Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kólko Ćwiczenia zbyt łatwo się wypełnia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 idolw

idolw
  • 56 postów

Napisano 17 października 2016 - 12:04

Cześć,

Tydzień temu kupiłem Series 2 z zainstalowanym WatchOS 3. To mój pierwszy smartwatch. Wszystko jest super, lepiej niż oczekiwałem, poza mierzeniem aktywności.

• Na nogach / Stand (niebieskie kółko) - działa poprawnie - poprawnie zlicza godziny, w których choć chwilę stałem.
  • Ćwiczenia / Exercie (zielone kółko) - zbyt łatwo się zamyka. Dziś zawiozłem samochodem dzieci do przedszkola, wróciłem do domu i miałem zaliczone 10 minut ćwiczeń. Normalny, statyczny dzień w biurze od 9-17 (spacerki na spotkania, bez wychodzenia na obiad) - również kółko Exercise zamknięte.
  • W ruchu / Move (czerwone kółko) - odwrotność ćwiczeń. Bardzo powoli dochodzą do niego kolejne zużyte kalorie.

Jeśli mam podsumować, to czerwone kółko działa poprawnie. Przy moim samochodowo-biurowym trybie życia (na dodatek w ostatnim tygodniu byłem podziębiony) spalam mało kalorii. Jednak dlaczego zielone kółko Ćwiczenia wypełnia się tak łatwo?

Czy u Was jest podobnie, czy może coś nie tak jest ze mną lub z moim zegarkiem?

#2 Girion

Girion
  • 19 postów

Napisano 18 października 2016 - 13:08

Na moim AW S1 posiadanym od kilku dni jest dokładnie tak samo. Ćwiczenia wypełniają się stosunkowo szybko, pomimo iż tak naprawdę nie ćwiczę praktycznie wcale. Być może szybki marsz jest tu traktowany jak ćwiczenia, albo po prostu algorytm rozpoznający ćwiczenia jest kiepski. :)

#3 vithar

vithar
  • 38 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 października 2016 - 13:10

Ja mam taką teorię, że AW liczy ćwiczenia jako podwyższone tętno. Może po prostu za szybko wam pompka zaczyna bić od samych tylko schodów? :)

 MacBook Pro Retina 15'' 2017 R555 • iMac 27" •  iPhone 7 • Watch

#4 van1ty

van1ty
  • 170 postów

Napisano 18 października 2016 - 13:23

Ja mam taką teorię, że AW liczy ćwiczenia jako podwyższone tętno. Może po prostu za szybko wam pompka zaczyna bić od samych tylko schodów? :)

Strzał w 10tke.. mam AW od miesiąca a generalnie delikatnie ujmując mam dość 'pasywny' tryb życia, praca biurowa, żadnego sportu więc w spoczynku mam puls ok. 90-100. Wystarczy, że przejdę więcej jak 100m ciągiem i już widzę, że AW zalicza to do ćwiczeń :D W sumie jeszcze mi się nie udało zamknąć wszystkich trzech kółek, ale ćwiczenia zamykam zawsze.

#5 iNdeed

iNdeed
  • 164 postów

Napisano 18 października 2016 - 14:52

Jak macie w spoczynku puls powyżej 90 to radzę udać sie do lekarza, a zegarkowi podziękować za podpowiedz ;)

Użytkownik iNdeed edytował ten post 18 października 2016 - 14:53

• barty96 i mikoko lubią to

#6 idolw

idolw
  • 56 postów

Napisano 19 października 2016 - 04:28

Dzięki za odpowiedzi.
Mam spoczynkowe poniżej 60 wiec nie jest tak źle. Po prostu ostatnio mam mało czasu na dbanie o siebie (m.in. stąd zakup gadżetu do fitnessu).
Sprawdziłem to sławne "brisk walk" i wg definicji jest to aktywność, przy której HR jest na poziomie 50-75 MaxHR.
Czyli jak mój MaxHR jest w przybliżeniu 220-35=185 to ten brisk walk mam przy HR w granicach 92,5-138,5 bpm.

Jak patrzę na staty z HeartWatch to rzadko mam powyżej 90 więc to potwierdza trudność zamknięcia Move. Tylko, że ta cała teoria odnosi się do trudno zamykanego kolka Move, a Exercise chyba powinna być trudniejsza do domknięcia.
Ale może ja nie kumam tego emejzingu wystarczająco ;)

#7 Banan311

Banan311
  • 160 postów

Napisano 20 października 2016 - 10:50

Jeśli chodzi o minuty ćwiczeń to z tego co kiedyś czytałem na stronie Apple to wystarczy szybki marsz by zegarek to zaliczył jako ćwiczenie.

#8 tomit

tomit
  • 140 postów
  • SkądCzęstochowa / Kraków

Napisano 21 października 2016 - 12:48

Ja znowu z ćwiczeniami nie mam problemów, najtrudniej mi zapełnić kalorię. 3 razy w tygodniu jak chodzę na siłownie i ćwiczę z zegarkiem to bardzo ładnie mi się zapełnia. W inne dni słabo... Pewnie to przez siedzący tryb pracy...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych