Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Sprowadzanie maka z USA i c艂o

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
496 odpowiedzi w tym temacie

#301 maxijazz

maxijazz
  • 303 post贸w

Napisano 26 listopada 2009 - 20:23

Witam
Przewertowa艂em ten temat prawie w ca艂o艣ci ale dla pewno艣ci jeszcze zapytam. Mam mo偶liwo艣膰 kupna sprz臋tu w USA dok艂adnie chodzi mi o MBP 15". Znajoma mieszkaj膮ca w USA wybiera si臋 do Pl tylko jest raczej zielona w przemycie wi臋c 偶eby nie by艂o niespodzianek musz臋 wszystko wiedzie膰 :)
1. Ile wynosi ten podatek od sprz臋tu w Chicago ?

10.25%, na przedmiesciach 6.50% do 8.25%. Podatek zalezy od miejscowosci.

3. Czy gwarancja b臋dzie obejmowa艂a komputer bez pude艂ka czy wystarczy tylko dow贸d zakupu ? (troch臋 g艂upie pytanie ale kto艣 mi powiedzia艂 偶e pude艂ko jest wymagane)

Wystarczy dowod zakupu, w US niczego nie potrzebujesz po zarejestrowaniu na stronie Apple

4. Czy jak ju偶 przyjdzie komputer b臋d臋 m贸g艂 w Polsce przed艂u偶y膰 mu gwarancj臋 ?

Tak. Najlepiej kupic Apple Care na ebay za $100 do $150.

5. Jak jest z j臋zykiem OSX'a, b臋dzie tylko ang ?

Nie, jest polski i kilkadziesiat innych do wyboru.

6. Najlepszy spos贸b to rozumiem komputer bez pude艂ka do podr臋cznego a reszta osprzetu do g艂贸wnego ? A paragon bra膰 ze sob膮 ?

Nie slyszalem jeszcze o nikim kto przewozil laptopa w pudelku i zaplacil na granicy. Czesc znajomych przewozi bez pudelka w plecaku, czesc w originalnym opakowaniu (jezeli na sprzedaz).

7. Najlepiej si臋 op艂aca kupi膰 normalnie w AppStore czy mo偶e s膮 miejsca gdzie b臋dzie taniej ?

Taniej jest na Amazon, od resellera [url=http://www.appleinsider.com/mac_price_guide/]AppleInsider | Mac Pricing Matrix: Find the best prices on Macs[/url] albo refurb od Apple (nie ma sie czego bac).

#302 michalkic

michalkic
  • 117 post贸w
  • Sk膮dRadom

Napisano 27 listopada 2009 - 14:03

Dzi臋ki bardzo za wyczerpuj膮c膮 odpowied藕 Jeszcze pytanko do tego pude艂ka normalnie do podr臋cznego ? Czy jako艣 to pud艂o ukry膰 no nie wiem opakowa膰 czy co艣 ?

#303 tph

tph
  • 7 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 28 listopada 2009 - 14:53

Mam takie pytanie - Czy je艣li si臋 we藕mie ze sob膮 na pok艂ad samolotu iMaca 27" kupionego w Stanach i przywiezie do Polski, to trzeba co艣 p艂aci膰 ? Jestem strasznie ciekaw bo znajomy znajomej m贸wi艂, 偶e nie musia艂 p艂aci膰 偶adnego c艂a/VAT, ja osobi艣cie 艣rednio wierz臋, a mam mo偶liwo艣膰*kupna w ten spos贸b w stanach i chcia艂em si臋*upewni膰.

#304 艁ukasz Ignacyk

艁ukasz Ignacyk
  • 4聽943 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w, PL

Napisano 28 listopada 2009 - 16:54

Mam takie pytanie - Czy je艣li si臋 we藕mie ze sob膮 na pok艂ad samolotu iMaca 27" kupionego w Stanach i przywiezie do Polski, to trzeba co艣 p艂aci膰 ? Jestem strasznie ciekaw bo znajomy znajomej m贸wi艂, 偶e nie musia艂 p艂aci膰 偶adnego c艂a/VAT, ja osobi艣cie 艣rednio wierz臋, a mam mo偶liwo艣膰*kupna w ten spos贸b w stanach i chcia艂em si臋*upewni膰.

MacBook Pro by przeszed艂, ale iMac 27 to si臋 od razu rzuci celnikom w oczy.

#305 michalkic

michalkic
  • 117 post贸w
  • Sk膮dRadom

Napisano 28 listopada 2009 - 17:24

No ale nie trzeba nawet tego macbook'a jako艣 ukrywa膰 ? Tak normalnie w pudle przejdzie ? Chcia艂bym by膰 pewny 偶eby nie by艂o niespodzianek

#306 艁ukasz Ignacyk

艁ukasz Ignacyk
  • 4聽943 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w, PL

Napisano 28 listopada 2009 - 23:52

No ale nie trzeba nawet tego macbook'a jako艣 ukrywa膰 ? Tak normalnie w pudle przejdzie ? Chcia艂bym by膰 pewny 偶eby nie by艂o niespodzianek

To przecie偶 oczywiste, 偶e bez pud艂a i papier贸w.

Najlepiej z ikonami plik贸w na biurku do pokazania w czasie kontroli, 偶e jest u偶ywany.

#307 michalkic

michalkic
  • 117 post贸w
  • Sk膮dRadom

Napisano 29 listopada 2009 - 20:28

No rozumiem pytam bo kolega maxijazz napisa艂 wy偶ej 偶e z pud艂em jego znajomi jaszcze ani razu nie zap艂acili.

#308 skc

skc
  • 925 post贸w

Napisano 08 grudnia 2009 - 18:22

Mi sie uda艂o dwa tygodnie temu kupi膰 na ebay.co.uk nowiutkiego MBP 13" 991B/A za 980 funtow... to w przeliczeniu na z艂ot贸wki jest prawie 4.400 w por贸wnaniu z cenami na tachobis.pl wychodzi taniej o 1.500 z艂 :D Wiec nie wiem czy jest sens bawic sie w dosyc ryzykowny import ze stanow... Jesli ktos jest zainteresowany to nick sprzedawcy z ebay.co.uk dam na pw.

#309 vokus

vokus
  • 46 post贸w

Napisano 03 czerwca 2010 - 18:34

Hej! Jako艣 nied艂ugo jest mo偶liwo艣膰, 偶e osobi艣cie polec臋 do Stan贸w no i oczywi艣cie planuj臋 po艂膮czy膰 przyjemne z pozytecznym i zrobi膰 jakie艣 wi臋ksze zakupy. Konkretnie planyje przewie艣膰 3 macbooki pro 17" i 3 iPady na 3 osoby czyli wychodzi po jednym laptopie i po jednym iPadzie na osob臋. Oczywi艣cie tylko jedna parka b臋dzie dla mnie reszta na handel, wi臋c zale偶a艂o by mi na pude艂kach folii i ca艂ym sprz臋cie. Chcia艂bym si臋 dowiedzie膰 jak to wygl膮da na lotnisku od osoby, kt贸ra tam BY艁A niedawno i wie co i jak. B臋de w Nowym Jorku i czy tam mog臋 si臋 spodziewa膰 jaki艣 powa偶niejszych kontroli ze wzgl臋du na 9/11 czy raczej jest tak jak na innych lotniskach? Czy ewentualnie jak nie mo偶na przewozi膰 tego w pude艂kach to da rade da膰 na baga偶, czy nie b臋dzie pyta艅 celnik贸w typu "po co Panu 6 pustych pude艂ek, kt贸re zajmuj膮 ca艂膮 torb臋?". I je艣li ma Kto艣 jakie艣 do艣wiadczenie w handlowaniu tym sprz臋tem to czy op艂aca si臋 bra膰 17" czy mo偶e 15" albo mo偶e nie mbp a mb air albo zwyk艂y ( w sensie na co jest popyt). No i je艣li mia艂by kto艣 jakie艣 sugestie odno艣nie tego co jeszcze warto ze sob膮 przywie艣膰 to by艂bym bardzo wdzi臋czny. Pozdrawiam

#310 igiel

igiel
  • 1聽141 post贸w
  • Sk膮dLondon, UK

Napisano 04 czerwca 2010 - 11:25

no ja tak偶e pod艂膮czam si臋 do pytania kolegi, moja znajoma akurat si臋 znajduje w us&a i chcia艂em 偶eby dla mnie przywioz艂a 3 ipady...I teraz jak to tam jest z op艂atami u nich i u nas,og贸lnie to najlepiej gdyby nie trzeba by艂o ich tam rozpakowywa膰 uruchamia膰 ale jak nie da rady inaczej to trudno ^^ @ vokus popatrz na allegro co si臋 sprzedaje,mb aira raczej nie sprzeda偶 bo one du偶o kosztuj膮 w przeliczeniu, najlepiej chyba mb pro 13' albo white 13'...Poptytaj mo偶e znajdziesz par臋 os贸b co chc膮 kupic jakiego艣 maca i wtedy b臋dziesz mia艂 gotowe zam贸wienie :D

#311 艁ukasz Ignacyk

艁ukasz Ignacyk
  • 4聽943 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w, PL

Napisano 04 czerwca 2010 - 19:53

Razem z pude艂kami zapakujcie do toreb rachunki 偶eby celnicy wiedzieli ile VATu naliczy膰 ;)

#312 Gryniu

Gryniu
  • 207 post贸w
  • Sk膮dChojnice / Gda艅sk

Napisano 05 czerwca 2010 - 20:46

Przy艂膮czam si臋 do zapytania koleg贸w wy偶ej :) A odn iPada nie mo偶na czasem na raz tylko wywie藕膰 2sztuki?

#313 lukaszkgg

lukaszkgg
  • 22 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 12 czerwca 2010 - 05:58

Hej mam pytanie tak szybko przelecia艂em prze temat i nie widzia艂em wiec pytam . Mianowicie chodzi mi o to ze chcia艂 bym sobie sprowadzi膰 addiemy appla kupione na Ebay w USA i teraz jak wys艂ac to i ile to b臋dzie kosztowac od razu zaznaczam ze czas jest dla mnie akurat nie wa偶ny a i zaznaczam mam 6 sztuk do wyslania z USA do polski :) a no i oczywi艣cie 偶ebym po za przesy艂k膮 nic nie p艂aci艂 :D PS. prosze o wmiare szybka odp :)

#314 vokus

vokus
  • 46 post贸w

Napisano 12 czerwca 2010 - 22:44

Ok wi臋膰 w twoim przypadku mo偶esz skorzysta膰 z us艂ug specjalistycznych firm zajmuj膮cych si臋 wysy艂k膮 ze stan贸w do polski. Nie b臋de tu dawa艂 link贸w, 偶eby komus przypadkiem reklamy nie zrobi膰 ale z 艂atwo艣ci膮 tak膮 firm臋 mo偶na znale艣膰. Wtedy ten towar sprzedawca wysy艂a do nich a oni do Ciebie...pozostaje kwestia zaufania takiej firmie i op艂ata za po艣rednictwo. Towar pakuj膮 jako gift. Drugie wyj艣cie to rodzina w USA, kt贸rej jak mniemam nie posiadasz bo inaczej by艣 nie wyskakiwa艂 z takim tematem na forum. Trzecie wyj艣cie to za艂atwi膰 spraw臋 ze sprzedaj膮cym - pakuje jako gift wysy艂a DHL'em, UPS'em, ale najbezpieczniejszy transport to transport statkami/ kontenerowcami ( rzadkie kontrole celne). Jednak偶e zawsze nara偶asz si臋 na na艂o偶enie c艂a i VAT'u P.S. Koszt to oko艂o 30 $ nieubezpieczona za jednego...we wsp贸lnej paczcze z ubezpieczeniem trzeba liczy膰 jakie艣 par臋 st贸w USD. P.S.S. Je艣li Ci nie zalezy na czesie to po co prosisz o szybk膮 odpowied藕? P.S.S.S. Czy jest jaka艣 osoba, kt贸ra mog艂a by mnie pom贸c i odpowiedzie膰 na moje pytanie? Kto艣 kto mieszka w NYC?

#315 ale_wino

ale_wino
  • 86 post贸w

Napisano 25 lipca 2010 - 20:05

Kto艣 wcze艣niej napisa艂, 偶e w USA warto kupowa膰 w sklepie internetowym macmall.com. Ja chodz膮c po Manhattanie znalaz艂em sklep J&R, jest r贸wnie偶 w sieci. Kupi艂em w nim Macbooka Pro 15" za 100$ mniej ni偶 wyda艂bym w sklepie Apple. W samym sklepie dodatkowo mo偶na si臋 targowa膰, tak samo przy zakupie przez telefon. Jednak karty mi臋dzynarodowe przyjmuj膮 tylko w sklepie. Trzeba oczywi艣cie doliczy膰 podatek, kt贸ry w stanie Nowy Jork wynosi z moich wylicze艅 10%, lecz w ka偶dym stanie jest inaczej. Ja w og贸le za艂atwi艂em to tak, 偶e kupi艂em w sklepie i poprosi艂em o wysy艂k臋 (mieszkam w innym stanie) i wtedy w og贸le nie p艂aci si臋 taxu. W tej chwili czekam na wysy艂k臋 bo ma przyj艣膰 we wtorek i napisz臋 czy rzeczywi艣cie uda艂o si臋 wszystko tak bezproblemowo.

#316 Fefka

Fefka
  • 15 post贸w
  • Sk膮dBia艂ystok

Napisano 24 wrze艣nia 2010 - 14:53

Ja polecam BH photo video. Kupi艂em tam MacBook Pro 13 za 1130 USD i jeszcze dosta艂em Paralles 5 za free.

#317 24player

24player
  • 4 post贸w

Napisano 21 lutego 2011 - 20:31

Czesc mam rodzine w usa chce sprowadzi膰 ipoda touch 4g czy ja wysy艂a go rodzina i wpisze wartosc np 100 dolar贸w czeba p艂aci膰 op艂ate vat i jak omin膮c op艂ate czy wysy艂ka poczt膮 za艂atwi sprawe vatu ? Jaki jest jeszcze spos贸b i jak jest z gwarancj膮 je艣li mam nr na paragonie i wszystkie papiery moge reklamowac w pl lub np w niemczech lub jakim艣 innym kraju niedaleko polski

#318 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 post贸w

Napisano 21 lutego 2011 - 21:14

Celnicy zazwyczaj pude艂 nie otwieraj膮. Po prze艣wietleniu dok艂adnie wiedz膮 co tam si臋 znajduje. U mnie by艂o tak, 偶e firma kurierska skontaktowa艂a si臋 ze mn膮- ja napisa艂em o艣wiadczenie 偶e 4 laptopy warte s膮 1600 dolar贸w (kosztowa艂y po 599 sztuka, co do centa). Policzyli mi od tego Vat i co艣 tam za fatyg臋. Zap艂aci艂em kurierowi t臋 kwot臋 przy odbiorze. P.S. I tak si臋 op艂aci艂o bo to by艂y 4 sztuki Sony Vaio kupione w naprawd臋 dobrej cenie, a dolar sta艂 2 z艂ote :) Echhh... gdzie te czasy... ?

#319 Chip

Chip
  • 1聽571 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 21 lutego 2011 - 21:23

Warto nadmieni膰, 偶e w razie zgubienia przesy艂ki przez kuriera dostaniesz tylko te 100 dolar贸w... A ja mam pytanie. Czy je艣li pojad臋 do Kanady i b臋d臋 chcia艂 przywie藕膰 jaki艣 sprz臋t (np. dwa iPody nano i jak膮艣 inn膮 drobn膮 elektronik臋) to wystarczy, 偶e otworz臋 pude艂ka i mog臋 bez obaw powiedzie膰, 偶e to moja w艂asno艣膰 przywieziona z Polski, a pude艂ka lubi臋 wozi膰, bo mam nerwic臋 natr臋ctw? :P Da si臋 jako艣 w taki spos贸b omin膮膰 c艂o? Nie zale偶y mi na tym, 偶eby opakowania by艂y zamkni臋te, bo pewnie przywioz臋 co艣 dla rodziny/znajomych - o ile b臋dzie si臋 da艂o.

#320 Micha艂 Kubowicz

Micha艂 Kubowicz

MyApple Team

• 2聽022 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 21 lutego 2011 - 21:25

Warto nadmieni膰, 偶e w razie zgubienia przesy艂ki przez kuriera dostaniesz tylko te 100 dolar贸w...

A ja mam pytanie. Czy je艣li pojad臋 do Kanady i b臋d臋 chcia艂 przywie藕膰 jaki艣 sprz臋t (np. dwa iPody nano i jak膮艣 inn膮 drobn膮 elektronik臋) to wystarczy, 偶e otworz臋 pude艂ka i mog臋 powiedzie膰, 偶e to moja w艂asno艣膰 przywieziona z Polski, a pude艂ka lubi臋 wozi膰, bo mam nerwic臋 natr臋ctw? :P

Sprz臋t bierzesz do kieszeni lub baga偶u podr臋cznego, pude艂ka do baga偶u g艂贸wnego, nikt si臋 nie czepi niczego. Przewo偶one tak iPody Touch, iPhone'y czy nawet Macbooki.

#321 Chip

Chip
  • 1聽571 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 21 lutego 2011 - 21:41

Sprz臋t bierzesz do kieszeni lub baga偶u podr臋cznego, pude艂ka do baga偶u g艂贸wnego, nikt si臋 nie czepi niczego. Przewo偶one tak iPody Touch, iPhone'y czy nawet Macbooki.

Bez limitu? Nawet jak du偶o tego badziewia po kieszeniach upcham? Bo wiesz. B臋d臋 mia艂 swojego laptopa, jednego ipoda, albo nawet dwa, i inn膮 elektronik臋 z Polski. Na pewno mog臋 bez obaw w ten spos贸b wzi膮膰 kilka (mo偶e nawet ok. 5) sztuk ipod贸w + np. 5 sztuk innego, r贸偶nego sprz臋tu? Sorry, 偶e tak pytam w k贸艂ko o to samo, ale mam obawy i chc臋 mie膰 100% pewno艣ci, 偶e mnie potem przy kontroli nie zaskocz膮 :P

#322 arturcisz

arturcisz
  • 10聽155 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 21 lutego 2011 - 21:42

Jak b臋dziesz mia艂 pecha to Ciebie zaskocz膮.

#323 Micha艂 Kubowicz

Micha艂 Kubowicz

MyApple Team

• 2聽022 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 21 lutego 2011 - 21:44

Bez limitu? Nawet jak du偶o tego badziewia po kieszeniach upcham? Bo wiesz. B臋d臋 mia艂 swojego laptopa, jednego ipoda, albo nawet dwa, i inn膮 elektronik臋 z Polski. Na pewno mog臋 bez obaw w ten spos贸b wzi膮膰 kilka (mo偶e nawet ok. 5) sztuk ipod贸w + np. 5 sztuk innego, r贸偶nego sprz臋tu? Sorry, 偶e tak pytam w k贸艂ko o to samo, ale mam obawy i chc臋 mie膰 100% pewno艣ci, 偶e mnie potem przy kontroli nie zaskocz膮 :P

W wakacje wraca艂em z ojcem, on mia艂 w torbie laptopa, ja mia艂em laptopa, do tego on mia艂 sw贸j telefon i ka偶dy z nas po iPhone w kieszeni, nie robili 偶adnych problem贸w. Do tego jak wrzuci膰 jakie艣 pendrive'y czy s艂uchawki do podr臋cznego to nikt nie powinien si臋 czepia膰. Jak sie pytaja to s膮 to produkty dla Ciebie, do u偶ytku domowego.

edit.
kiedy chcesz lecie膰 do Kanady? Masz namiary na tanie bilety? :)

#324 Chip

Chip
  • 1聽571 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 21 lutego 2011 - 21:53

Dzi臋ki ;) Jakby kto艣 jeszcze mia艂 jakie艣 w艂asne do艣wiadczenia w tym zakresie to prosz臋 si臋 nie kr臋powa膰 i podzieli膰 nimi :) Do Kanady b臋d臋 lecia艂 najprawdopodobniej w wakacje, na miesi膮c. Na razie nie ogarnia艂em bilet贸w, bo nie wiem jak sesja letnia mi p贸jdzie i jak ca艂a reszta si臋 u艂o偶y ;) Czemu pytasz?

#325 EmotiCon02

EmotiCon02
  • 167 post贸w

Napisano 22 lutego 2011 - 20:31

A macie jaki艣 pomys艂 jak przewie藕膰 z USA iMaca 27"?

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 2

0 u偶ytkownik贸w, 2 go艣ci, 0 anonimowych