Jak w tytule, co to jest, do czego służy, do czego można wykorzystać. Opis na stronach Apple jakoś mnie nie satysfakcjonuje i nie wyczerpuje tematu.

Bonjour - czym to się je?
Rozpoczęty przez
elrobsono
, 15 lut 2006 19:32
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 15 lutego 2006 - 19:32
Napisano 15 lutego 2006 - 19:50
6,
jedyne praktyczne zastosowanie Bonjour (dawniej Rendezvous) z jakim się spotkałem to wyszukiwanie host'ów Timbuktu v8. w sieci lokalnej.
Napisano 16 lutego 2006 - 00:20
Korzysta również z tego Finder przy udostępnianiu plików i drukarek, Adium, iChat i wiele innych programów. Ogólnie mówiąc jest to sposób na połączenie (w sensie widzenie się nawzajem) urządzeń w sieci bez konieczności jej konfigurowania. Normalnie musisz przejść przez procedurę ustawienia adresów IP, masek, adresów bramek, etc., a z Bonjour wystarczy wsadzenie wtyczki w gniazdo sieciowe.
Napisano 16 lutego 2006 - 01:19
Czyli załóżmy, że zainstaluję Bonjour dla Windows to będę się z mojego maczka połączyć z tym komputerem nawet jeśli teraz jakimś cudem nie mogą się zobaczyć w sieci ??
Napisano 16 lutego 2006 - 08:03
Teoretycznie tak - nie próbowałem nigdy windowsowej wersji Bonjour, więc nie mogę nic zagwarantować, ale do tego się to sprowadza: komputery powinny się zobaczyć "same z siebie".
Napisano 16 lutego 2006 - 10:35
Przetestujemy, zobaczymy

Napisano 16 lutego 2006 - 11:26
Bonjour dla Windows służy głównie do podłączania się do drukarek sieciowych działających w makowej sieci - zasoby wintela raczje nie będą widoczne.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych