Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Włamanie na iPhone

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 marooo

marooo
  • 628 posts
  • SkądKraków

Posted 20 October 2016 - 10:10

Witam. Dziś z rana przywitał mnie nieprzyjemny mail:

"Twój identyfikator Apple ID (mail@mail.com) został użyty do zalogowania się w usłudze iMessage na urządzeniu iPhone 5s o nazwie „iPhone”.

Data i godzina: 19 października 2016 r., 23:49 PDT
System operacyjny: iOS 9.3.2"

Czy to jednoznacznie oznacza że ktoś odtworzył sobie moje dane czy wystarczyło zalogować się do samego imessage jakoś?

Jeżeli archiwizuję swojego iPhone'a tylko w iTunes to mam się o co martwić? Czy wtedy da się przywrócić jakiekolwiek dane zdalnie?

Czy na podstawie tego że czas podany jest w PDT mogę wywnioskować że logowanie nie odbyło się z Polski?

Edited by marooo, 20 October 2016 - 10:12.

#2 OneGhost

OneGhost
  • 296 posts

Posted 20 October 2016 - 10:22

Ktoś zalogował się na samym iMessage. Skoro to zrobił, to znaczy, że zna twój login i hasło, zmień natychmiast hasło o ile tego jeszcze nie zrobiłeś. Z maila wynika, że zalogował się tylko do iMessage, a nie do innych usług, więc nie odtworzył innych danych, ale zmień hasło, żeby tego nie zrobił. Jeśli archiwizujesz iPhone lokalnie to nie przywrócisz rzeczy takich jak zdjęcia, filmy, ale już np. kontakty, notatki czy kalendarze mogą być trzymane w iCloud, więc jeśli ktoś zaloguje się na twoim koncie iCloud to może uzyskać te dane. Ostatnio doszło do tego synchronizowanie dokumentów z biurka i dokumentów, więc jeśli używasz maca, to te dane też mogą być w iCloud. Tylko z maila narazie wynika, że zalogował się na samo iMessage, nie całe konto iCloud. Czas w tych mailach zawsze przychodzi w PDT, nie ważne skąd było logowanie.

Wejdź też na iCloud.com i w ustawieniach zobacz czy jest podejrzane urządzenie i jeśli tak to usuń je. 

Edited by Damian Dudycz, 20 October 2016 - 10:24.

• marooo likes this

#3 marooo

marooo
  • 628 posts
  • SkądKraków

Posted 20 October 2016 - 11:02

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Jaką ktoś może mieć korzyść z samego zalogowania się do czyjegoś iMessage? Wiadomości wstecz rozumiem że się nie odtwarzają?

#4 freakzz

freakzz
  • 81 posts
  • SkądGdańsk

Posted 20 October 2016 - 11:22

Może twoja Żona/Narzeczona robi małe dochodzenie ?  :ph34r:

iPhone X 64 GB, iWatch 6 + cellular, iPad (5 gen), iPad mini, Apple TV 4k

#5 maciek5s

maciek5s
  • 1108 posts
Posted 20 October 2016 - 11:22

Ostatnio ktoś miał podobny problem, na starym iPhone, którego wyzerował i sprzedał. Też chodziło i iMessage. Może to jakaś nowa plaga włamań. http://myapple.pl/fo...apple-id/

iPhone 5s Mac mini  Watch Series 1

#6 Geble

Geble

• 1183 posts

Posted 20 October 2016 - 11:30

Właśnie miałem to zasugerować, bo coś się to dziwnie zbiega wszystko w czasie.

• MasterM likes this

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#7 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 20 October 2016 - 22:23

Witam. Dziś z rana przywitał mnie nieprzyjemny mail:

"Twój identyfikator Apple ID (mail@mail.com) został użyty do zalogowania się w usłudze iMessage na urządzeniu iPhone 5s o nazwie „iPhone”.

Data i godzina: 19 października 2016 r., 23:49 PDT
System operacyjny: iOS 9.3.2"

Czy to jednoznacznie oznacza że ktoś odtworzył sobie moje dane czy wystarczyło zalogować się do samego imessage jakoś?

Jeżeli archiwizuję swojego iPhone'a tylko w iTunes to mam się o co martwić? Czy wtedy da się przywrócić jakiekolwiek dane zdalnie?

Czy na podstawie tego że czas podany jest w PDT mogę wywnioskować że logowanie nie odbyło się z Polski?

Raczej spam próbujący wyłudzić dane.

Z ciekawości zapytam: o której dokładnie godzinie (wg czasu w Polsce) dostałeś tego mail-a ?

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#8 marooo

marooo
  • 628 posts
  • SkądKraków

Posted 20 October 2016 - 23:05

Raczej spam próbujący wyłudzić dane.

Z ciekawości zapytam: o której dokładnie godzinie (wg czasu w Polsce) dostałeś tego mail-a ?

8:49 od Apple <noreply@email.apple.com>

Edited by marooo, 20 October 2016 - 23:05.

#9 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 21 October 2016 - 21:33

http://discussions.a...rticle/HT204759

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#10 franelo

franelo
  • 154 posts
  • SkądKalisz

Posted 22 October 2016 - 22:16

Jeśli masz w tym stylu to: albo ponownie Cię zalogowało w usłudze albo ktoś się zalogował na Twoje konto. Jeśli dodatkowo jest tekst w stylu: "kliknij tutaj, by się zalogować i zmienić hasło" to olałbym to, bo wtedy to jest spam.

Ja zauważyłem, że emaile od Apple dostaję zarówno z adresu noreply@email.apple.pl (tupu: zalogowano się w..., wyłączono....., itp) oraz no_reply@email.apple.com (faktury).

Screenshot%202016-10-22%20o%2023.09.26.p

Edited by franelo, 22 October 2016 - 22:18.

#11 robroyy

robroyy
  • 411 posts
  • SkądPoznań

Posted 26 February 2017 - 16:07

Chciałem odświeżyć  temat od 2 dni dostaje e-maile nie ma do kogo czyli od OLIVIEJA@usca.edu do LL@BB.COM.  Lub od Doreen.Bottone@hhchealth.org. do Undisclosed recipients: ;  oraz mjohnson177@student.clayton.edu. do LL@BB.COM

a wszystko ląduje u mnie oraz dzis taki email dostalem czy mam sie zacząć martwic ??

Edited by robroyy, 26 February 2017 - 16:18.

<p>Komputer MacBook Pro 13 2.4 i5 2.4 GHz iPhone Xr,iPhone Xs  :D

#12 franelo

franelo
  • 154 posts
  • SkądKalisz

Posted 01 March 2017 - 14:29

Przecież to spam więc nie wiem, w czym problem.

#13 MarcinJS

MarcinJS
  • 520 posts

Posted 01 March 2017 - 15:48

Chciałem odświeżyć temat od 2 dni dostaje e-maile nie ma do kogo czyli od OLIVIEJA@usca.edu do LL@BB.COM. Lub od Doreen.Bottone@hhchealth.org. do Undisclosed recipients: ; oraz mjohnson177@student.clayton.edu. do LL@BB.COM

a wszystko ląduje u mnie oraz dzis taki email dostalem czy mam sie zacząć martwic ??

Tak. Handlują twoimi danymi aż się kurzy.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users