Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac Mini - warto kupić dla nowicjusza?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
73 odpowiedzi w tym temacie

#26 maciek5s

maciek5s
  • 1 108 postów
Napisano 30 października 2016 - 13:16

A co jest lepsze, Fusion Drive 1TB czy SSD 256GB PCIe?

iPhone 5s Mac mini  Watch Series 1

#27 michobo

michobo
  • 1 160 postów

Napisano 30 października 2016 - 15:58

Zależy jakie kryterium oceny - prędkość czy pojemność

#28 maciek5s

maciek5s
  • 1 108 postów
Napisano 30 października 2016 - 21:22

Myślę, że 256 by mi starczyło. Teraz mam zajęte 140GB.

Chociaż 450zł taniej wychodzi Fusion w takim Media Markt, bo nie ma tego SSD

Użytkownik maciek5s edytował ten post 30 października 2016 - 22:23

#29 kalvin

kalvin
  • 789 postów
  • SkądDE

Napisano 30 października 2016 - 22:42

ale dopiero jak odpaliłem ssd pcie na miniaczku to zrozumialem że to jest to :)

Witam,
ja również jaki czas temu też zastanawianem się nad dołożeniem dysku PCIe do mini. Jaki dysk kupiłeś ?

  MacBook Air 2020    iPhone 12    HomePod mini    Apple TV 4k   

#30 jaco88

jaco88
  • 781 postów

Napisano 31 października 2016 - 11:01

256GB to nie 1TB ale brał bym zdecydowanie SSD 

archiwizację zawsze można zorganizować na zewnętrznym nośniku :) 

co do dokładania do 512GB SSD vs 16GB zdecydowania wybrał bym to drugie czyli większą ilość RAM-u chociaż prawdę mówiąc nie wiem czy w ogóle decydował bym się na obecne mini za takie pieniądze, chyba bardziej szukał bym MBP 2015 w dobrej cenie. Poprzednie modele pewnie niedługo będą dostępne w naprawdę korzystnych cenach. 

#31 maciek5s

maciek5s
  • 1 108 postów
Napisano 31 października 2016 - 12:41

A jak to jest z systemami w komputerach Apple? Bo szczerze nie mam pojęcia. Czy jest podobnie jak w iPhone, że po jakimś czasie nie można aktualizować do najnowszego systemu w starszych sprzętach? Jakby nie patrzeć to najnowsze Mini ma już 2 lata.

#32 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 31 października 2016 - 12:49

A jak to jest z systemami w komputerach Apple? Bo szczerze nie mam pojęcia. Czy jest podobnie jak w iPhone, że po jakimś czasie nie można aktualizować do najnowszego systemu w starszych sprzętach? Jakby nie patrzeć to najnowsze Mini ma już 2 lata.

Poniekąd jest podobnie, bo najnowsze wersje mac os nie są obsługiwane przez starsze komputery, ale ubijanie starszych komputerów trwa zdecydowanie dłużej. Obecnie komputery z 2009 roku mogą ciągle zainstalować najnowszy macos. Więc myślę, że mac mini jeszcze z 5 lat pociągnie. Starsze komputery mogą natomiast nie mieć wszystkich funkcji z powodów sprzętowych - np. jak komputer nie ma bluetooth 4.1 to nie będzie działał Handoff, który opiera się na tym protokole więc logiczne.

Użytkownik klnt edytował ten post 31 października 2016 - 12:50

#33 jaco88

jaco88
  • 781 postów

Napisano 31 października 2016 - 16:58

wiadomo że nikt nie będzie wspierał danego sprzętu wiecznie ale mimo wszystko w przypadku Apple otrzymujemy aktualizację do nowego systemu prze relatywnie długi czas 

#34 maciek5s

maciek5s
  • 1 108 postów
Napisano 31 października 2016 - 19:01

Powiem Wam, że mam niezły zgryz, ponieważ wiem, że do czynności jakich wykonuje opisywany przeze mnie Mini by starczył, jednakże z tyłu głowy wciąż siedzi mi ta myśl, że mogą niedługo wydać nowego Mini, a wtedy, albo ceny ówczesnych spadną i będzie można kupić go w jeszcze lepszej wypasionej konfiguracji taniej, albo nowy Mini za te same pieniądze co dziś najlepszy, będzie dużo lepiej napakowany. Raczej w tym roku już nie zaprezentują, a może jednak? Wątpię, choć chciałbym. Jest jakaś szansa, że marzec 2017, ale co jeśli tego nie zrobią, a tyle czekania. Gdybym miał przeznaczone z 8-10 tyś to bez zastanowienia kupiłbym MacBooka Pro, który też może służyć jak stacjonarka (ówczesny mój laptop właśnie do tego służy, stoi wyżej na biurku i mam do niego osobną klawiaturę), a w razie wyjazdu łatwo go zabrać.

Wszystko byłoby prostsze gdyby parę dni temu zaprezentowali nowego Mini, albo wydali jakieś oświadczenie, że Mini umarł. Aj -_-

Chyba przeczekam z tydzień, może dwa i wtedy zdecyduje czy dalej czekać czy wydać trochę gotówki :P

Ale pamiętajcie, dalsze sugestie i komentarze mile widziane. Za wszystkie wypowiedzi z góry dziękuje i szanuje, że poświęcacie czas. Może Wasze wypowiedzi skuszą mnie na coś innego ;)

Ogólnie to najmniej przekonuje mnie procesor(z racji tego, że komputer ma służyć kilka lat), że tylko dwa rdzenie, coś ktoś na ten temat?

I jeszcze, jaki monitor polecacie gdybym jednak się skusił na Mini? Myślę, że z 500-1000zł to max.

Użytkownik maciek5s edytował ten post 31 października 2016 - 19:02

#35 michobo

michobo
  • 1 160 postów

Napisano 31 października 2016 - 19:27

Naprawde sadzisz ze nowy mini będzie napakowany? :)

Bo mnie ostatnie prezentacje Apple oduczyły takiego bezkrytycznego optymizmu....

#36 maciek5s

maciek5s
  • 1 108 postów
Napisano 31 października 2016 - 19:33

Może nie napakowany (złe słowo), ale trochę lepsza konfiguracja, może w najtańszym już będzie 8GB RAM, Fusion Drive. 

Gdyby nie to, że chcę komputer na innym systemie, to nie pomyślałbym pewnie o Apple nawet przez chwilę, bo ceny mają trochę z kosmosu. Chyba  żebym spał na pieniądzach i nie miał co z nimi robić.

#37 jaco88

jaco88
  • 781 postów

Napisano 31 października 2016 - 20:25

ja szczerze powiedziawszy porzuciłem już nadzieje jeśli chodzi o nowe moce Mini, to chyba po prostu nie jest w ich interesie :) zrobili relatywnie mocne i łatwe do rozbudowy late 2012 i pewnie do tej pory tego żałują :P hehe

#38 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 31 października 2016 - 22:59

Powiem Wam, że mam niezły zgryz, ponieważ wiem, że do czynności jakich wykonuje opisywany przeze mnie Mini by starczył, jednakże z tyłu głowy wciąż siedzi mi ta myśl, że mogą niedługo wydać nowego Mini, a wtedy, albo ceny ówczesnych spadną i będzie można kupić go w jeszcze lepszej wypasionej konfiguracji taniej, albo nowy Mini za te same pieniądze co dziś najlepszy, będzie dużo lepiej napakowany. Raczej w tym roku już nie zaprezentują, a może jednak? Wątpię, choć chciałbym. Jest jakaś szansa, że marzec 2017, ale co jeśli tego nie zrobią, a tyle czekania. Gdybym miał przeznaczone z 8-10 tyś to bez zastanowienia kupiłbym MacBooka Pro, który też może służyć jak stacjonarka (ówczesny mój laptop właśnie do tego służy, stoi wyżej na biurku i mam do niego osobną klawiaturę), a w razie wyjazdu łatwo go zabrać.

Wszystko byłoby prostsze gdyby parę dni temu zaprezentowali nowego Mini, albo wydali jakieś oświadczenie, że Mini umarł. Aj -_-

Chyba przeczekam z tydzień, może dwa i wtedy zdecyduje czy dalej czekać czy wydać trochę gotówki :P

Ale pamiętajcie, dalsze sugestie i komentarze mile widziane. Za wszystkie wypowiedzi z góry dziękuje i szanuje, że poświęcacie czas. Może Wasze wypowiedzi skuszą mnie na coś innego ;)

Ogólnie to najmniej przekonuje mnie procesor(z racji tego, że komputer ma służyć kilka lat), że tylko dwa rdzenie, coś ktoś na ten temat?

I jeszcze, jaki monitor polecacie gdybym jednak się skusił na Mini? Myślę, że z 500-1000zł to max.

Z takim tokiem myślenia nigdy nic nie kupisz, bo zawsze może "za chwilę" wyjść coś lepszego. Kup teraz i nie czekaj. Jak wyjdzie nowy model to najwyżej sprzedasz ten i kupisz nowy, ile będziesz stratny - kilka stówek max? Poza tym po wyjściu mac mini 2014 ceny używek miniaków z 2012 roku z czterema rdzeniami poszły w górę. Procesorem bym się nie martwił, bo 4 rdzenie wykorzystują tylko profesjonalne programy, a jeżeli nie zajmujesz się renderingiem i podobnymi rzeczami to dwa rdzenie Ci wystarcza. Ja do miniaka mam monitor Dell U2515H i jest świetny, chociaż trochę przewyższa Twój założony budżet, ale według mnie warto - poczytaj sobie o nim.

#39 maciek5s

maciek5s
  • 1 108 postów
Napisano 31 października 2016 - 23:26

Teraz siedzę na 15 calowym laptopie i myślę, że do 21 cali monitor w zupełności wystarczy

No może do 23

#40 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 31 października 2016 - 23:43

Teraz siedzę na 15 calowym laptopie i myślę, że do 21 cali monitor w zupełności wystarczy

No może do 23

Mi zależało na rozdzielczości 2560x1440, bo taką miałem w iMacu i nie wyobrażam sobie pracy na mniejszej już teraz. Na ekranie mieści się wszystko co potrzebuje, dużo wygodniej się pracuje na dwóch dokumentach obok siebie. A 21" raczej się nie trafiają z taką rozdzielczością. Ale ten dell ma cienką ramkę więc nie zajmuje dużo miejsca na biurku, a już szczególnie jak się go powiesi na ścianie. I ma dużo dodatkowych portów, które uwolnią porty z maczka.

Użytkownik klnt edytował ten post 31 października 2016 - 23:44

#41 maciek5s

maciek5s
  • 1 108 postów
Napisano 01 listopada 2016 - 13:33

Powiem Wam, że z chęcią bym wziął iMaca 21,5 4k, ale bym musiał podwoić budżet, a jak bez 4k, to dopłata 2,5 tysiąca i jest klawiatura, myszka i monitor, no i procesor 4 rdzenie, ogólnie chyba bardziej się opłaca cena do tego co dają w porównaniu do Mini, ale nie wiem czy mogę tak nadwyrężyć budżet. Chociaż nie wiem ile kosztują monitory w podobnych parametrach, które ma iMac, a kupić komputer za 4tyś, a do tego tani monitor, to też trochę bez sensu.

Problem w tym, że nie znalazłem żadnego fajnego monitora do mini, który by mi się spodobał póki co. 

Ciężko będzie się zdecydować. Jeden i drugi czymś kusi.

#42 michobo

michobo
  • 1 160 postów

Napisano 01 listopada 2016 - 17:51

to se jeszcze sprawdz jaka jest awaryjność iMac'ów

#43 maciek5s

maciek5s
  • 1 108 postów
Napisano 01 listopada 2016 - 20:14

to se jeszcze sprawdz jaka jest awaryjność iMac'ów

Mówisz? A jaki polecisz monitor tak z 21,5 cala nie za drogi? Do mini chciałbym jakiś monitor, który się wpasowuje też wyglądem, może kolorem, coś w ten deseń.

Faktycznie nie ma co za długo czekać czy może wydadzą nowy Mini czy nie, poza tym jakbym wziął ten za 4tyś to by mi starczył do wszystkiego, bo nie robię jakichś tam rzeczy wielkich na komputerze. Myślę też że starczyłby na 2-3 lata. Pozostaje tylko znaleźć jakiś fajny monitor i poczekać z tydzień, góra dwa na przypływ funduszy.

#44 krissolek

krissolek
  • 431 postów
  • SkądLubań/Wrocław

Napisano 01 listopada 2016 - 20:31

Nie spodziewałbym się nowego Mini. Zabiera on klientów droższemu bratu, więc Apple sztucznie stara się go "ubić" zostawiając w tyle ze specyfikacją. Aktualnie wersje 2012 radzą sobie aż nadto dobrze i użytkownicy nie czują potrzeby wymiany na nowe modele powodując spadek sprzedaży.

 iPhone X  iPad Pro 12,9  Pencil  Macbook Pro 13" Retina  Watch Steel

#45 kalvin

kalvin
  • 789 postów
  • SkądDE

Napisano 01 listopada 2016 - 21:42

Kurcze co trzeba robić żeby ubić maca mini ? U mnie mini 2014, i5 8GB, Samsung EVO 850 podłączone 2 monitory 2k. Na jednym monitorze Parallels - Windows 10. Na drugim przeglądarka z masą okien do tego tuner SAT HD który non stop działa i leci zawsze TV HD i masę innych rzeczy w tle TM itp. Nawet nie słyszę wiatraka. Wszystko działa odpala się bardzo szybko. Te sprzęty naprawdę dobrze i stabilnie działają. Co do monitora to polecam Della U2515H idealne do mini.

#46 maciek5s

maciek5s
  • 1 108 postów
Napisano 01 listopada 2016 - 21:50

Dwie osoby poleciły ten sam monitor, ale jak już pisałem nie chcę wydawać 1500zł na monitor.  Max z 800zł

Filmy oglądam na telewizorze, potrzebują monitor tzw do biura, w gry grać nie będę, filmów też nie będę oglądać. Myślę, że 21,5 cala wystarczy na spoko.

#47 kalvin

kalvin
  • 789 postów
  • SkądDE

Napisano 01 listopada 2016 - 21:56

Zobacz w temacie (pokaż swojego maca- mój post) jak ten monitor świetnie wygląda z mac mini. Warto kupić ten monitor, ma huba USB 3.0 / DP / HDMi / USB do ładowania, PIVOT i wiele innych. Rozdzielczość 2k świetnie wygląda. Można nawet dokupić głośnik oryginalny della i zamontować pod monitor.  

Dell U2414H też ładnie wygląda ale to tylko FullHD (cena 980) 

Użytkownik kalvin edytował ten post 01 listopada 2016 - 21:58

#48 maciek5s

maciek5s
  • 1 108 postów
Napisano 01 listopada 2016 - 22:01

No nieźle, właśnie chodzi mi o to by podstawka w miarę zlewała się z Mini, w sensie by miała podobny kolor, wezmę Twoje zdanie pod uwagę.

• kalvin lubi to

#49 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 01 listopada 2016 - 22:34

Jeszcze możesz brać pod uwagę zakup z dyskiem klasycznym HDD 1TB SATA i zmienić go na SSD SATA.

Za dopłatę, którą musiałbyś dołożyć do konfiguracji z 1TB Fusion być może kupisz 1TB SSD SATA (który będzie szybszy niż Fusion) i jeszcze zostanie Ci HDD, który możesz wykorzystać jako dysk przenośny/zewnętrzny.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#50 maciek5s

maciek5s
  • 1 108 postów
Napisano 01 listopada 2016 - 22:42

Jeszcze możesz brać pod uwagę zakup z dyskiem klasycznym HDD 1TB SATA i zmienić go na SSD SATA.

Za dopłatę, którą musiałbyś dołożyć do konfiguracji z 1TB Fusion być może kupisz 1TB SSD SATA (który będzie szybszy niż Fusion) i jeszcze zostanie Ci HDD, który możesz wykorzystać jako dysk przenośny/zewnętrzny.

No właśnie, ale zmiana wiążę się chyba z utratą gwarancji.

Widziałem na allegro taniej o 300zł Mini z procesorem 2.6 zamiast 2.8, a do tego 256 SSD, ale nie wiem czy by to się zbytnio opłacało. Myślę, że Fusion będzie ok.

Użytkownik maciek5s edytował ten post 01 listopada 2016 - 22:45

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych