Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac Mini - warto kupić dla nowicjusza?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
73 odpowiedzi w tym temacie

#1 maciek5s

maciek5s
  • 1 108 postów
Napisano 28 października 2016 - 20:05

Witam

Chodzi o Maca Mini za 4699zł, podstawowego czyli Dwurdzeniowy procesor Intel Core, i5 2,8 GHz, 8 GB pamięci RAM, Fusion Drive 1 TBIntel Iris Graphics.

Czy taki komputer posłużyłby mi na kilka lat i nie zwolnił by jakoś po np 2 latach?? Zależy mi na nowym kompie, nie na używce.

Używam komputera tylko do przeglądania internetu, czasem zagrania w jakiegoś pasjansa i nic więcej. Obejrzę coś na YT itp. Stron przeglądam dużo. Chcę by mój komputer współgrał z moim iPhone'm. Pisał z niego SMSy i różne takie. Jakichś nadzwyczajnych rzeczy na komputerze nie robię. Chcę by komputer włączał się szybko, ewentualnie szybko kopiował jakiś plik czy film I żeby śmigał na najnowszym systemie bezproblemowo przez jakieś 3-4 lata. Chcę by mój komputer zapierniczał. Bo do tych rzeczy, które robię na komputerze to musi zapierniczać! Czy ten Mac Mini jest już za stary? Czy dwa rdzenie do tego wystarczą?

Pytanie też czy wybrać darmowy Fusion Drive 1 TB czy może pamięć masową flash 256GB. 

Obecnie posiadam laptopa z Windowsem 8. Intel Pentium 2117U @  2x 1.80GHz, RAM 4GB, HDD 500GB.
Nie chodzi może jakoś źle, ale chciałbym coś szybszego, coś co nie łapie wirusów, a poza tym zapoznać się z systemem Apple. Póki co się zastanawiam tylko nad kupnem. Mam fajną klawiaturę i myszkę, zależy mi na komputerze stacjonarnym, właśnie od Apple. A myślę, że na rozpoczęcie przygody nie ma co kupować droższego sprzętu. Myślę, że 4 tyś to max. Ten Mac w MM można kupić już od 4150zł jakoś tak.

Poza tym nie miałem nigdy styczności z Mac OS, prócz sklepów typu Media Markt. Czy jest bardziej wydajny od Windowsa? Który system na tym samym komputerze chodzi szybciej?

Liczyłem, że na wczorajszej konferencji pojawi się nowy Mac Mini, nie wiem czy może poczekać do wiosny, czy jakieś plotki wskazują na to?

Nie znam się za bardzo na komputerach, także liczę na Wasze sugestie i informacje.

Pozdrawiam

iPhone 5s Mac mini  Watch Series 1

#2 michobo

michobo
  • 1 160 postów

Napisano 29 października 2016 - 05:15

Napiszę tak - komputer ten nie jest wart tych pieniędzy. Przede wszystkim dlatego że NIC w nim nie zmienisz a specyfikacja jest żałosna

To już lepiej kup sobie Macbooka Air lub zapoluj na ciekawą ofertę z MBP.... W razie czego (chęci kupna nowego komputera) - szybciej (łatwiej) go sprzedasz.

Użytkownik michobo edytował ten post 29 października 2016 - 05:16

#3 maciek5s

maciek5s
  • 1 108 postów
Napisano 29 października 2016 - 09:23

Napiszę tak - komputer ten nie jest wart tych pieniędzy. Przede wszystkim dlatego że NIC w nim nie zmienisz a specyfikacja jest żałosna

To już lepiej kup sobie Macbooka Air lub zapoluj na ciekawą ofertę z MBP.... W razie czego (chęci kupna nowego komputera) - szybciej (łatwiej) go sprzedasz.

Nawet jeżeli komputer ma służyć mi tylko do przeglądania stron i grania w pasjansa (kilka lat, potem oddam rodzicom by układali karty czy mahhjonga)? Zależy mi na stacjonarce, bo komputer ma stać cały czas na jednym miejscu w domu. Póki co tylko nad tym rozmyślam. Nic konkretnego. Zawiodłem się bardzo, że dwa dni temu Apple nie zaprezentowało nowego Mini.

#4 cesiu111

cesiu111
  • 741 postów
  • SkądRz

Napisano 29 października 2016 - 10:07

Ja się dziwię, że ktoś w ogóle rozważa kupno mąka mini w takiej konfiguracji za taką cenę. Maki mini to bardzo porządne komputery (miałem late 2012 i7, mam 2012 i5), ale nie z takimi bebechami za (wciąż) tak wysoką cenę.

#5 YABBA235

YABBA235
  • 476 postów

Napisano 29 października 2016 - 10:23

Ja swojego wziałem za ł 3 tys, ale oczywiscie musialem wywalic oryginalny dysk hdd i wymiwnic na applowy ssd - drogi ale warto ).

Osobiscie bym tyle nie dał ile chcesz zapłacić ale to twoje pieniądze :)

Natomiast te wszystkie opinie że mini "14 do niczego się nie nadaje to włóż między bajki.Wirtualny windows, Lightroom wszystko chodzi jak ta lala.

P.S.

Ja też się zawiodłem brakiem nowego mini - można mieć tylko nadzieję, że jeżeli faktycznie nie zamknęli tej linii to nowy będzie mieć procki kaby lake więc będzie można spokojnie pooglądać filmy 4k z hdr-em :) - ja używam mini jako htpc.

Zona na Acera Swift 3, pierwsza córka ma Yogę 520, druga ma Yogę 530, ja mam MacBooka Pro 16" '19 (OC Hackintosh Razer Blade) oraz  iphone XS, backupy i TM ASUSTOR Nimbustor

#6 maciek5s

maciek5s
  • 1 108 postów
Napisano 29 października 2016 - 14:21

Jakby ktoś patrzył na cenę w przypadku sprzętu Apple, to nigdy nic by nie kupił, bo za tańsze pieniądze można mieć coś wydajniejszego. Jeżeli nie Mac Mini to co? Pisałem, że chcę zaznajomić i 'pożyć' trochę na Apple'owskim systemie.

Mało tego, gdy porównywałem wczoraj mini komputery Asus z Mac Mini (tak z ciekawości), to o dziwo były bardzo podobne ceny,  normalnie szok.

Jeżeli nie opłaca się kupować Maca Mini za 4tyś to tak samo iMaca za 6tyś z podobnymi parametrami, na to wychodzi.

Czy naprawdę trzeba kupić MacBooka Pro czy iMaca za 8 tysięcy by był wart tych pieniędzy? 

A jeżeli nie Mac Mini to jaka malutka stacjonarka do domu?

#7 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 29 października 2016 - 15:38

Ogólnie to cena nowych mac mini jest dość wysoka, chociaż sam komputer jest spoko. Mam podobnego jak podałeś i w ogóle nie żałuje zakupu, mam go już prawie rok i nawet w cięższych zastosowaniach sobie daje radę (wiadomo, z umiarem). Ja kupiłem używkę (ok 3k), bo tak jak mówiłem - oficjalna cena jest przestrzelona ;) Ale sam komputer bardzo w porządku tylko upewnij się, że to wersja fusion drive 128ssd+1tb hdd, bo nie pamiętam, w którym komputerze, ale któryś model apple zrobiło łącząc bezczelnie 1tb hdd z 20gb ssd co wg. mnie jest kurewstwem. Pamiętaj, że cena nie obejmuje klawiatury i myszki, a do maka bardzo wskazana jest magic mouse i klawiature też od apple - mocno zwiększają komfort pracy, a są dość drogie.

#8 cesiu111

cesiu111
  • 741 postów
  • SkądRz

Napisano 29 października 2016 - 16:45

Jeżeli to ma być Twój pierwszy komputer Apple'a i do tego stacjonarny, to będąc na Twoim miejscu rozglądnąłbym się wersjami late 2012 (wciąż im nic nie brakuje, a do tego RAM wymienisz samemu) lub używką z roku 2014.

Maki mini należą do najmniej awaryjnych komputerów Apple, więc jeżeli trafisz na zadbaną sztukę, to powinna pociągnąć jeszcze sporo, a do tego nie trzeba się martwić o stan baterii ;)

Jak pisałem wyżej - mam late 2012 i5 z 10GB RAM i 500GB SSD do tego monitor 27" 1440p i miniacz daje radę bezproblemowo w większości przypadków pozostając bezgłośnym. USB 3.0 jest, Thunderbolt jest, HDMI jest, czytnik kart SD też. Niczego mu nie brakuje.

Co zamiast mini? Ja teraz wymieniłbym jedynie na mbp, ale to ma być komputer stacjonarny, także nie mam innego pomysłu poza powyższym.

#9 maciek5s

maciek5s
  • 1 108 postów
Napisano 29 października 2016 - 17:57

Co do klawiatury i myszki, mam klawiaturę Logitecha, która pasuje do każdego systemu, mogę nią pisać nawet na iPhone, myszkę też nówkę Logitecha z września.

Jeżeli chodzi o dysk, to czytałem, że w Mac Mini jest 128, a nie 24. W iMac jest 24. 

A jeżeli chodzi o właśnie takie mini stacjonarki to nie ma większego wyboru, wszystkie są drogie, a z Apple jest tylko Mac Mini.

W jednej cenie jest Fusion Drive 1TB lub flash 256GB PCIe, którą lepiej wybrać?

Jeszcze nie wiem czy zdecyduje się na mini czy może kupię coś innego. Jeżeli miałbym dopłacić 960zł to na co byłoby najlepiej, procesor i7 3,0, pamięć RAM 16GB czy 512MB pamięci masowej? Co by było najbardziej wskazane?

Jeszcze się porozglądam i Was poczytam, nie ma co na szybko brać, trzeba przemyśleć za i przeciw, może na końcu wyląduje z MacBookiem? Kto wie.

#10 angelares

angelares
  • 912 postów
  • Skądona taka blada?

Napisano 29 października 2016 - 19:09

Moim zdaniem:

mam wolniejszego mini bo z 2011 z i5, 8 GB, fusiondrive samoróbka z samsunga 830 i starego dysku 5400 obr/min appla. Jak dla mnie 4ry rdzenie z i7 potrzebe są komuś, kto siedzi w video/obróbce na codzień. Tak naprawdę nie wiem jaki soft do końca potrafi wykorzystać te 4ry rdzenie, ale pewnie żaden z tych przez ciebie opisywanych. Z mojego punktu widzenia nie potrzebuję szybszego maca - robię na nim developerkę na windowsie na virtualce, syn muzykę w Logicu (zazwyczaj 8 ścieżek + efekty). Tak z grubsza - obecnie mogę się zaktualizować do najnowszego systemu Sierra (choć poczekam) i po 5ciu latach uważam, że jest fajnie. System szybki, komputer ma wystarczającą moc. Zbudowałem sobie eGPU do grania choć nowy mini będzie miał thunderbolt 3 więc będzie do niego można podłączyć eGPU innych producentów jak razer:) z full throttle 40Gb/s. 

Podsumowując - dla twoich wymagań sprzęt jest ok. Nie spodoba się sprzedasz i niewiele stracisz. Ja się przesiadłem z windowsa (którego nota bene wciąż używam w domu i pracy) w 2011 i nie żałuję. Ale to każdy musi sobie sam ocenić.

Pozzdro, aa

P.S.

Byłem testerem Windowsa 7

#11 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 29 października 2016 - 19:10

Co do klawiatury i myszki, mam klawiaturę Logitecha, która pasuje do każdego systemu, mogę nią pisać nawet na iPhone, myszkę też nówkę Logitecha z września.

Jeżeli chodzi o dysk, to czytałem, że w Mac Mini jest 128, a nie 24. W iMac jest 24. 

A jeżeli chodzi o właśnie takie mini stacjonarki to nie ma większego wyboru, wszystkie są drogie, a z Apple jest tylko Mac Mini.

W jednej cenie jest Fusion Drive 1TB lub flash 256GB PCIe, którą lepiej wybrać?

Jeszcze nie wiem czy zdecyduje się na mini czy może kupię coś innego. Jeżeli miałbym dopłacić 960zł to na co byłoby najlepiej, procesor i7 3,0, pamięć RAM 16GB czy 512MB pamięci masowej? Co by było najbardziej wskazane?

Jeszcze się porozglądam i Was poczytam, nie ma co na szybko brać, trzeba przemyśleć za i przeciw, może na końcu wyląduje z MacBookiem? Kto wie.

Ja mam wersję 128 SSD + 1TB HDD i dla mnie spokojnie wystarcza, i tak większość rzeczy mam na ssd a na dysku talerzowym i jeszcze zewnętrznym mam głównie zdjęcia.  Także sam już się zastanów co lepsze, możliwe, że 256SSD jest rozsądniejszym wyborem, bo talerzowy HDD możesz zawsze podłączyć zewnętrzny. A z wyboru: i7 / 16GB ram i 512GB ssd to bym zdecydowanie brał 16GB ram. i7 przyda się tylko w poważniejszych zastosowaniach jak jakieś renderowanie itp. W codziennym użytkowaniu różnicy nie zauważysz, a na pewno nie będzie ona warta 1000 zł. Mi wystarcza 128SSD więc na 512 też byłoby mi szkoda, natomiast 16GB ramu bez problemu bym zagospodarował ;)

Obecnie mam 2 komputery od Apple - Maca Mini takiego jak podałeś i MBA 11" z 2013roku 1.3/4/128 i oba działają szybko i bezproblemowo - podejrzewam, że jeszcze dobre kilka lat minie zanim je zmienię. 

Użytkownik klnt edytował ten post 29 października 2016 - 19:11

#12 maciek5s

maciek5s
  • 1 108 postów
Napisano 29 października 2016 - 19:46

Faktycznie więcej miejsca nie potrzebuje. Na windowsie mam 500GB i zostaje mi jeszcze 300GB wolnego.

Jedyną opcja prócz Mac Mini jest MacBook Pro, który może stać na biurku jako stacjonarny, tylko 15 cali jest 2 razy droższy. Jednakże zawiera kamerkę i nie trzeba kupować monitora. Bo MacBook 13 cali może być dla mnie trochę mały, sam nie wiem. Aj mam ciężki orzech do zgryzienia.

Bo kurde zaprezentowali by nowego Mini i nie musiałbym długo myśleć. Po wprowadzeniu nowego MacBooka Pro jakoś ceny starych w ogóle nie spadły, ciekawe czy jak będą nowe w PL to czy cena starych spadnie.

Dużo zajmuje samo oprogramowanie macOS Sierra czy co tam jest?

#13 angelares

angelares
  • 912 postów
  • Skądona taka blada?

Napisano 29 października 2016 - 20:53

Czasami bywało tak, że nowe kompy pokazywali jeszcze przed świętami. Więc może warto poczekać. Jak masz iphona i kupisz maka może będziesz robił więcej zdjęć - mi biblioteka urosła dość mocno. Muzyka i filmy obecnie to strumień.

Jedyne co by mnie przekonywało do kupna nowego to thunderbolt 3 bo nie wierzę, że wstawią tam jakąkolwiek fajną grafę od ati więc pozostanie eGPU. 

Iphone może robić za kamerkę - airbeam na przykład. Na głośniki też bym się nie rzucał bo to bida z nyndzą. Jedyne fajne słyszałem w macbooku 12. Może o nim pomyśl. Naprawdę fajny i szybki sprzęt. Skrojony na twoje potrzeby. 

W Pro bym się nie wbijał.

Wielkość systemu to może jakieś 5-10 GB. Instalacja ma 4.88 GB więc nawet jakby po rozpakowaniu było 10 to i tak looz. 

Pozzdro, aa

Użytkownik angelares edytował ten post 29 października 2016 - 20:56

#14 maciek5s

maciek5s
  • 1 108 postów
Napisano 29 października 2016 - 21:20

Myślę, że tu jest w miarę fajne porównanie i nie wiem czemu mini jest tak krytykowane

t84yva.png

Użytkownik maciek5s edytował ten post 29 października 2016 - 21:22

#15 MiL

MiL
  • 1 472 postów
Napisano 29 października 2016 - 23:25

Poważnie chcesz wydać 5000 na komputer do internetu i pasjansa?

#16 lukwiat

lukwiat
  • 16 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 29 października 2016 - 23:26

Wybór MacMini w konfiguracji i za cenę, którą rozważasz jest delikatnie rzecz biorąc mało rozsądny.

Przede wszystkim, jak chce wydać 4600 zł na stacjonarnego Maca to zdecydowanie bardziej polecam Ci wybór iMaca - nowy w podobnej konfiguracji jest w zbliżonej cenie. Dostajesz za te pieniądze super wyglądający komputer - odpada już Ci kwestia zakupu monitora. W komplecie dostajesz też klawiaturę i myszkę Apple (tu drobna uwaga - dla mnie możliwość korzystania z gestów to jedna z tych zalet MacOs, która jest dużą przewagą nad Windows - to obsługuje tylko mysz i gładzik Apple lub ewentualnie zamienniki tych sprzętów z Logitecha, a nie inny sprzęt).

Ponadto do tak podstawowych zadań wystarczy Ci najtańsza wersja Maca Mini - można go dostać u niektórych sprzedawców za 2.000 zł. Wadą jest tu dysk talerzowy - można wymienić na ssd.

Osobiście zawodowo korzystam z Macbook Pro Mid 2012 z SSD i 10 GB RAM.

Rok temu dokupiłem sobie MacMini w najtańszej wersji z 4 GB RAM wymienionym dyskiem na SSD.

Korzystam z obu sprzętów zamiennie (MacMini w biurze, Macbook u klientów) do lekkich zadań biurowych (program przez www, mail, pakiet Office) przez wiele godzin dziennie. Dawne korzystanie z Windows (ostatnio w wersji 7) to koszmarne wspomnienia (to g.....o załatwiło mi raz parudniową ważną pracę).

Oba komputery sprawują się wyśmienicie w tej roli - w MacMini w tej wersji nie brakuje mi (wbrew wielu opiniom) pamięci i szybkości (mam porównanie do rozbudowanego Macbook Pro).

pozdrawiam

#17 michobo

michobo
  • 1 160 postów

Napisano 30 października 2016 - 06:23

maciek5s, dnia 29 Paź 2016 - 14:21, napisał:maciek5s, dnia 29 Paź 2016 - 14:21, napisał:maciek5s, dnia 29 Paź 2016 - 14:21, napisał:maciek5s, dnia 29 Paź 2016 - 14:21, napisał:maciek5s, dnia 29 Paź 2016 - 14:21, napisał:maciek5s, dnia 29 Paź 2016 - 14:21, napisał:maciek5s, dnia 29 Paź 2016 - 14:21, napisał:maciek5s, dnia 29 Paź 2016 - 14:21, napisał:maciek5s, dnia 29 Paź 2016 - 14:21, napisał:

Mało tego, gdy porównywałem wczoraj mini komputery Asus z Mac Mini (tak z ciekawości), to o dziwo były bardzo podobne ceny,  normalnie szok.

A jeżeli nie Mac Mini to jaka malutka stacjonarka do domu?

Po konferencji Apple (z braku prezentacji mini) zamówiłem coś takiego

Intel Nuc Skull (komputer biurkowy typu nettop - czyli a'la mac mini) Wewnątrz masz najlpotężniejszego Skylake'a  i7-6770HQ (4-core z HT) i grafiką Iris Pro 580 (wydajność na poziomie 1.1 tflop Dla porównania grafiki w najnowszych MBP będą mieć zaledwie 1.8tflop przy 4 razy wyższej cenie) Takiego procka nie znajdziesz nawet w najmocniejszym wariancie MBP o MacMini nie wspominając

Na obudowie masz wszystkie złącza jakie sobie zamarzysz z TB3 i HDMI 2.0 włacznie (obsługuje 4K 60Hz) Oczywiście jest również obsługa kilku monitorów (max 3 w 4K!!) co dla mnie jest b. istotne (montaż video)

http://www.intel.pl/...igurations.html

cena komputera - 2700

Do tego sam kupujesz:

- RAM (dostępne są 2 banki w sumie do 32 GB DDR4)

- dysk SSD M.2 (wewnątrz można zainstalować aż DWA tego typu dyski. W moim wypadku docelowo jeden dysk na system a drugi na pliki video)

Zamówiłem sobie wersję z 1 kością 16GB (w razie potrzeby dokupię sobie kolejne 16GB w 1 kości za śmieszne 350zł i mam 32GB. Apple za dodatkowe 8GB RAM woła od nas 960zł) i dyskiem SSD Crucial 275GB... Całość 3400zł

Gdyby Apple wypuściło coś takiego jako nowe MacMini, nawet za 5500 - mieliby moje pieniądze...

Użytkownik michobo edytował ten post 30 października 2016 - 07:13

#18 maciek5s

maciek5s
  • 1 108 postów
Napisano 30 października 2016 - 11:02

Spokojnie chłopaki. Nie jestem na nic zdecydowany. Rozważę wszystkie za i przeciw. Możliwe, że wyląduje z Mac Mini, MacBook, lub takim komputerem jak pisał kolega wyżej. Pasowałby mi też jakiś MacBook, ale nie jestem przekonany do 12 i 13 cali, a 15 cali to już większy wydatek, a na pierwszy sprzęt Apple od razu z takiej grubej rury to nie wiem czy jest sens. Też jakiś używani Mini w dobrej cenie mógłby się nadać, ale sprzedawcy dają ceny z kosmosu przeważnie i też nie jestem do końca do używki przekonany.

Ogólnie to myślę, że chciałbym spróbować czegoś nowego, nowy system, współgranie z nim iPhone'a itd.

Windows na tyle mi się znudził, że ostatnio właśnie służy mi tylko do przeglądania neta, kopiowania jakichś plików, wrzucania czegoś na kompa. Nie jest powiedziane, że identyczne rzeczy robiłbym na pewno na innym systemie, ale chciałbym, żeby chociaż takie podstawowe rzeczy śmigały jak bolidy F1.

Ktoś tu pisze, żebym wziął najtańszego Mini, ale mam teraz laptopa z podobnymi parametrami i nawet przeglądarka potrafi się czasem zawiesić, a tego w nowym komputerze nie chce. A czemu piszę o droższych konfiguracjach? Bo nie chcę za rok zmieniać komputera jak nagle zacznę korzystać dużo intensywniej.

Tak bardzo liczyłem na nowe Mini, wtedy byłyby na pewno lepsze w podobnej cenie, a ówczesne staniałyby dużo. Myślę, że byłoby podobnie jak z iPhone 5s i SE. Co zrobić. Daje sobie max 2 tygodnie na decyzję co kupić. 

Za wszystkie sugestie jestem wdzięczny!

#19 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 30 października 2016 - 11:20

Podstawowy mac mini to zdecydowanie zły pomysł. Dlaczego?

Przede wszystkim dysk 500GB... 5400 RPM - to największa bolączka, przy takim dysku komputer będzie działał po prostu wolno. Jak iść w Apple to minimum dysk 7200rpm, a w miarę możliwości finansowych najlepiej SSD. Zresztą podobne zdanie mam o PC, wolne HDD to już przeżytek.

Po drugie, 4 GB ramu. Zależy komu i do czego, ale powiedzmy, że dziś tyle wystarczy. Ale to na pewno nie będzie komputer na lata, bo wiadomo - brak ramu może być odczuwalny. Szczególnie jak ktoś lubi mieć otwarte dużo zakładek w safari lub zdarza mu się praca na dużych plikach. Ramu praktycznie nie da się wymienić w nowym mac mini więc jak chcemy komputer na lata to szarpnijmy się na 8GB żeby za 2-3 lata nadal mieć spokój.

No i po trzecie, chociaż możliwe, że to najmniej ważne dla zwykłego użytkownika - 1.4GHz.

Nie bałbym się natomiast używek - ogólnie to sprzęt jest raczej mało awaryjny, szczególnie mac mini. Sam miałem już trzy używane komputery: iMaca 27" z 2010 roku - działał bez problemu, sprzedałem, bo chciałem nowszy sprzęt i bardziej energooszczędny. Macbooka Air 11" z 2013 roku, który jest już ze mną 2 lata i nadal działa super, nawet bateria nadal daje radę długie godziny. No i dodatkowo stacjonarny mac mini z 2014 roku. Wszyscy polecają model z 2012 roku, bo ma i7 i możliwość samodzielnej rozbudowy, ale ceny ma nieraz wyższe niż model z 2014 roku. A sam kupiłem właśnie z 8GB ram i dyskiem 128ssd+1tb hdd, mam go już rok, a myślę, że jeszcze z 3 lata na pewno będę go miał.

#20 YABBA235

YABBA235
  • 476 postów

Napisano 30 października 2016 - 11:25

Po konferencji Apple (z braku prezentacji mini) zamówiłem coś takiego

Intel Nuc Skull (komputer biurkowy typu nettop - czyli a'la mac mini) Wewnątrz masz najlpotężniejszego Skylake'a  i7-6770HQ (4-core z HT) i grafiką Iris Pro 580 (wydajność na poziomie 1.1 tflop Dla porównania grafiki w najnowszych MBP będą mieć zaledwie 1.8tflop przy 4 razy wyższej cenie) Takiego procka nie znajdziesz nawet w najmocniejszym wariancie MBP o MacMini nie wspominając

Na obudowie masz wszystkie złącza jakie sobie zamarzysz z TB3 i HDMI 2.0 włacznie (obsługuje 4K 60Hz) Oczywiście jest również obsługa kilku monitorów (max 3 w 4K!!) co dla mnie jest b. istotne (montaż video)

http://www.intel.pl/...igurations.html

cena komputera - 2700

Do tego sam kupujesz:

- RAM (dostępne są 2 banki w sumie do 32 GB DDR4)

- dysk SSD M.2 (wewnątrz można zainstalować aż DWA tego typu dyski. W moim wypadku docelowo jeden dysk na system a drugi na pliki video)

Zamówiłem sobie wersję z 1 kością 16GB (w razie potrzeby dokupię sobie kolejne 16GB w 1 kości za śmieszne 350zł i mam 32GB. Apple za dodatkowe 8GB RAM woła od nas 960zł) i dyskiem SSD Crucial 275GB... Całość 3400zł

Gdyby Apple wypuściło coś takiego jako nowe MacMini, nawet za 5500 - mieliby moje pieniądze...

Dlaczego nie wsadziłeś tam dysku m.2 pcie ?

Jak jest możliwość osiagnięcia transferów ponad 1GB/s na dysku a ty dajesz po sata to trochę to bez sensu :)

Zona na Acera Swift 3, pierwsza córka ma Yogę 520, druga ma Yogę 530, ja mam MacBooka Pro 16" '19 (OC Hackintosh Razer Blade) oraz  iphone XS, backupy i TM ASUSTOR Nimbustor

#21 michobo

michobo
  • 1 160 postów

Napisano 30 października 2016 - 11:47

Bo to dysk tylko na system. Wybrałem wersję ekonomiczną (350zl za 275GB) żeby w ogóle to odpalić i zobaczyć co i jak. Mam taki sam dysk (w sensie technologii) w MacMini 2012 - system odpala w 18 sekund.

To czy system wstanie w 18 sekund zamiast w 10  nie ma dla mnie dużego znaczenia. To już nie jest taka różnica jak pomiędzy HDD a SSD (windows wstawał mi kiedyś 10 minut na zmęczonym systemie na HDD)

W miarę potrzeb i możliwości finansowych rozbuduję maszynę ale w pierwszej kolejności na pewno dołożę drugą kość RAM 16GB

32GB to już jest potęga i coś czego nie uświadczymy nawet w najdroższym wariancie MBP z nowej serii (bo stwierdzili że 32GB żarłoby za dużo prądu - poważnie, takie jest stanowisko Apple w tej kwestii)

Podobno do odstrzału pójdą: monitory aple, mac mini, mba  - to tylko plotki zaczytane na macrumors

Ogólnie to mam cholernego techno-kaca po tej konferencji Apple... I chyba nie tylko ja jestem zawiedziony

Użytkownik michobo edytował ten post 30 października 2016 - 11:57

#22 maciek5s

maciek5s
  • 1 108 postów
Napisano 30 października 2016 - 11:56

Najgorsze jest to, że nie wiadomo czy w ogóle będzie nowy Mac Mini, a kupić na koniec tego roku, by się okazało, że np w marcu będzie nowy, to wtedy można się wściec.

#23 michobo

michobo
  • 1 160 postów

Napisano 30 października 2016 - 12:01

Jeżeli w ogóle wyjdzie to będzie to taka sama padaka jak obecnie tzn procesory ULV (procek będzie z rodziny Skylake zmiast Broadwell - ale oczywiście low-end), lutowany RAM.... Jedynie zamiast dysku będzie SSD w rozmiarze 128GB. To wszystko czego się spodziewam po nowym mini na bazie moich obserwacji poczynań Apple z ostatnich lat

Nie dadzą przecież procesorów i7 4-core które zarezerwowane są wyłącznie dla najlepszych iMac i MBP za 10000zł i więcej. Te czasy już minęły

Użytkownik michobo edytował ten post 30 października 2016 - 12:04

#24 maciek5s

maciek5s
  • 1 108 postów
Napisano 30 października 2016 - 12:09

W sumie masz rację, nawet jak pokazałem te porównanie. Mini musi być słabsze od MacBooka. Nie wiem co jest w tym Apple, ale pomimo tego co ostatnio odwalają to i tak jakoś przyciągają do siebie. Przede wszystkim chodzi chyba o to, że mają inny system, bo jeżeli komputery Apple byłyby na Windowsie, to wtedy całkowicie nie byłoby sensu kupować ich sprzętu, skoro konkurencja byłaby o wiele tańsza.

#25 YABBA235

YABBA235
  • 476 postów

Napisano 30 października 2016 - 12:23

Bo to dysk tylko na system. Wybrałem wersję ekonomiczną (350zl za 275GB) żeby w ogóle to odpalić i zobaczyć co i jak. Mam taki sam dysk (w sensie technologii) w MacMini 2012 - system odpala w 18 sekund.

To czy system wstanie w 18 sekund zamiast w 10  nie ma dla mnie dużego znaczenia. To już nie jest taka różnica jak pomiędzy HDD a SSD (windows wstawał mi kiedyś 10 minut na zmęczonym systemie na HDD)

W miarę potrzeb i możliwości finansowych rozbuduję maszynę ale w pierwszej kolejności na pewno dołożę drugą kość RAM 16GB

32GB to już jest potęga i coś czego nie uświadczymy nawet w najdroższym wariancie MBP z nowej serii (bo stwierdzili że 32GB żarłoby za dużo prądu - poważnie, takie jest stanowisko Apple w tej kwestii)

Podobno do odstrzału pójdą: monitory aple, mac mini, mba  - to tylko plotki zaczytane na macrumors

Ogólnie to mam cholernego techno-kaca po tej konferencji Apple... I chyba nie tylko ja jestem zawiedziony

No wiesz, róznica między 18 sec a 6 ( tyle u mnie staruje ) jest już znaczna - jeżeli hw to umożliwia to trzeba to wykorzystać.

Ja już nei chcę kompa z dyskiem po sata, sam byłem kiedyś zachwycony ssd na sata ale dopiero jak odpaliłem ssd pcie na miniaczku to zrozumialem że to jest to :)

Użytkownik YABBA235 edytował ten post 30 października 2016 - 12:25

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych