Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Sprowadzanie maka z USA i cło

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
496 odpowiedzi w tym temacie

#276 sercabit

sercabit
  • 313 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 sierpnia 2009 - 20:23

To wtedy bez sensu:) I tak doliczą VAT i tak, wiec lepiej już na prywatną wysłać. A generalnie skoro chcesz na firmę, to nie lepiej fakturę w PL?

zawila sprawa a nie chce mi sie tlumaczyc bo to nic tutaj nie wniesie. myslalem ze jakos sie da wyslac z prawdziwa wartoscia sprzetu tak aby odzyskac vat w pozniejszym lub wczesniejszym terminie.

a jak kupowac w polsce to i tak drozej jakby nawet doliczyc 800 zl tego vatu...

chyba wysle z ciuchami starymi i tyle

#277 iPaweł

iPaweł
  • 811 postów
  • SkądПри́п'ять

Napisano 12 sierpnia 2009 - 20:55

zawila sprawa a nie chce mi sie tlumaczyc bo to nic tutaj nie wniesie. myslalem ze jakos sie da wyslac z prawdziwa wartoscia sprzetu tak aby odzyskac vat w pozniejszym lub wczesniejszym terminie.

a jak kupowac w polsce to i tak drozej jakby nawet doliczyc 800 zl tego vatu...

chyba wysle z ciuchami starymi i tyle

Paczki prześwietlają...

#278 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 12 sierpnia 2009 - 20:58

Skoro masz firmę to postaraj się o unijna dotację ;)

#279 Szlomit

Szlomit
  • 19 postów

Napisano 30 sierpnia 2009 - 13:00

Witam, A jak to jest z przesyłką kurierską. Jak zapłace 200 dolców za przesyłke w fedexie, to jak dostane Mac'a w Polsce to musze jeszcze Vat płacić, czy już nie?

#280 stealth1947

stealth1947
  • 591 postów

Napisano 30 sierpnia 2009 - 18:11

Chyba Fedex wtedy pobiera od ciebie dodatkowo clo czyli przy odbiorze przesylki bedziesz muszial doplacic kurierowi. A clo placi sie od kazdego towaru wyslanego z USA, czy tez do jakiejs kwoty jeste sie zwolnionym?

#281 premierwaldek

premierwaldek
  • 153 postów

Napisano 30 sierpnia 2009 - 18:16

Skoro masz firmę to postaraj się o unijna dotację ;)

heh i wszyscy sie zrzucamy zeby ktos gratis dostal kase :( ZAL

a pozniej nas oszukaja ze mamy z unii korzysci jak w tym roku jestesmy na plusie tylko 4mld nie liczac kosztu 120 tys urzedasow (czyli prawdopodbnie wyszlismy na zero)

#282 pkos

pkos
  • 242 postów

Napisano 30 sierpnia 2009 - 18:21

Na forum Nikona wszyscy radzą jak kupić aparaty z dotacji, na Apple komputery... a za swoje nie łaska?

#283 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów
  • SkądOne of Banksy's manors

Napisano 30 sierpnia 2009 - 18:37

Chyba Fedex wtedy pobiera od ciebie dodatkowo clo czyli przy odbiorze przesylki bedziesz muszial doplacic kurierowi.

A clo placi sie od kazdego towaru wyslanego z USA, czy tez do jakiejs kwoty jeste sie zwolnionym?

Czy przypadkiem nie jest tak, że zamiast cła płaci się VAT? Ktoś pisał o tym w tym temacie lub w podobnym.

#284 Belze

Belze
  • 71 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 sierpnia 2009 - 18:48

dokładnie tak, cło na elektronikę wynosi 0%, ale trzeba zapłacić nasz VAT, czyli wychodzi na to samo, albo gorzej :P

#285 jamesPL

jamesPL
  • 168 postów
  • Skądwlkp

Napisano 30 sierpnia 2009 - 20:23

przygladam sie tej dyskusji i dorzuce swoje 3 grosze.. ktos napisal, ze poda wartosc mbp np. 200$ i zaplaci przez to mniejszy VAT. A tu guzik... jesli wartosc jest podejrzanie niska, celnicy na 99% sprawdza aktualna wartosc danego towaru - maja do tego specjalne tabele... Tak czy siak probujcie;) Swojego mbp sprowadzilem rok temu i gdybym go teraz sprzedawal zarobilbym jeszcze na tym ;) Wiec sie oplaca.

