Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 7 Plus - świeży użytkownik, kilka pytań.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
44 odpowiedzi w tym temacie

#1 kpisarz2

kpisarz2
  • 14 postów

Napisano 29 października 2016 - 20:01

Witam

jestem szczęśliwym posiadaczem iPhone 7 plus. Przedsiadłem się z s6 edge, cały czas odkrywam iOS, mam kilka pytań związanych z tym systemem:

- czy 7Plus można robić zdjęcia 16/9? Bardzo przeszkadza mi brak zdjęć na całym ekranie. Jest to moim zdaniem największa wada tego telefonu

- chcę kupić dodatkową ładowarkę. Jaką kupić? czy musi być oryginalna, żeby sensownie ładowała telefon?

- czy po podłączeniu do kompa z windowsem, można tradycyjną metodą kopiować zdjęcia na dysk iphone?

- jak w safari najwygodniej cofnąć wstecz (brakuje mi samsungowego przycisku w dolnym prawym rogu)

Ogólnie jestem zachwycony szybkościa działania iOS. Niby w s5 edge było wszystko super, szybkość działania systemu rewelacja, ale po przesiadce na iPhone jest jakoś inaczej, jakoś lepiej. Nie potrafię wytłumaczyć dlaczego, ale po prostu tak jest. Jestem natomiast trochę zażenowany poziomem aparatu, który w porównaniu do s6 czy s7 zdjęcia robi dużo gorsze.

#2 Dziadu1993

Dziadu1993
  • 728 postów

Napisano 29 października 2016 - 20:13

1. nie można 

2. najlepiej oryginalna gdyz nieoryginalna może uszkodzić telefon 

3. chyba musisz użyć iTunes ( nie jestem pewien bo nie zgrywam zdjęć na iPhone z komputera 

4. przesunąć palem z lewej strony do prawej 

#3 kpisarz2

kpisarz2
  • 14 postów

Napisano 29 października 2016 - 21:01

Dziękuję za odpowiedź.a czy można przyspieszyć szybkość przewijania w safari?

#4 North

North
  • 1 336 postów

Napisano 29 października 2016 - 21:47

Nie można, chyba, że chcesz wrócić szybko na gorę strony, wtedy klikasz raz 2 razy w pasek na górze ekranu.

#5 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 29 października 2016 - 23:12

Witam

jestem szczęśliwym posiadaczem iPhone 7 plus. Przedsiadłem się z s6 edge, cały czas odkrywam iOS, mam kilka pytań związanych z tym systemem:

- czy 7Plus można robić zdjęcia 16/9? Bardzo przeszkadza mi brak zdjęć na całym ekranie. Jest to moim zdaniem największa wada tego telefonu

- chcę kupić dodatkową ładowarkę. Jaką kupić? czy musi być oryginalna, żeby sensownie ładowała telefon?

- czy po podłączeniu do kompa z windowsem, można tradycyjną metodą kopiować zdjęcia na dysk iphone?

- jak w safari najwygodniej cofnąć wstecz (brakuje mi samsungowego przycisku w dolnym prawym rogu)

Ogólnie jestem zachwycony szybkościa działania iOS. Niby w s5 edge było wszystko super, szybkość działania systemu rewelacja, ale po przesiadce na iPhone jest jakoś inaczej, jakoś lepiej. Nie potrafię wytłumaczyć dlaczego, ale po prostu tak jest. Jestem natomiast trochę zażenowany poziomem aparatu, który w porównaniu do s6 czy s7 zdjęcia robi dużo gorsze.

1. A widziałeś jakikolwiek aparat, żeby robił zdjęcia w nienaturalnej dla aparatu proporcji 16:9? To jest format telewizyjny. Zdjęcia mają format 3:2 i to jest podstawa. 16:9 to jakieś kalectwo i nieporozumienie, tym bardziej, że jest sztucznie obcinane przez aparaty. Ściągnij sobie jakąś aplikację, która obsługuje ten kaleki format i nią rób. :)

2. Dowolną, byle nie chińszczyzna. Wysatrczy, żeby była dobrej firmy, bo wtedy masz gwarancję, że nie uszkodzi telefonu.

3. Można. EDIT: NIe można nie doczytałem, że chcesz z komputera na iPhone.

4. Przesuń paluchem od krawędzi ekranu.

1. nie można 

2. najlepiej oryginalna gdyz nieoryginalna może uszkodzić telefon 

3. chyba musisz użyć iTunes ( nie jestem pewien bo nie zgrywam zdjęć na iPhone z komputera 

4. przesunąć palem z lewej strony do prawej 

75% złych odpowiedzi...

1. O AppStore słyszałeś? :)

2. ciekawe...

3. chyba jednak nie.

Jak nie wiesz, to lepiej nie odpowiadać niż wprowadzać w błąd...

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#6 Dziadu1993

Dziadu1993
  • 728 postów

Napisano 30 października 2016 - 08:53

1. A widziałeś jakikolwiek aparat, żeby robił zdjęcia w nienaturalnej dla aparatu proporcji 16:9? To jest format telewizyjny. Zdjęcia mają format 3:2 i to jest podstawa. 16:9 to jakieś kalectwo i nieporozumienie, tym bardziej, że jest sztucznie obcinane przez aparaty. Ściągnij sobie jakąś aplikację, która obsługuje ten kaleki format i nią rób. :)
2. Dowolną, byle nie chińszczyzna. Wysatrczy, żeby była dobrej firmy, bo wtedy masz gwarancję, że nie uszkodzi telefonu.
3. Można.
4. Przesuń paluchem od krawędzi ekranu.

75% złych odpowiedzi...

1. O AppStore słyszałeś? :)
2. ciekawe...
3. chyba jednak nie.

Jak nie wiesz, to lepiej nie odpowiadać niż wprowadzać w błąd...

Odpal mòzg i czytaj:
1. Autorowi tematu jak wnioskuje chodziło o standardowa aplikację aparatu bo kto będzie używał osobnej po to aby zrobić zdjęcie w obciętej formie
2. Napisane jest że oryginalna = dobrej firmy, ekspert chyba nie słyszał o uszkodzeniu układu U2 poprzez ładowanie zamiennikami
3. Oświeć mnie Panie wielki ekspercie bo kiedy podpinam swojego iPhone pod windowsa to moge jedynie zgrać zdjęcia z iPhone na dysk PC ale nie ma opcji przeciagniecia zdjęć z pulpitu na iPhone o co autorowi tematu chodziło gdyż wtedy trzeba użyć iTunes lub zdjęć iCloud
4. Sam sobie dałeś ten napis "ekspert" pod awatarem ? Smieszna sprawa bo jedyne w czym jesteś ekspertam to wejście raz na dzień na forum i wklejenie swojej formułki i zamknięcie tematu.
  • Amex lubi to

#7 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 30 października 2016 - 09:34

Odpal mòzg i czytaj:
1. Autorowi tematu jak wnioskuje chodziło o standardowa aplikację aparatu bo kto będzie używał osobnej po to aby zrobić zdjęcie w obciętej formie
2. Napisane jest że oryginalna = dobrej firmy, ekspert chyba nie słyszał o uszkodzeniu układu U2 poprzez ładowanie zamiennikami
3. Oświeć mnie Panie wielki ekspercie bo kiedy podpinam swojego iPhone pod windowsa to moge jedynie zgrać zdjęcia z iPhone na dysk PC ale nie ma opcji przeciagniecia zdjęć z pulpitu na iPhone o co autorowi tematu chodziło gdyż wtedy trzeba użyć iTunes lub zdjęć iCloud
4. Sam sobie dałeś ten napis "ekspert" pod awatarem ? Smieszna sprawa bo jedyne w czym jesteś ekspertam to wejście raz na dzień na forum i wklejenie swojej formułki i zamknięcie tematu.

1. O czytasz w myślach? Gratulacje.

2. Dobre... jak umiesz obracać kota ogonem. Wiesz dobrze, że chodziło o coś innego.

3. Tu się przyznaję, że nie doczytałem ostatniego słowa w zdaniu.

4. Nie będę się zniżał do Twojego poziomu, bo gdzie kończą się argumanty zaczynają inwektywy. Ja Ciebie nie obrażałem, ale jak widać brak wiedzy idzie z brakiem klasy.

#8 Dziadu1993

Dziadu1993
  • 728 postów

Napisano 30 października 2016 - 10:31

Marcin wez sie uspokój :) idz cos zjedz

#9 kpisarz2

kpisarz2
  • 14 postów

Napisano 30 października 2016 - 11:20

Hehe faktycznie chodziło mi o standardowa apke do fotek,i trochę nie rozumiem dlaczego muszę oglądać obciete zdjęcie,jedyne co ratuje imo ten aparat to ten portretowy. Zdjęcia zrobione innymi apkami w 16/9 sa gorszej jakości. Zdjęcia wyświetlane na moim poprzedniku s6 edge dawaly efekt,tu jest po prostu poprawny aparat.

#10 Wania

Wania
  • 644 postów

Napisano 30 października 2016 - 20:33

To troche poczytaj jaka jest konstrukcja takie aparatu w ajfonie i wtedy wyciagnij wnioski dlaczego sa takie proporcje a nie inne, a jak dalej nie bedziesz tego rozumial to popros kogos kto akurat bedzie miec paczke kredek przy sobie i ci to rozrysuje

#11 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 30 października 2016 - 20:40

Hehe faktycznie chodziło mi o standardowa apke do fotek,i trochę nie rozumiem dlaczego muszę oglądać obciete zdjęcie,jedyne co ratuje imo ten aparat to ten portretowy. Zdjęcia zrobione innymi apkami w 16/9 sa gorszej jakości. Zdjęcia wyświetlane na moim poprzedniku s6 edge dawaly efekt,tu jest po prostu poprawny aparat.

Nie rozumiesz. Obcięte zdjęcie byłoby w proporcjach 16:9 przełącz sobie aparat na tryb wideo i zobacz co się dzieje z obrazem. To samo masz jakbyś chciał zdjęcie w 16:9 a teraz takie zdjęcie spróbuj wydrukować w dowolnym fotolabie i zobacz co będziesz miał na wyduku... 3:2 to jest proporcja zdjęć od początków fotografii tak samo jak panorama w przypadku filmów.

#12 kpisarz2

kpisarz2
  • 14 postów

Napisano 31 października 2016 - 09:42

To troche poczytaj jaka jest konstrukcja takie aparatu w ajfonie i wtedy wyciagnij wnioski dlaczego sa takie proporcje a nie inne, a jak dalej nie bedziesz tego rozumial to popros kogos kto akurat bedzie miec paczke kredek przy sobie i ci to rozrysuje

Co mnie obchodzi, jaka jest konstrukcja, uważam, że telefon, za który zapłaciłem 4479 pln, powinien mi dawać swobodę wyboru pomiędzy różnymi proporcjami robienia zdjęć.

Nie rozumiesz. Obcięte zdjęcie byłoby w proporcjach 16:9 przełącz sobie aparat na tryb wideo i zobacz co się dzieje z obrazem. To samo masz jakbyś chciał zdjęcie w 16:9 a teraz takie zdjęcie spróbuj wydrukować w dowolnym fotolabie i zobacz co będziesz miał na wyduku... 3:2 to jest proporcja zdjęć od początków fotografii tak samo jak panorama w przypadku filmów.

Nie twierdzę, że tryb 16/9 jest lepszy, uważam, że zdjęcie na całym ekranie wygląda zdecydowanie lepiej niż z paskami. Nie istotne jest dla mnie, w jakim jest formacie, bo nie drukuje zdjęć, chodzi mi jedynie o moje odczucia. Moim zdaniem zdjęcie zrobione wcześniej S6 edge wygląda ładniej na ajfonie niż samo zdjęcie zrobione ajfonem z czarnymi paskami. Natomiast tryb portretowy jest genialny.

#13 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 31 października 2016 - 10:02

Nie twierdzę, że tryb 16/9 jest lepszy, uważam, że zdjęcie na całym ekranie wygląda zdecydowanie lepiej niż z paskami. Nie istotne jest dla mnie, w jakim jest formacie, bo nie drukuje zdjęć, chodzi mi jedynie o moje odczucia.

No ale tak działają aparaty i tego nie przeskoczysz, opcję przycinania zdjęć załatwi Ci jakaś appka więc nie było potrzeby na siłę ładować nienaturalnego i zbędnego trybu do aparatu. Z takiego założenia wyszli. A co do wyboru, to kupując lustro za 10k PLN też nie masz 16:9 trybu. Cena nie ma tu nic do rzeczy. Po prostu edukacja leży i kwiczy, bo ludzie kupują aparaty z setkami megapixeli bo przecież reklamy tak mówią, zę dużo to dobrze, włączają jakieś dziwne właśnie tryby 16:9 bo przecież telewizory tak reklamują i zapłącili kupę kasy a nie wiedzą nawet, że robią zdjęcia w połowie możliwości matrycy bo nigdy nie zmienili rozdzielczości i jeszcze obcięte do 16:9 i się zachwycają, jakie aparat robi łądne zdjęcia bo kuuupe kasy kosztował... A przy ignorancji użytkowników jest ustawiony tak, że robi zdjęcia jak aparat za 199 zł z biedronki.

I pewnie, żeby potem nie było, że iPhone robi złe zdjęcia, małe i obcięte, to nie ma tego trybu :)

#14 kpisarz2

kpisarz2
  • 14 postów

Napisano 31 października 2016 - 10:33

No ale tak działają aparaty i tego nie przeskoczysz, opcję przycinania zdjęć załatwi Ci jakaś appka więc nie było potrzeby na siłę ładować nienaturalnego i zbędnego trybu do aparatu. Z takiego założenia wyszli. A co do wyboru, to kupując lustro za 10k PLN też nie masz 16:9 trybu. Cena nie ma tu nic do rzeczy. Po prostu edukacja leży i kwiczy, bo ludzie kupują aparaty z setkami megapixeli bo przecież reklamy tak mówią, zę dużo to dobrze, włączają jakieś dziwne właśnie tryby 16:9 bo przecież telewizory tak reklamują i zapłącili kupę kasy a nie wiedzą nawet, że robią zdjęcia w połowie możliwości matrycy bo nigdy nie zmienili rozdzielczości i jeszcze obcięte do 16:9 i się zachwycają, jakie aparat robi łądne zdjęcia bo kuuupe kasy kosztował... A przy ignorancji użytkowników jest ustawiony tak, że robi zdjęcia jak aparat za 199 zł z biedronki.

I pewnie, żeby potem nie było, że iPhone robi złe zdjęcia, małe i obcięte, to nie ma tego trybu :)

Zgadzam się po części z Tobą. Tylko podejrzewam, że 9/10 januszy fotografii (jakim też jestem ja) bardziej będą podobały się zdjęcia na całym ekranie, które wcale nie wyglądają nienaturalnie. Zajmują cały ekran telefonu, a przy odpowiedniej jakości aparatu, jaka jest m.in. w S7, wyglądają znakomicie. Oczywiście barwne kolory Super Amoleda to rzecz gustu, bo nie każdemu musi się podobać kolorowy świat samsungowych fotografii.

Zrobiliśmy z kolegą w pracy test apratów S7 edge i mojego 7 plusa (kilka zdjęć na zewnątrz w dobrym świetle i kilka w gorszym świetle), praktycznie wszyscy wybierali jako zwycięzcę S7, ze względu na cukierkowe kolory, i właśnie fotografie na cały ekran. Natomiast tryb portretowy, który ma 7 plus, deklasuje aparat Samsunga. Takie zdjęcia są niemożliwe do uzyskania przez S7 (tam jest tylko funkcja sztucznego rozmycia tła po zrobieniu zdjęcia).

PS. Wypróbowałem pierwszą apkę z App Store do robienia zdjęć w 16/9, i wyglądają one...tragicznie.

#15 razr79

razr79
  • 2 postów

Napisano 31 października 2016 - 17:33

Witam Was wszystkich serdecznie :) ,

ja też od kilku dni jestem użytkownikiem iP 7 Plus. No powiem wam, że maszynka błyskawica. Przesiadłem się z S5. Aktualnie jestem na etapie poznawania funkcjonalności systemu. Nie mogę sobie ze wszystkim poradzić, dlatego proszę Was o pomoc.1.  Wszędzie w specyfikacji czytam, że telefon obsługuje NFC. Za cholerę nie mogę się tego doszukać w ustawieniach. 2. Zainstalowałem sobie pocztę Gmail. Nie wiem jak zmienić dźwięk powiadomień o nowej korespondencji. Ten, który się uruchamia jest bardzo cichy. Grzebałem w ustawieniach, bądż to Gmail, bądź telefonu, jestem bezradny.

Póki co to są takie moje moje pierwsze spostrzeżenia, zagadki z którymi nie mogę sobie poradzić, dlatego proszę Was, "starych wyjadaczy" o pomoc, z góry dzięki

#16 Giallorosso

Giallorosso
  • 848 postów
  • SkądKatowice

Napisano 31 października 2016 - 17:37

1. W Polsce nie obsługuje NFC
2. Ustawienia, dźwięki i haptyka, nowa poczta
<p>•Telefon• iPhone 3G• htc Touch HD•htc HD2•htc Desire HD•htc Sensation•htc One X•Samsung Galaxy Note 2•iPhone 4•iPhone 5•iPhone 5s•htc One m8•iPhone5s•iPhone 6•iPhone 5s•iPhone 6s•iPhone SE•iPhone 7•iPhone 8•iPhone XS Max•Tablet•Samsung Galaxy Tab 2 10.1•iPad 3•iPad mini 2 Retina• iPad Air 2

#17 razr79

razr79
  • 2 postów

Napisano 31 października 2016 - 17:52

Giallorosso, ustawiałem dźwięk poczty w ten sposób, który mi zasugerowałeś. Ba, nawet sprwadziłem ustawienia w telefonie i próbowałem odnaleźć ten prawie niemy dźwięk który jest odtwarzany przy pobieraniu poczty Gmail - na próżno. Może to błachy problem, ale chciałbym słyszeć kiedy dojdzie nowa korespondencja. Tak samo zauważyłem, że dźwięki SMS są o wiele cichsze, niż ma to miejsce przy powiadomieniu połączeń. Raporty dostarczenia wiadomości, też chyba nie ma. Może coś wykumacie

#18 Giallorosso

Giallorosso
  • 848 postów
  • SkądKatowice

Napisano 31 października 2016 - 17:55

Nie zaobserwowałem problemów z głośnością powiadomień. Iphone nie posiada funkcji raportów doręczenia sms.
<p>•Telefon• iPhone 3G• htc Touch HD•htc HD2•htc Desire HD•htc Sensation•htc One X•Samsung Galaxy Note 2•iPhone 4•iPhone 5•iPhone 5s•htc One m8•iPhone5s•iPhone 6•iPhone 5s•iPhone 6s•iPhone SE•iPhone 7•iPhone 8•iPhone XS Max•Tablet•Samsung Galaxy Tab 2 10.1•iPad 3•iPad mini 2 Retina• iPad Air 2

#19 leoni

leoni
  • 77 postów

Napisano 31 października 2016 - 18:25

Transfer zdjęć na telefon najlepiej przez wifi to jakiegoś managera plików, np. Documents (Readle).

#20 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 04 listopada 2016 - 18:12

Nie przesadzaj aż tak bardzo. Właśnie sprawdziłem i w moim 7D Mark II jest 16:9. W najnowszym 5D tez. Jak widać taki format jest tez do czegoś potrzebny. Oczywiście najbardziej popularne są 3:2 i 4:3 ale nie ma co się emocjonować tym ze ktoś potrzebuje taki a nie inny format. W wielu modelach luster masz kadrowanie i możesz cyknąć normalne zdjęcie i przekadrowac na 16:9 jeśli masz taka ochotę. Ten format nie ma nic wspólnego z lamusami, Januszami itd. Już w latach 90'ych miałem kieszonkowego Advantixa na kasetki APS i tam właśnie był tryb 16:9. Nie ukrywam, ze mam jeszcze w albumie pare ładnych zdjęc zrobionych w tym formacie i wyglądają całkiem ciekawie. Z odpowiednim wywołaniem już wtedy nie było problemu (brak marginesów). Nie ma co dramatyzować - kwestia gustu.

 iMac + MacBook Air + Time Capsule |  iPhone 12 Pro |  iPhone 11 Pro Max |  WATCH + Band(PRODUCT) RED |  iPad Pro 12,9" +  Pencil

#21 Grapplerr

Grapplerr
  • 27 postów

Napisano 04 listopada 2016 - 18:57

Popieram założyciela tematu w jego poirytowaniu wyświetlanymi zdjęciami na ekranie telefonu , to jest urządzenie mobilne , które powinno spełniać swoje funkcje , w tym przypadku , pokazać komuś zdjęcie na telefonie(np na spotkaniu , które akurat nie odbywa się w drukarni , nie jest wsparte rzutnikami itd) ,które jest duże ładne przejrzyste. Tak jak założyciel wspomniał , fajnie by było gdyby użytkownik mógł wybrać czy chce zdjęcie do druku , czy po prostu dla uwiecznienia chwili.

Trochę poza tematem , ale odnośnie dyskusji , która się pojawiła.

#22 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 04 listopada 2016 - 21:12

Ale co to w ogóle za zarzut. Jest potężne AppStore, przecież nikt nie zmusza do używania stockowej apki :) Każde zdjęcie można sobie samemu skadrować też do dowolnego rozmiaru, reż są apki :) założę się, że jednak większość woli zdjęcie w większej rozdzielczości, niż mniejsze o 1/3

#23 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 05 listopada 2016 - 00:16

Ale co to w ogóle za zarzut. Jest potężne AppStore, przecież nikt nie zmusza do używania stockowej apki :) Każde zdjęcie można sobie samemu skadrować też do dowolnego rozmiaru, reż są apki :) założę się, że jednak większość woli zdjęcie w większej rozdzielczości, niż mniejsze o 1/3

Oczywiscie, ze jest AppStore. Ale czytajac pierwszy post autora mozna wywnioskowac, ze chodzi mu o natywna aplikacje aparatu, w ktorej rzeczywiscie brak jest tej funkcjonalnosci. Za pomoca aplikacji mozna wszystko dowolnie zmodyfikowac.

Trudno wyrokowac co lubi wiekszosc. Ja raczej bym obstawial za tym, ze cel zostanie osiagniety, jesli autor pokaze na zdjeciu to, co chcial i efekt bedzie taki, jakiego oczekiwal. I nie ma tutaj znaczenia format zdjecia. Nie zaczynajmy tutaj posuwac sie w kierunku pro. Mowimy caly czas o zdjeciach ze smartfonu. Zdjecia z iPhona nigdy nie byly, nie sa i prawdopdobnie nigdy nie beda pro. To tylko male urzadzenie do uwieczniania chwil skierowane do kazdego rodzaju uzytkownika. Format jakim sie tutaj posluzy ma drugorzedne znaczenie. Watpie, zeby nadawalo sie na jakis portal, gdzie oceniane sa nie tylko walory estetyczne ale takze i techniczne zdjecia. Jak to mowia na pewnym portalu - przecietny Kowalski robi zdjecia typowo Naszo-Klasowe (w tej chwili juz Facebookowe). W takich miejscach nawet Prosy nie popatrza na format poniewaz w tym miejscu obowiazuje niejako dowolna kreatywnosc. Calkowicie amatorska. Byc moze w swiecie Pro takie warunki fotografii bylyby niedopuszczalne - gdzie obowiazuja pewne standardy - przede wszystkim pelna klatka (ktorej zaden smartfon nie spelnia i spelniac nie bedzie), 3:2 najczesciej, porzadne szklo (w przypadku Canona na ktorego systemie bazuje, obiektywy z literką L i czerwoną obwódką) itd. Oczywiscie istnieja pewne wybryki natury, ktore przebijaja sie przez mase nijakości ale to juz jest odrebny temat. Trzeba przejrzeć dziesiatki tysiecy fotografii aby zrozumiec.

 iMac + MacBook Air + Time Capsule |  iPhone 12 Pro |  iPhone 11 Pro Max |  WATCH + Band(PRODUCT) RED |  iPad Pro 12,9" +  Pencil

#24 kpisarz2

kpisarz2
  • 14 postów

Napisano 05 listopada 2016 - 00:55

Oleyek a moim zdaniem większość woli piękne zdjęcia w 16/9,na których nie widać jak to twierdzisz utraty jakości w stosunku do 3/2 (na poziomie amatorskim) A jeżeli chodzi o apki ze store to są one na żenującym poziomie.chciałbym mieć możliwość jak to jest np.we flagowcach konkurencji zrobienia 16/9 z poziomu stockowego aparatu. A twierdzenie że np. S7 edge robi w 16/9 zdjęcia jak aparat z biedronki, sorry ale oznacza że w życiu nie miałeś tego telefonu w reku

#25 douglas

douglas
  • 613 postów

Napisano 05 listopada 2016 - 01:24

Zarówno iPhone 7 (i starsze tez) jak i S7 maja matryce o proporcjach 4:3, jeżeli S7 ma opcje robienia zdjęć w 16:9 oznacza to, ze robi cropa na oryginalnym zdjęciu wiec siła rzeczy maja one mniejsza rozdzielczość. Nie rozumiem dlaczego aplikacje na IP robiące zdjęcia 16:9 psują jakość, przecież to zwykły crop, który można zrobić w każdym edytorze i jakosc nie ulegnie degradacji...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych