Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook Pro 15" problem z klawiaturą litera R po aktualizacji

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 circos

circos
  • 462 postów
Napisano 02 listopada 2016 - 21:20

Witam,

Mam problem z macbookiem PRO model 2011 w wersji 15" otóż po aktualizacji z El Capitan do Sierra nie działa mi litera R na klawiaturze. W wyniku czego podczas nowej instalacji nie mogę zalogować się do swojego konta Apple ID - gdyż w adresie mam użytą ów literę.

Klawiaturę systemową testowałem zarówno POLSKI PRO jak i zwykły POLSKI oraz USA. Na każdej z nich mam ten sam problem. Zauważyłem też, że np. podczas bootowania pendrive i wciśniętym lewym klawiszu OPTION (ALT) nic się nie dzieje - muszę wciskać prawy klawisz OPTION (ALT) co jest nad wyraz dziwne, gdyż zarówno w PRO 13" jak i w AIR nie mam tego "zjawiska". Tak samo ma się to do pisania polskich liter. Nie działa lewy przycisk OPTION - muszę wciskać prawy przycisk OPTION.

Bawiłem się również Voice Over i ustawieniami SPEACH i po odznaczałem tam wszystkie opcje które wskazywałyby na rekonfigurację klawiatury.

Czy ktoś z Was ma może jeszcze jakiś pomysł jak zaradzić temu zjawisku?

Powiem tylko, że na El Capitan wszystko śmigało jak należy. W tym momencie formatowałem i stawiałem nowy system zarówno w wersji Yosemite jak i Sierra i problem cały czas nierozwiązany...

Użytkownik circos edytował ten post 02 listopada 2016 - 21:21

there's no day off for heroes

 A1181 |  A1342 |  A1502

#2 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 02 listopada 2016 - 22:54

Sprawdź w podglądzie klawiatury co się z nią dzieje (szczególnie z R i lewym OPT). Prawdopodobnie masz klawiaturę "po przejściach" i należy ją wymienić, a to że padła po aktualizacji jest przypadkiem.

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#3 circos

circos
  • 462 postów
Napisano 03 listopada 2016 - 00:07

W podglądzie wszystkie klawisze aktywne ale po naciśnięciu nic się nie dzieje z klawiszem R. Nie mogę go wywołać w żaden sposób. Czy jest to może związane z jakimś buggiem bo czytałem na jednym Forum, że jest jakaś łatka na tego prawego OPTION (ALT) która przywraca jego lewą-funkcjonalność napisana pod MAC ale to już zaczyna się dziwne kombinowanie. 

#4 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 listopada 2016 - 10:51

Zwyczajnie klawiatura się zepsuła i trzeba ją wymienić. Rytuały z łatkami nic nie pomogą, bo to nie wina systemu.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#5 circos

circos
  • 462 postów
Napisano 03 listopada 2016 - 17:29

a o co chodzi z PRAWYM klawiszem OPTION (ALT) do uzyskania polskich liter - ń, ć, ż, ą, ś, ó ?

Nie spotkałem się jeszcze z tym tematem, a przerabiałem już A1181, A1342 i A1502 i wszędzie do ich uzyskania używany był LEWY klawisz OPTION (ALT).

Dzisiaj przeczyściłem przyciski (myślałem, że może jakiś brud się pod nie dostał) również podłączyłem zewnętrzną klawiaturę apple i na niej wszystko działa jak należy, tzn polskie litery piszę się z lewego OPTION (ALT) i klawisze R i 4 działają.

Wspomnę, że reinstalowałem system dwa razy (Yosemite, Sierra) i to też nie pomogło.

Czy wina leży na pewno po stronie klawiatury czy może poszło równie dobrze coś na płycie głównej ?

#6 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 04 listopada 2016 - 09:50

Klawiatury

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#7 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 listopada 2016 - 10:01

a o co chodzi z PRAWYM klawiszem OPTION (ALT) do uzyskania polskich liter - ń, ć, ż, ą, ś, ó ?

Nie spotkałem się jeszcze z tym tematem, a przerabiałem już A1181, A1342 i A1502 i wszędzie do ich uzyskania używany był LEWY klawisz OPTION (ALT).

W każdym MacBooku tak gdzieś od 2008 roku do wprowadzania polskich znaków możesz używać zarówno lewego jak i prawego przycisku ALT. Jeśli u Ciebie to nie działało to miałeś coś przestawione albo zepsutą klawiaturę.

Czy wina leży na pewno po stronie klawiatury czy może poszło równie dobrze coś na płycie głównej ?

Klawiatury. Potwierdzam.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#8 circos

circos
  • 462 postów
Napisano 04 listopada 2016 - 18:14

W tym momencie działa tylko PRAWY OPTION (ALT) do wprowadzania polskich znaków - zarówno na języku Polski jak i Polski Pro.

Lewy klawisz OPTION (ALT) nie wprowadza żadnych zmian po naciśnięciu L->Ł , S->Ś, itd...

Powiem jeszcze, że jak reinstalowałem system i przyzwyczajony jestem do wciśnięcia lewego Option żeby wystartować pendrive, tutaj nakombinowałem się aż wpadłem na to, żeby przytrzymać przy starcia jego prawy odpowiednik. I oczywiście zaskoczyło od razu, tak więc również problem tego typu dotyczy loadera systemu.

OK, w takim razie wiem, że wina leży po stronie klawiatury . [mod]

[EDIT]

Hola hola - to nie dział giełda!

#9 circos

circos
  • 462 postów
Napisano 22 listopada 2016 - 18:47

Klawiatura wymieniona - działa.

Użytkownik circos edytował ten post 22 listopada 2016 - 18:48