Hey Miłosz!
Rozumiem, że własne odczucia nt. konferencji mają byc przedmiotem tego filmu. Jeśli ja chciałbym zainteresować jakąś grupę looserów (od user) to zastanowiłbym się jaki looserem jestem i do kogo kieruję ten film, bo:
- mogę być domorosłym pisarzem, fotografem, blogerem
- mogę być producentem wideo
- mogę być producentem muzyki
- mogę być profesjonalnym fotografem
- moge być developerem
- mogę być 90% ludożerki - czyli pochłaniaczem (odbiorcą treści) internetu
I jeśli postawisz się w jakiejś roli to ma to sens bo dla ludożerki maki pro są przerostem formy nad treścią. Nikt nie kupi kompa za 10 patoli by czytać fejsa. Umówmy się - ludożerce potrzebny jest tablet i to im naprawdę wystarczy. Power users mogą wbić się pomiędzy - nie wiem czy to Air czy Macbook ale wystarczy. Z tego co koledzy mówią to w zupełności. Jak ktoś parę razy do roku obrobi video z gopro z wyjazdu to poczeka nieco dłużej na rendering- nie ma problemu - zostanie jakieś 5-6 tysi w kieszeni. Jednakże mówiąc o rynku Pro dla którego są te komputery to zupełnie inna bajka.
Mogę powiedzieć ze strony człowieka od muzyki i developerki. Dev nie ma znaczenia - można robić na Airze czy 12. W muzyce już zaczyna się inna bajka. O ile nie grasz to 13" wystarczy ze swoją Intel Srintel Iris 550- kij mu w oko - zaraz rynek wysypie eGPU (thundebolt 3)więc moim zdaniem szkoda przepłacać. Moc trudno ocenić bo nie ma egzemplarzy testowych. Czy touchbar będzie pomocny przy tworzeniu muzyki - hmmm. Ale nie wspomniano nawet słowem o Logic Pro - umówmy się Garage Band jest dla fajnych dzieciaków zaczynających swoją przygodę z muzyką - nie jest złe - po prostu po pewnym czasie kończą się możliwości tego softu. Nie zająkneli się nawet o Abletonie czy Pro Tools. Pozostaje pytanie o latencję z urządzeniami zewnętrznymi przez porty TB 3. Dlaczego w 13" nie ma 4rordzeniowego i7?
Cieńszy, lżejszy - ok, cichszy suuuper - tylko czy to jest kierunek w którym ma sprzęt pro podążać. Od cieńkości są ipady. Sprzęt pro ma być pro.
Pewnie ciekawi cię jak jesteś odbierany - no cóź może jakbyś nieco ostudził przekaz i wprowadził więcej technicznych rozważań merytorycznych było by na pewno ciekawiej. Pamiętaj, że odbiorcy treści produktów z jabłkiem wywodzą się ze środowiska pro. Gimbaza nas nie interesuje. Każde ciekawe merytoryczne zdanie w dyskusji - na pewno.
Muzyka jest za głośno - i mikrofon jest za daleko. Mamy słuchać muzyki czy to co masz do powiedzenia?
Pozzdro, aa
Użytkownik angelares edytował ten post 28 października 2016 - 09:51