#286 Szlomit

Szlomit
  • 19 postów

Napisano 31 sierpnia 2009 - 11:25

Swojego mbp sprowadzilem rok temu i gdybym go teraz sprzedawal zarobilbym jeszcze na tym ;) Wiec sie oplaca.

A jak dokładnie ściągałeś. Bo zastanawiać się czy drogą morską nie przesłać, albo po prostu poczekać aż ktoś będzie leciał do stanów..

#287 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów

Napisano 31 sierpnia 2009 - 23:40

albo po prostu poczekać aż ktoś będzie leciał do stanów..

Jak masz taką możliwość, to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie.

#288 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 01 września 2009 - 15:01

Na forum Nikona wszyscy radzą jak kupić aparaty z dotacji, na Apple komputery... a za swoje nie łaska?

A co za interes kupować za swoje, skoro można za unijne.

heh i wszyscy sie zrzucamy zeby ktos gratis dostal kase :( ZAL

Żal to byłoby nie skorzystać.

#289 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 września 2009 - 20:59

Ehh..
Też zastanawiam się teraz na sporwadzeniem MacBooka Pro 13" z USA. Kolega będzie leciał tam za tydzień na 3 tygodnie.

W sumie do ceny już się przyzwyczaiłem - 1340USD z podatkiem i iWorkiem 09 = na dzień dzisiejszy 3800zl. Jakies 1200zl mniej niż w Polsce.

Sęk w tym, że za pół roku chciałbym go wciągnąć na stan sprzętu w firmie (którą planuję założyć). Zakładając że laptop będzie miał gwarancję, nie będzie kartonów (itp) a pod pachą kolegi przejdzie granicę bez płacenia 22% VAT... mogę pożegnać się z legalnym wprowadzeniem tego do firmy za te rzeczone pół roku?

Nie ukrywam, że plan mój niecny jest taki: MBP + Dell 24" ;-), do tego oprogramowanie + sprzęt biurowy w ramach 1ej działaności gospodarczej za pieniądze z Urzędu Pracy. Zaoszczędzoną kasę na MBP wolałbym wpakować w oprogramowanie którego będę używał. Wiem, że od MBP z USA nie odliczę sobie podatku, ale zakładając nieduże zarobki z racji początku działaności to i tak mnie chyba aż tak nie urządza.

---- Dodano 08-09-2009 o godzinie 21:48 ----
Nikt nic nie wie/nie praktykował nic podobnego?

#290 jamesPL

jamesPL
  • 168 postów
  • Skądwlkp

Napisano 09 września 2009 - 15:42

A jak dokładnie ściągałeś. Bo zastanawiać się czy drogą morską nie przesłać, albo po prostu poczekać aż ktoś będzie leciał do stanów..

droga lotnicza.

#291 nicp2

nicp2
  • 336 postów
  • Skądinąnd

Napisano 25 września 2009 - 19:06

a mogłbyś dokladnie powiedziec jak to zrobiles? czy z oryginlnym pudłem czy bez? i gdzie kupiłes itp... jeżeli jestem zbyt wścipski to sory :)

#292 kokosiako

kokosiako
  • 32 postów

Napisano 26 września 2009 - 08:52

Ehh..
Też zastanawiam się teraz na sporwadzeniem MacBooka Pro 13" z USA. Kolega będzie leciał tam za tydzień na 3 tygodnie.

W sumie do ceny już się przyzwyczaiłem - 1340USD z podatkiem i iWorkiem 09 = na dzień dzisiejszy 3800zl. Jakies 1200zl mniej niż w Polsce.

Sęk w tym, że za pół roku chciałbym go wciągnąć na stan sprzętu w firmie (którą planuję założyć). Zakładając że laptop będzie miał gwarancję, nie będzie kartonów (itp) a pod pachą kolegi przejdzie granicę bez płacenia 22% VAT... mogę pożegnać się z legalnym wprowadzeniem tego do firmy za te rzeczone pół roku?

Nie ukrywam, że plan mój niecny jest taki: MBP + Dell 24" ;-), do tego oprogramowanie + sprzęt biurowy w ramach 1ej działaności gospodarczej za pieniądze z Urzędu Pracy. Zaoszczędzoną kasę na MBP wolałbym wpakować w oprogramowanie którego będę używał. Wiem, że od MBP z USA nie odliczę sobie podatku, ale zakładając nieduże zarobki z racji początku działaności to i tak mnie chyba aż tak nie urządza.

---- Dodano 08-09-2009 o godzinie 21:48 ----
Nikt nic nie wie/nie praktykował nic podobnego?

Czołem!
Generalnie planuję coś podobnego, z tym że u mnie nikt nigdzie nie jedzie- muszę zamawiać...
W Poniedziałek będę rozmawiał z dyrektorką UP o FV w obcej walucie i jak oni na to patrzą w ogóle.
Odbyłem bardzo ciekawą i pouczającą rozmowę z jedną z największych firm sprzedających Macbooki Pro na eBay'u powiedzieli mi jak to wszystko funkcjonuje.
Przysyłają towar jako gift o mniejszej wartości, zaś FV - żeby nie było jej w pudełku podczas ewentualnego sprawdzania- drugą paczką i generalnie jesteś bezpieczny jeżeli chodzi o ewentualny VAT.
Chociaż również napisali cytuję "nie powinno" a nie nie będzie problemów... więc to zawsze ryzyko.

Obecnie staram się ogarnąć sensownego sprzedawcę z Anglii, co jest znacznie trudniejsze niestety (wiesz na pewno jakie są różnice cenowe, z drugiej zaś strony na pewno nie zapłacę VAT...)
Jeżeli znajdę kogoś, to na pewno polecę (muszę sprawę załatwić w przeciągu 3-4 tygodni)

Jak dla mnie w przypadku wydania kasy z urzędu pracy na zakup makówy z zagranicy dochodzi kolejny problem... FV
W przypadku jeżeli ktoś jakoś gdzieś pierdyknie się w tej FV, zapomni jej załączyć, albo kto jeszcze wie co i ew. zbagatelizuje tą sprawę po moim upomnieniu, to jestem w grubej du...e bowiem mam produkt a nie mam FV i generalnie trudno będzie to urzędowi wytłumaczyć :)

Pozdrawiam i dam znać jak i co załatwiłem

#293 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów

Napisano 26 września 2009 - 11:39

A jak wszystko dobrze pójdzie to zareklamuj nam sprzedawce z ebaya :)

#294 kokosiako

kokosiako
  • 32 postów

Napisano 27 września 2009 - 08:48

Oki. Mam kolejne, świeże informacje. W moim przekonaniu najlepiej jest dokonać zakupu w UE. Naturalnie tyczy się to tylko przypadku, w którym mamy firmę i europejski NIP. Tłumaczę dlaczego: Mój wybór padł na Wlk. Brytanię, z oczywistych powodów (mam tam znajomego i gdyby coś nie grało zawsze może interweniować, mój teść od ponad roku kupuje w Big Brytajn i opisał mi jak to funkcjonuje) Poza tym przestraszyłem się silnie VATu przy sprowadzaniu z USA- gdyby jednak dorwali przesyłkę. Założenia: Mamy 6500 tyś zł na kompa, chcemy go kupić w Anglii bez VAT (15%) jako zakup wewnątrz wspólnotowy. A więc mamy do dyspozycji nie 6500 zł / 4,58 (średni kurs z dn. 27.09.2009) = 1419 GBP Tylko około 1670 GBP 1670 – 15% ~1419 GBP (czyli nasze 6500 zl) Gdybyśmy jednak jak mośki kupili w Anglii z VAT’em to można sobie go później wliczyć w koszta, ale o tym nie mam pojęcia bladego. Tak więc w Anglii jako firma z europejskim NIP, przy założeniu że sprzedawca ma również europejski NIP kupujemy towary bez podatku VAT (lokalnego i europejskiego) (czyli płacimy wartość netto) Jeżeli zaś chcielibyśmy zakupiony produkt sprzedać, to należy do niego doliczyć Polską stawkę VAT (czyli 22%)

#295 kokosiako

kokosiako
  • 32 postów

Napisano 13 października 2009 - 21:57

Orrajt jestem już po zakupie, ale nie zdecydowałem się na zagraniczny szoping... jednak spasowałem. BTW zrobiłem zakupy przez Allegro, od sklepu Specctrum- całkiem nieźle i sensowne ceny. konfigurację 3.06 Ghz 4 GB ram nowy Macbook Pro 15" Glossy Alu za 7000 zł brutto - bardzo sensownie

#296 Szlomit

Szlomit
  • 19 postów

Napisano 14 października 2009 - 20:05

Pełen sukces zostanie wkrótce osiągnięty! Znajomy pojechał na 2 tygodnie do stanów, za 2-3 dni kupuje mi MacBooka Pro 13 cali. 1199$ + 2% (opłata za płacenie kartą płatniczą, na której nie ma dolarów, tylko złotówki) co daje ok. 3500 zł Nie dość, że SnowLeo jest od razu to do tego 1700 zł taniej. Spakuje do plecaka na podręczny i powie, że to jego. Przyznam, że współczuję wszystkim tym, którzy muszą płacić ciężkie pieniądze w Polsce za coś co niestety, ale nie jest tyle warte. Pozdrawiam.

#297 kokosiako

kokosiako
  • 32 postów

Napisano 16 października 2009 - 03:44

no w stanach podany przezemnie konfig kosztuje około 6500 zł - więc wiele nie przepłaciłem... Masz to szczęście że znajomy zrobi Ci zakupy... i tutaj masz rację 13 w Polsce wogóle nie da się*kupić za rozsądne pieniądze... No ale zrobił się offtop.

#298 michalkic

michalkic
  • 117 postów
  • SkądRadom

Napisano 08 listopada 2009 - 19:46

Witam Przewertowałem ten temat prawie w całości ale dla pewności jeszcze zapytam. Mam możliwość kupna sprzętu w USA dokładnie chodzi mi o MBP 15". Znajoma mieszkająca w USA wybiera się do Pl tylko jest raczej zielona w przemycie więc żeby nie było niespodzianek muszę wszystko wiedzieć :) 1. Ile wynosi ten podatek od sprzętu w Chicago ? 2. Czy jeżeli kupię ten komputer w USA i nie zapłacę vat-u będę go mógł później wciągnąć w koszty firmy ? 3. Czy gwarancja będzie obejmowała komputer bez pudełka czy wystarczy tylko dowód zakupu ? (trochę głupie pytanie ale ktoś mi powiedział że pudełko jest wymagane) 4. Czy jak już przyjdzie komputer będę mógł w Polsce przedłużyć mu gwarancję ? 5. Jak jest z językiem OSX'a, będzie tylko ang ? 6. Najlepszy sposób to rozumiem komputer bez pudełka do podręcznego a reszta osprzetu do głównego ? A paragon brać ze sobą ? 7. Najlepiej się opłaca kupić normalnie w AppStore czy może są miejsca gdzie będzie taniej ? To chyba tyle jak coś mi się przypomni to będę pytał Dzięki

#299 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 13 listopada 2009 - 16:17

no w stanach podany przezemnie konfig kosztuje około 6500 zł - więc wiele nie przepłaciłem... Masz to szczęście że znajomy zrobi Ci zakupy... i tutaj masz rację 13 w Polsce wogóle nie da się*kupić za rozsądne pieniądze...
No ale zrobił się offtop.

Polskie ceny są straszne, jak widzę ceny w innych krajach i jeszcze gdzie indziej ma się dość szybko sprzęt, PL Apple Remote: nie było jeszcze.

#300 stealth1947

stealth1947
  • 591 postów

Napisano 16 listopada 2009 - 21:58

Zamiast sie meczyc i zastanwaic jak srpwadzic sprzet zza granicy, mozna po prostu przejrzec allegro, gdzie jest kilku uzytkownikow ktorzy "zawodowo" sprowadzaja dowolny sprzet z zagranicy i do tego pobieraja male marze.

Nie chce tu nikogo reklamowac, ale np uzytkownik viktorek ma nowego macbooka pro 13" za 4200zl.

Nowy Apple MacBook Pro 13' MB990B/A (MB990PL/A) (805639765) - Aukcje internetowe Allegro

W angielksim apple store kosztuje one 900 funtow *4,5 wychodzi 4050zl. Wiec cena najbardziej konkurencyjna i masz nowy sprzet od reki oraz z pewnoscia ciekawy rabat, bonus przy takim zamowieniu.

Oczywiscie z USA to inna bajka ale i tak wydaje mi sie ze allegro i tacy jak uzytkownicy jak wyzej sa z pewnoscia bardzo dobra alternatywa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych