Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 6S a znaki wodne

• This topic is locked This topic is locked
25 replies to this topic

#1 LoKo6264

LoKo6264
  • 188 posts
  • SkądPolska

Posted 24 October 2016 - 14:59

Cześć! 
Przymierzam się do zakupu iPhone 6S do końca tego tygodnia. Filmy o Apple oglądam głównie z kanałów amerykańskich i wiem, że tam znaki wodne pod oznaczeniami "Designed by Apple in..." zostały usunięte w tym modelu. Jednakże jest to USA i jak do teraz pamiętam to gość mówił, że w niektórych krajach te oznaczenia są wymagane i z telefonu usunięte nie zostały. Jeśli ktoś jeszcze nie załapał o jakie znaki wodne mi chodzi zdjęcie z zaznaczonymi znakami wodnymi tutaj:
0561d9757c37e.png

To było zdjęcie z google i takie same, ale w innej kolejności znaki wodne widnieją na moim obecnym iPhone 5S. Jednakże na allegro, gdzie zamierzam kupić telefon, jest sporo aukcji z takimi innymi, większymi, brzydszymi oznaczeniami:

e34f43979375b.png

A tak wygląda ze zdjęcia z google bez oznaczeń:  

b5ed893e96401.png

No i teraz kłania się pytanie - kupuję kota w worku? Jakie dystrybucje robią znaki wodne z 1. zdjęcia, jakie z 2. zdjęcia, a jakie nie robią żadnych oznaczeń jak na zdjęciu nr. 3? Na allegro widzę głównie dystrybucje polskie/europejskie/uk. Koniecznie chcę kupić nowego, w foliach wszelkich, więc nie da rady w ten sposób otworzyć i sprawdzić jak jest z tymi oznaczeniami. Jednakże wydaje mi się, że może telefon z oznaczeniami ze zdj. 2 to może być podróbka? Strasznie duże te oznaczenia, na pół telefonu i inne niż te "oryginalne" od Apple, które teraz mam - a swój telefon kupowałem również na allegro, w foliach wszelkich itd., ale widzę po 1,5 roku użytkowania, że jest on w pełni prawdziwy, a nie jakaś podróbka. Oczywiście chciałbym kupić bez znaków wodnych, aby telefon był estetyczniejszy i wgl. tym bardziej, że jest to (chyba w Polsce) możliwe. Czy może jednak te znaki wodne zostały usunięte tylko w USA? I ostatnie pytanie, a może bardziej prośba - szukam tego telefonu do 2450 zł z wysyłką. Widzę duże firmy z tym telefonem z takimi cenami już od kilku dni lub tygodni, więc jeśli jest do zdobycia w Polsce bez znaków wodnych ten telefon to też miło by było gdyby ktoś zarzucił linkiem do aukcji, gdzie na 100% telefon z aukcji ich posiadać nie będzie. Interesuje mnie wersja 32GB koloru Space Gray. 

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi, a przede wszystkim - pomoc! :) 

#2 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 24 October 2016 - 15:13

To nie są żadne znaki wodne tylko oznaczenia urządzeń elektronicznych wymagane przez przepisy prawa. Prawie każdy model iPhona to ma i w zależności od rynku dystrybucji mogą się różnić oznaczeniami ich wielkością. iPhony ze Stanów nie mają tych znaków, na nich są tylko napisy.

EDIT:

Sprawdziłem kilka sztuk 6S i te oznaczenia były na wszystkich oprócz jednego, który jest z USA.

Edited by macsupport, 24 October 2016 - 15:16.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#3 LoKo6264

LoKo6264
  • 188 posts
  • SkądPolska

Posted 24 October 2016 - 15:54

Dzięki za wyprowadzenie z błędu. Tak czy inaczej w jakieś części telefon oszpecają. Zobacz na przykład tego gościa (chyba najpopularniejszy youtuber o Apple, więc wątpię, że robię mu reklamę w ten sposóB)https://www.youtube....h?v=TcdqJQo0JHo. W pierwszych sekundach filmu widać, że tych oznaczeń nie ma. No ale to jest USA oczywiście tak jak piszesz. Czyli  tylko w USA się pozbyli tych oznaczeń, tak? I po drugie - jak to jest z tymi oznaczeniami na zdjęciu nr.1 i nr.2? Są one różne od siebie i wielkością się różnią również zdecydowanie bardzo, więc jak to jest z nimi? Zakładam, że ten z pierwszego zdjęcia to jest na 100% oficjalnie od Apple itd., ale wtedy co z tym drugim - podróbki to są, inny sort produkcji, ale ciągle oryginał czy jak?

#4 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 24 October 2016 - 16:04

Na zdjęciu 1 jest iPhone 6, a na zdjęciu numer 2 jest iPhone 6S i to jest wyjaśnienie zagadki. Jeśli tak Ci przeszkadzają te znaki to kup sobie iPhona z USA.

#5 LoKo6264

LoKo6264
  • 188 posts
  • SkądPolska

Posted 24 October 2016 - 16:30

Fakt. W każdym bądź razie nie było trudno znaleźć 6S z oznaczeniami jak ze zdj. 1. Przykładowo na ispocie polskim - http://ispot.pl/ipho...zarosc,id-78487. Więc jak już widać, że na 6S na aukcji allegro jest oznaczenie CE, a na ispocie oficjalnym i autoryzowanym sprzedawcy Apple jest FCC to jak to się różni, jeśli możesz wytłumaczyć? Z tego co widzę to CE to  Conformité Européenne. Ale ja mam przy swoim 5S pudło polskie i mam oznaczenie FCC, a gdzieś wyczytałem, że FCC oznacza się USA. Jak to jest z tymi dwoma oznaczeniami? 
W iPhony z USA się nie bawię ;) 

#6 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 24 October 2016 - 18:13

Jeśli masz iPhona 5S to wejdź sobie w Ustawienia -> Ogólne -> To urządzenie -> Prawne -> Certyfikaty i tam masz oznaczenia wszystkich certyfikatów w zależności od rynku, na który przeznaczony jest telefon. Po prostu w zależności od rynku czy kraju są inne przepisy prawne które wymagają odpowieniego oznaczania urządzeń elektryczny. Dlatego jeden iPhone ma takie znaczki, a inny takie.

Dokładnie nie wiem co wszystkie z nich oznaczają ale jeśli Ciebie to interesuje to na pewno znajdziesz. Jeśli chcesz iPhona z Europy, a nie z USA to nie masz innego wyjścia tylko musisz kupić z tymi oznaczeniami.

#7 LoKo6264

LoKo6264
  • 188 posts
  • SkądPolska

Posted 24 October 2016 - 20:44

Z tego co sprawdziłem to oznaczenie Amerykańskie jest to FC, a europejskie CE (to brzydsze i większe). Tylko teraz w takim razie, pudełko od telefonu mam w pełni oryginalne i po polsku, więc z europejskiej dystrybucji, a mimo to mam oznaczenia amerykańskie (FC), a nie europejskie (CE). W takim razie jak to oznaczanie się odbywa? Bo kupując 6S chcę mieć pewność, że ponownie będę mieć oznaczenia amerykańskie - FC, a nie CE, skoro z tego co widzę się da zdobyć ten produkt, mniej "oszpecający" telefon? 

#8 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 24 October 2016 - 23:32

Chciałbym mieć takie problemy... Przecież one są identyczne przy CE dochodzi tylko numer który jest duży, więc jest ta linijka trochę szersza i tyle... W europejskiej dystrybucji masz CE w amerykańskiej dodatkowo FC (bo CE też tam jest tylko numer mniejszy).

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#9 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 25 October 2016 - 08:07

Ty tak poważnie z tym oszpecaniem?

Ja mam przed sobą iPhona 5S kupionego w Polsce z oficjalnej dystrybucji i ma on oznaczenia FCC, przekreślony śmietnik, CE, małe 0682 i wykrzyknij w okręgu. W nowszych iPhonach jest tak samo. Jak już wczoraj pisałem w iPhone 6S ze Stanów nie ma tych oznaczeń, więc jeśli ze Stanów Ci nie odpowiada, a europejskie oznaczenia Ci przeszkadzają to temat rozwiązany i do zamknięcia - musisz kupić telefon innej marki.

#10 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 25 October 2016 - 10:09

Ty tak poważnie z tym oszpecaniem?

Ja mam przed sobą iPhona 5S kupionego w Polsce z oficjalnej dystrybucji i ma on oznaczenia FCC, przekreślony śmietnik, CE, małe 0682 i wykrzyknij w okręgu. W nowszych iPhonach jest tak samo. Jak już wczoraj pisałem w iPhone 6S ze Stanów nie ma tych oznaczeń, więc jeśli ze Stanów Ci nie odpowiada, a europejskie oznaczenia Ci przeszkadzają to temat rozwiązany i do zamknięcia - musisz kupić telefon innej marki.

W tych z polskiej dystrybucji jest duże CE i wielki numer. Przynajmniej w 6s Plus i 7 Plus tak jest.

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#11 LoKo6264

LoKo6264
  • 188 posts
  • SkądPolska

Posted 25 October 2016 - 12:37

Panowie, ja się nie pytałem co myślicie o moim zdaniu na temat oznaczeń z CE i FCC. Nawet się nie będę tłumaczył, bo nie po to tutaj jestem. Chcę się dowiedzieć z jakich dystrybucji otrzymam telefon z takimi oznaczeniami: 

b148e7d223b8f.jpg

A z jakiej z takimi:

2ba7134dfd86b.jpg

I to wszystko co chcę wiedzieć. Mogę się tego dowiedzieć nareszcie? 

#12 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 25 October 2016 - 13:11

iPhony kupowane w Polsce z oficjalnej dystrybucji wyglądają jak w drugim przypadku czyli z dużymi oznaczeniami CE 0682 itd.

#13 LoKo6264

LoKo6264
  • 188 posts
  • SkądPolska

Posted 25 October 2016 - 13:16

Nareszcie, dziękuję :) Na allegro widzę trochę aukcji z telefonami z U.K. Np. ta - http://allegro.pl/no...6578241684.html. Na zdjęciach podglądowych jest oznaczenie FCC. W takim razie telefonu produkowane w U.K. mają oznaczenia FCC? Bo już np. na tej aukcji, gdzie telefon został wyjęty z pudełka - http://allegro.pl/apple-iphone-6s-32gb-gold-zloty-uk-i6576571026.html - jest z oznaczeniem CE. 

#14 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 25 October 2016 - 13:25

Ja nie wiem. Nigdy w życiu w ogóle na to nie zwróciłem uwagi, a przewinęło mi się przez ręce kilka tysięcy iPhonów.

Ja mam 5S z Polski z iSource i ma oznaczenia FCC... itd więc nie tylko te z UK tak mają. A może to zależy od modelu, miesiąca produkcji. 

#15 LoKo6264

LoKo6264
  • 188 posts
  • SkądPolska

Posted 25 October 2016 - 13:45

Okej, rozumiem, dzięki wielkie za pomoc! :) Niech tam post zostanie to może ktoś przeczyta bardziej w tych oznaczeniach obeznany i się wypowie.

#16 North

North
  • 1336 posts

Posted 25 October 2016 - 15:09

Nareszcie, dziękuję :) Na allegro widzę trochę aukcji z telefonami z U.K. Np. ta - http://allegro.pl/no...6578241684.html. Na zdjęciach podglądowych jest oznaczenie FCC. W takim razie telefonu produkowane w U.K. mają oznaczenia FCC? Bo już np. na tej aukcji, gdzie telefon został wyjęty z pudełka - http://allegro.pl/ap...6576571026.html - jest z oznaczeniem CE.

Nie sądzę, żeby sprzedawca przy wyborze zdjęcia poglądowego brał pod uwagę, że ktokolwiek będzie analizował jakieś oznaczenia na dole telefonu, bo dla niemalże wszystkich to bez różnicy. Wziął zapewne pierwsze lepsze zdjęcie z Google Grafika.

#17 freakzz

freakzz
  • 81 posts
  • SkądGdańsk

Posted 25 October 2016 - 15:18

Panowie, ja się nie pytałem co myślicie o moim zdaniu na temat oznaczeń z CE i FCC. Nawet się nie będę tłumaczył, bo nie po to tutaj jestem. Chcę się dowiedzieć z jakich dystrybucji otrzymam telefon z takimi oznaczeniami: 

b148e7d223b8f.jpg

A z jakiej z takimi:

2ba7134dfd86b.jpg

I to wszystko co chcę wiedzieć. Mogę się tego dowiedzieć nareszcie? 

Te ostatnie to pewnie mediamarkt :P Bo ja mam telefon z maja od nich wlasnie i są identyko ;) 

iPhone X 64 GB, iWatch 6 + cellular, iPad (5 gen), iPad mini, Apple TV 4k

#18 Jojox

Jojox
  • 585 posts
  • SkądPoznań

Posted 25 October 2016 - 15:29

Jak chcesz mieć czysty telefon bez oznaczeń to spokojnie kupisz na Allegro wersje z USA.

Zazwyczaj są atrakcyjne cenowo. Sam kupiłem 6s w USA. Rozpoznasz, że to model z USA przez końcówkę modelu LL/A, polskie się kończą PM/A. Co do pasm LTE to 6s na rynek USA obsługę wszystkie te same co wersja na Europę + jedno dodatkowe. Dlatego śmiga u nas bez problemu.

A bez tych oznaczeń telefon faktycznie dużo lepiej się prezentuje. Pewnie przez jakieś głupie wymogi UE to musi u nas zostać. Mam teraz do testów iP7 Jet Black z PL dystrybucji i na takim świecącym kolorze to wygląda bardzo szpecąco.

Chyba, że w case wsadzasz to i tak wszystko jedno. :P

 MacBook Pro 13" M1 16GB / 512GB   iPhone 12 Pro   Apple Watch S6

#19 LoKo6264

LoKo6264
  • 188 posts
  • SkądPolska

Posted 25 October 2016 - 18:06

Wersja 32GB wyszła ledwo 1,5msc temu i jak obserwuję codziennie kilka razy allegro tego telefonu to nie widziałem wersji z USA. No chyba, że to przez to, że patrzę tylko na ceny do 2450 zł - więcej nie chcę dać, jeśli miałbym większą kasę to bym zapewne poleciał do oficjalnego sklepu apple i kupił za 100% polskiej ceny (2829 zł). Z tego co czytałem gdzieś, nie wiem czy tylko na produkty Apple czy nie, ale właśnie w tamtym roku w USA prezydent Obama zniósł te znaczki na iphone'ach i dlatego w USA ich nie uświadczymy. Z ciekawości przejrzałem na allegro wersje używanych iPhone 6S, ale w wersji 16GB i jak przejrzałem na oko z 20/25 ofert to jedno tylko było z oznaczeniami FCC, a jedno bez żadnych z tym, że bez płyty głównej i bardzo bardzo tanio. Także nie rozumiem jak w Europie dostać tą wersję FCC na 6S. Czy to wszystko pozmieniali od czasu 5S, gdzie w normalnych sklepach jest na nim oznaczenie FCC, a nie jak teraz na 6S oznaczenia CE czy o co tu c'mon, heh. 

#20 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2947 posts

Posted 25 October 2016 - 19:02

Fajnie będzie jak się naszukasz przepłacisz a po tygodniu wyjdzie jakaś wada i trzeba będzie wysłać do serwisu - a tam nikt nie będzie patrzył na to jaki miałeś wcześniej znaczek. 

• Giallorosso likes this

#21 LoKo6264

LoKo6264
  • 188 posts
  • SkądPolska

Posted 25 October 2016 - 23:07

Fajnie będzie jak się naszukasz przepłacisz a po tygodniu wyjdzie jakaś wada i trzeba będzie wysłać do serwisu - a tam nikt nie będzie patrzył na to jaki miałeś wcześniej znaczek. 

Co masz na myśli? Czemu ma być wada z innym znaczkiem? Czemu mam przepłacić skoro już powiedziałem kilkukrotnie do jakiej ceny telefonu szukam? Lol! 

#22 Dziadu1993

Dziadu1993
  • 728 posts

Posted 26 October 2016 - 06:20

Problemy pierwszego swiata

#23 lelekCk

lelekCk
  • 240 posts
  • Skądz południa

Posted 26 October 2016 - 10:12

Co masz na myśli? Czemu ma być wada z innym znaczkiem? Czemu mam przepłacić skoro już powiedziałem kilkukrotnie do jakiej ceny telefonu szukam? Lol! 

Chodzi mu o sytuacje w której nad znalezieniem sprzętu którego szukasz spędzisz dużo czasu, kupisz sprzęt. Np. po niedługim czasie z jakiegoś powodu będziesz musiał oddać go na serwis w ramach gwarancji, a tam( w serwisie) np. przy wymianie sprzętu na nowy nikt nie będzie patrzył na znaczki które "szpecą"  wg ciebie Twój telefon i dostaniesz nowy sprzęt z wymiany, tym razem ze "szpecącymi" znaczkami. 

Chyba jaśniej się nie da wytłumaczyć o co mu chodziło.

Nadal nie rozumiesz? to namaluje to w xMindzie.

Edited by lelekCk, 26 October 2016 - 10:13.

iPhone 3GS

#24 LoKo6264

LoKo6264
  • 188 posts
  • SkądPolska

Posted 26 October 2016 - 13:37

Chodzi mu o sytuacje w której nad znalezieniem sprzętu którego szukasz spędzisz dużo czasu, kupisz sprzęt. Np. po niedługim czasie z jakiegoś powodu będziesz musiał oddać go na serwis w ramach gwarancji, a tam( w serwisie) np. przy wymianie sprzętu na nowy nikt nie będzie patrzył na znaczki które "szpecą"  wg ciebie Twój telefon i dostaniesz nowy sprzęt z wymiany, tym razem ze "szpecącymi" znaczkami. 

Chyba jaśniej się nie da wytłumaczyć o co mu chodziło.

Nadal nie rozumiesz? to namaluje to w xMindzie.

No teraz rozumiem. Ale to w takim razie nie odpowiedź na pytanie. Czy ja się pytałem o telefon który dostanę po gwarancji? Bo nie wydaje mi się

Proszę o nie komentowanie posta, jeśli nie masz zamiaru odpowiedź na moje pytanie (a np. tylko coś dopowiedzieć w jaki sposób ty widzisz te znaczki, jaki to jest problem lub co się stanie ze znaczkami po gwarancji itp.), gdyż tylko marnujesz czas - swój, mój i innych! 

#25 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 26 October 2016 - 13:43

To jest luźne forum, a nie koncert życzeń. Każdy ma prawo wyrazić swoje dane. A Ty złościsz się, bo ludzie mają ubaw z Twojego problemu.

• satmar likes this

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users