Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 7 Plus - świeży użytkownik, kilka pytań.

• Please log in to reply
44 replies to this topic

#26 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 05 November 2016 - 01:24

Oleyek a moim zdaniem większość woli piękne zdjęcia w 16/9,na których nie widać jak to twierdzisz utraty jakości w stosunku do 3/2 (na poziomie amatorskim) A jeżeli chodzi o apki ze store to są one na żenującym poziomie.chciałbym mieć możliwość jak to jest np.we flagowcach konkurencji zrobienia 16/9 z poziomu stockowego aparatu. A twierdzenie że np. S7 edge robi w 16/9 zdjęcia jak aparat z biedronki, sorry ale oznacza że w życiu nie miałeś tego telefonu w reku

Hola, hola. Nie rozpedzaj sie kolego. Aplikacja ProCam zapewnia wszystko co mozesz zrobic we wspomnianych flagowcach (a nawet o wiele wiecej). Oczywiscie nie jest darmowa, ale ma naprawde ogromne mozliwosci. Proszę, spróbuj a potem wróć do tej dyskusji raz jeszcze. 

 iMac + MacBook Air + Time Capsule |  iPhone 12 Pro |  iPhone 11 Pro Max |  WATCH + Band(PRODUCT) RED |  iPad Pro 12,9" +  Pencil

#27 kpisarz2

kpisarz2
  • 14 posts

Posted 05 November 2016 - 09:06

Pisałem o bezpłatnych aplikacjach dostępnych w appstore.Nie wyobrażam sobie płacić za aplikacje tylko po to by móc robić zdjęcia w 16/9. Jeżeli chciałbym edytować zdjęcia,bawić się nimi,wspomniana przez Ciebie aplikacja byłaby pewnie ok,ja chce prostego narzędzia.

#28 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 05 November 2016 - 09:26

Pisałem o bezpłatnych aplikacjach dostępnych w appstore.Nie wyobrażam sobie płacić za aplikacje tylko po to by móc robić zdjęcia w 16/9. Jeżeli chciałbym edytować zdjęcia,bawić się nimi,wspomniana przez Ciebie aplikacja byłaby pewnie ok,ja chce prostego narzędzia.

Wspomniana przeze mnie aplikacja jest OK. Ona umożliwia nie tylko przerzucenie aparatu na tryb 16:10. W niej możesz dokonywać wszystkich manualnych nastaw, podobnie jak w lustrzance. Takich rzeczy w natywnej apce aparatu nie dostaniesz u konkurencji.

Edited by radzion, 05 November 2016 - 09:27.

 iMac + MacBook Air + Time Capsule |  iPhone 12 Pro |  iPhone 11 Pro Max |  WATCH + Band(PRODUCT) RED |  iPad Pro 12,9" +  Pencil

#29 kpisarz2

kpisarz2
  • 14 posts

Posted 18 November 2016 - 22:39

Zmieniając trochę temat.może ktoś mi podpowie, jak przenieść zdjęcie z jednego katalogu do drugiego?chodzi mi o przeniesienie a nie o kopię (jak robię dodaj do folderu to usunięcie zdjęcia skutkuje usunięciem drugiego)

#30 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 19 November 2016 - 10:41

Zmieniając trochę temat.może ktoś mi podpowie, jak przenieść zdjęcie z jednego katalogu do drugiego?chodzi mi o przeniesienie a nie o kopię (jak robię dodaj do folderu to usunięcie zdjęcia skutkuje usunięciem drugiego)

Nie przeniesiesz. W katalogach są tylko skróty do zdjęć. Zdjęcia wszystkie fizycznie lądują w rolce.

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#31 kpisarz2

kpisarz2
  • 14 posts

Posted 03 July 2017 - 11:53

Wracając trochę do tematu, bo irytują mnie kwadraciaki, jaką aplikację polecielibyście do fotografowania w 16/9, tzn. która z apek typu Procamera, Procam? Zależy mi na prostocie obsługi i wyborze proporcji zdjęć. Drugie pytanie, może pomożecie, sytuacja jest następująca: mam foldery zdjęć na kompie, wykupionego iclouda, w jaki sposób skopowiować te folder do iPhone'a? Jak kopiuje do iCloud kopiuje mi wszystkie zdjęcia do rolki, a nie do folderów. Jak się domyślacie, jak jest kilkaset zdjęć w folderze, robi się niezły bałagan w rolce.

Miłego dzionka i dzięki za pomoc!

#32 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 03 July 2017 - 12:05

Proponuję Ci korzystać z chmury zdjęciowej od Google, lub OneDrive. Ten od Apple to kpina. 

Mnie to zawsze wkurzało. Kasujesz zdjęcie z telefonu to kasuje się z chmury i na odwrót. Druga sprawa przeglądasz zdjęcia, a one z miniaturek zamieniają się w normalne zdjęcia i zapychają miejsce na telefonie, kompletna bzdura. Wolę zdecydowanie Google Photo, które działa super na iPhonie jak i na Androidach. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#33 winmaciek

winmaciek
  • 6900 posts
Posted 03 July 2017 - 12:22

Proponuję Ci korzystać z chmury zdjęciowej od Google, lub OneDrive. Ten od Apple to kpina.
Mnie to zawsze wkurzało. Kasujesz zdjęcie z telefonu to kasuje się z chmury i na odwrót. Druga sprawa przeglądasz zdjęcia, a one z miniaturek zamieniają się w normalne zdjęcia i zapychają miejsce na telefonie, kompletna bzdura. Wolę zdecydowanie Google Photo, które działa super na iPhonie jak i na Androidach.

No ale właśnie takie jest założenie, żeby na każdym urządzeniu było to samo. Poza tym jeśli masz włączoną optymalizację pamięci, to to zdjęcie jej nie zapycha, bo gdy brakuje miejsca, to pobrana kopia jest automatycznie kasowana.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#34 kpisarz2

kpisarz2
  • 14 posts

Posted 03 July 2017 - 12:29

tak czy wtedy będę miał wspomnienia działające na takiej samej zasadzie, jak teraz? druga sprawa, czy do gogle można wrzucać całe foldery zdjęć?

#35 douglas

douglas
  • 613 posts

Posted 03 July 2017 - 13:17

To nie jest backup tylko pełna synchronizacja z chmurą. Przykładowo parę fotek zrobionych na iPhone zretuszowałem sobie na Maku, nieudane usunąłem i po chwili te zmiany mam też odwzorowane na iPhone bez żadnych dodatkowych działań.

#36 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 04 July 2017 - 01:11

Poczytaj sobie definicję synchronizacji, bo mam wrażenie, że nie masz pojęcia na jakiej zasadzie to działa...

#37 kpisarz2

kpisarz2
  • 14 posts

Posted 04 July 2017 - 10:59

Trochę zboczyliśmy z tematu Panowie, coś powiecie mi o aplikacjach z opcją robienia zdjęć 16/9, coś polecicie, na co warto wydać pieniądze?

#38 Tomzik87

Tomzik87
  • 1016 posts
  • SkądGdańsk

Posted 04 July 2017 - 12:52

Hej,

iPhone domyślnie potrafi robić zdjęcia 16/9 pod warunkiem, że nagrywasz wideo i w trakcie cykasz foty. Ewentualnie poprzez edit możesz również uzyskać ten format. Zewnętrznych aplikacji niestety nie polecę ponieważ nie używam żadnych.

Z tego co pamiętam zdjęcia robione podczas kręcenia video mają większą rozdzielczość niż te uzyskane poprzez edit.

#39 kpisarz2

kpisarz2
  • 14 posts

Posted 04 July 2017 - 13:47

Hej,

iPhone domyślnie potrafi robić zdjęcia 16/9 pod warunkiem, że nagrywasz wideo i w trakcie cykasz foty. Ewentualnie poprzez edit możesz również uzyskać ten format. Zewnętrznych aplikacji niestety nie polecę ponieważ nie używam żadnych.

Z tego co pamiętam zdjęcia robione podczas kręcenia video mają większą rozdzielczość niż te uzyskane poprzez edit.

Dzięki, o tym wiedziałem, ale na dłuższą metę moim zdaniem trochę bez sensu. Edytowanie każdego zdjęcia po kolei też trochę mija się z celem. Może ktoś się znajdzie, kto ma doświadczenie w tym temacie ;-)

#40 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 04 July 2017 - 17:28

Było o zdjęcach nie raz na forum. Ze względu na format zdjęć robienie zdjęć w 16:9 ZAWSZE będzie obcięte, ponieważ proporcje matryc to 3:2 w iPhone akurat 4:3. Fizyka jest nieubłagana i zawsze będziesz miał obcięte zdjęcie w formacie 16:9

• MasterM likes this

#41 kpisarz2

kpisarz2
  • 14 posts

Posted 04 July 2017 - 23:01

Olejek, Twoje zdanie szanuje, ale mało mnie obchodzi. Oglądam zdjęcia na TV, komputerze, chce mieć zdjęcia na iPhone na całym ekranie, a nie kwadraciaki. Bardziej mi się takie zdjęcia w 16/9 podobają, pytalem o aplikacje, a nie o Twoją opinię dotyczącą formatu

#42 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 05 July 2017 - 09:45

Olejek, Twoje zdanie szanuje, ale mało mnie obchodzi. Oglądam zdjęcia na TV, komputerze, chce mieć zdjęcia na iPhone na całym ekranie, a nie kwadraciaki. Bardziej mi się takie zdjęcia w 16/9 podobają, pytalem o aplikacje, a nie o Twoją opinię dotyczącą formatu

W takim razie zapraszam tu: http://myapple.pl/fo...cji-przeczytaj/ z tym pytaniem...

#43 Ster

Ster
  • 32 posts
  • SkądRadom, Poland

Posted 02 February 2018 - 16:48

Mam pytanie odnośnie trybu portretowego. Czy iPhone 7 Plus po aktualizacji do iOS11 zyskał oświetlenie portretowe, takie jakie jest w iPhone 8 Plus i X?

#44 Regiss

Regiss
  • 2975 posts
  • SkądRadom

Posted 02 February 2018 - 16:58

Nie i raczej nie zyska nigdy. Polityka Apple - chcesz nowe funkcje, kup nowy telefon.
  • effe likes this

iPhone 15 Pro

#45 MasterM

MasterM
  • 1658 posts

Posted 03 February 2018 - 13:18

Jak Apple od razu po aktualizacji oprogramowania nie daje nowych funkcji starszym produktom, to w przyszłości tym bardziej nie da :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users