Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Bonjour - czym to się je?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 elrobsono

elrobsono
  • 1 516 postów
  • SkądBarcelona, ES

Napisano 15 lutego 2006 - 19:32

Jak w tytule, co to jest, do czego służy, do czego można wykorzystać. Opis na stronach Apple jakoś mnie nie satysfakcjonuje i nie wyczerpuje tematu.

#2 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 15 lutego 2006 - 19:50

6, jedyne praktyczne zastosowanie Bonjour (dawniej Rendezvous) z jakim się spotkałem to wyszukiwanie host'ów Timbuktu v8. w sieci lokalnej.

#3 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 lutego 2006 - 00:20

Korzysta również z tego Finder przy udostępnianiu plików i drukarek, Adium, iChat i wiele innych programów. Ogólnie mówiąc jest to sposób na połączenie (w sensie widzenie się nawzajem) urządzeń w sieci bez konieczności jej konfigurowania. Normalnie musisz przejść przez procedurę ustawienia adresów IP, masek, adresów bramek, etc., a z Bonjour wystarczy wsadzenie wtyczki w gniazdo sieciowe.

#4 elrobsono

elrobsono
  • 1 516 postów
  • SkądBarcelona, ES

Napisano 16 lutego 2006 - 01:19

Czyli załóżmy, że zainstaluję Bonjour dla Windows to będę się z mojego maczka połączyć z tym komputerem nawet jeśli teraz jakimś cudem nie mogą się zobaczyć w sieci ??

#5 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 lutego 2006 - 08:03

Teoretycznie tak - nie próbowałem nigdy windowsowej wersji Bonjour, więc nie mogę nic zagwarantować, ale do tego się to sprowadza: komputery powinny się zobaczyć "same z siebie".

#6 elrobsono

elrobsono
  • 1 516 postów
  • SkądBarcelona, ES

Napisano 16 lutego 2006 - 10:35

Przetestujemy, zobaczymy ;)

#7 hwojtek

hwojtek
  • 1 273 postów
  • SkądGrzebienisko - Warszawa - cała Europa

Napisano 16 lutego 2006 - 11:26

Bonjour dla Windows służy głównie do podłączania się do drukarek sieciowych działających w makowej sieci - zasoby wintela raczje nie będą widoczne.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych