Czy powyższe wypowiedzi są wynikiem doświadczenia?
Czy tylko tylko "wydaje mi się " ?
Doświadczenie. Pracuje w jednym ze sklepów i priorytet to zadowolony klient
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 19 października 2016 - 09:46
Czy powyższe wypowiedzi są wynikiem doświadczenia?
Czy tylko tylko "wydaje mi się " ?
Napisano 19 października 2016 - 10:20
Wartość tego iPhona dla apple to kilka dolarów, obstawiam że dla nich to żaden problem
Poniosło Ciebie z tymi kilkoma dolarami
iPhone 5s Mac mini Watch Series 1
Napisano 19 października 2016 - 18:06
Bez problemu. Ja kiedyś zwracałem towar z AOS - bez folijek . AOS działa jak sklepy w US - no problem. Zadowolenie klienta najważniejsze.
Napisano 20 października 2016 - 00:06
Autor wątku kupił w AOS. Ze zwrotem i odzyskaniem pełnej kwoty nie powinno być w tym przypadku problemów - nawet jak kupował na firmę.
Przepisy regulujące prawa i obowiązki konsumenta i sprzedawcy są (m.in.) następujące:
Konsument ma prawo do zwrotu w ciągu 14 dni towaru zakupionego w ramach umowy zawartej na odległość ale "... ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będące wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy ..."
Ponieważ ustawa nie precyzuje w którym momencie następuje przekroczenie zakresu "używania" produktu, należy sięgnąć do przepisów UE, które wskazują na sposób interpretacji przepisów krajowych: "taki jak sposób i możliwość zapoznania się konsumenta z towarem w sklepie stacjonarnym".
A w sklepie stacjonarnym wielu rzeczy z iPhone robić "standardowo" nie możesz (w szczególności wkładać własnej karty SIM).
Poradniki dla konsumentów (również przygotowywane przez organizacje i instytucje prokonsumenckie) zalecają daleko idącą ostrożność i (dość często) wskazują jako przykład: zakup pralki - urządzenia służącego przede wszystkim do ... prania.
Konsument nie może jednak po zakupie pralki przez internet uruchomić w niej prania celem wykonania (wydawałoby się że bardzo istotnych i niezbędnych) testów: jakości prania, hałasu/wibracji, ergonomii obsługi czy innych właściwości użytkowych (potwierdzających: zużycie proszku / wody / prądu czy sprawności wirówki/suszarki), które przecież wychodzą dopiero ... w praniu.
Tzn. może wykonać pranie - ale wówczas (w przypadku chęci odstąpienia od umowy) musi liczyć się z roszczeniem sprzedawcy o zapłatę kwoty o który została zmniejszona wartość towaru.
Użytkownik bee3 edytował ten post 20 października 2016 - 00:10
Pomogłem ? - Lubię to
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych