Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Sprowadzanie maka z USA i cło

• Please log in to reply
496 replies to this topic

#301 maxijazz

maxijazz
  • 303 posts

Posted 26 November 2009 - 20:23

Witam
Przewertowałem ten temat prawie w całości ale dla pewności jeszcze zapytam. Mam możliwość kupna sprzętu w USA dokładnie chodzi mi o MBP 15". Znajoma mieszkająca w USA wybiera się do Pl tylko jest raczej zielona w przemycie więc żeby nie było niespodzianek muszę wszystko wiedzieć :)
1. Ile wynosi ten podatek od sprzętu w Chicago ?

10.25%, na przedmiesciach 6.50% do 8.25%. Podatek zalezy od miejscowosci.

3. Czy gwarancja będzie obejmowała komputer bez pudełka czy wystarczy tylko dowód zakupu ? (trochę głupie pytanie ale ktoś mi powiedział że pudełko jest wymagane)

Wystarczy dowod zakupu, w US niczego nie potrzebujesz po zarejestrowaniu na stronie Apple

4. Czy jak już przyjdzie komputer będę mógł w Polsce przedłużyć mu gwarancję ?

Tak. Najlepiej kupic Apple Care na ebay za $100 do $150.

5. Jak jest z językiem OSX'a, będzie tylko ang ?

Nie, jest polski i kilkadziesiat innych do wyboru.

6. Najlepszy sposób to rozumiem komputer bez pudełka do podręcznego a reszta osprzetu do głównego ? A paragon brać ze sobą ?

Nie slyszalem jeszcze o nikim kto przewozil laptopa w pudelku i zaplacil na granicy. Czesc znajomych przewozi bez pudelka w plecaku, czesc w originalnym opakowaniu (jezeli na sprzedaz).

7. Najlepiej się opłaca kupić normalnie w AppStore czy może są miejsca gdzie będzie taniej ?

Taniej jest na Amazon, od resellera [url=http://www.appleinsider.com/mac_price_guide/]AppleInsider | Mac Pricing Matrix: Find the best prices on Macs[/url] albo refurb od Apple (nie ma sie czego bac).

#302 michalkic

michalkic
  • 117 posts
  • SkądRadom

Posted 27 November 2009 - 14:03

Dzięki bardzo za wyczerpującą odpowiedź Jeszcze pytanko do tego pudełka normalnie do podręcznego ? Czy jakoś to pudło ukryć no nie wiem opakować czy coś ?

#303 tph

tph
  • 7 posts
  • SkądKraków

Posted 28 November 2009 - 14:53

Mam takie pytanie - Czy jeśli się weźmie ze sobą na pokład samolotu iMaca 27" kupionego w Stanach i przywiezie do Polski, to trzeba coś płacić ? Jestem strasznie ciekaw bo znajomy znajomej mówił, że nie musiał płacić żadnego cła/VAT, ja osobiście średnio wierzę, a mam możliwość*kupna w ten sposób w stanach i chciałem się*upewnić.

#304 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 28 November 2009 - 16:54

Mam takie pytanie - Czy jeśli się weźmie ze sobą na pokład samolotu iMaca 27" kupionego w Stanach i przywiezie do Polski, to trzeba coś płacić ? Jestem strasznie ciekaw bo znajomy znajomej mówił, że nie musiał płacić żadnego cła/VAT, ja osobiście średnio wierzę, a mam możliwość*kupna w ten sposób w stanach i chciałem się*upewnić.

MacBook Pro by przeszedł, ale iMac 27 to się od razu rzuci celnikom w oczy.

#305 michalkic

michalkic
  • 117 posts
  • SkądRadom

Posted 28 November 2009 - 17:24

No ale nie trzeba nawet tego macbook'a jakoś ukrywać ? Tak normalnie w pudle przejdzie ? Chciałbym być pewny żeby nie było niespodzianek

#306 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 28 November 2009 - 23:52

No ale nie trzeba nawet tego macbook'a jakoś ukrywać ? Tak normalnie w pudle przejdzie ? Chciałbym być pewny żeby nie było niespodzianek

To przecież oczywiste, że bez pudła i papierów.

Najlepiej z ikonami plików na biurku do pokazania w czasie kontroli, że jest używany.

#307 michalkic

michalkic
  • 117 posts
  • SkądRadom

Posted 29 November 2009 - 20:28

No rozumiem pytam bo kolega maxijazz napisał wyżej że z pudłem jego znajomi jaszcze ani razu nie zapłacili.

#308 skc

skc
  • 925 posts

Posted 08 December 2009 - 18:22

Mi sie udało dwa tygodnie temu kupić na ebay.co.uk nowiutkiego MBP 13" 991B/A za 980 funtow... to w przeliczeniu na złotówki jest prawie 4.400 w porównaniu z cenami na tachobis.pl wychodzi taniej o 1.500 zł :D Wiec nie wiem czy jest sens bawic sie w dosyc ryzykowny import ze stanow... Jesli ktos jest zainteresowany to nick sprzedawcy z ebay.co.uk dam na pw.

#309 vokus

vokus
  • 46 posts

Posted 03 June 2010 - 18:34

Hej! Jakoś niedługo jest możliwość, że osobiście polecę do Stanów no i oczywiście planuję połączyć przyjemne z pozytecznym i zrobić jakieś większe zakupy. Konkretnie planyje przewieść 3 macbooki pro 17" i 3 iPady na 3 osoby czyli wychodzi po jednym laptopie i po jednym iPadzie na osobę. Oczywiście tylko jedna parka będzie dla mnie reszta na handel, więc zależało by mi na pudełkach folii i całym sprzęcie. Chciałbym się dowiedzieć jak to wygląda na lotnisku od osoby, która tam BYŁA niedawno i wie co i jak. Będe w Nowym Jorku i czy tam mogę się spodziewać jakiś poważniejszych kontroli ze względu na 9/11 czy raczej jest tak jak na innych lotniskach? Czy ewentualnie jak nie można przewozić tego w pudełkach to da rade dać na bagaż, czy nie będzie pytań celników typu "po co Panu 6 pustych pudełek, które zajmują całą torbę?". I jeśli ma Ktoś jakieś doświadczenie w handlowaniu tym sprzętem to czy opłaca się brać 17" czy może 15" albo może nie mbp a mb air albo zwykły ( w sensie na co jest popyt). No i jeśli miałby ktoś jakieś sugestie odnośnie tego co jeszcze warto ze sobą przywieść to byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam

#310 igiel

igiel
  • 1141 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 04 June 2010 - 11:25

no ja także podłączam się do pytania kolegi, moja znajoma akurat się znajduje w us&a i chciałem żeby dla mnie przywiozła 3 ipady...I teraz jak to tam jest z opłatami u nich i u nas,ogólnie to najlepiej gdyby nie trzeba było ich tam rozpakowywać uruchamiać ale jak nie da rady inaczej to trudno ^^ @ vokus popatrz na allegro co się sprzedaje,mb aira raczej nie sprzedaż bo one dużo kosztują w przeliczeniu, najlepiej chyba mb pro 13' albo white 13'...Poptytaj może znajdziesz parę osób co chcą kupic jakiegoś maca i wtedy będziesz miał gotowe zamówienie :D

#311 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 04 June 2010 - 19:53

Razem z pudełkami zapakujcie do toreb rachunki żeby celnicy wiedzieli ile VATu naliczyć ;)

#312 Gryniu

Gryniu
  • 207 posts
  • SkądChojnice / Gdańsk

Posted 05 June 2010 - 20:46

Przyłączam się do zapytania kolegów wyżej :) A odn iPada nie można czasem na raz tylko wywieźć 2sztuki?

#313 lukaszkgg

lukaszkgg
  • 22 posts
  • SkądKraków

Posted 12 June 2010 - 05:58

Hej mam pytanie tak szybko przeleciałem prze temat i nie widziałem wiec pytam . Mianowicie chodzi mi o to ze chciał bym sobie sprowadzić addiemy appla kupione na Ebay w USA i teraz jak wysłac to i ile to będzie kosztowac od razu zaznaczam ze czas jest dla mnie akurat nie ważny a i zaznaczam mam 6 sztuk do wyslania z USA do polski :) a no i oczywiście żebym po za przesyłką nic nie płacił :D PS. prosze o wmiare szybka odp :)

#314 vokus

vokus
  • 46 posts

Posted 12 June 2010 - 22:44

Ok więć w twoim przypadku możesz skorzystać z usług specjalistycznych firm zajmujących się wysyłką ze stanów do polski. Nie będe tu dawał linków, żeby komus przypadkiem reklamy nie zrobić ale z łatwością taką firmę można znaleść. Wtedy ten towar sprzedawca wysyła do nich a oni do Ciebie...pozostaje kwestia zaufania takiej firmie i opłata za pośrednictwo. Towar pakują jako gift. Drugie wyjście to rodzina w USA, której jak mniemam nie posiadasz bo inaczej byś nie wyskakiwał z takim tematem na forum. Trzecie wyjście to załatwić sprawę ze sprzedającym - pakuje jako gift wysyła DHL'em, UPS'em, ale najbezpieczniejszy transport to transport statkami/ kontenerowcami ( rzadkie kontrole celne). Jednakże zawsze narażasz się na nałożenie cła i VAT'u P.S. Koszt to około 30 $ nieubezpieczona za jednego...we wspólnej paczcze z ubezpieczeniem trzeba liczyć jakieś parę stów USD. P.S.S. Jeśli Ci nie zalezy na czesie to po co prosisz o szybką odpowiedź? P.S.S.S. Czy jest jakaś osoba, która mogła by mnie pomóc i odpowiedzieć na moje pytanie? Ktoś kto mieszka w NYC?

#315 ale_wino

ale_wino
  • 86 posts

Posted 25 July 2010 - 20:05

Ktoś wcześniej napisał, że w USA warto kupować w sklepie internetowym macmall.com. Ja chodząc po Manhattanie znalazłem sklep J&R, jest również w sieci. Kupiłem w nim Macbooka Pro 15" za 100$ mniej niż wydałbym w sklepie Apple. W samym sklepie dodatkowo można się targować, tak samo przy zakupie przez telefon. Jednak karty międzynarodowe przyjmują tylko w sklepie. Trzeba oczywiście doliczyć podatek, który w stanie Nowy Jork wynosi z moich wyliczeń 10%, lecz w każdym stanie jest inaczej. Ja w ogóle załatwiłem to tak, że kupiłem w sklepie i poprosiłem o wysyłkę (mieszkam w innym stanie) i wtedy w ogóle nie płaci się taxu. W tej chwili czekam na wysyłkę bo ma przyjść we wtorek i napiszę czy rzeczywiście udało się wszystko tak bezproblemowo.

#316 Fefka

Fefka
  • 15 posts
  • SkądBiałystok

Posted 24 September 2010 - 14:53

Ja polecam BH photo video. Kupiłem tam MacBook Pro 13 za 1130 USD i jeszcze dostałem Paralles 5 za free.

#317 24player

24player
  • 4 posts

Posted 21 February 2011 - 20:31

Czesc mam rodzine w usa chce sprowadzić ipoda touch 4g czy ja wysyła go rodzina i wpisze wartosc np 100 dolarów czeba płacić opłate vat i jak ominąc opłate czy wysyłka pocztą załatwi sprawe vatu ? Jaki jest jeszcze sposób i jak jest z gwarancją jeśli mam nr na paragonie i wszystkie papiery moge reklamowac w pl lub np w niemczech lub jakimś innym kraju niedaleko polski

#318 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 posts

Posted 21 February 2011 - 21:14

Celnicy zazwyczaj pudeł nie otwierają. Po prześwietleniu dokładnie wiedzą co tam się znajduje. U mnie było tak, że firma kurierska skontaktowała się ze mną- ja napisałem oświadczenie że 4 laptopy warte są 1600 dolarów (kosztowały po 599 sztuka, co do centa). Policzyli mi od tego Vat i coś tam za fatygę. Zapłaciłem kurierowi tę kwotę przy odbiorze. P.S. I tak się opłaciło bo to były 4 sztuki Sony Vaio kupione w naprawdę dobrej cenie, a dolar stał 2 złote :) Echhh... gdzie te czasy... ?

#319 Chip

Chip
  • 1571 posts
  • SkądKraków

Posted 21 February 2011 - 21:23

Warto nadmienić, że w razie zgubienia przesyłki przez kuriera dostaniesz tylko te 100 dolarów... A ja mam pytanie. Czy jeśli pojadę do Kanady i będę chciał przywieźć jakiś sprzęt (np. dwa iPody nano i jakąś inną drobną elektronikę) to wystarczy, że otworzę pudełka i mogę bez obaw powiedzieć, że to moja własność przywieziona z Polski, a pudełka lubię wozić, bo mam nerwicę natręctw? :P Da się jakoś w taki sposób ominąć cło? Nie zależy mi na tym, żeby opakowania były zamknięte, bo pewnie przywiozę coś dla rodziny/znajomych - o ile będzie się dało.

#320 Michał Kubowicz

Michał Kubowicz

MyApple Team

• 2022 posts
  • SkądKraków

Posted 21 February 2011 - 21:25

Warto nadmienić, że w razie zgubienia przesyłki przez kuriera dostaniesz tylko te 100 dolarów...

A ja mam pytanie. Czy jeśli pojadę do Kanady i będę chciał przywieźć jakiś sprzęt (np. dwa iPody nano i jakąś inną drobną elektronikę) to wystarczy, że otworzę pudełka i mogę powiedzieć, że to moja własność przywieziona z Polski, a pudełka lubię wozić, bo mam nerwicę natręctw? :P

Sprzęt bierzesz do kieszeni lub bagażu podręcznego, pudełka do bagażu głównego, nikt się nie czepi niczego. Przewożone tak iPody Touch, iPhone'y czy nawet Macbooki.

#321 Chip

Chip
  • 1571 posts
  • SkądKraków

Posted 21 February 2011 - 21:41

Sprzęt bierzesz do kieszeni lub bagażu podręcznego, pudełka do bagażu głównego, nikt się nie czepi niczego. Przewożone tak iPody Touch, iPhone'y czy nawet Macbooki.

Bez limitu? Nawet jak dużo tego badziewia po kieszeniach upcham? Bo wiesz. Będę miał swojego laptopa, jednego ipoda, albo nawet dwa, i inną elektronikę z Polski. Na pewno mogę bez obaw w ten sposób wziąć kilka (może nawet ok. 5) sztuk ipodów + np. 5 sztuk innego, różnego sprzętu? Sorry, że tak pytam w kółko o to samo, ale mam obawy i chcę mieć 100% pewności, że mnie potem przy kontroli nie zaskoczą :P

#322 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 21 February 2011 - 21:42

Jak będziesz miał pecha to Ciebie zaskoczą.

#323 Michał Kubowicz

Michał Kubowicz

MyApple Team

• 2022 posts
  • SkądKraków

Posted 21 February 2011 - 21:44

Bez limitu? Nawet jak dużo tego badziewia po kieszeniach upcham? Bo wiesz. Będę miał swojego laptopa, jednego ipoda, albo nawet dwa, i inną elektronikę z Polski. Na pewno mogę bez obaw w ten sposób wziąć kilka (może nawet ok. 5) sztuk ipodów + np. 5 sztuk innego, różnego sprzętu? Sorry, że tak pytam w kółko o to samo, ale mam obawy i chcę mieć 100% pewności, że mnie potem przy kontroli nie zaskoczą :P

W wakacje wracałem z ojcem, on miał w torbie laptopa, ja miałem laptopa, do tego on miał swój telefon i każdy z nas po iPhone w kieszeni, nie robili żadnych problemów. Do tego jak wrzucić jakieś pendrive'y czy słuchawki do podręcznego to nikt nie powinien się czepiać. Jak sie pytaja to są to produkty dla Ciebie, do użytku domowego.

edit.
kiedy chcesz lecieć do Kanady? Masz namiary na tanie bilety? :)

#324 Chip

Chip
  • 1571 posts
  • SkądKraków

Posted 21 February 2011 - 21:53

Dzięki ;) Jakby ktoś jeszcze miał jakieś własne doświadczenia w tym zakresie to proszę się nie krępować i podzielić nimi :) Do Kanady będę leciał najprawdopodobniej w wakacje, na miesiąc. Na razie nie ogarniałem biletów, bo nie wiem jak sesja letnia mi pójdzie i jak cała reszta się ułoży ;) Czemu pytasz?

#325 EmotiCon02

EmotiCon02
  • 167 posts

Posted 22 February 2011 - 20:31

A macie jakiś pomysł jak przewieźć z USA iMaca 27"?

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users