Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

(Free) wideo konwerter (bezstratny) plików vob dla Davinci Resolve?

• Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 bogdanh

bogdanh
  • 484 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 October 2016 - 20:54

Próbuję Davinci i mam problem z bezstratnym przekodowaniem plików VOB do formatu/kodeka strawnego dla Davinci.

Próbowałem już m. in. kilku wersji Free video converter, Wondershare... i jeszcze kilku, ale wszystkie pogarszają jakość.

Te pliki VOB to jeszcze PAL SD więc już na wejściu nie grzeszą jakością, a konwertery kodują ma małej prędkości rzędu max 4000Kbps, tworzą przeplot, pikselozę. Niektóre pomimo ustawienia własnych parametrów uparcie przetwarzają według swojego "pomysłu" zmieniając rozdzielczość czy transfer.

Davinci pod OSX jest skąpy jeżeli chodzi o tolerowanie konternerów i kodeków.

Na razie nie mogę kupić, więc szukam free. Może ktoś podrzuci nazwę sprawdzonego programu?

Przy okazji - jakie parametry kodowania plików (video i dźwięk) są najwygodniejsze dla Davinci Resolve 12.5?

Edited by bogdanh, 21 October 2016 - 21:18.

Loading

Mac Mini M1, iMac 9.1 (nowsza historia), Mac Pro 3.1/5.1 12GB RAM/Catalina

#2 michobo

michobo
  • 1160 posts

Posted 23 October 2016 - 06:01

Żaden konwerter nie tworzy przeplotu bo w plikach VOB jest on już obecny. Co najwyżej konwertery z których korzystasz są dziadoskie bo próbują tworzyć plik progresive z jednego półpola.

Tak czy siak - najwięcej tego typu narzędzi do konwersji znajdziesz na PC. Zrób tam eksport do mp4 lub qt i wróć z materiałem do mac'a

Na MAC dostępny jest DVDfab - może on pomoże ...

#3 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 25 October 2016 - 20:24

Nie używam co prawda DaVinci Resolve ale do konwersji VOB na formaty strawne dla maka używałem zawsze darmowego Handbrake. 

Jenot

#4 bogdanh

bogdanh
  • 484 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 November 2016 - 15:02

Nie używam co prawda DaVinci Resolve ale do konwersji VOB na formaty strawne dla maka używałem zawsze darmowego Handbrake. 

Dziękuję.

Loading

Mac Mini M1, iMac 9.1 (nowsza historia), Mac Pro 3.1/5.1 12GB RAM/Catalina

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users