Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iWeb - PYTANIA

• Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 marczynski

marczynski

• 1688 posts
  • SkądKonskie, Poland

Posted 16 February 2006 - 12:45

Pojawil sie iWeb, więc nie sposób nie pytać ;-) 1. Jak dodać link by otwierał się w nowym oknie. 2. Jak dodać jakiś kod html? 3. Jak zduplikować stronę, by po ponownym tworzeniu podstrony, nie trzeba było zmieniać całego szablonu. Proponuję numerować kolejne pytania, a znawców proszę o odpowiedzi poprzedzone numerkiem pytania.

#2 Sallazar

Sallazar
  • 93 posts
  • SkądPoznań

Posted 16 February 2006 - 13:41

Nie można duplikowac strony i nie można wklejac kodu html. iweb niestety mnie rozczarowal. Te niedogodnosci moznabylby jeszcze przeżyć, ale dodatkowo strony stworzone w iWeb laduja sie strasznie wolno i robito to straszny balagan w katalogach i na serwerze. Powróciłem do RapidWeaver'a po krótkim romansie z iWeb. Czekam teraz na wersje 3.5 Rapidweavera, bo pare fajnych rzeczy jest w iWeb, albo na iWeb 2.0...

#3 Jeremy

Jeremy
  • 378 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 February 2006 - 13:51

Re: iWeb - PYTANIA

1. Jak dodać link by otwierał się w nowym oknie.

Nie da się. Musisz sobie wstawić kod target="blank" przy linku. Ręcznie najlepiej.

2. Jak dodać jakiś kod html?

Nie da się. Musisz wygenerowaną stronę otworzyć w jakimś edytorze html lub np. w TextEdit.

3. Jak zduplikować stronę, by po ponownym tworzeniu podstrony, nie trzeba było zmieniać całego szablonu.

Da się tylko bardzo pośrednio. Poprzez jabłko+A, jabłko+C, jabłko+V, a potem zostaje jeszcze posprzątanie śmieci. Ale w przy pewnego rodzaju stronach (np. w blogu) bardzo to ułatwia.

iWeb jest aplikacją dla tych, którzy kompletnie nie znają html. Tutaj wszystko jest robione metodą wciągnij i upuść. I niech tak będzie. Jeden taki program też się przyda. Każdą bardziej ambitną rzecz musisz i tak zrobić w edytorze. Ja używam tego wbudowanego w mozillę, albo textedita. A w iWebie robię galeryjki zdjęć dla rodziny, tak na szybko.

#4 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 28 June 2006 - 08:56

Właśnie katuje(siebie) iWeb i zastanawia mnie kilka kwesti: Podstawowa z nich to czy "sleide show" da się edytować, ramka niby jest fajna taka QT ale wolał bym ją widzieć trochę inaczej coś w stylu iPhotowej książki :?: i wolał bym aby nie otwierałała się w nowym oknie... Znacie na to sposób? ponadto: gdzie zmienia się adres maila? i jak brzmi pełna treść zastrzeżenia praw autorskich?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users