym sprzęcie będę w stanie doświadczyć wszystkich korzyści i udogodnień związanych z pracą na macOS? 

Mam możliwość zakupu Macbooka Air 13 z połowy 2012 roku (i5 1,8ghz, 8gb ddr3, 256gb ssd) za 2200 zł

• komputer poleasingowy, jak na swój wiek w całkiem dobrym stanie - kilka rys i otarć na obudowie, żadnych obić/odkształceń, matryca i zawiasy w porządku, w zestawie oryginalny zasilacz, sprzedawca udziela 6 miesięcy gwarancji
  • nowy dysk twardy, jakiś plextor o ile dobrze pamiętam, gwarancja 3 lata
  • bateria zbliża się do 800 cykli, trzyma ok 3 godziny (dla mnie nie ma to znaczenia, komputer będzie używany w mieszkaniu przez 90% czasu)

Przejrzałem dziesiątki tematów na tym forum i z tego co zauważyłem, wydajnościowo macbook air powinien spełnić moje wymagania:

• przede wszyskim internet - kilka kart w safari, tidal, poczta, imessage, youtube)
  • netflix, transmisje meczów, filmy i seriale w full hd
  • photoshop - podstawowa, amatorska obróbka zdjęć zrobionych telefonem lub lustrzanką (kadrowanie, jasność, nasycenie itd.) żadnych raw'ów itp.
  • nauka programowania od zupełnych podstaw (hello world itd.)

Czy taki komputer, który ma już ponad 4 lata i nie ukrywajmy, dość zagadkową przeszłość, będzie dobrym wyborem? czy jednak lepiej dołozyć ten 1000 zł i kupić mabooka z mniejszym ale oryginalnym dyskiem, młodszego o dwa lata i z bardziej pewnego źródła? Przypomnę jeszcze, że to komputer na max. 1 - 2 lata, nie dłużej. Będę wdzięczny za Wasze przemyślenia i sugestie :)

#2 pedros

pedros
  • 1 392 postów
  • SkądWAW, PL

Napisano 03 listopada 2016 - 21:23

Full-HD to raczej na nim nie oczekuj... Ja mam jako domowy MBAir mid-2011. Niewiele gorszy, macOS Sierra na pokładzie. RAM-u trochę mniej, bo tylko 4 GB, za to i7@1,8GHz. Ale do tych teoretycznych zastosowań (poza PS, bo nie używam) jeszcze daje radę.

#3 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 03 listopada 2016 - 21:30

Ja mam MBA z 2012 z tym samym prockiem z tym że mam 4GB ramm i 128 GB SSD, i to co opisałeś daje radę bez problemu. Z tym że ja nie używam photoshopa a zamiast tego Affinity Photo i po przestawieniu daje lepsze efekty od PS.

MBA 13" | iPhone 4S + iPhone 5S | iPad 2

#4 Gość_Adrian Kozłowski_*

Gość_Adrian Kozłowski_*

Napisano 03 listopada 2016 - 22:22

Tak jak wspomniał pedros też byłbym sceptycznie nastawiony do filmów Full HD. To należałoby przetestować przed zakupem, jeśli masz taką możliwość. Od siebie mogę tylko dodać, że Photoshop z pewnością będzie dobrze działał na tym sprzęcie. Nawet RAWy będzie można obrabiać, chociaż bez szaleństw ;) 
Pozdrawiam! 

#5 wert23

wert23
  • 18 postów

Napisano 07 listopada 2016 - 11:54

Dziękuję za odpowiedzi  :) komputer poleasingowy okazał się komputerem poserwisowym o mocno zagadkowej przeszłości, na dodatek procedura przywrócenia go do ustawień fabrycznych nie jest tak prosta jak mogłoby się wydawać (jakieś hasło, które niby jest ale "nie stanowi problemu", kręcący sprzedawca itp.) daję sobie spokój, zwiększam budżet i szukam używanego MBP.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych