Skoro rozmowy "idą" tylko po 3G to o jakim przełączaniu się z 4G na 3G w trakcie rozmowy Ty mówisz? Jeżeli telefon miałby problem z przełączeniem się do 3G to do rozmowy w ogóle by nie doszło.
P.S. W Polsce VoLTE (czyli "rozmowy po 4G") dostępne są już w Orange i T-Mobile (chociaż jeszcze nie na iPhonie).
Może źle się wyraziłem. Nie podczas prowadzenia rozmowy zostajemy przełączeni do 3G ale już w momencie kiedy sieć widzi, że ktoś próbuje się z nami połączyć to już w momencie kiedy słyszymy dzwonek połączenia przychodzącego jesteśmy w 3G i rozmowa prowadzona jest tylko w tym paśmie, ewentualnie w 2G.
Co do VoLTE to nie znam dokładnie tej innowejszyn technology ale mi to na razie wygląda na zwykłe połączenie głosowe z wykorzystanie danych komórkowych. Coś a'la połączenie głosowe przy pomocy jakiegoś komunikatora (np. Skype lub innego) gdy nie korzystamy z wi-fi tylko z Lte. Być może to jakaś wydzielona częstotliwość Lte, która ma być przydzielona tylko do rozmów. Nie wiem, ale się dowiem.
Natomiast jak to ma działać poprawnie w przypadku gdy osoba do której dzwonimy w tej technologii nie ma wykupionej tej usługi bądź jej telefon nie ma opcji VoLTE lub nawet nie ma Lte bo ma starszy telefon?
Takie problemy nie mają miejsca w nowoczesnych sieciach komórkowych (np. w Stanach lub w Japonii) gdzie infrastruktura stacji BTS jest dużo nowocześniejsza i obsługuję bardziej zaawansowane technologie niż Lte. Nasza sieć choć cały czas modernizowana to jeszcze daleko jej brakuje do tej np. w Europie zachodniej.
Jeśli iOS jest wydawany taki sam dla wszystkich na całym świecie to mogą zdarzać się podobne problemy. Często rozwiązaniem staje się nielubiany branding dokonywany przez operatora, który dostosowuje oprogramowanie telefonu do prawidłowej pracy urządzenia w danym kraju. U nas infrastruktura sieci komórkowej u poszczególnych operatorów jest różna, stąd czasami dany problem występuje tylko u jednego operatora - u innych jest wszystko ok.
W większych aglomeracjach sieć jest nowocześniejsza, w mniejszych starsza.
U mnie przełączenie do 3G poprawiło na tyle jakość rozmów, że niektórzy rozmówcy pytali czy zmieniłem telefon. Prędkość transferu spadła z 30-35 do ok. 20 Mb/s. Nie jest to uciążliwe, a jak ktoś jest często w zasięgu wi-fi to w ogóle tego nie odczuje.
Kolejne aktualizacje powinny takie rzeczy naprawiać a czy tak się stanie? Pożyjemy zobaczymy.