Ehh..
Też zastanawiam się teraz na sporwadzeniem MacBooka Pro 13" z USA. Kolega będzie leciał tam za tydzień na 3 tygodnie.
W sumie do ceny już się przyzwyczaiłem - 1340USD z podatkiem i iWorkiem 09 = na dzień dzisiejszy 3800zl. Jakies 1200zl mniej niż w Polsce.
Sęk w tym, że za pół roku chciałbym go wciągnąć na stan sprzętu w firmie (którą planuję założyć). Zakładając że laptop będzie miał gwarancję, nie będzie kartonów (itp) a pod pachą kolegi przejdzie granicę bez płacenia 22% VAT... mogę pożegnać się z legalnym wprowadzeniem tego do firmy za te rzeczone pół roku?
Nie ukrywam, że plan mój niecny jest taki: MBP + Dell 24" ;-), do tego oprogramowanie + sprzęt biurowy w ramach 1ej działaności gospodarczej za pieniądze z Urzędu Pracy. Zaoszczędzoną kasę na MBP wolałbym wpakować w oprogramowanie którego będę używał. Wiem, że od MBP z USA nie odliczę sobie podatku, ale zakładając nieduże zarobki z racji początku działaności to i tak mnie chyba aż tak nie urządza.
---- Dodano 08-09-2009 o godzinie 21:48 ----
Nikt nic nie wie/nie praktykował nic podobnego?
Czołem!
Generalnie planuję coś podobnego, z tym że u mnie nikt nigdzie nie jedzie- muszę zamawiać...
W Poniedziałek będę rozmawiał z dyrektorką UP o FV w obcej walucie i jak oni na to patrzą w ogóle.
Odbyłem bardzo ciekawą i pouczającą rozmowę z jedną z największych firm sprzedających Macbooki Pro na eBay'u powiedzieli mi jak to wszystko funkcjonuje.
Przysyłają towar jako gift o mniejszej wartości, zaś FV - żeby nie było jej w pudełku podczas ewentualnego sprawdzania- drugą paczką i generalnie jesteś bezpieczny jeżeli chodzi o ewentualny VAT.
Chociaż również napisali cytuję "nie powinno" a nie nie będzie problemów... więc to zawsze ryzyko.
Obecnie staram się ogarnąć sensownego sprzedawcę z Anglii, co jest znacznie trudniejsze niestety (wiesz na pewno jakie są różnice cenowe, z drugiej zaś strony na pewno nie zapłacę VAT...)
Jeżeli znajdę kogoś, to na pewno polecę (muszę sprawę załatwić w przeciągu 3-4 tygodni)
Jak dla mnie w przypadku wydania kasy z urzędu pracy na zakup makówy z zagranicy dochodzi kolejny problem... FV
W przypadku jeżeli ktoś jakoś gdzieś pierdyknie się w tej FV, zapomni jej załączyć, albo kto jeszcze wie co i ew. zbagatelizuje tą sprawę po moim upomnieniu, to jestem w grubej du...e bowiem mam produkt a nie mam FV i generalnie trudno będzie to urzędowi wytłumaczyć
Pozdrawiam i dam znać jak i co załatwiłem