Pojawil sie iWeb, więc nie sposób nie pytać ;-)
1. Jak dodać link by otwierał się w nowym oknie.
2. Jak dodać jakiś kod html?
3. Jak zduplikować stronę, by po ponownym tworzeniu podstrony, nie trzeba było zmieniać całego szablonu.
Proponuję numerować kolejne pytania, a znawców proszę o odpowiedzi poprzedzone numerkiem pytania.

iWeb - PYTANIA
Rozpoczęty przez
marczynski
, 16 lut 2006 12:45
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 16 lutego 2006 - 12:45
Napisano 16 lutego 2006 - 13:41
Nie można duplikowac strony i nie można wklejac kodu html.
iweb niestety mnie rozczarowal. Te niedogodnosci moznabylby jeszcze przeżyć, ale dodatkowo strony stworzone w iWeb laduja sie strasznie wolno i robito to straszny balagan w katalogach i na serwerze. Powróciłem do RapidWeaver'a po krótkim romansie z iWeb. Czekam teraz na wersje 3.5 Rapidweavera, bo pare fajnych rzeczy jest w iWeb, albo na iWeb 2.0...
Napisano 16 lutego 2006 - 13:51
Re: iWeb - PYTANIA
iWeb jest aplikacją dla tych, którzy kompletnie nie znają html. Tutaj wszystko jest robione metodą wciągnij i upuść. I niech tak będzie. Jeden taki program też się przyda. Każdą bardziej ambitną rzecz musisz i tak zrobić w edytorze. Ja używam tego wbudowanego w mozillę, albo textedita. A w iWebie robię galeryjki zdjęć dla rodziny, tak na szybko.
Nie da się. Musisz sobie wstawić kod target="blank" przy linku. Ręcznie najlepiej.1. Jak dodać link by otwierał się w nowym oknie.
Nie da się. Musisz wygenerowaną stronę otworzyć w jakimś edytorze html lub np. w TextEdit.2. Jak dodać jakiś kod html?
Da się tylko bardzo pośrednio. Poprzez jabłko+A, jabłko+C, jabłko+V, a potem zostaje jeszcze posprzątanie śmieci. Ale w przy pewnego rodzaju stronach (np. w blogu) bardzo to ułatwia.3. Jak zduplikować stronę, by po ponownym tworzeniu podstrony, nie trzeba było zmieniać całego szablonu.
iWeb jest aplikacją dla tych, którzy kompletnie nie znają html. Tutaj wszystko jest robione metodą wciągnij i upuść. I niech tak będzie. Jeden taki program też się przyda. Każdą bardziej ambitną rzecz musisz i tak zrobić w edytorze. Ja używam tego wbudowanego w mozillę, albo textedita. A w iWebie robię galeryjki zdjęć dla rodziny, tak na szybko.
Napisano 28 czerwca 2006 - 08:56
Właśnie katuje(siebie) iWeb i zastanawia mnie kilka kwesti:
Podstawowa z nich to czy "sleide show" da się edytować, ramka niby jest fajna taka QT ale wolał bym ją widzieć trochę inaczej coś w stylu iPhotowej książki :?: i wolał bym aby nie otwierałała się w nowym oknie... Znacie na to sposób?
ponadto: gdzie zmienia się adres maila? i jak brzmi pełna treść zastrzeżenia praw autorskich?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych